La Pavoni Professional Lusso

Domácí pákové kávovary La Pavoni
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
petr0x
Příspěvky: 6
Registrován: pát 18. zář 2015 19:23:13
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: La Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od petr0x »

Zdravím, také mám europiccolu. Pružinka se do páky dávala jen do přístrojů od roku 2008 a pak někdy v sedmdesátých a osmdesátých. Mám jej taky bez pružinky, ale aktuálně si nechávám v páce vysoustružit drážku a pružinku dodělat. Rozhodně takovou úpravu doporučuju, ušetří to pár spálených prstů. V případě zájmu můžu i zajistit takovou úpravu.
Jinak se ptej, můžeme nasdílet nějaké zkušenosti.
Uživatelský avatar
petr0x
Příspěvky: 6
Registrován: pát 18. zář 2015 19:23:13
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: La Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od petr0x »

Jinak ročník se dá někdy najít na některých vnitřních dílech případně je to barvou vytištěno zespodu zevnitř na základně. Zhruba to lze odhadnout podle toho, jaké díly použili - během let se dělaly nějaké změny. Ten tvůj vypadá na devadesátá léta.
http://www.francescoceccarelli.eu/lapavoni_ep.htm
lubono
více pokročilý
Příspěvky: 245
Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: La Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od lubono »

Můj La Pavoni datum výroby má vyznačené v nalévací zátce na vodu a pak ve spodní části pod deklikem kde je elektronika mám štítek, kde je číslo a rok výroby. Jinak drážku na pružinu v páce nemám ani ji nijak nepostrádám .
Uživatelský avatar
hugo_koss
Příspěvky: 18
Registrován: sob 06. čer 2015 7:58:04
bydliště: jihočeský
kávovar: La Pavoni Professional custom
mlýnek: Gaggia MDF

Re: La Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od hugo_koss »

Pružinku také nějak výrazně nepostrádám, puk vždy nějak vydloubnu, spíše jsem uvažoval o proříznutí dna páky - má někdo tuto úpravu na původní páce?
Apropo jak jste na tom s množstvím vody při extrakci ? Mám pouze 2-porcovou misku pro 12-14g a aby mi nateklo 30ml se mi zadaří tak 1 z 5 :pardon:
Jak dlouho necháváte páku zvednutou před zahájením extrakce ?
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: La Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od j.bill »

:? ze 14g kávy by mělo natéci kolem+- 60 ml. Je to přece espresso doppio, ne ?
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
fantozzi
začátečník
Příspěvky: 73
Registrován: sob 02. led 2016 12:28:54
bydliště: ČR
kávovar: Rocket R 58
mlýnek: Mazzer Mini Electronic A for Rocket

Re: La Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od fantozzi »

To je prave to, co mne osobne odradilo od paky, a to se mi to libi ze vseho nejvic :-)
Na YouTube jsem videl spousty videi ruznych kavovaru (LaPavoni, Olympia, Elektra MicroCasa, Bezzera Strega, Feame Faemina-ta by se mi libila, krasne retro) a bud s tim ti lidi neumi, nebo to neumi ty kavovary. Aby jim nateklo 30ml, musi paku pouzit 2x-3x...
Uživatelský avatar
hugo_koss
Příspěvky: 18
Registrován: sob 06. čer 2015 7:58:04
bydliště: jihočeský
kávovar: La Pavoni Professional custom
mlýnek: Gaggia MDF

Re: La Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od hugo_koss »

mě 30ml vyteče, ale záleží na hrubosti, tampování a kávě.
Zkoušel jsem různě nechávat páku zvednutou, aby káva ve zvonu "natáhla" více vody, nebo "napumpovat" více vody do zvonu, ale někdy dostanu 30ml když páku přizvednu a za pár vteřin extrahuji, takže to asi zásadní vliv nemá
2x extrahovat jednu dávku si myslím že nemá smysl, to nebude pitelné

zde video asi z 2. pokusu

Kód: Vybrat vše

https://youtu.be/0177aiCjOWw
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: La Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od wladas »

hugo_koss píše:Apropo jak jste na tom s množstvím vody při extrakci ? Mám pouze 2-porcovou misku pro 12-14g a aby mi nateklo 30ml se mi zadaří tak 1 z 5
Toto bude mlyncekom ale kedze nevieme aky mas - nemas vyplneny profil, tak tazko nieco vydedukovat.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
hugo_koss
Příspěvky: 18
Registrován: sob 06. čer 2015 7:58:04
bydliště: jihočeský
kávovar: La Pavoni Professional custom
mlýnek: Gaggia MDF

Re: La Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od hugo_koss »

wladas píše: Toto bude mlyncekom ale kedze nevieme aky mas - nemas vyplneny profil, tak tazko nieco vydedukovat.
Aktualizováno - melu na Gaggia MDF jenže když už trefím dobrou hrubost, sáček s kávou je již prázdný :grin:

j.bill píše::? ze 14g kávy by mělo natéci kolem+- 60 ml. Je to přece espresso doppio, ne ?
podle mě ti zvon vždy natáhne stejný objem vody, tzn ať už tam budeš mít 6g nebo 12g by ti mělo vytéct stejně, asi pořídím jen jednoporcovou misku
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: La Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od j.bill »

S tímto druhem kávovaru nemám zkušenost, takže nevím, jak se obsluhuje. Jen mne zarazilo to množství. Pokud se tedy vejde pod píst jen asi 30 ml, jestli to dobře chápu, chtělo by to misku na cca 7-8g kávy....ale snad se vyjádří někdo, kdo tenhle typ má zmáklý a uvede to na pravou míru.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
hugo_koss
Příspěvky: 18
Registrován: sob 06. čer 2015 7:58:04
bydliště: jihočeský
kávovar: La Pavoni Professional custom
mlýnek: Gaggia MDF

Re: La Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od hugo_koss »

j.bill píše:S tímto druhem kávovaru nemám zkušenost, takže nevím, jak se obsluhuje. Jen mne zarazilo to množství. Pokud se tedy vejde pod píst jen asi 30 ml, jestli to dobře chápu, chtělo by to misku na cca 7-8g kávy....ale snad se vyjádří někdo, kdo tenhle typ má zmáklý a uvede to na pravou míru.
Pokud ale chceš Doppio tak 14g miska je v pořádku ;) jen pak káva rychle ubývá a ne každý ji zvládne vypít :)
Já osobně piji pouze tyto "panáky" a musím říci, že jsem s přístrojem spokojen

Apropo jsem koukal na technický výkres a do zvonu by se mělo vejít "pouze" 23ml vody
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: La Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od j.bill »

No právě, Espresso Doppio +-14g kávy a +-60 ml. Ale +-14g a +-30ml mi nejde moc dohromady. Ale proti gustu.... Jen ta výtěžnost mi nesedí.... :)
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 425
Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: La Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od vilose »

A čo vám hovorí definícia espressa s pomerom extrakcie 50% ?
Jasné, že k tomu sa treba dopiť.
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: La Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od wladas »

Presne ako pise kolega nadomnou. Pre mna je to uplne normalny pomer, resp az 60%.
Treba ale doplnit ze slovicko dopio znamena dvojta davka. A ked raz je dane (resp zvykom) ze espresso ma 30ml, tak dopio musi logicky mat 60ml ako pise j.bill.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
hugo_koss
Příspěvky: 18
Registrován: sob 06. čer 2015 7:58:04
bydliště: jihočeský
kávovar: La Pavoni Professional custom
mlýnek: Gaggia MDF

Re: La Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od hugo_koss »

Ano, zde vlastně není žádná možnost, jak regulovat objem výsledné kávy. Takže zatím jsem odkázán na dvojitou porci kávy extrahovanou do max 30ml vody.
Pořád se ale peru s kyselostí, na MDF melu max na st. 3-4, při jemnějším mletí je káva dosti nepropustná a na páku je třeba vyvíjet velký tlak a samotná extrakce je přes 30 sekund.
Uživatelský avatar
hugo_koss
Příspěvky: 18
Registrován: sob 06. čer 2015 7:58:04
bydliště: jihočeský
kávovar: La Pavoni Professional custom
mlýnek: Gaggia MDF

Re: La Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od hugo_koss »

Je zde tedy někdo, kdo vlastní některý z těchto přístrojů ?
Děkuji
lubono
více pokročilý
Příspěvky: 245
Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: La Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od lubono »

Mám La Pavoni Europiccola je menší než Lusso
Uživatelský avatar
hugo_koss
Příspěvky: 18
Registrován: sob 06. čer 2015 7:58:04
bydliště: jihočeský
kávovar: La Pavoni Professional custom
mlýnek: Gaggia MDF

Re: La Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od hugo_koss »

lubono píše:Mám La Pavoni Europiccola je menší než Lusso
Zde je asi pouze menší bojler myslím
Zajímaly by mě nějaké postřehy při extrakci kávy
- máš pokaždé stejný objem vyprodukované kávy ?
- jaké používáš misky ?
- jak dlouho necháváš páku v horní poloze, nežli začneš se samotnou extrakcí ?
- děláš vždy na jeden "zátah" ? - viděl jsem, že někdo jakoby "napumpuje" pákou do půlky a poté provede celkovou extrakci

Děkuji
Uživatelský avatar
hugo_koss
Příspěvky: 18
Registrován: sob 06. čer 2015 7:58:04
bydliště: jihočeský
kávovar: La Pavoni Professional custom
mlýnek: Gaggia MDF

Re: La Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od hugo_koss »

lubono píše:Mám La Pavoni Europiccola je menší než Lusso
Zde je asi pouze menší bojler myslím
Zajímaly by mě nějaké postřehy při extrakci kávy
- máš pokaždé stejný objem vyprodukované kávy ?
- jaké používáš misky ?
- jak dlouho necháváš páku v horní poloze, nežli začneš se samotnou extrakcí ?
- děláš vždy na jeden "zátah" ? - viděl jsem, že někdo jakoby "napumpuje" pákou do půlky a poté provede celkovou extrakci

Děkuji
Uživatelský avatar
hugo_koss
Příspěvky: 18
Registrován: sob 06. čer 2015 7:58:04
bydliště: jihočeský
kávovar: La Pavoni Professional custom
mlýnek: Gaggia MDF

Re: La Pavoni Professional Lusso

Příspěvek od hugo_koss »

lubono píše:Mám La Pavoni Europiccola je menší než Lusso
Zde je asi pouze menší bojler myslím
Zajímaly by mě nějaké postřehy při extrakci kávy
- máš pokaždé stejný objem vyprodukované kávy ?
- jaké používáš misky ?
- jak dlouho necháváš páku v horní poloze, nežli začneš se samotnou extrakcí ?
- děláš vždy na jeden "zátah" ? - viděl jsem, že někdo jakoby "napumpuje" pákou do půlky a poté provede celkovou extrakci

Děkuji
Odpovědět

Zpět na „LA PAVONI“