Capuccino v. latté

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
hedonista
více pokročilý
Příspěvky: 299
Registrován: úte 01. pro 2009 12:50:16
bydliště: Olomouc
kávovar: Dalla Corte mini
mlýnek: MAZZER Mini Electronic A

Re: Capuccino v. latté

Příspěvek od hedonista »

A to já zase souhlasím, co do chuti je spávné espresso+ mikropěna určitě lepší a pokud se ozdobí latte artem o to lépe. To už jsem psal výše, že uvedené nechci zpochybňovat. Já ty pojmy bral jako "terminus technikus" a tam bych viděl trochu problém. Pokud půjdu do kavárny, která má na filosofii latte artu a spol. postavený koncept,tak vím, resp. předpokládám co dostanu a je to v pořádku. No a pak se vrátíme do našich luhů a hájů (ikdyž i zde určitě existují vyjímky) a potom dostanu místo cappuccina "preso s přehřátým mlékem" nebo jak píšeš latte do skla a nebo bazén místo espressa. A proto bych se tady radši držel tradičních názvů a postupů. ;)
ex: Rancilio Silvia, Rancilio Rocky
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Capuccino v. latté

Příspěvek od Redmann »

Tu sú videjka od myslím odborníka, kde je vidieť rozdiel. Obe však využívajú moderný princíp - mikropenu.
cappuccino
http://www.youtube.com/watch?v=gc-sloCajV0
latte
http://www.youtube.com/watch?v=lUz2Z1bGMzM
2-czech
více pokročilý
Příspěvky: 278
Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
bydliště: Praha, ČR
kávovar:
mlýnek:

Re: Capuccino v. latté

Příspěvek od 2-czech »

neni toho na tom videu moc videt .. jsou tady zase rozdily v pojeti. V USA a Kanade v dobre kavarne latte ve sklenici nedostanete ... Na dobrym latte chci videt super latte art a to se do vysoke sklenice dela spatne a nevypada ani tak dobre. Libi se mi Flat White do sklenice typu ceska duritka, co delaji v Australii a UK ... ale osobne chci latte vzdy do sirokyho porcelanu:)

Cappuccino dela tradicni. Opet nic, co by me na tom fascinovalo. Um baristy se zde skoro neukaze, samozrejme az na kvalitu mikropeny. Ta vypada super ...
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Capuccino v. latté

Příspěvek od Redmann »

Nebol zámer ukázať dokonalé cappuccino aa latte s latteart-om. Skôr o tému tohoto topicu, t.j. rozdiel medzi cappucino a latte. Množstvo mlieka a peny pri obidvoch. V podstate ako bol ten váš nákres.
Uživatelský avatar
zunicka
více pokročilý
Příspěvky: 168
Registrován: ned 13. pro 2009 15:29:40
bydliště: Žilina
kávovar:
mlýnek:

Re: Capuccino v. latté

Příspěvek od zunicka »

Tak už sa v tom strácam, lebo ma akurát napadlo, že keď budem robiť capuccino, tak mám urobiť presso alebo double? Keďže capuccino má mať asi 150ml, pričom je obsah rozdelený na tretiny, tak z toho mi vychádza že by to malo byť presso z double sítka. Nemýlim sa?
Uživatelský avatar
FANDA
více pokročilý
Příspěvky: 170
Registrován: stř 31. pro 2008 15:47:53
bydliště: Praha 4
kávovar: Gaggia Baby Twin
mlýnek: ruční Zassenhaus, Macap M5D, Nuova Simonelli Mythos

Re: Capuccino v. latté

Příspěvek od FANDA »

Můžeš double, ale v kavárně, na soutěžích se dělá cappuccino ze single (1 porce).
Uživatelský avatar
hedonista
více pokročilý
Příspěvky: 299
Registrován: úte 01. pro 2009 12:50:16
bydliště: Olomouc
kávovar: Dalla Corte mini
mlýnek: MAZZER Mini Electronic A

Re: Capuccino v. latté

Příspěvek od hedonista »

Ano do cappuccina "by mělo" přijít single espresso, na druhou stranu do 200ml (a větších) kyblíků bych dal doppio... Ale doma je to jedno, udělej si ho jak ti chutná
ex: Rancilio Silvia, Rancilio Rocky
Uživatelský avatar
Bum
Příspěvky: 33
Registrován: stř 14. dub 2010 18:08:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Capuccino v. latté

Příspěvek od Bum »

Koľko mlieka treba na 1 spravne capuccino v ml pred napenenim?
Uživatelský avatar
pecan
více pokročilý
Příspěvky: 167
Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
bydliště: Brno
kávovar: Expobar Office Control
mlýnek: Mazzer S.J.

Re: Capuccino v. latté

Příspěvek od pecan »

Uživatelský avatar
Bum
Příspěvky: 33
Registrován: stř 14. dub 2010 18:08:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Capuccino v. latté

Příspěvek od Bum »

To som už čital ale mlieko je tam v gramoch ,preto som pisal tu kolko ma mať ml. pred napenenim ,pretože aj tie hodnoti čo sa pišu po1/3nach su už po napeneni
Uživatelský avatar
Kytka
pokročilý
Příspěvky: 99
Registrován: sob 08. lis 2008 14:31:14
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Capuccino v. latté

Příspěvek od Kytka »

Hustota mléka se od hustoty vody neliší natolik, abych přepočet na ml neprovedl 1:1, tedy podle toho odkazu 80-90 ml mléka (-:
Uživatelský avatar
Bum
Příspěvky: 33
Registrován: stř 14. dub 2010 18:08:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Capuccino v. latté

Příspěvek od Bum »

Dakujem to som potreboval vedieť :tany: . Odmerku na objem doma mám ,vahu tak presnu doma nemam :pardon: ,a davam napeňovať zhruba 90ml mlieka ,tak by to malo byť ok.
Uživatelský avatar
merci
více pokročilý
Příspěvky: 101
Registrován: pát 06. bře 2009 18:30:23
bydliště: Žillina
kávovar:
mlýnek:

Re: Capuccino v. latté

Příspěvek od merci »

hedonista :Nebudu komentovat kvalitu cappuccina, to je věc jiná a samozřejmě je i otázkou co je lepší. zjednodušená rekapitulace:
Cappuccino- 1/3 espresso, 1/3 horké mléko, 1/3 mléčná pěna posypáno trochou kakaa.Absolutní klasika!
Caffe latte
Je mléčná káva. Oproti cappuccinu větší podíl mléka, horní vrstva pěny být nemusí. Podávat by se mělo ve větších šálcích.

To hedonista : a aby toho chaosu nebolo málo , pridávam definíciu flat white ( s týmto názvom sme sa stretli v Austrálii ) Podľa nich sa odlišuje od latte lebo je to tiež espresso s mliekom ale s minimálnou vrstvou peny ( ale musí byť ) latté u nich malo vždy väčšiu penu... ;)
Uživatelský avatar
hedonista
více pokročilý
Příspěvky: 299
Registrován: úte 01. pro 2009 12:50:16
bydliště: Olomouc
kávovar: Dalla Corte mini
mlýnek: MAZZER Mini Electronic A

Re: Capuccino v. latté

Příspěvek od hedonista »

... anebo třeba takový pravý vídeňský Kapuziner se smetanou....
ex: Rancilio Silvia, Rancilio Rocky
Uživatelský avatar
MarekP
Příspěvky: 33
Registrován: stř 08. dub 2009 12:16:01
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Capuccino v. latté

Příspěvek od MarekP »

Ja by som sa ešte vrátil k množstvu espressa v týchto nápojoch. Vždy robím pre 2 osoby. Keď však dvojitú dávku espressa rozdelím do dvoch 180ml šálok, a dolejem mliekom, tak je to také slabučké. Naznačené to tu už bolo, ale chcem sa opýtať. Robí si niekto tieto nápoje z dvojitého espressa?
Uživatelský avatar
morseee1
více pokročilý
Příspěvky: 270
Registrován: úte 19. úno 2008 11:49:13
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Capuccino v. latté

Příspěvek od morseee1 »

MarekP píše:Naznačené to tu už bolo, ale chcem sa opýtať. Robí si niekto tieto nápoje z dvojitého espressa?
a kde je napisane, ze si to nemozes doma urobit tak, ako ti to chuti?
z kavy mas mat doma radost a nie sa pokusat vyrabat podla predpisu aj ked ti to nechuti.
To aj k vareniu obeda takto pristupujes?? ak ti v recepte napisu: "pridame 100g cukru" tak ho tam pridas bez ohladu na to ze si diabetik, alebo mas to rad sladsie?? nie upravis recept podla tvojej chuti. Tak isto je to s kavou. Ista unifikacia plati pre kaviarne a restauracne zariadenia, ale doma si to rob tak ako ti to chuti.
Uživatelský avatar
j4r0
Příspěvky: 29
Registrován: stř 18. bře 2015 20:26:57
bydliště: PP
kávovar: Bezzera Mitica TOP
mlýnek: Mazzer Mini Electronic B

Re: Capuccino v. latté

Příspěvek od j4r0 »

obcas si "flat white" pripravim k ranajkam aj ja ale osobne davam prednost tradicnemu cappuccinu ktore pred odchodom do prace doplnim este espressom.
Uživatelský avatar
MarekP
Příspěvky: 33
Registrován: stř 08. dub 2009 12:16:01
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Capuccino v. latté

Příspěvek od MarekP »

morseee1 píše: a kde je napisane, ze si to nemozes doma urobit tak, ako ti to chuti?
z kavy mas mat doma radost a nie sa pokusat vyrabat podla predpisu aj ked ti to nechuti.
To aj k vareniu obeda takto pristupujes?? ak ti v recepte napisu: "pridame 100g cukru" tak ho tam pridas bez ohladu na to ze si diabetik, alebo mas to rad sladsie?? nie upravis recept podla tvojej chuti. Tak isto je to s kavou. Ista unifikacia plati pre kaviarne a restauracne zariadenia, ale doma si to rob tak ako ti to chuti.
Vďaka za odpoveď, niečo takéto som si potreboval prečítať. Nerád by som sa toľkou kávou predávkoval :D
Uživatelský avatar
morseee1
více pokročilý
Příspěvky: 270
Registrován: úte 19. úno 2008 11:49:13
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Capuccino v. latté

Příspěvek od morseee1 »

MarekP píše: Nerád by som sa toľkou kávou predávkoval :D
btw .. mne do 6g misky vleze 12g kavy .. cize double mam so single ..

a este to najdolezitejsie ..
https://dennikn.sk/145438/kava/?ref=box2

no a samozrejme je dolezite ci clovek pije cistu arabiku, zmesku, ci robustu .. hlavne co do mnozstva kofeinu ..
Odpovědět

Zpět na „k přípravě kávy“