French Press

Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Avatar uživatele
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 276
Registrován: Po 16. Lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod Rujir » Út 26. Led 2010 1:02:56

No ako vravim - ocividne som ho nepochopil. Kazdopadne ak nahodou nepoznate, tak vrelo odporucam toto video:

Kód: Vybrat vše

http://vimeo.com/2222293
Obzvlast to nalievanie vody na vahach ma uplne dostalo. :grin:
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln


Avatar uživatele
nikes
Příspěvky: 37
Registrován: So 02. Led 2010 18:52:29
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod nikes » Út 26. Led 2010 14:27:40

2 mill: jj mel jsem na mysli Spolek. Dik za info o Naturfitu ;)
2 2-czech: Diky za dokumenty.. neco takoveho jsem hledal.. hlavne ten graf.

Ten graf jsem pochopil takto:
sikmy carkovany cary rikaji mnozstvi kafe na 1l vody
osa x je, "jak moc se kafe vyluhuje" (kolik procent z namlete kavy se dostane do vody)
osa y je, koncentrace toho vyluhovaneho kafe ve vode.

predpokladam, ze:
"jak moc se kafe vyluhuje" se ovlivni hlavne (nebo jen pouze?) hrubosti mleti. (Pokud tam dam cely zrnka, bude luhovani skoro 0%, pokud pomelu na atomy, bude luhovani 100%)
jedina neznama, pro me je.. dodrzet doby pomer mezi mnozstvim vody a mnozstvim vyluhovaneho kafe (tedy osa y).

rad bych, kdyby mi nekdo znaly osvetlil nasledujici:
jak doma zmerim, pomer mezi mnozstvim vody a mnozstvim vylohovaneho kafe (tedy osy y)?

mletou kavu zvazim OK
vodu zvazim/zmerim OK
provedu extrakci (FP), ale jak zjistim ze jsem tam kde bych mel byt?

Necham ten "soc" uschnout a zvazim?
Necham vyparit kafe a zvazim?

Prijde mi to jako hrani s miligramama, a to se doma bude blbe realizovat.

Dekuji,
Nikes
Doma: Gaggia Classic + Iberital Challenger, French Press Melior + Ruční mlýnek Lodos
Práce: Rancilio Silvia + Rancilio Rocky

Avatar uživatele
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 276
Registrován: Po 16. Lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod Rujir » Út 26. Led 2010 14:33:17

Osobne si myslim, ze to ovplyvnujes hlavne casom luhovania, nie? Tj. vseobecny standard su 4 minuty pri relativne hrubom mleti. Pri jemnejsom mleti to moze byt aj menej, aj ked mne tie 4 minuty vyhovuju aj pri mleti, ktore zase nie je az tak brutalne hrube (este stale to zachytavaju ocka filtra, ale zase ten filter je dost jemny).

Exaktnych vysledkov sa podla mna neda dopatrat, lebo teoreticky by si mal mat iny cas pri kazdej hrubosti mletia, ale aky to sa asi presne zmerat neda...
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln

2-czech
více pokročilý
Příspěvky: 279
Registrován: Čt 28. Ún 2008 10:04:39
bydliště: Praha, ČR
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod 2-czech » Út 26. Led 2010 16:35:01

omlouvam se, ze zase pouze odkazy ... trosku nestiham:)

Kód: Vybrat vše

http://software.terroircoffee.com/

... s tim refraktometrem a softwarem jsem mel moznost si pomerne dlouho pohrat, uzasna vec, pokud si chcete overit spravnost pripravy kavy ...

nikes: jste na spravne ceste, vice o pomerech extrakci

Kód: Vybrat vše

http://www.coffeed.com/viewtopic.php?f=17&t=2965
a taky na ceskem webu

Kód: Vybrat vše

http://jaknakavu.eu/espresso/pomery-extrakci-u-kavovych-napoju/

Avatar uživatele
nikes
Příspěvky: 37
Registrován: So 02. Led 2010 18:52:29
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod nikes » Čt 28. Led 2010 14:21:40

2 2-czech: Díky.. velmi poučné čtení. Zkusím o tom popřemýšlet a brát v úvahu, při experimentech s přípravou FP.
Doma: Gaggia Classic + Iberital Challenger, French Press Melior + Ruční mlýnek Lodos
Práce: Rancilio Silvia + Rancilio Rocky

Avatar uživatele
nikes
Příspěvky: 37
Registrován: So 02. Led 2010 18:52:29
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod nikes » Út 16. Ún 2010 16:08:16

Zdravím,

jen pro pořádek dávám fotky mých dvou FP.

První je asi litrová Tescoma.
Tu jsem dostal na Vánoce, ale za nedlouho byla shledána pro přípravu 1-2 porcí kávy jako nevyhovující (moc velká). Není úplně špatná, ale provedení síta a těsnost je občas ne úplně ideální.

Druhý je 0,33l Melior. Chtěl jsem Bodum, ale bylo mi koupeno toto. Podle návodu to vypadá, že to vyrábí Bodum. Obsahuje plastové díly (nevypadá tak pěkně jako celokovová Bodum), ale zase je o polovinu levnější. Kvalita zpracování (síto) a filtrace mi příjde dobrá.

Nik
Nemáte dostatečná oprávnění pro zobrazení souborů připojených k tomuto příspěvku.
Doma: Gaggia Classic + Iberital Challenger, French Press Melior + Ruční mlýnek Lodos
Práce: Rancilio Silvia + Rancilio Rocky

Avatar uživatele
arnost.dadak
Příspěvky: 26
Registrován: Út 07. Dub 2009 13:33:37
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod arnost.dadak » Ne 21. Ún 2010 12:09:36

Mám ten samý značka Melior.Dokonce jsem myslím také objednával Bodum a oni mi nakonec poslaly toto.Už mi tady někdo vysvětloval,že je to stejný výrobce a že Melior se prodává hlavně v obchodních domech.Nevím to jistě,jen jsem si vzpomněl,kupoval jsem to asi před rokem.

Avatar uživatele
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: Po 03. Srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: French Press

Příspěvekod Redmann » Stř 03. Bře 2010 21:07:54

Tak som si aj ja zaobstaral FP, Melior Chambord, a musím potvrdiť názory ostatných, že je z toho výborná a silná káva. Pruznám sa, že som FP dosť podceňoval a kávu z neho som si predstavoval približne ako prekvapkávanú kávu. Aký omyl. :oops: A aká potešiteľná novinka (aspoň teda pre mňa).

Avatar uživatele
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 276
Registrován: Po 16. Lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod Rujir » Stř 03. Bře 2010 21:14:04

Cha! Ja som to hovoril! :P A som rad, ze je tu dalsi privrzenec. Ja sa momentalne chystam na Chemex a potom snad na Vac Pot. :?
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln

Avatar uživatele
mvaldo
více pokročilý
Příspěvky: 181
Registrován: Út 02. Bře 2010 11:22:03
bydliště: Púchov
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod mvaldo » So 26. Črv 2010 12:37:30

ja dnes objednávam Hario
:ucta:

Kód: Vybrat vše

http://www.coffeehit.co.uk/PRD_ProductDetail.aspx?prodid=1104

Avatar uživatele
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 276
Registrován: Po 16. Lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod Rujir » So 26. Črv 2010 19:57:05

Ked FP od Haria, tak tento. Ale uznavam, ze cenovo je uz niekde inde. :)

Kód: Vybrat vše

http://shop.squaremilecoffee.com/products/dual-wall-french-press
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln

Avatar uživatele
mvaldo
více pokročilý
Příspěvky: 181
Registrován: Út 02. Bře 2010 11:22:03
bydliště: Púchov
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod mvaldo » Út 29. Črv 2010 15:50:55

áno, cenou je mimo :)
mnou objednaný FP je myslím si taký štandard, ktorý väčšina z Vás vlastní, tak prečo byť iný :)
keby mali BODUM, beriem ten, žiaľ nemajú :)

Avatar uživatele
nikes
Příspěvky: 37
Registrován: So 02. Led 2010 18:52:29
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod nikes » Ne 26. Zář 2010 20:22:17

Ahoj všem,

jen se chci podělit o "řešení" jak zredukovat jemný kal, který mám v kávě připravené pomocí FP. Toto je však pouze řešení následku a ne příčiny (kterou je nedokonalé mletí). Zkusil jsem mezi kávu a píst dát kolečko vystřižené z papírového filtru. Stlačování jde sice víc ztuha, ale sedliny je podstatně méně.
fp1.jpg

fp2.jpg


Čistě teoreticky by mě zajímalo, jestli se něco takové už nevyrábí (kulatý papírový filtr).

Chuť kávy se (podle mne) tím trošku zlepšila (alespoň chutná pořád stejně) - testováno zatím pouze na směsi PC Standard. Jak objednám nějakou jednodruhovku, tak to vyzkouším. Dříve jsem byl s jednodruhovkou mírně nespokojen, protože během pití kávy se chuť pomalu měnila k hořké, až trpké. Dávám vinu právě kalu, který se dále luhoval v hrnku.

Uvítám postřehy a komentáře ostatních.

Nik
Nemáte dostatečná oprávnění pro zobrazení souborů připojených k tomuto příspěvku.
Doma: Gaggia Classic + Iberital Challenger, French Press Melior + Ruční mlýnek Lodos
Práce: Rancilio Silvia + Rancilio Rocky

Avatar uživatele
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5526
Registrován: Stř 16. Led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: French Press

Příspěvekod primacafe » Ne 26. Zář 2010 20:32:23

Dělalo se to kdysi už dost dávno, když kulaté filtrační papíry používal pan Lamplota ve svých kávovarech Lamka. Používal jsem je a kupoval v době když jsem ještě dělal fotky (před 1989). Domívám se, že se budou vyrábět i dnes.
A co tak použít nerezové mikrosíto, je omyvatelné a nafurt.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Urania (asi 1955), Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

Avatar uživatele
FANDA
více pokročilý
Příspěvky: 170
Registrován: Stř 31. Pro 2008 15:47:53
bydliště: Praha 4
kávovar: Gaggia Baby Twin
mlýnek: ruční Zassenhaus, Macap M5D, Nuova Simonelli Mythos

Re: French Press

Příspěvekod FANDA » Po 27. Zář 2010 19:00:40

To Nikes: Proplachuješ ten filtrační papír před stlačením?

Zkusím to taky a napíšu jak to dopadlo. Myslím, že se z toho stává filtr káva, protože to nepropustí všechny ty "olejové" látky (slabší tělo), které pohltí či nepropustí filtrační papír.

Dík za tip! FANDA

Avatar uživatele
nikes
Příspěvky: 37
Registrován: So 02. Led 2010 18:52:29
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod nikes » So 02. Říj 2010 20:18:02

Ahoj všem, o mikrosítku budu přemýšlet. Mé "Bodum" je jemné dost. To s čím mám problém, je kal. Nevím jestli se dělají tak jemná sítka.. (každopádně zkusím omrknout na netu).
Papír před použitím neomývám, můžu zkusit. Jsem si vědom, že se tímto postupem něco ztratí. Nicméně, i tak je káva (od PC) na hladině "mastná". Chci to v nejbližší době zkusit aplikovat na jednodruhovky, tam to zřejmě poznám víc.

S filtrovanou kávou nemám zkušenosti, ale očekával bych, že bude problém naladit správnou dobu extrakce (což u FP jde dobře). Mimo to "tuk" je lehčí než voda, takže u filtrované typuji že ho drtivá většina nahoře ve filtru. Ale jak říkám, jsou to jen moje teorie.

Nik
Doma: Gaggia Classic + Iberital Challenger, French Press Melior + Ruční mlýnek Lodos
Práce: Rancilio Silvia + Rancilio Rocky

Avatar uživatele
Trixy
více pokročilý
Příspěvky: 102
Registrován: Út 30. Bře 2010 14:44:22
bydliště: zlinský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod Trixy » Po 04. Říj 2010 12:11:19

pokud sem dobře četl,tak zde doporučujete bodum nebo melior...které je lepší?díval sem se na ceny u nás a ceny na ebay a přijde mi to klasicky předražené u nás...

Avatar uživatele
Trixy
více pokročilý
Příspěvky: 102
Registrován: Út 30. Bře 2010 14:44:22
bydliště: zlinský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod Trixy » Čt 07. Říj 2010 15:44:18

máte někdo zkušenosti s tímhle?Bodum Brazil 3 Cup Coffee French Press

Avatar uživatele
Goodbody
Příspěvky: 4
Registrován: Pá 03. Ún 2012 11:28:47
bydliště: zlín
kávovar:
mlýnek:

Re: French Press

Příspěvekod Goodbody » Pá 03. Ún 2012 11:57:40

nikes napsal:Ahoj všem, o mikrosítku budu přemýšlet. Mé "Bodum" je jemné dost. To s čím mám problém, je kal. Nevím jestli se dělají tak jemná sítka.. (každopádně zkusím omrknout na netu).
Papír před použitím neomývám, můžu zkusit. Jsem si vědom, že se tímto postupem něco ztratí. Nicméně, i tak je káva (od PC) na hladině "mastná". Chci to v nejbližší době zkusit aplikovat na jednodruhovky, tam to zřejmě poznám víc.

S filtrovanou kávou nemám zkušenosti, ale očekával bych, že bude problém naladit správnou dobu extrakce (což u FP jde dobře). Mimo to "tuk" je lehčí než voda, takže u filtrované typuji že ho drtivá většina nahoře ve filtru. Ale jak říkám, jsou to jen moje teorie.

Nik

Dobrý den, můj dotaz, resp. podiv bude vám zkušeným asi k smíchu, ale celou dobu jsem se domníval, že ve frenchpressu zůstane káva čistá bez "kalu". Tak to jsem po pravdě zaskočen a trošku mne to odrazuje od nákupu. Je to běžné nebo je to chybka ve kvalitě FP? nebo mlýnku? Děkuji za odpověď

Avatar uživatele
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: Po 03. Srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: French Press

Příspěvekod Redmann » Pá 03. Ún 2012 12:02:37

Pri každom mletí vznikne aj nejaký podiel prachovo zomletej kávy, ktorá sa potom pretlačí cez sitko vo FP. Čím lepší mlynček, tým menej prachu (teoreticky). Ale väčšina sa aj tak usadí na dne FP a keˇopatrne kávu zlievaš, dá sa to vydržať.
Ak ti to vadí, radšej si pozri nejaky dripper/filter napr. Clever Dripper, alebo Hario filter.




Vrátit se na “French press”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host