Tamper- průměr

Co espresso je, jak se připravuje
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Avatar uživatele
Rostacl
Příspěvky: 47
Registrován: Čt 11. Led 2018 10:24:25
bydliště: České Budějovice
kávovar: Rancilio Silvia PID BC
mlýnek: Ascaso I-Steel

Tamper- průměr

Příspěvekod Rostacl » So 03. Lis 2018 11:36:39

Hezký den,

chtěl bych váš poprosit o radu a vaše zkušenosti. Jaký lépe zvolit průměr tamperu k misce LM Strada 14g a kávovaru Rancilio Silvia. Je lepší 58,35 (z BunaCafé) nebo průměr 58,5? Nemáte prosím někdo vyzkoušené?...Popřípadě jaký tvar: zdali plochý nebo konvexní?....Kolik dáváte do 14g Lm Strada misky gramů kávy? Díky za pomoc...


dandu
začátečník
Příspěvky: 68
Registrován: Út 29. Lis 2016 10:41:47
bydliště: Ostrava
kávovar: Sage BES920/Catler ES9010 <- ex.Rancilio Silvia 2016
mlýnek: Niche Zero <- Fiorenzato F4e nano v2 <- ex. Catler CG8030

Re: Tamper- průměr

Příspěvekod dandu » So 03. Lis 2018 14:04:42

Mám sice 17g misku ale tamper tech 58,35 a přijde mi že tam je stále dost prostoru okolo. Já bych volil klidně už rovnou 58.5. Někde jsem četl dokonce, že se vleze i více.
Je pak ale potřeba vytahovat tamper z misky pomalu. Dělá to podtlak..

Avatar uživatele
Tomsoft
Příspěvky: 33
Registrován: Ne 17. Pro 2017 19:07:43
bydliště: Karviná
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO

Re: Tamper- průměr

Příspěvekod Tomsoft » Ne 04. Lis 2018 0:14:44

Já mám LM 18g misku a používám tamper s 58,6 mm průměrem.
Ale je to jen marketing, kafe bude chutnat stejně i s 58 mm tamperem :)

dandu
začátečník
Příspěvky: 68
Registrován: Út 29. Lis 2016 10:41:47
bydliště: Ostrava
kávovar: Sage BES920/Catler ES9010 <- ex.Rancilio Silvia 2016
mlýnek: Niche Zero <- Fiorenzato F4e nano v2 <- ex. Catler CG8030

Re: Tamper- průměr

Příspěvekod dandu » Ne 04. Lis 2018 8:54:51

http://socraticcoffee.com/2015/08/compa ... er-on-tds/

Ano. Marketing určitě taky. Základem je dle mě perfektně rovné utlačení. Ale v kombinaci s větším průměrem menší šance na změnu průtoku v krajích misky. Když se podíváš na odkaz výše tak eazytamp dosáhl nejvyššího TDS s pouze 58mm. Ma ovšem největší rozptyl měření. Moje myšlenka je že kdyby měl eazytamp v testu taky 58.5 byl by to jasný vítěz.

Avatar uživatele
Tomsoft
Příspěvky: 33
Registrován: Ne 17. Pro 2017 19:07:43
bydliště: Karviná
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO

Re: Tamper- průměr

Příspěvekod Tomsoft » Ne 04. Lis 2018 15:36:29

Jasně, perfektně rovné to musí být.
Distribuce kávy do sítka začíná už v mlýnku, tamper už je jen třešnička na "kávě" :)
Mám tamper za 300,- i Pullman za 5000,-, nedám na něj dopustit, ale že by káva byla znatelně lepší bych neřekl.
Pro precizní misky by se asi hodil i tamper s průměrem 58,6 mm. Záleží, kolik s tím uděláš denně porcí (doma nebo někde ve kšeftě).

Avatar uživatele
Rostacl
Příspěvky: 47
Registrován: Čt 11. Led 2018 10:24:25
bydliště: České Budějovice
kávovar: Rancilio Silvia PID BC
mlýnek: Ascaso I-Steel

Re: Tamper- průměr

Příspěvekod Rostacl » Ne 04. Lis 2018 16:04:08

Mlýnek mám Ascaco I steel-ploché kameny:to už mi tu někdo říkal, že není ideální :D :D
Mám precizní misku (bez certifikátu) z CoffeSource. Nicméně mě zarazilo, že jsem koukal na fotky, kde má být miska označena LM a gramáží. A já mám na misce pouze kod: L116/A - tak nevim :D ...
Jde mi hlavně o to, zdali je nějaký velký rozdíl v kanálkování,chuti atd...mezi 58,35 a 58,5-jestli má takový malinkatý rozdíl zásadní význam?...

dandu
začátečník
Příspěvky: 68
Registrován: Út 29. Lis 2016 10:41:47
bydliště: Ostrava
kávovar: Sage BES920/Catler ES9010 <- ex.Rancilio Silvia 2016
mlýnek: Niche Zero <- Fiorenzato F4e nano v2 <- ex. Catler CG8030

Re: Tamper- průměr

Příspěvekod dandu » Ne 04. Lis 2018 16:15:53

Pokud bych už měl 58,35 určitě bych nekupoval nový abych měl 58,5. Ale můj první tamper byl 57,8 (domácí výroba) pak jsem skočil na 58,3 a kanalkovani kleslo výrazně. Špatnou distribuci to ale nezachrání.

Avatar uživatele
imperator
více pokročilý
Příspěvky: 128
Registrován: Ne 11. Ún 2018 23:16:49
bydliště: Slovensko
kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
mlýnek: Lodos 1923

Re: Tamper- průměr

Příspěvekod imperator » So 13. Dub 2019 14:17:34

Nechcem zakladať nové vlákno tak sa opýtam tu - Aké sú výhody a nevýhody tampera s "vrúbkami" napr také niečo

https://ae01.alicdn.com/kf/HTB17j.PXPnu ... uzFXaA.jpg

Avatar uživatele
dslecinka
více pokročilý
Příspěvky: 252
Registrován: Pá 17. Dub 2015 16:29:56
bydliště: Londýn, UK
kávovar: Hario V60
mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10

Re: Tamper- průměr

Příspěvekod dslecinka » So 13. Dub 2019 23:33:27

žádné, je to kravina




  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Vrátit se na “Začínáme s kávovarem na espresso”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host