Jak to myslíš? Piju jen presso a z něj odvozené nápoje, takže jsem na začátku nastavil metodou pokus-omyl hrubost na presso a ted jen doladuji mletí při změně odrůdy podle stupnice na násypce.mvaldo píše: ako si nastavil jemnost mletia?
IBERITAL CHALLENGE
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 167
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: IBERITAL CHALLENGE
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 167
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: IBERITAL CHALLENGE
přemýšlím, že bych mlýnek vyčistil, měl jste ho už někdo rozmontovaný?
Návod k mlýnku nebyl a nikde jsem ho nenašel...
Návod k mlýnku nebyl a nikde jsem ho nenašel...
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: IBERITAL CHALLENGE
Rozdělání mlýnku nebude nijak náročné, určitě se obejdete i bez návodu.
Nikdo sem zatím nedal fotku mlýnku, tak je tady. A taky nějaké parametry.
Verze Manuální dávkování nebo automatické dávkování
Barva Železné tělo v šedé barvě
Motor 220 V-60/50 Hz a 110 V- 60 Hz; 140 w (naprázdno)
Otáčky 600 r.p.m.
Nože Kuželové
Objem dávkovače 130 g (verze s dávkovačem)
Zásobník zrnkové kávy 500 g kávového zrna.
Hrubost kávy nastavitelná
Dávkování 7.5 gramů (není možné měnit)
Rozměry délka 270 mm, výška 375 mm, šířka 165 mm.
Váha 4,5 Kg
Mlýnek je vhodná náhrada za nedostupný Saeco Lux chrom nebo Nemox Lux. Z fotografií se zdá také kvalitnější zpracování. Třeba Saeco Lux chrom působí jako amatérský výrobek (kutila doma v garáži).
Nikdo sem zatím nedal fotku mlýnku, tak je tady. A taky nějaké parametry.
Verze Manuální dávkování nebo automatické dávkování
Barva Železné tělo v šedé barvě
Motor 220 V-60/50 Hz a 110 V- 60 Hz; 140 w (naprázdno)
Otáčky 600 r.p.m.
Nože Kuželové
Objem dávkovače 130 g (verze s dávkovačem)
Zásobník zrnkové kávy 500 g kávového zrna.
Hrubost kávy nastavitelná
Dávkování 7.5 gramů (není možné měnit)
Rozměry délka 270 mm, výška 375 mm, šířka 165 mm.
Váha 4,5 Kg
Mlýnek je vhodná náhrada za nedostupný Saeco Lux chrom nebo Nemox Lux. Z fotografií se zdá také kvalitnější zpracování. Třeba Saeco Lux chrom působí jako amatérský výrobek (kutila doma v garáži).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
ved prave, pokus omyl ...
od vyroby bol nastaveny na velmi jemne mletie, no jak krutim, tak krutim, zatial moc hrubsia kava nesla ...
od vyroby bol nastaveny na velmi jemne mletie, no jak krutim, tak krutim, zatial moc hrubsia kava nesla ...
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 167
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: IBERITAL CHALLENGE
me zase s nastavením z výroby pomlel hrubě, jako cukr krupice. Pak sem cca 2 minuty točil kolečkem (až mě bolela ruka) ve směru šipky a bylo to skoro ono
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
... a melie vzdy rovnake mnozstvo? mne sa to teda moc nezda ...pecan píše: ... takže jsem na začátku nastavil metodou pokus-omyl hrubost na presso a ted jen doladuji mletí při změně odrůdy podle stupnice na násypce.
- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
Nemam s tymito mlyncekmi ziadne skusenosti, ale to ako pri kazdom mleti pridete o 5g kavy? Alebo si ju mlyncek len "podrzi" a potom vam ju premiesa s cerstvou kavou, ktoru mliete napriklad nad druhy den? Teraz neviem, ktora alternativa sa mi zda byt horsia...
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
"podrží" a potom sa premieša s čerstvou
ja teda vždy meliem iba jeden druh kávy a vždy sa snažím podržané množstvo "vyškrábať" a to dám do dozy, odkiaľ použijem napr. na prekapávanú kávu
dnes som zrovna menil kávu, dával som Kenya AA Ruthagati, no 3 porcie mi absolútne nevyšli váhovo, a stále vážiť dávku ma nejak prestáva baviť
ja teda vždy meliem iba jeden druh kávy a vždy sa snažím podržané množstvo "vyškrábať" a to dám do dozy, odkiaľ použijem napr. na prekapávanú kávu
dnes som zrovna menil kávu, dával som Kenya AA Ruthagati, no 3 porcie mi absolútne nevyšli váhovo, a stále vážiť dávku ma nejak prestáva baviť
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 167
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: IBERITAL CHALLENGE
udělal jsem pár fotek při čištění mlýnku:
víc už jsem si netroufl mlýnek rozebrat...Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Jeremy
- více pokročilý
- Příspěvky: 171
- Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
- bydliště: Zlín
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
Od včerejška jsem taky majitelem jednoho Iberitalu ve variantě bez doseru, byl doručen třetí den od obědnání bez závad a poškození z Cena 3900kč včetně DPH, doprava zdarma. Zatím jsem ho zkoušel na jen na standartce za 6,50kč (tuto kávu jsem neochutnával ani ze zvědavosti, smrděla). Nastavování hrubosti mletí je teda opravdu hodně jemné, za to stupnice.. Mám dva dotazy.
1. Jestli někdo z vás upravoval měrku (stupnici) hrubosti mletí, nebo to nemá cenu řešit a už to máte v oku.
2. Na co může být plastový šroubek v pravo dole mezi nýty.. není to náhodou k nastavení času mletí a tím množství pomleté kávy? Od výrobce nastaveno údajně na 7,5g.
Kód: Vybrat vše
http://www.Iberital.cz.
1. Jestli někdo z vás upravoval měrku (stupnici) hrubosti mletí, nebo to nemá cenu řešit a už to máte v oku.
2. Na co může být plastový šroubek v pravo dole mezi nýty.. není to náhodou k nastavení času mletí a tím množství pomleté kávy? Od výrobce nastaveno údajně na 7,5g.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Boiler je bojler
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
ad 1. no, musíš sa pohrať so správnym nastavením hrúbky
ad 2. ano, nastavenie množstva pomletej kávy
ad 2. ano, nastavenie množstva pomletej kávy
- Jeremy
- více pokročilý
- Příspěvky: 171
- Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
- bydliště: Zlín
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
Moc díky, takže si budu hrát.. teprve teď mě to začíná bavit A ještě mě napadlo: Jestli se vám neobjevily už nějaké technické závady. A na kolik míváte nastavenou + - hrubost mleti na espresso když 1. je nejhrubší a 7. nejjemější. Mě se to jevilo u té standartky na oko a omak cca 5,5 (Vím že to musím pozkoušet a ochutnat, jde mi spíš o orientaci, záchytný bod a o případné rozdíly v mlýncích).
Boiler je bojler
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
stupnica ako na štandard. určenie mletia nám je na dve veci, na ... a na nič
nastaviť hrúbku mletia je dosť ťažké, nastav si nejakú hrúbku ako optimál, potom môžeš nastaviť stupnicu, až potom sa podľa nej riadiť pre každý druh použitia kávy ...
nastaviť hrúbku mletia je dosť ťažké, nastav si nejakú hrúbku ako optimál, potom môžeš nastaviť stupnicu, až potom sa podľa nej riadiť pre každý druh použitia kávy ...
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: IBERITAL CHALLENGE
Nastavení hrubosti mletí se neustále mění podle počasí, stáří a typu kávy atd. Hrubost by měla být taková, aby za 25 sec extrakce nateklo 25 ml espressa. Je tady ale o tom mraky infa.
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 167
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: IBERITAL CHALLENGE
Ta stupnice je nic moc, nepoužívám ji. Jednou jsem zkoušel točit kolečkem na hrubost mletí asi 2 minuty v kuse a nadoraz jsem nenarazil, přitom násypka se otočila o víc jak 180 stupňů (takže stupnice byla stejně krátká). Todle není moc domyšlené...
- Jeremy
- více pokročilý
- Příspěvky: 171
- Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
- bydliště: Zlín
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
Pro Davida: Já vím, taky jsem zde na fóru strávil a ještě strávím hodně bezesných nocí. Šlo mě spíš o zkušenosti kolegů s tímto konkrétním mlýnkem. Abych si pošetřil dobrou kávu a nervy. To se mě stejně nepovedlo. U toho to mlýnku se k optimálnímu nastavení musí člověk vvyloženě promlet.
Pro Mvalda a Pecana: To orientační nastavení dle Standartky za 6,50kč bylo moc najemno a vedle jak ta jedle, chytil jsem se až po páté zmrzačené dávce Honduras Santa Rosa . Postupoval jsem do hruba (do leva) asi o jeden celý dílek na stupnici, takže nějak se zorientovat mě stálo skoro 50g dobré kávy. Jinak závěrem můžu říct, že jsem s mlýnkem spokojený. (možná packy na přidržení páky pod dávkovačem mohly být kovové)
Pro Mvalda a Pecana: To orientační nastavení dle Standartky za 6,50kč bylo moc najemno a vedle jak ta jedle, chytil jsem se až po páté zmrzačené dávce Honduras Santa Rosa . Postupoval jsem do hruba (do leva) asi o jeden celý dílek na stupnici, takže nějak se zorientovat mě stálo skoro 50g dobré kávy. Jinak závěrem můžu říct, že jsem s mlýnkem spokojený. (možná packy na přidržení páky pod dávkovačem mohly být kovové)
Boiler je bojler
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
tak to si moc kavy nepokazil, ja som na tom horsie
teraz mam nastavenu hrubku na DATERRA Brazil RESERVE, aj davku na 8.5g
pri PAPUA NEW GUINEA SIGRI AA estate to bude treba mozno opat prenastavit
teraz mam nastavenu hrubku na DATERRA Brazil RESERVE, aj davku na 8.5g
pri PAPUA NEW GUINEA SIGRI AA estate to bude treba mozno opat prenastavit
- Jeremy
- více pokročilý
- Příspěvky: 171
- Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
- bydliště: Zlín
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
tak to si moc kavy nepokazil
Relativně.. 50g Santa Rosa (už došla) , 100g standartky jsem nepočítal, posloužila k orientaci o formátu něco mezi dlažební kostkou a prachem . = cca 150g
Jaký velký může být rozdíl v hrubosti mletí mezi dvěma druhy kávy ??
Myslím, že by to měla být už jen hodinářská práce cca Půl stupně "Iberitalovi škály" , nebo snad ne?teraz mam nastavenu hrubku na...to bude treba mozno opat prenastavit
Boiler je bojler
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 167
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: IBERITAL CHALLENGE
já už se s mlýnkem sžil a hrubost mletí trefím vždy na 2-3 pokus. A to i 1. pokus je vpohodě pitelný...