French Press

Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 276
Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvek od Rujir »

No ako vravim - ocividne som ho nepochopil. Kazdopadne ak nahodou nepoznate, tak vrelo odporucam toto video:

Kód: Vybrat vše

http://vimeo.com/2222293
Obzvlast to nalievanie vody na vahach ma uplne dostalo. :grin:
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln

Uživatelský avatar
nikes
Příspěvky: 37
Registrován: sob 02. led 2010 18:52:29
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvek od nikes »

2 mill: jj mel jsem na mysli Spolek. Dik za info o Naturfitu ;)
2 2-czech: Diky za dokumenty.. neco takoveho jsem hledal.. hlavne ten graf.

Ten graf jsem pochopil takto:
sikmy carkovany cary rikaji mnozstvi kafe na 1l vody
osa x je, "jak moc se kafe vyluhuje" (kolik procent z namlete kavy se dostane do vody)
osa y je, koncentrace toho vyluhovaneho kafe ve vode.

predpokladam, ze:
"jak moc se kafe vyluhuje" se ovlivni hlavne (nebo jen pouze?) hrubosti mleti. (Pokud tam dam cely zrnka, bude luhovani skoro 0%, pokud pomelu na atomy, bude luhovani 100%)
jedina neznama, pro me je.. dodrzet doby pomer mezi mnozstvim vody a mnozstvim vyluhovaneho kafe (tedy osa y).

rad bych, kdyby mi nekdo znaly osvetlil nasledujici:
jak doma zmerim, pomer mezi mnozstvim vody a mnozstvim vylohovaneho kafe (tedy osy y)?

mletou kavu zvazim OK
vodu zvazim/zmerim OK
provedu extrakci (FP), ale jak zjistim ze jsem tam kde bych mel byt?

Necham ten "soc" uschnout a zvazim?
Necham vyparit kafe a zvazim?

Prijde mi to jako hrani s miligramama, a to se doma bude blbe realizovat.

Dekuji,
Nikes
Doma: Gaggia Classic + Iberital Challenger, French Press Melior + Ruční mlýnek Lodos
Práce: Rancilio Silvia + Rancilio Rocky

Uživatelský avatar
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 276
Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvek od Rujir »

Osobne si myslim, ze to ovplyvnujes hlavne casom luhovania, nie? Tj. vseobecny standard su 4 minuty pri relativne hrubom mleti. Pri jemnejsom mleti to moze byt aj menej, aj ked mne tie 4 minuty vyhovuju aj pri mleti, ktore zase nie je az tak brutalne hrube (este stale to zachytavaju ocka filtra, ale zase ten filter je dost jemny).

Exaktnych vysledkov sa podla mna neda dopatrat, lebo teoreticky by si mal mat iny cas pri kazdej hrubosti mletia, ale aky to sa asi presne zmerat neda...
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln

2-czech
více pokročilý
Příspěvky: 279
Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
bydliště: Praha, ČR
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvek od 2-czech »

omlouvam se, ze zase pouze odkazy ... trosku nestiham:)

Kód: Vybrat vše

http://software.terroircoffee.com/
... s tim refraktometrem a softwarem jsem mel moznost si pomerne dlouho pohrat, uzasna vec, pokud si chcete overit spravnost pripravy kavy ...

nikes: jste na spravne ceste, vice o pomerech extrakci

Kód: Vybrat vše

http://www.coffeed.com/viewtopic.php?f=17&t=2965
a taky na ceskem webu

Kód: Vybrat vše

http://jaknakavu.eu/espresso/pomery-extrakci-u-kavovych-napoju/

Uživatelský avatar
nikes
Příspěvky: 37
Registrován: sob 02. led 2010 18:52:29
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvek od nikes »

2 2-czech: Díky.. velmi poučné čtení. Zkusím o tom popřemýšlet a brát v úvahu, při experimentech s přípravou FP.
Doma: Gaggia Classic + Iberital Challenger, French Press Melior + Ruční mlýnek Lodos
Práce: Rancilio Silvia + Rancilio Rocky

Uživatelský avatar
nikes
Příspěvky: 37
Registrován: sob 02. led 2010 18:52:29
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvek od nikes »

Zdravím,

jen pro pořádek dávám fotky mých dvou FP.

První je asi litrová Tescoma.
Tu jsem dostal na Vánoce, ale za nedlouho byla shledána pro přípravu 1-2 porcí kávy jako nevyhovující (moc velká). Není úplně špatná, ale provedení síta a těsnost je občas ne úplně ideální.

Druhý je 0,33l Melior. Chtěl jsem Bodum, ale bylo mi koupeno toto. Podle návodu to vypadá, že to vyrábí Bodum. Obsahuje plastové díly (nevypadá tak pěkně jako celokovová Bodum), ale zase je o polovinu levnější. Kvalita zpracování (síto) a filtrace mi příjde dobrá.

Nik
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Doma: Gaggia Classic + Iberital Challenger, French Press Melior + Ruční mlýnek Lodos
Práce: Rancilio Silvia + Rancilio Rocky

Uživatelský avatar
arnost.dadak
Příspěvky: 26
Registrován: úte 07. dub 2009 13:33:37
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvek od arnost.dadak »

Mám ten samý značka Melior.Dokonce jsem myslím také objednával Bodum a oni mi nakonec poslaly toto.Už mi tady někdo vysvětloval,že je to stejný výrobce a že Melior se prodává hlavně v obchodních domech.Nevím to jistě,jen jsem si vzpomněl,kupoval jsem to asi před rokem.

Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: French Press

Příspěvek od Redmann »

Tak som si aj ja zaobstaral FP, Melior Chambord, a musím potvrdiť názory ostatných, že je z toho výborná a silná káva. Pruznám sa, že som FP dosť podceňoval a kávu z neho som si predstavoval približne ako prekvapkávanú kávu. Aký omyl. :oops: A aká potešiteľná novinka (aspoň teda pre mňa).

Uživatelský avatar
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 276
Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvek od Rujir »

Cha! Ja som to hovoril! :P A som rad, ze je tu dalsi privrzenec. Ja sa momentalne chystam na Chemex a potom snad na Vac Pot. :?
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln

Uživatelský avatar
mvaldo
více pokročilý
Příspěvky: 181
Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
bydliště: Púchov
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvek od mvaldo »

ja dnes objednávam Hario
:ucta:

Kód: Vybrat vše

http://www.coffeehit.co.uk/PRD_ProductDetail.aspx?prodid=1104

Uživatelský avatar
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 276
Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvek od Rujir »

Ked FP od Haria, tak tento. Ale uznavam, ze cenovo je uz niekde inde. :)

Kód: Vybrat vše

http://shop.squaremilecoffee.com/products/dual-wall-french-press
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln

Uživatelský avatar
mvaldo
více pokročilý
Příspěvky: 181
Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
bydliště: Púchov
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvek od mvaldo »

áno, cenou je mimo :)
mnou objednaný FP je myslím si taký štandard, ktorý väčšina z Vás vlastní, tak prečo byť iný :)
keby mali BODUM, beriem ten, žiaľ nemajú :)

Uživatelský avatar
nikes
Příspěvky: 37
Registrován: sob 02. led 2010 18:52:29
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvek od nikes »

Ahoj všem,

jen se chci podělit o "řešení" jak zredukovat jemný kal, který mám v kávě připravené pomocí FP. Toto je však pouze řešení následku a ne příčiny (kterou je nedokonalé mletí). Zkusil jsem mezi kávu a píst dát kolečko vystřižené z papírového filtru. Stlačování jde sice víc ztuha, ale sedliny je podstatně méně.
fp1.jpg
fp2.jpg
Čistě teoreticky by mě zajímalo, jestli se něco takové už nevyrábí (kulatý papírový filtr).

Chuť kávy se (podle mne) tím trošku zlepšila (alespoň chutná pořád stejně) - testováno zatím pouze na směsi PC Standard. Jak objednám nějakou jednodruhovku, tak to vyzkouším. Dříve jsem byl s jednodruhovkou mírně nespokojen, protože během pití kávy se chuť pomalu měnila k hořké, až trpké. Dávám vinu právě kalu, který se dále luhoval v hrnku.

Uvítám postřehy a komentáře ostatních.

Nik
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Doma: Gaggia Classic + Iberital Challenger, French Press Melior + Ruční mlýnek Lodos
Práce: Rancilio Silvia + Rancilio Rocky

Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5537
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: French Press

Příspěvek od primacafe »

Dělalo se to kdysi už dost dávno, když kulaté filtrační papíry používal pan Lamplota ve svých kávovarech Lamka. Používal jsem je a kupoval v době když jsem ještě dělal fotky (před 1989). Domívám se, že se budou vyrábět i dnes.
A co tak použít nerezové mikrosíto, je omyvatelné a nafurt.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

Uživatelský avatar
FANDA
více pokročilý
Příspěvky: 170
Registrován: stř 31. pro 2008 15:47:53
bydliště: Praha 4
kávovar: Gaggia Baby Twin
mlýnek: ruční Zassenhaus, Macap M5D, Nuova Simonelli Mythos

Re: French Press

Příspěvek od FANDA »

To Nikes: Proplachuješ ten filtrační papír před stlačením?

Zkusím to taky a napíšu jak to dopadlo. Myslím, že se z toho stává filtr káva, protože to nepropustí všechny ty "olejové" látky (slabší tělo), které pohltí či nepropustí filtrační papír.

Dík za tip! FANDA

Uživatelský avatar
nikes
Příspěvky: 37
Registrován: sob 02. led 2010 18:52:29
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvek od nikes »

Ahoj všem, o mikrosítku budu přemýšlet. Mé "Bodum" je jemné dost. To s čím mám problém, je kal. Nevím jestli se dělají tak jemná sítka.. (každopádně zkusím omrknout na netu).
Papír před použitím neomývám, můžu zkusit. Jsem si vědom, že se tímto postupem něco ztratí. Nicméně, i tak je káva (od PC) na hladině "mastná". Chci to v nejbližší době zkusit aplikovat na jednodruhovky, tam to zřejmě poznám víc.

S filtrovanou kávou nemám zkušenosti, ale očekával bych, že bude problém naladit správnou dobu extrakce (což u FP jde dobře). Mimo to "tuk" je lehčí než voda, takže u filtrované typuji že ho drtivá většina nahoře ve filtru. Ale jak říkám, jsou to jen moje teorie.

Nik
Doma: Gaggia Classic + Iberital Challenger, French Press Melior + Ruční mlýnek Lodos
Práce: Rancilio Silvia + Rancilio Rocky

Uživatelský avatar
Trixy
více pokročilý
Příspěvky: 103
Registrován: úte 30. bře 2010 14:44:22
bydliště: zlinský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvek od Trixy »

pokud sem dobře četl,tak zde doporučujete bodum nebo melior...které je lepší?díval sem se na ceny u nás a ceny na ebay a přijde mi to klasicky předražené u nás...

Uživatelský avatar
Trixy
více pokročilý
Příspěvky: 103
Registrován: úte 30. bře 2010 14:44:22
bydliště: zlinský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvek od Trixy »

máte někdo zkušenosti s tímhle?Bodum Brazil 3 Cup Coffee French Press

Uživatelský avatar
Goodbody
Příspěvky: 4
Registrován: pát 03. úno 2012 11:28:47
bydliště: zlín
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvek od Goodbody »

nikes píše:Ahoj všem, o mikrosítku budu přemýšlet. Mé "Bodum" je jemné dost. To s čím mám problém, je kal. Nevím jestli se dělají tak jemná sítka.. (každopádně zkusím omrknout na netu).
Papír před použitím neomývám, můžu zkusit. Jsem si vědom, že se tímto postupem něco ztratí. Nicméně, i tak je káva (od PC) na hladině "mastná". Chci to v nejbližší době zkusit aplikovat na jednodruhovky, tam to zřejmě poznám víc.

S filtrovanou kávou nemám zkušenosti, ale očekával bych, že bude problém naladit správnou dobu extrakce (což u FP jde dobře). Mimo to "tuk" je lehčí než voda, takže u filtrované typuji že ho drtivá většina nahoře ve filtru. Ale jak říkám, jsou to jen moje teorie.

Nik
Dobrý den, můj dotaz, resp. podiv bude vám zkušeným asi k smíchu, ale celou dobu jsem se domníval, že ve frenchpressu zůstane káva čistá bez "kalu". Tak to jsem po pravdě zaskočen a trošku mne to odrazuje od nákupu. Je to běžné nebo je to chybka ve kvalitě FP? nebo mlýnku? Děkuji za odpověď

Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: French Press

Příspěvek od Redmann »

Pri každom mletí vznikne aj nejaký podiel prachovo zomletej kávy, ktorá sa potom pretlačí cez sitko vo FP. Čím lepší mlynček, tým menej prachu (teoreticky). Ale väčšina sa aj tak usadí na dne FP a keˇopatrne kávu zlievaš, dá sa to vydržať.
Ak ti to vadí, radšej si pozri nejaky dripper/filter napr. Clever Dripper, alebo Hario filter.

Odpovědět

Zpět na „French press“