princip a příprava kávy
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
princip a příprava kávy
K přípravě kávy se využívá přetlaku vzniklého vodní párou.
Postup:
Odměřené množství vody dáme do spodní části přístroje. Poté vložíme filtrační vložku, do které nasypeme odpovídající množství jemně mleté kávy a na povrchu urovnáme. Nasadíme (našroubujeme) horní část přístroje a přístroj postavíme na oheň.
Vznikající pára protlačí vodu přes mletou kávu do horní části přístroje která slouží jako konvička pro nalévání do šálků.
Také jsou přístroje kde káva vytéká trubičkou rovnou do konvičky nebo hrníčku.
Postup:
Odměřené množství vody dáme do spodní části přístroje. Poté vložíme filtrační vložku, do které nasypeme odpovídající množství jemně mleté kávy a na povrchu urovnáme. Nasadíme (našroubujeme) horní část přístroje a přístroj postavíme na oheň.
Vznikající pára protlačí vodu přes mletou kávu do horní části přístroje která slouží jako konvička pro nalévání do šálků.
Také jsou přístroje kde káva vytéká trubičkou rovnou do konvičky nebo hrníčku.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Dominator
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 15. pro 2008 15:14:59
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Paradna vec nie len na dovolenky, je z toho super vonave, chutne a hlavne moc moc silne kafe. Ak s tym vie clovek robit, da s z toho vykuzlit chutnejsia a vonavejsia kava jak z dobreho pakoveho stroja (aspon moja skusenost)! Odporucam nekompromisne kupovat len kvalitu akou je napr. bialetti!
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Mal som doma Bialetti, okrem ceny som si nevšimol žiadny rozdiel oproti napr. Pezzetti (za tretinu ceny Bialetti). Čo sa týka chute - podľa mňa sa to nedá porovnávať s espressom, vytiahne z kávy iné chuťové tóny. Jedna káva môže byť lepšia v espresse, iná v caffettiere, ďalšia vo vacpote, ...
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: princip a příprava kávy
... jiné se skvěle projeví v odpadním koši ...
Re: princip a příprava kávy
Minulý týden jsem pořídil moka konvičku (Tescoma) na jeden šálek.
Moc mě výsledek překvapil a řekl bych, že i dost nadchnul. Měl jsem pochybnosti o výsledku, dokud jsem to nezkusil. Káva je opravdu hustá a chuťově výrazná. Osobně mi vyhovuje kávu po přípravě doředit stejným množstvím vody. Jsou pak cítit další chutě, které se v koncentrovanější podobě setřou, ale záleží určitě na použité kávě.
Zkoušel jsem Café Rovi Natural a Izzo Supermiscela.
V případě Izza jsem vyzkoušel porovnat co mi připraví mokakonvička a co DeLonghi ECO310. Jednoznačně je rozdíl v chuti, ale nejsem schopný říct, která varianta mi chutná víc. Oboje má něco do sebe.
Pokud někdo váhá, jestli zkusit moka konvičku nebo ne, tak já se přikláním k tomu, že ANO! Konvička na jeden šálek stojí cca 200Kč a to není tak moc, aby se to nedalo zkusit.
Moc mě výsledek překvapil a řekl bych, že i dost nadchnul. Měl jsem pochybnosti o výsledku, dokud jsem to nezkusil. Káva je opravdu hustá a chuťově výrazná. Osobně mi vyhovuje kávu po přípravě doředit stejným množstvím vody. Jsou pak cítit další chutě, které se v koncentrovanější podobě setřou, ale záleží určitě na použité kávě.
Zkoušel jsem Café Rovi Natural a Izzo Supermiscela.
V případě Izza jsem vyzkoušel porovnat co mi připraví mokakonvička a co DeLonghi ECO310. Jednoznačně je rozdíl v chuti, ale nejsem schopný říct, která varianta mi chutná víc. Oboje má něco do sebe.
Pokud někdo váhá, jestli zkusit moka konvičku nebo ne, tak já se přikláním k tomu, že ANO! Konvička na jeden šálek stojí cca 200Kč a to není tak moc, aby se to nedalo zkusit.
- HuyaRamakai
- Příspěvky: 9
- Registrován: pon 14. pro 2009 0:15:18
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Zdravím, chtěla jsem se zeptat jestli je možné klasickou hliníkovou Bialetti Express (nebo prostě obecně tyto hlikové konvičky) používat i na elektickém sporáku? Na netu jsem všude našla, že ano, ale v obchodě specializovaném na kávu a kávovary mi řekli, že ne. Nevíte? Máte s tím zkušenost? Jde to použít? Díky za odpověd... H.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: princip a příprava kávy
Vůbec mě nenapadá souvislost, proč by se neměla na el. sporáku používat (mám na mysli klasický plotýnkový el.sporák). Možná že bylo uvedené na jakém el. sporáku. Principů el. ohřevu je několik a nevím jestli je konkretně pro hliník nějaký rozdíl v ohřevu např. sklo-keramika, indukce a třeba klasický vařič s topnou spirálou. Nebyl tam uvedený konkretní sporák?
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Jedina, co ma napada je ta indukcia, inak mi to pride ako uplna blbost.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
Re: princip a příprava kávy
Mám hliníkovou moka konvičku a i podle toho, co jsem viděl na internetu se dá použít na elektrické plotýnce, sklokeramické desce, plynu. Žádná nemá označení pro indukční ohřev. Konkrétně Bialetti má pro indukční ohřev označení jen u nerezových konviček.
Možná by to bylo na speciální vlákno, ale indukční ohřev funguje jen u materiálů, které obsahují železo, resp. musí být ten materiál magenticky vodivý. Jde o využití elektromagnetického pole, tak proto
Možná by to bylo na speciální vlákno, ale indukční ohřev funguje jen u materiálů, které obsahují železo, resp. musí být ten materiál magenticky vodivý. Jde o využití elektromagnetického pole, tak proto
- hedonista
- více pokročilý
- Příspěvky: 299
- Registrován: úte 01. pro 2009 12:50:16
- bydliště: Olomouc
- kávovar: Dalla Corte mini
- mlýnek: MAZZER Mini Electronic A
Re: princip a příprava kávy
Ono nebude úplně správně fungovat ani ta železná, protože ty el. plotýnky pořád "blikají", a takto vlastně může dojít k přerušení ohřevu právě při vybíhání vody nahoru.... Tak proto je lepší plyn
ex: Rancilio Silvia, Rancilio Rocky
- HuyaRamakai
- Příspěvky: 9
- Registrován: pon 14. pro 2009 0:15:18
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Jestli tam byli ty sporáky nějak specifikovány to neví páč jsem se jen ptala pana prodavače a ten vypadal velmi fundovaně tak jsem mu uvěřila, ale koukám, že mě asi kapku mylně informoval. Neva na nákup bialetki není nikdy pozdě... Díky moc za rady
- hedonista
- více pokročilý
- Příspěvky: 299
- Registrován: úte 01. pro 2009 12:50:16
- bydliště: Olomouc
- kávovar: Dalla Corte mini
- mlýnek: MAZZER Mini Electronic A
Re: princip a příprava kávy
Ještě jsem si vzpomněl, že na indukci existuje takový adapter (plotna) aby se dalo vařit na všem....
ex: Rancilio Silvia, Rancilio Rocky
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
napr. tuBum píše:Dosť dlhu dobu pozeram po konvičke na 1 šálku ale zatial som ju v obchode nikde nevidel asi sa hned preda ...
Kód: Vybrat vše
http://www.markom.sk/detajl/?cislo=266
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 248
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: princip a příprava kávy
Na indukční desce by měly problém asi jen ty nerezové,proto se u nich objevuje označení "indukcia" viz polské allegro
Kód: Vybrat vše
http://www.allegro.pl/item1064173200_extra_cena_kawiarka_venus_6_bialetti_indukcja.html
Re: princip a příprava kávy
to mvaldo: Do konvičky dávám co se tam vleze, ale většinou mám množství, který jsem si vyzkoušel 7g odměrkou na kávu. Ono se do toho jinak dá "nadusat" docela dost. Když se moka udělá dobře, je v tom sítku puk jak z pressa, jen s menší pevností. Jakmile nemám otlačený sítko, vím, že jsem dal málo kafe
Konvička se nijak nevyvařuje, jen se oplachuje čistou vodou! Hlinik je porézní a podle toho jaká se v tom dělá káva a jak dlouho, tak podle toho je každá další káva lepší
Konvička se nijak nevyvařuje, jen se oplachuje čistou vodou! Hlinik je porézní a podle toho jaká se v tom dělá káva a jak dlouho, tak podle toho je každá další káva lepší
- Seky
- více pokročilý
- Příspěvky: 204
- Registrován: pon 09. bře 2009 21:04:31
- bydliště: Jihlava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Hojte!
Pod stromečkem na mě čeká nová hračka - moka konvička.
Zajímá mě, jak mlet kávu - jemněji, jako třeba na espresso, nebo hruběji?
Rád bych měl nějaký "nástřel", od kterého se odpíchnu, pak ho doladím...
Pod stromečkem na mě čeká nová hračka - moka konvička.
Zajímá mě, jak mlet kávu - jemněji, jako třeba na espresso, nebo hruběji?
Rád bych měl nějaký "nástřel", od kterého se odpíchnu, pak ho doladím...
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Seky: Hruběji, jinak se voda přes kávu neprotlačí vůbec nebo špatně.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
- ondra.palas
- Příspěvky: 22
- Registrován: pon 05. zář 2011 19:08:56
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
To Seky: já melu hruběji, někde na půl cesty mezi espresem a FP. Jemnější mletí mi vždy posune chuť k ještě větší "drsnosti".
Jinak po všemožném zkoušení a testování jsem oproti obecně doporučovaným postupům začal do konvičky dávat vodu horkou (cca 80-90°C). Konvička pak není na plamenu tak dlouho a káva se méně přepaluje.
Jinak po všemožném zkoušení a testování jsem oproti obecně doporučovaným postupům začal do konvičky dávat vodu horkou (cca 80-90°C). Konvička pak není na plamenu tak dlouho a káva se méně přepaluje.
- Seky
- více pokročilý
- Příspěvky: 204
- Registrován: pon 09. bře 2009 21:04:31
- bydliště: Jihlava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
díky za postřehy!
Melu taky hruběji a je to ok. Jednou sem zkusil jen o jeden stupínek hruběji než na espresso a už si ufoukl i ventilek Takže než uklízet po explozi, radši hruběji.
Vodu dávám taky horkou, někde na netu sem vyčetl to, co píšete - káva se nepřepaluje. A přijde mi to i logické
Melu taky hruběji a je to ok. Jednou sem zkusil jen o jeden stupínek hruběji než na espresso a už si ufoukl i ventilek Takže než uklízet po explozi, radši hruběji.
Vodu dávám taky horkou, někde na netu sem vyčetl to, co píšete - káva se nepřepaluje. A přijde mi to i logické
- ZDRI
- začátečník
- Příspěvky: 71
- Registrován: sob 17. pro 2011 19:59:57
- bydliště: ČB
- kávovar: aeropress, moka
- mlýnek: Porlex
Re: princip a příprava kávy
Jaké máte zkušenosti s obsahem mikrokalových částic v takto připravené kávě?
Právě toto mi vadí při přípravě ve frenchpressu - i po přecezení obsahuje káva malé množství mikrokalu.
Řeším to následnou filtrací přes papír - se všemi negativy z toho vyplývajícími ...
Právě toto mi vadí při přípravě ve frenchpressu - i po přecezení obsahuje káva malé množství mikrokalu.
Řeším to následnou filtrací přes papír - se všemi negativy z toho vyplývajícími ...