Capuccino v. latté
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Capuccino v. latté
V kávovarnictví jsem nový a tak bych se chtěl zeptat, je-li rozdíl (a pokud ano, tak jaký) mezi capuccinem a latté ve smyslu POUŽITÍ/NAPĚNĚNÍ MLÉKA.
Dík
V.
Dík
V.
- hedonista
- více pokročilý
- Příspěvky: 299
- Registrován: úte 01. pro 2009 12:50:16
- bydliště: Olomouc
- kávovar: Dalla Corte mini
- mlýnek: MAZZER Mini Electronic A
Re: Capuccino v. latté
Cappuccino:
Obsahuje stejný podíl espressa, horkého mléka a mléčné pěny. Podává se v šálku na cappuccino a bývá posypáno kakaaem.
Latte Macchiato:
Skládá se z vrstev mléka, espressa a mléčné pěny ve vysoké sklenici. Postup: do napěněného mléka se opatrně vlévá espresso.
Caffe Latte:
"Mléčná káva" se skládá z dvojtého espressa (lungo nebo doppio), které se dolévá horkým mlékem a nakonec trocha mléčné pěny. Podává se ve velkých šálcích.
Tak, doufám, že jsem to napsal správně.
Obsahuje stejný podíl espressa, horkého mléka a mléčné pěny. Podává se v šálku na cappuccino a bývá posypáno kakaaem.
Latte Macchiato:
Skládá se z vrstev mléka, espressa a mléčné pěny ve vysoké sklenici. Postup: do napěněného mléka se opatrně vlévá espresso.
Caffe Latte:
"Mléčná káva" se skládá z dvojtého espressa (lungo nebo doppio), které se dolévá horkým mlékem a nakonec trocha mléčné pěny. Podává se ve velkých šálcích.
Tak, doufám, že jsem to napsal správně.
ex: Rancilio Silvia, Rancilio Rocky
- hedonista
- více pokročilý
- Příspěvky: 299
- Registrován: úte 01. pro 2009 12:50:16
- bydliště: Olomouc
- kávovar: Dalla Corte mini
- mlýnek: MAZZER Mini Electronic A
Re: Capuccino v. latté
To by ovšem znamenalo, že cappuccino je to samé jako caffe latte. Resp. rozdíl pouze ve velikosti. Nevím, nevím...
ex: Rancilio Silvia, Rancilio Rocky
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Capuccino v. latté
Obrázok vyrábal 2-czech (aspon myslím), v tomto by som mu veril. 

Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- hedonista
- více pokročilý
- Příspěvky: 299
- Registrován: úte 01. pro 2009 12:50:16
- bydliště: Olomouc
- kávovar: Dalla Corte mini
- mlýnek: MAZZER Mini Electronic A
Re: Capuccino v. latté
Já bych taky nechtěl nic a nikoho zpochybňovat, je to tak trošičku o slovíčkaření. Otázkou je, co je to "moderní cappuccino a moderní latte". Já jenom abychom do toho našeho výtečného
středoevropského kavárnictví nevnášeli ještě více chaosu a šílenství

ex: Rancilio Silvia, Rancilio Rocky
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Capuccino v. latté
Rozdiel medzi klasickým a moderným cappuccinom:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Capuccino v. latté
Čo latte art? Nerozumiem.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- hedonista
- více pokročilý
- Příspěvky: 299
- Registrován: úte 01. pro 2009 12:50:16
- bydliště: Olomouc
- kávovar: Dalla Corte mini
- mlýnek: MAZZER Mini Electronic A
Re: Capuccino v. latté
To bylo jenom tak do pranice.
Každopádně mezi cappucinem a caffe latte rozdíl je. Jak v přípravě, tak ve složení. Američané a někteří novodobí baristé se je však snaží jaksi unifikovat...

ex: Rancilio Silvia, Rancilio Rocky
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Capuccino v. latté
Rozdíl mezi moderním a klasickým kapučínem je, ze klasické má vrstvy 3, tj. dole espresso, potom mlíko a nahoře pěna. Tužší a pevnější pěna, kterou lze v případě nouze na kafe i přenést lžičkou. Moderní je jenom espresso, na které se nalije mikropěna, která je jemnější a ne tak pevná. A lze s ní vytvářet nalévané obrazce, tj. latte art.
- hedonista
- více pokročilý
- Příspěvky: 299
- Registrován: úte 01. pro 2009 12:50:16
- bydliště: Olomouc
- kávovar: Dalla Corte mini
- mlýnek: MAZZER Mini Electronic A
Re: Capuccino v. latté
A to je právě ono. V "moderním" pojetí je to v podstatě všechno na jedno brdo, cappuccino, cappuccino s výtvorem- latte art, velké cappuccino- latte. A já jsem konzervativní, takže dle mého špatně.
ex: Rancilio Silvia, Rancilio Rocky
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Capuccino v. latté
Prepálené mlieko s veľkými bublinami je lepšie?
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- hedonista
- více pokročilý
- Příspěvky: 299
- Registrován: úte 01. pro 2009 12:50:16
- bydliště: Olomouc
- kávovar: Dalla Corte mini
- mlýnek: MAZZER Mini Electronic A
Re: Capuccino v. latté
nechápu souvislosthnup píše:Prepálené mlieko s veľkými bublinami je lepšie?
ex: Rancilio Silvia, Rancilio Rocky
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Capuccino v. latté
V "tradičnej" krajine cappuccina som "tradične" dostal cappuccino s prepáleným mliekom a veľkými bublinami. Aj keď musím podotknúť, že až tak veľa som ich nevyskúšal, keďže aj ja som konzervatívny a kávu s mliekom nepijem 
Stále však nerozumiem, o čom sa tu bavíme. Aký je rozdiel medzi cappuccinom a caffé latte okrem objemu? Pri "tradičnej" príprave je to v oboch prípadoch espresso-mlieko-pena, pri "modernej" je to espresso a mikropena.

Stále však nerozumiem, o čom sa tu bavíme. Aký je rozdiel medzi cappuccinom a caffé latte okrem objemu? Pri "tradičnej" príprave je to v oboch prípadoch espresso-mlieko-pena, pri "modernej" je to espresso a mikropena.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- hedonista
- více pokročilý
- Příspěvky: 299
- Registrován: úte 01. pro 2009 12:50:16
- bydliště: Olomouc
- kávovar: Dalla Corte mini
- mlýnek: MAZZER Mini Electronic A
Re: Capuccino v. latté
Nebudu komentovat kvalitu cappuccina, to je věc jiná a samozřejmě je i otázkou co je lepší.
zjednodušená rekapitulace:
Cappuccino- 1/3 espresso, 1/3 horké mléko, 1/3 mléčná pěna posypáno trochou kakaa.
Absolutní klasika!
Caffe latte
Je mléčná káva. Oproti cappuccinu větší podíl mléka, horní vrstva pěny být nemusí. Podávat by se mělo ve větších šálcích.
Takže rozdíl tam je a to byla také otázka.
Já osobně nemám moc rád když se některé produkty unifikují. Když si chci dát cappuccino, tak očekávám, že dostanu cappuccino a ne něco jiného, stejně když si chci dát caffe latte, tak chci dostat caffe latte a ne něco jiného. A to i přes relativně malý rozdíl.
zjednodušená rekapitulace:
Cappuccino- 1/3 espresso, 1/3 horké mléko, 1/3 mléčná pěna posypáno trochou kakaa.
Absolutní klasika!
Caffe latte
Je mléčná káva. Oproti cappuccinu větší podíl mléka, horní vrstva pěny být nemusí. Podávat by se mělo ve větších šálcích.
Takže rozdíl tam je a to byla také otázka.
Já osobně nemám moc rád když se některé produkty unifikují. Když si chci dát cappuccino, tak očekávám, že dostanu cappuccino a ne něco jiného, stejně když si chci dát caffe latte, tak chci dostat caffe latte a ne něco jiného. A to i přes relativně malý rozdíl.
ex: Rancilio Silvia, Rancilio Rocky
Re: Capuccino v. latté
Já jsem zase tak doma dumala nad tím, jak popsat to, co si doma vyrobím a piju - capuccino, latte, latte art, ... ? Je vlastně latte art braný jako objednatelný typ kávy někde v kavárně, nebo je to jenom pojmenování té snahy něco na tu kávu nakreslit?
Jinak teda podle těch pouček by se asi ty moje kávy doma daly nazvat nejspíš latté.
Jinak teda podle těch pouček by se asi ty moje kávy doma daly nazvat nejspíš latté.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Capuccino v. latté
Ešte si rýpnemhedonista píše: Cappuccino- 1/3 espresso, 1/3 horké mléko, 1/3 mléčná pěna posypáno trochou kakaa.

Taktiež to kakao na vrch - použijem Tvoje slová - nevím, nevím...

Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- hedonista
- více pokročilý
- Příspěvky: 299
- Registrován: úte 01. pro 2009 12:50:16
- bydliště: Olomouc
- kávovar: Dalla Corte mini
- mlýnek: MAZZER Mini Electronic A
Re: Capuccino v. latté
ta 1/3 měla být poměrová pomůcka složení jednotlivých vrstev aby byly komponenty v rovnováze.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
ex: Rancilio Silvia, Rancilio Rocky
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 278
- Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
- bydliště: Praha, ČR
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Capuccino v. latté
hedonista: trosku musim nesouhlasit ... (kakao pominu:)
Moderni, klasicky, makovy cappuccino ... je to jedno. Jde o chut a hold "par" lidi ve svete (a diky bohu uz i u nas doma a u nasich bratri na vychode:) uz pochopilo, ze klasicke italske cappuccino (viz. pravidlo 1/3) chutna mnohem hur, nez perfektne naslehana mikropena a samozrejme spravne pripravene espresso (30 ml) ...
Ten latte art uz je jenom tresnicka na dortu, ktera ale ve vysledku dokaze udelat zatracene hodne. Nektere kavarny ve svete maji na tom zalozeny cely koncept. A popravde, kdo by nechtel mit v hrnku krasnou rosettu namisto lzici nakydanou penu do koupele. Na druhou stranu uz bylo mnohokrat receno: uzasny latte art neznamena automaticky super napoj. Na vetsine baristickych soutezi nikdo nedela slozite designy, protoze je pak mikropena jemnejsi a barista dostane body dolu za chut.
Takze (podle meho skromneho nazoru):
Cappuccino - 150-160 ml - espresso + husta mikropena s latte artem
Latte - cca 250 ml v porcelanu + mikropena s latte artem
Nemam rad ceske latte ve sklenici, ale respektuji to a zakazniky to nenutim menit. Je to na nich ...
Moderni, klasicky, makovy cappuccino ... je to jedno. Jde o chut a hold "par" lidi ve svete (a diky bohu uz i u nas doma a u nasich bratri na vychode:) uz pochopilo, ze klasicke italske cappuccino (viz. pravidlo 1/3) chutna mnohem hur, nez perfektne naslehana mikropena a samozrejme spravne pripravene espresso (30 ml) ...
Ten latte art uz je jenom tresnicka na dortu, ktera ale ve vysledku dokaze udelat zatracene hodne. Nektere kavarny ve svete maji na tom zalozeny cely koncept. A popravde, kdo by nechtel mit v hrnku krasnou rosettu namisto lzici nakydanou penu do koupele. Na druhou stranu uz bylo mnohokrat receno: uzasny latte art neznamena automaticky super napoj. Na vetsine baristickych soutezi nikdo nedela slozite designy, protoze je pak mikropena jemnejsi a barista dostane body dolu za chut.
Takze (podle meho skromneho nazoru):
Cappuccino - 150-160 ml - espresso + husta mikropena s latte artem
Latte - cca 250 ml v porcelanu + mikropena s latte artem
Nemam rad ceske latte ve sklenici, ale respektuji to a zakazniky to nenutim menit. Je to na nich ...