LatteArt s Aeropress metodou. Je to možné?

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
Deviant
Příspěvky: 1
Registrován: čtv 01. pro 2011 9:08:44
bydliště: Zlín
kávovar:
mlýnek:

LatteArt s Aeropress metodou. Je to možné?

Příspěvek od Deviant »

Dobrý den. zdravím Všechny.

Jsem zde nový. I s kávou, která alespoň trochu stojí za to začínám.
Jsem bezmezný fanoušek aeropressu. Espresso mne nikdy nelákalo, ale to se asi časem změní.

Rád bych se jen zeptal zda jde také pomocí aeropress metody a silného extraktu kávy z nej vytvořit "latteart".
Chci se nějaký ten obrázek vytvořit jen tak, pro radost. :) Zda už to někdo zkoušel. Mám pouze aeropress a ruční šlehač.
Ještě se mi tedy nepodařilo zjistit zda nešlehané mléko, nebo jen teplé.
Forum jsem se snažil jakž-takž projít. Doufám, že jsem tímto dotazem nijak neurazil, ani neporušil pravidla.

Mějte se fajn a pěkný den.
Uživatelský avatar
FANDA
více pokročilý
Příspěvky: 170
Registrován: stř 31. pro 2008 15:47:53
bydliště: Praha 4
kávovar: Gaggia Baby Twin
mlýnek: ruční Zassenhaus, Macap M5D, Nuova Simonelli Mythos

Re: LatteArt s Aeropress metodou. Je to možné?

Příspěvek od FANDA »

Možná by to šlo, ale nezkoušel jsem.
Komplikace bude spíše v tom ručním šlehači než ve vytvořené silné kávě. Určitě již máte nastudováno jakým způsobem se latteart tvoří. Chce to konvičku (jak já s oblibou říkám "píčér") a správně hustou mléčnou pěnu. A tady bude ten kámen úrazu, protože v tom ručním šlehači se vytvoří spíše hodně hustá (vzduchem nasycená) pěna.
Ale určitě zkuste a dejte vědět, hlavně jestli to bude chutné a pitelné!

Fanda
pimaho
Příspěvky: 25
Registrován: stř 14. zář 2011 8:43:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: LatteArt s Aeropress metodou. Je to možné?

Příspěvek od pimaho »

Pro našlehání mléka bez kávovaru je možné použít tento vynález:
Výsledky jsou velmi dobré.
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: LatteArt s Aeropress metodou. Je to možné?

Příspěvek od hnup »

Ja sa pridávam k Fandovi, pochybujem, že tým zázrakom sa dá našľahať správna mikropena. Samozrejme, môžem sa mýliť, treba to vyskúšať, dáš sa na to? :-)
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
FANDA
více pokročilý
Příspěvky: 170
Registrován: stř 31. pro 2008 15:47:53
bydliště: Praha 4
kávovar: Gaggia Baby Twin
mlýnek: ruční Zassenhaus, Macap M5D, Nuova Simonelli Mythos

Re: LatteArt s Aeropress metodou. Je to možné?

Příspěvek od FANDA »

No, ale na tom videu tam s tím docela kouzlí. Chce to nejspíš cvik, ale výtvory určitě nebudou tak konzistentní jako u šlehání párou.

Já to v sobotu zkusím nafotit s párou a dám to sem. :)

edit: chybka se vloudila
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: LatteArt s Aeropress metodou. Je to možné?

Příspěvek od hnup »

No jo, video som si nepozrel. Takže niečo sa asi vykúzliť dá.

Mne sa pár krát (slovo pár myslím doslovne) podarilo vykúzliť rozetu aj s "vrtielkom" z Ikei, ale - opakovateľnosť bola mizivá a pracnosť neadekvátna výsledku.
Keď sa tak zamyslím nad pôvodným príspevkom - načo vlastne treba latteart na kávu z aeropressu?
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
FANDA
více pokročilý
Příspěvky: 170
Registrován: stř 31. pro 2008 15:47:53
bydliště: Praha 4
kávovar: Gaggia Baby Twin
mlýnek: ruční Zassenhaus, Macap M5D, Nuova Simonelli Mythos

Re: LatteArt s Aeropress metodou. Je to možné?

Příspěvek od FANDA »

no dal jsem si na čas, ale foto je hotovo. Omluva za kvalitu snímků, zejména detail latté artu nestojí za nic.

Zkusil jsem také ochutnat a musím říci, že kávové nápoje na bázi espressa jsou určitě chutnější. Samotnou kávu jsem neochutnal. Připravena byla z 15 g kávy v objemu cca 70-80 ml.

Nevýrazná a plochá chuť kávového podkladu s prolínající se nasládlostí našlehaného mléka (pěny). Myslím, že tudy kávová cesta nevede ať už vzhledem k náročnosti celé procedury, tak celkové chuti.

Koukněte na foto.

F.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Odpovědět

Zpět na „k přípravě kávy“