PID (R. Silvia)

Co espresso je, jak se připravuje
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Avatar uživatele
Rostacl
Příspěvky: 47
Registrován: Čt 11. Led 2018 10:24:25
bydliště: České Budějovice
kávovar: Rancilio Silvia PID BC
mlýnek: Ascaso I-Steel

PID (R. Silvia)

Příspěvekod Rostacl » Stř 02. Led 2019 22:47:25

Hezký den,

chtěl bych se prosím zeptat na jaké hodnoty máte nastavený PID? Jednotlivé složky? Máte od výrobce (Kp = 100, Ki = 0.01, Kd = 1400) nebo jste nějak upravovali?Popřípadě jak a proč?.....
Ještě by mě zajímal rozdíl teploty bojleru a teploty hlavy. Pokud nastavím teplotu vody bojleru na 105st. , tak se dostanu na teplotu hlavy max. 92st.,což mi přijde málo. Jaké máte zkušenosti a jaké teploty se vám osvědčily?Díky moc a mějte se...


Avatar uživatele
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 186
Registrován: Čt 21. Pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, Porlex Tall

Re: PID (R. Silvia)

Příspěvekod johneer » Čt 03. Led 2019 10:16:28

Na parametry PID regulace jsem nesahal (nicméně z hlavy nevím, jaké tam jsou). Kávovar topí přijatelně rychle a teplotu nepřestřeluje, nevidím tedy důvod na to sahat. Předpokládám, že výrobce to tak nenastavil náhodou a to, že se do toho dá vůbec sahat je spíš výsledkem toho, že tenhle domontovaný PID dělali blázni (v dobrém slova smyslu), takže nechali možnost štelovat úplně všechno. Takové možnosti uživatelského nastavení nenajdete asi nikde jinde. Spousta PID strojů se omezuje na nastavení teploty.
Rozdíl teploty bojleru a hlavy je normální. Proč Vám to přijde málo? Při tomto nastavení má espresso něco kolem těch 90°C, což je odpovídající (pokud se nemýlím, "tabulková" teplota je 88°C). Momentálně používám 104 v bojleru a vařím když se hlava ohřeje na těch 88 a víc. Stupeň sem nebo tam fakt nepoznám. Dřív jsem zkoušel cca. o 10°C míň v bojleru a taky z toho byla dobrá káva. Trochu jiná a samozřejmě studenější, ale dobrá. Důležité je samozřejmě nahřát i páku, aby vám káva nezchladla během cesty studenou pákou, ale to je asi jasné.




  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Vrátit se na “Začínáme s kávovarem na espresso”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host