Tamper- průměr

Co espresso je, jak se připravuje
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Rostacl

Tamper- průměr

Příspěvek od Rostacl »

Hezký den,

chtěl bych váš poprosit o radu a vaše zkušenosti. Jaký lépe zvolit průměr tamperu k misce LM Strada 14g a kávovaru Rancilio Silvia. Je lepší 58,35 (z BunaCafé) nebo průměr 58,5? Nemáte prosím někdo vyzkoušené?...Popřípadě jaký tvar: zdali plochý nebo konvexní?....Kolik dáváte do 14g Lm Strada misky gramů kávy? Díky za pomoc...
dandu
začátečník
Příspěvky: 71
Registrován: úte 29. lis 2016 10:41:47
bydliště: Ostrava
kávovar: Sage BES920/Catler ES9010 <- ex.Rancilio Silvia 2016
mlýnek: Niche Zero <- Fiorenzato F4e nano v2 <- ex. Catler CG8030

Re: Tamper- průměr

Příspěvek od dandu »

Mám sice 17g misku ale tamper tech 58,35 a přijde mi že tam je stále dost prostoru okolo. Já bych volil klidně už rovnou 58.5. Někde jsem četl dokonce, že se vleze i více.
Je pak ale potřeba vytahovat tamper z misky pomalu. Dělá to podtlak..
Uživatelský avatar
Tomsoft
Příspěvky: 33
Registrován: ned 17. pro 2017 19:07:43
bydliště: Karviná
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO

Re: Tamper- průměr

Příspěvek od Tomsoft »

Já mám LM 18g misku a používám tamper s 58,6 mm průměrem.
Ale je to jen marketing, kafe bude chutnat stejně i s 58 mm tamperem :)
dandu
začátečník
Příspěvky: 71
Registrován: úte 29. lis 2016 10:41:47
bydliště: Ostrava
kávovar: Sage BES920/Catler ES9010 <- ex.Rancilio Silvia 2016
mlýnek: Niche Zero <- Fiorenzato F4e nano v2 <- ex. Catler CG8030

Re: Tamper- průměr

Příspěvek od dandu »

http://socraticcoffee.com/2015/08/compa ... er-on-tds/

Ano. Marketing určitě taky. Základem je dle mě perfektně rovné utlačení. Ale v kombinaci s větším průměrem menší šance na změnu průtoku v krajích misky. Když se podíváš na odkaz výše tak eazytamp dosáhl nejvyššího TDS s pouze 58mm. Ma ovšem největší rozptyl měření. Moje myšlenka je že kdyby měl eazytamp v testu taky 58.5 byl by to jasný vítěz.
Uživatelský avatar
Tomsoft
Příspěvky: 33
Registrován: ned 17. pro 2017 19:07:43
bydliště: Karviná
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO

Re: Tamper- průměr

Příspěvek od Tomsoft »

Jasně, perfektně rovné to musí být.
Distribuce kávy do sítka začíná už v mlýnku, tamper už je jen třešnička na "kávě" :)
Mám tamper za 300,- i Pullman za 5000,-, nedám na něj dopustit, ale že by káva byla znatelně lepší bych neřekl.
Pro precizní misky by se asi hodil i tamper s průměrem 58,6 mm. Záleží, kolik s tím uděláš denně porcí (doma nebo někde ve kšeftě).
Rostacl

Re: Tamper- průměr

Příspěvek od Rostacl »

Mlýnek mám Ascaco I steel-ploché kameny:to už mi tu někdo říkal, že není ideální :D :D
Mám precizní misku (bez certifikátu) z CoffeSource. Nicméně mě zarazilo, že jsem koukal na fotky, kde má být miska označena LM a gramáží. A já mám na misce pouze kod: L116/A - tak nevim :D ...
Jde mi hlavně o to, zdali je nějaký velký rozdíl v kanálkování,chuti atd...mezi 58,35 a 58,5-jestli má takový malinkatý rozdíl zásadní význam?...
dandu
začátečník
Příspěvky: 71
Registrován: úte 29. lis 2016 10:41:47
bydliště: Ostrava
kávovar: Sage BES920/Catler ES9010 <- ex.Rancilio Silvia 2016
mlýnek: Niche Zero <- Fiorenzato F4e nano v2 <- ex. Catler CG8030

Re: Tamper- průměr

Příspěvek od dandu »

Pokud bych už měl 58,35 určitě bych nekupoval nový abych měl 58,5. Ale můj první tamper byl 57,8 (domácí výroba) pak jsem skočil na 58,3 a kanalkovani kleslo výrazně. Špatnou distribuci to ale nezachrání.
Uživatelský avatar
imperator
více pokročilý
Příspěvky: 142
Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
bydliště: Slovensko
kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
mlýnek: Nivona CafeGrano

Re: Tamper- průměr

Příspěvek od imperator »

Nechcem zakladať nové vlákno tak sa opýtam tu - Aké sú výhody a nevýhody tampera s "vrúbkami" napr také niečo

https://ae01.alicdn.com/kf/HTB17j.PXPnu ... uzFXaA.jpg
Uživatelský avatar
dslecinka
více pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
bydliště: Londýn, UK
kávovar: Hario V60
mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10

Re: Tamper- průměr

Příspěvek od dslecinka »

žádné, je to kravina
Odpovědět

Zpět na „Začínáme s kávovarem na espresso“