Záčátky s espressem aneb zpověď neználka

Co espresso je, jak se připravuje
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
wurf
Příspěvky: 16
Registrován: stř 18. zář 2013 18:34:06
bydliště: České Budějovice
kávovar:
mlýnek:

Záčátky s espressem aneb zpověď neználka

Příspěvek od wurf »

Zdravím všechny milovníky dobré kávy,

rozhodl jsem se tu založit menší topic, kde bych dával své zkušenosti s espressem (jsem opravdu začátečník), mé chyby a jejich řešení atd...
Což by zase mohlo pomoci jiným začátečníkům, kterých se tu najde rozhodně dost. Budu rád, když mi tu ostatní zkušenější "baristi" poradí.

Takže pár slov o mě, je mi 30 a pravé espresso jsem zatím pil jen v zahraničí, a v jedné speciální kavárně/pražírně u nás ve městě. Vím tedy jak by mělo takové espresso vypadat a chutnat. Bohužel v normálních restauracích a mnoha kaváren není možné dostat opravdu kvalitní kávu. Ne snad, že by neměli potřebné vybavení, jen prostě neví co s ním a v 99% mají odpornou zrnkovou kávu. Ačkoliv si velká většina Čechů, Moravanů a Slezanů promptně objednává v restauračních zařízení "preso" a po vypití jsou na vrcholu blaha, k této skupině konzumentů se nehlasím a zřejmě nikdy nebudu. Dávám si velký pozor, kde si kávu objednám a důkladně studuji lístek. Pokud mají v lístku uvedené Piccolo, či u Espressa napsáno 60ml, odcházím raději pryč a nebo si objednám pouze vodu. 
S kávou jsem jako velká většina lidí začal šálky od rodičů s "pěkným" českým logrovým turkem. Několik dávek ochutnání mě v podstatě přivedlo k čaji a o kávu jsem dlouho zájem neměl. Na vysoké škole jsem začal z důvodu finančních pít rozpustnou kávu. To mě přivádí k myšlence zda mám tu rozpustnou břečku klasifikovat jako kávu - ale budiž.
S rozpustnou břečkou jsem vydržel v podstatě až do ukončení VŠ a i ještě pár let po tom.
Mezitím jsem měl možnost, vyjet trochu více do zahraničí, ochutnat italské espresso, dobrou kávu z mocca konvičky atd...Zjistil jsem, že by nebylo špatné povýšit s kávou trochu výše. S manželkou jsem se rozhodl koupit Dolce Gusto.
Byl to však krok vedle. Ačkoliv káva byla celkem chutná, tak i když prominu finanční náklady na kapsle, časem nám přišlo pítí těchto nápojů až odporné, bez aroma s odporným přívlastkem.
Proto před rokem a půl jsem se rozhodl koupit kvalitní mocca konvičku, používat čerstvě praženou kávu z domací pražírny a užívat si konečně kvalitní a chutnou kávu. Mocca konvička je skvělá a všem, kteří si zatím netroufnou na espresso, či jim prostě nechutná, vřele tento způsob přípravy kávy doporučuji.
Před několika týdny jsem se rozhodl, že bych rád si udělal opravdu dobré espresso právě doma. Jako většina zájemců, jsem procházel heureku a v podstatě jsem se tehdy rozhodl pro Delongi E310 za cca 3000Kč a řekl jsem si, že to bude super. Shoda náhod a okolností mě však ještě před nákupem přivedla na toto fórum a řekněme, že jsem poněkud procitnul. Po opravdu důkladném pročtení fora jsem se rozhodl více zainvestovat a objednal jsem Gaggii Classic - cca 8000kč, která mi dorazí dnes. Plánuji jěště koupi mlýnku, momentálně mám ruční Lodos (http://www.lodos.info/node/20/809), který používám k Mocca konvičce.

Tolik na úvod...

P.S. Přímo k výběru kávovaru se zde vyjadřovat nechci, záleží vždy na finančních možnostech a pro všechny zájemce - projděte si pořádně fórum, určitě zde naleznete vše, co bude potřeba.
Uživatelský avatar
Spectre
více pokročilý
Příspěvky: 187
Registrován: úte 31. led 2012 18:32:54
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Záčátky s espressem aneb zpověď neználka

Příspěvek od Spectre »

Výber kávovaru je rozumný, ale s Lodosom to určite nepôjde. Ja osobne odporúčam pre každého čo i len trochu technicky zdatného kúpiť použitý profi mlynček. Cenovo to bude ok a s malou investíciou do kameňov môže roky perfektne slúžiť. (Kto nie je technicky zdatný, tak Rocky doserless môže byť tiež fajn)
Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
Uživatelský avatar
wurf
Příspěvky: 16
Registrován: stř 18. zář 2013 18:34:06
bydliště: České Budějovice
kávovar:
mlýnek:

Re: Záčátky s espressem aneb zpověď neználka

Příspěvek od wurf »

Gaggia vybalena a ještě dnes bude otestována.

Pár informací po vybalení, stroj působí opravdu velmi solidním dojmem, použité jednoduché a kvalitní materiály. Vše se zdá velmi bytelné.
Trochu mě rozesmál plastový tamper - myslím, že by mohli dávat ke kávovarům těchto a vyšších tříd automaticky obyčejný kovový tamper.

Jedno je jasné, budu muset koupit i nepřetlakové misky, zatím však začnu testovat s těma dodávanýma.

Ještě jedna poznámka páka je skutečně masivní a dělá na mne opravdu skvělý dojem.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Uživatelský avatar
sanpietro
nováček
Příspěvky: 59
Registrován: pát 02. srp 2013 18:09:04
bydliště: Praha
kávovar: Rocket R58, Rancilio Silvia PID
mlýnek: Rocket Fausto, Rancilio Rocky

Re: Záčátky s espressem aneb zpověď neználka

Příspěvek od sanpietro »

Gratuluji k pěknému kávovaru.
Já také díky tomuto fóru jsem pořídil lepší kávovar (Rancilio Silvia), než původně zamýšlený Catler. Mám ho v podstatě už více jak 14 dní a kávy přes něj proteklo za tu dobu, asi tak 2,-kg. Vyzkoušel jsem už kávu z různých pražíren, ale zatím se mi zdá nejlepší káva z Primacafé. Tamper jsem si objednal dřevěný hned i s kávovarem (i zde je totiž v dodávce jen plastový).
Zatím mám trochu problém správně našlehat mléko na cappuccino, ale určitě to chce cvik :-)
Uživatelský avatar
wurf
Příspěvky: 16
Registrován: stř 18. zář 2013 18:34:06
bydliště: České Budějovice
kávovar:
mlýnek:

Re: Záčátky s espressem aneb zpověď neználka

Příspěvek od wurf »

Tak mám za s sebou první zkoušky s přípravou espressa. Zatím jsou výsledky velmi rozporuplné - ale to se dalo celkem čekat.
Jednou se mi podařilo dát do misky příliš mnoho kávy, pak jsem nemohl zamknout páku ve sprše. Jednou jsem zase dal málo kávy, málo upěchoval a káva se extrahovala tak rychle, že jsem to téměř nezaznamenal. Budu muset rozhodně pořídit nepřetlakové misky a co nejdřív pořádný mlýnek.

Co mi však zatím velmi určitě nejde, je našlehat správně mléko na cappucino. Buď ho příliš přešlehám, nebo zase málo. Poraďte mi prosím jak na to.

Díky

U fotek (především Latte macchiato se omlouvám za kvalitu fotek - vše foceno mob.

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
Uživatelský avatar
Spectre
více pokročilý
Příspěvky: 187
Registrován: úte 31. led 2012 18:32:54
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Záčátky s espressem aneb zpověď neználka

Příspěvek od Spectre »

wurf píše:Co mi však zatím velmi určitě nejde, je našlehat správně mléko na cappucino. Buď ho příliš přešlehám, nebo zase málo.
Na túto úlohu sú aj vhodnejšie kávovary. Pokiaľ sa nemýlim, táto Gaggia má trysku ktorá sama prisáva vzduch cez takú malú dierku niekde naboku (panarelo sa to volá?), takže jediné čo sa dá robiť je zaboriť to hlboko do mlieka, pustiť paru a počkať kým sa dostatočne neohreje.
Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
Uživatelský avatar
lukyn
více pokročilý
Příspěvky: 448
Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
bydliště: střední Čechy
kávovar:
mlýnek:

Re: Záčátky s espressem aneb zpověď neználka

Příspěvek od lukyn »

wurf: zkuste pěnit bez toho nástavce na trysce
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
Uživatelský avatar
wurf
Příspěvky: 16
Registrován: stř 18. zář 2013 18:34:06
bydliště: České Budějovice
kávovar:
mlýnek:

Re: Záčátky s espressem aneb zpověď neználka

Příspěvek od wurf »

lukyn63 píše:wurf: zkuste pěnit bez toho nástavce na trysce
Díky za nápad, zkusím - pouze bych nerad, aby se mléko respektive pěna dostala hlouběji do trysky.
Spectre píše:.....
Tak jsem to zkusil, dal jsem trysku téměř ke dnu nádoby a výsledek byl rozhodně lepší, stále to však ještě není ono.
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Záčátky s espressem aneb zpověď neználka

Příspěvek od Redmann »

Skús si pohľadať na fóre správnu techniku penenia mlieka, je tu o tom dosť napísané. A práve o hlbšom ponorení do mlieka to nie je. :idea: A chce to dost cvičiť, skúšať. Takže vydržať. :-)
Uživatelský avatar
generator
více pokročilý
Příspěvky: 287
Registrován: pát 28. kvě 2010 12:11:17
bydliště: Děčín
kávovar: Gaggia NewBabyTwin, Aeropress, Drip, Mocca
mlýnek: Bazzera Virtuoso

Re: Záčátky s espressem aneb zpověď neználka

Příspěvek od generator »

wurf píše: Díky za nápad, zkusím - pouze bych nerad, aby se mléko respektive pěna dostala hlouběji do trysky.
To je zbytečná obava. Lze to celé rozdělat až na holou trubičku bez plastu a vyčistit. A do vnitř se při normálním provozu mléko nedostane.

Doporučuji rovnou výměnu za trysku ze Rancillio Silvia. Postup je zde popsaný. A pak se můžete ušit pěnit znova, je to úplně něco jiného.

Stejně tak bych se vykašlal na laborování s přetlakovými sítky. S nepřetlaky je to zase zcela jiné a naučené poměry/mletí/utláčení budou zcela rozdílné.

Co se v IT stalo, že k tomu nedávají kompletní sadu misek, jako kdysi? Žeby Philips katoval kosty? :)
.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
Uživatelský avatar
Spectre
více pokročilý
Příspěvky: 187
Registrován: úte 31. led 2012 18:32:54
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Záčátky s espressem aneb zpověď neználka

Příspěvek od Spectre »

wurf píše:dal jsem trysku téměř ke dnu nádoby a výsledek byl rozhodně lepší, stále to však ještě není ono.
Redmann píše:Skús si pohľadať na fóre správnu techniku penenia mlieka, je tu o tom dosť napísané. A práve o hlbšom ponorení do mlieka to nie je. A chce to dost cvičiť, skúšať. Takže vydržať.
Pozor, práveže pokiaľ má tú trysku ktorá prisáva vzduch je technika práve takáto a lepší výsledok asi nebude (nie je tam moc čo ovplyvniť)

Pokiaľ ide o penenie s klasickou tryskou, tam je to samozrejme o inom a ovplyvniť sa toho dá kopec.

Ak sa dá tá vonkajšia trubička vybrať že ostane len tryska ako tu bolo spomenuté, rozhodne odporúčam sa toho držať a peniť tak. Dovnútra sa nemá čo dostať, pred aj po penení treba poriadne odfúknuť paru, na otieranie trysky mať nejakú vhodnú navlhčenú handričku a vždy ju po použití vypucovať. (Časom sa nebude dať vyhnúť ani detergentu na čistenie hláv a vodičke na čistenie mliečnych usadenín, ale to je normálne, v kaviarňach by sa to malo robiť pravidelne)
Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
Uživatelský avatar
wurf
Příspěvky: 16
Registrován: stř 18. zář 2013 18:34:06
bydliště: České Budějovice
kávovar:
mlýnek:

Re: Záčátky s espressem aneb zpověď neználka

Příspěvek od wurf »

Spectre píše:.....
Ten plastový nástavec se dá kompletně sundat z trysky a tak zůstane v podstatě úplně holá kovová tryska.
Bude to na delší zkoušení. Potřebuji toho vychytat víc.
Teď hlavně potřebuji objednat nepřetlakové misky, a kávomlýnek.
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Záčátky s espressem aneb zpověď neználka

Příspěvek od Redmann »

Písal som o spôsobe, keď dá dole nástavec Panarello.

Ja som si tam nechal ten čierny plast, na ktorý sa nasúva Panarello rúrka. Nerozoberal som to až na kov.
Uživatelský avatar
Spectre
více pokročilý
Příspěvky: 187
Registrován: úte 31. led 2012 18:32:54
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Záčátky s espressem aneb zpověď neználka

Příspěvek od Spectre »

TO bude určite cesta ako ďalej. Časom možno tá tryska z Rancilia....
Nepretlakové misky odporúčam objednať také, čo sú oficiálne 6 / 12g, tie na 7 / 14g (z druhovýroby) bývajú zbytočne veľké

Redmann: už sa chápeme :-D
Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
Uživatelský avatar
Angelo Vestieri
Příspěvky: 12
Registrován: pon 05. srp 2013 16:52:30
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Záčátky s espressem aneb zpověď neználka

Příspěvek od Angelo Vestieri »

Čaute,
taky přiliju trochu svých poznatků. Dneska se mi podařili dvě celkem pitelné kávičky. Mírně hořčejší, ale ne tak aby se nedala vypít a po kyselosti ani známky (káva byla z PC - espresso směs - na učení si myslím nejlepší.)
Nevím jestli je to tím, že jsem zprovoznil váhu. Zkoušel jsem přesně 7 gramů a druhá káva měla 9g (miska Gaggia Classic z PC obchodu). Puk byl mírně rozbředlý, ale aspoň šel konečně i vyklepnout, nemusel jsem jej vyškrabávat :-)
Další faktor mého dnešního úspěchu může být také v tom, že jsem koupil konvici na filtrování vody. Máme doma vodu něco mezi střední a tvrdou, takže tím budu chránit i kávovar před zbytečným zavápňováním.
Mikro pěnu jsem ještě neměl odvahu zkoušet, zvlášť když se mi nedařilo ani pitelné espresso.

Tak to je zatím vše.
Kafemlejn: Porlex Tall
Espresso stroj: Gaggia Classic
Uživatelský avatar
wurf
Příspěvky: 16
Registrován: stř 18. zář 2013 18:34:06
bydliště: České Budějovice
kávovar:
mlýnek:

Re: Záčátky s espressem aneb zpověď neználka

Příspěvek od wurf »

Tak včera večer jsme sundal ten plastovej nesmysl na trysce a podařilo se mi napěnit něco jako mikropěnu a hned z toho bylo již něco velmi připomínající cappucino, samozřejmě zatím bez jakéhokoliv latte art.
Přikládám foto - kvalita bohužel jse mizerná.

Obrázek
Uživatelský avatar
wurf
Příspěvky: 16
Registrován: stř 18. zář 2013 18:34:06
bydliště: České Budějovice
kávovar:
mlýnek:

Re: Záčátky s espressem aneb zpověď neználka

Příspěvek od wurf »

Opět zdravím po kratší odmlce.
Tento týden by mi měl být doručen mlýnek a nepřetlakové misky, takže opět začnu testovat udělat pořádné espresso.
Uživatelský avatar
martinb
Příspěvky: 1
Registrován: ned 10. lis 2013 22:49:15
bydliště: Melnik
kávovar:
mlýnek:

Re: Záčátky s espressem aneb zpověď neználka

Příspěvek od martinb »

Zdravim vsechny na tomto foru.

Po precteni "par" temat jsem se taktez dostal k objednani Gaggia Classic v kombinaci s MDF.

Ted resim zda objednavat rovnou i nepretlakove misky (a hlavne jake?)

A druhy dotaz, jakou kavu byste doporucili pro zacatky a uceni se jak na spravne espresso, cappucino apod?

Diky moc
Martin
Martin B.
------------------------
Gaggia Classic + MDF
Uživatelský avatar
generator
více pokročilý
Příspěvky: 287
Registrován: pát 28. kvě 2010 12:11:17
bydliště: Děčín
kávovar: Gaggia NewBabyTwin, Aeropress, Drip, Mocca
mlýnek: Bazzera Virtuoso

Re: Záčátky s espressem aneb zpověď neználka

Příspěvek od generator »

Určitě rovnou nepřetlakové, alespoň si nezvykneš na špatné návyky s přetlakovými.

A jaké kafe? No to je přeci na tobě. Asi žádné "nej". Zkus nejdříve směsi na esspreso od místní pražírny. Nestojí tolik jako jednodruhovky a naučíš se na tom přípravu. A když se ti omrzí, můžeš začít hledat nové/jiné chutě.

Respektive na učení jsem si na začátku koupil ve FreeShopu na hranicích kilo Dallmayr. Když už to ze stroje teklo jak mělo, dával jsem to návštěvám do mléčných nápojů.
.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
Lkotek
Příspěvky: 8
Registrován: pon 21. říj 2013 12:37:26
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Záčátky s espressem aneb zpověď neználka

Příspěvek od Lkotek »

Ahoj všichni,
Tak jsem si také díky tomuto fóru pořídil novou mašinku. Silvii s Rockym. Včera jsem to vše rozbalil a zacal zkoušet. ( před tím jsme měli par let De longhi 150 s pretlakovymi miskami) Krema dobrá, mléko se me povedlo také docela slušně našlehat, jen všechny shoty byly hrozně hořké. Při hrubším mletí to je ale zase žbrnda. Musím zkoušet dál. Jen doufám, že to není vysokou teplotou. :-(
Odpovědět

Zpět na „Začínáme s kávovarem na espresso“