IBERITAL CHALLENGE
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Jeremy
- více pokročilý
- Příspěvky: 171
- Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
- bydliště: Zlín
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
Přesně to jsem potřeboval slyšet. Tím pádem mlýnek splňuje mé očekávání.
Boiler je bojler
- Jožin
- více pokročilý
- Příspěvky: 161
- Registrován: sob 01. srp 2009 16:04:26
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
Tento mlýnek sice nemám, ale podobný a osvědčuje se mi tabulka v Excelu kde mám vždy uvedený druh, pražírna, cenu, hodnocení chuti, cremy a také hrubost mletí. Ta se sice stále mírně mění, ale stačí jenom doladit. Kdyby tam nebyla pražírna tak tabulka nebude asi na nic, protože jsou mezi nimi značné rozdíly.
- Jeremy
- více pokročilý
- Příspěvky: 171
- Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
- bydliště: Zlín
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
Hm dobrý nápad, nad něčím podobným jsem přemýšlel, protože za chvilku budu mít v mletí pěkný hokej. To je dobrá (dokonalá) možnost jak minimalizovat ztráty drahocenné kávy.
Boiler je bojler
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: IBERITAL CHALLENGE
Tedy, nějak moc to řešíte ... já mělu čerstvou kávu cca na stupeň 5 a jak stárne (a teče rychleji) tak postupně zjemňuji na 4 a 3. Když se netrefí první hrnek, tak druhej určitě jo.
Re: IBERITAL CHALLENGE
Ten problém nebude v mlýnku, to bude v rukách.
Naposledy upravil(a) kamil dne ned 28. úno 2016 6:24:22, celkem upraveno 1 x.
- Jeremy
- více pokročilý
- Příspěvky: 171
- Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
- bydliště: Zlín
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
Mlýnek je super. Jistě, že je to rukama nebo spíš chybějícíma zkušenostma. Pomlel jsem zatím jen 200g. Nyní mám nastaveno na nějaké optimum, očekávám v nejbližších dnech jinou kávu (směs) z PC, tak jsem zvědav jak markantní bude rozdíl v mletí. Tento mlýnek nemá jak bych to řekl, konstantní stupnici (Nelehce se poprvé nastavuje a ještě hůř se to vysvětluje) Kdybych byl majitelem MDF nebo Rockyho tak se mrknu na jejich mnohem obsáhlejší vlákna na fóru a už jen napíšu jak jsem či nejsem spokojen. Jelikož zde moc uživatelů konkrétní mlýnek nevlastní tak jsem to trošičku rozpitval. To jest vše.
Boiler je bojler
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: IBERITAL CHALLENGE
a jak to dopadlo?Jeremy píše:...... tak jsem zvědav jak markantní bude rozdíl v mletí. .......
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Jeremy
- více pokročilý
- Příspěvky: 171
- Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
- bydliště: Zlín
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
No pomlel jsem už asi šest nebo sedm druhů a směsí kávy o hmototnosti cca 2kg(nebylo to jen pro mě ). Už si s mlýnkem docela rozumíme takže k těm rozdílům: U jednotlivých druhů a směsí je to plus mínus dva až tři stupně rozdílu.(U mletí na French press dělá rozdíl sedm stupňů). Pokud dělám více espress po sobě tak na podruhé, na potřetí se většinou trefím.
Pak už si myslím, že mám mlýnek na určitý druh kávy optimálně nastavený a těším jak přijdu na druhý den z práce a vychutnám si dokonalé espresso... ale ono je pressa zase o 5ml víc nebo míň (pohybuji se většinou někde mezi 20až30ml/25až30s.) Poladím mlýnek o půl stupínku..... no a tak to dělám skoro každý den .
Tyto rozdíly přikládám k: průběžnému stárnutí kávy, nikdy nedám přesně identickou dávku kávy do misky, nikdy přesně stejně kávu neupěchuji.
Pak už si myslím, že mám mlýnek na určitý druh kávy optimálně nastavený a těším jak přijdu na druhý den z práce a vychutnám si dokonalé espresso... ale ono je pressa zase o 5ml víc nebo míň (pohybuji se většinou někde mezi 20až30ml/25až30s.) Poladím mlýnek o půl stupínku..... no a tak to dělám skoro každý den .
Tyto rozdíly přikládám k: průběžnému stárnutí kávy, nikdy nedám přesně identickou dávku kávy do misky, nikdy přesně stejně kávu neupěchuji.
Boiler je bojler
- Jeremy
- více pokročilý
- Příspěvky: 171
- Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
- bydliště: Zlín
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
Tyto mlýnky jsem našel na stránkách Italiankitchenaids a Coffeeitalia pod značkou Savinelli jako DRD3 varianta s doserem v ceně 298,00 E po slevě z 498,00 E.
S komentářem: Klasický italský styl, funkčnost a design! 250 gramová násypka je tónovaná, aby se zabránilo poškození kávy sluncem. Výkonný motor, nerezové kuželové otřepy umožní dodat perfektní a rovnoměrně mletou kávu kdykoliv. Extra výkon motoru DRD3 brusky znamená, že kónické otřepy můžete obrátit do pomala. ( poslední větu o španělském mlýnku v italském stylu jsem teda nepochopil .
S komentářem: Klasický italský styl, funkčnost a design! 250 gramová násypka je tónovaná, aby se zabránilo poškození kávy sluncem. Výkonný motor, nerezové kuželové otřepy umožní dodat perfektní a rovnoměrně mletou kávu kdykoliv. Extra výkon motoru DRD3 brusky znamená, že kónické otřepy můžete obrátit do pomala. ( poslední větu o španělském mlýnku v italském stylu jsem teda nepochopil .
Boiler je bojler
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 167
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: IBERITAL CHALLENGE
to je nějaké drahé ne? V ČR se dá iberital sehnat za 3900 s DPH, tj. cca 150 Euro.
Re: IBERITAL CHALLENGE
Ahoj, tak jsem právě čerstvým majitelem a zatím jsem spokojen. Spolu s Gaggia Classic funguje velmi dobře (porovnání s kombinací Rocky a Sylvia). Časem dodám snad víc postřehů.
Doma: Gaggia Classic + Iberital Challenger, French Press Melior + Ruční mlýnek Lodos
Práce: Rancilio Silvia + Rancilio Rocky
Práce: Rancilio Silvia + Rancilio Rocky
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
čistili ste niekto mlynek s Urnex Grindz Grinder Cleaner alebo niečím podobným?
Kód: Vybrat vše
http://www.coffeehit.co.uk/PRD_ProductDetail.aspx?cid=36&prodid=72&Product=Urnex-Grindz-Grinder-Cleaner
- Jeremy
- více pokročilý
- Příspěvky: 171
- Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
- bydliště: Zlín
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
Ne, ale samotného by mě to zajímalo. Už jsem pár kilo kávy pomlel a chci mlýnek vyčistit a nezničit. Jinak se potýkám se statickou elektřinou, někdy víc, někdy míň, někdy vůbec. Pomletá káva se občas chová hůř než kuličky polystyrenu. Může to být kávou? počasím? mlýnkem? nevím. Když jsem zkusil hledat na fóru, našel jsem pouze radu uzemnit mlýnek
Boiler je bojler
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 381
- Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
- mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD
Re: IBERITAL CHALLENGE
Grindz som použil. Čistí to slušne ale kompletnému ručnému vyčisteniu sa aj tak čas od času nevyhnete.
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
- FANDA
- více pokročilý
- Příspěvky: 170
- Registrován: stř 31. pro 2008 15:47:53
- bydliště: Praha 4
- kávovar: Gaggia Baby Twin
- mlýnek: ruční Zassenhaus, Macap M5D, Nuova Simonelli Mythos
Re: IBERITAL CHALLENGE
"Vyprdnout se" na Grindz - rozebrat a vyčistit kartáčkem a štětcem. Rozebráním vyčistíš úplně všechna zákoutí.
- funkyboss
- pokročilý
- Příspěvky: 94
- Registrován: pon 14. úno 2011 11:25:16
- bydliště: Praha
- kávovar: LaCimbali M21 Junior DT/1
- mlýnek: Mazzer Super Jolly
Re: IBERITAL CHALLENGE
Schválně jsem se ptal v servisu jakým způsobem nejlépe vyčistit mlýnek a bylo mi řečeno, že nejlepší je ho rozebrat a vyčistit manuálně - mlecí kameny ideálně kartáčkem nabo drátěným kartáčem. Naopak mě celkem odrazovali od použití všelijakých čistících granulí (dochází ke zbytečnému tupení kamenů). Nevím jak moc složité je rozebrat Iberital, ale např. svůj Macap jsem zvládnul rozebrat bez problémů bez návodu a nezabralo to ani moc času.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
Nemyslím, že granule priamo určené na čistenie mlynčeka budú tvrdšie, ako zrná praženej kávy.funkyboss píše:mě celkem odrazovali od použití všelijakých čistících granulí (dochází ke zbytečnému tupení kamenů).
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 381
- Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
- mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD
Re: IBERITAL CHALLENGE
Určite GRINDZ nie je tvrdší než kávové zrná, tam skôr ide o schopnosť nasať mastnotu zachytenú na kameňoch a ich okolí a "zobrať" ju zo sebou. Toto nezabezpečí ani rozobranie mlynčeka a jeho očistenie štetcom, pokiaľ ho nebudete drhnúť drátenou kefou alebo neopláchnete všetko v nejakom odmasťovacom prostriedku.
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 381
- Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
- mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD
Re: IBERITAL CHALLENGE
Tu je popis použitia užívateľom aj s fotkami. Možem potvrdiť, že to funguje, tak ako je to tam nafotené.
Kód: Vybrat vše
http://www.frcndigital.com/coffee/grindz.html
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Re: IBERITAL CHALLENGE
Tento mlýnek nevypadá vůbec zle co se parametrů a poměru cena/výkon týká. Uvažuji o něm, ale zajímalo by mě, jestli umele i nahrubo pro french press. Krups, co máme doma mele poměrně dost jemně i na nejhrubší nastavení.
Pochopil jsem dobře, že dávkovač je sice defaultně nastavený na 7,5 gramů, ale lze to doma přenastavit? Není to napevno?
Pochopil jsem dobře, že dávkovač je sice defaultně nastavený na 7,5 gramů, ale lze to doma přenastavit? Není to napevno?