Moja prvá dnešná káva.

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 425
Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Moja prvá dnešná káva.

Příspěvek od vilose »

Len tak v rýchlosti a bez hlbšieho úmyslu ma dnes napadlo urobiť fotografie z toho, ako si dnes pripravím svoju kávu.
A aby zároveň čitatelia tohto fóra mali aspoň čiastočnú predstavu o tom, čo som už napísal v niektorých príspevkoch, tak som pre porovnanie urobil túto kávu súčasne na dvoch úplne odlišných strojoch.
Aby boli výsledky ešte viac porovnateľné, tak so zomlel jeden druh kávy pre niekoľko dávok na mlynčeku Mazzer Super Jolly.
Jednu odmerku tej kávy som najprv nasypal do šachty na mletú kávu v automate Gaggia Titanium Plus. Regulátor SBS nastavený na úplné minimum, teplota vody 93 stupňov.
Výsledok po presných 25 sekundách je v ľavej časti priloženého obrázku.

Druhú odmerku tej istej kávy som utlačil v single miske kávovaru La Pavoni Europiccola.
Oprel som sa do páky v očakávaní, ako je to zomleté a utlačené. Po pár sekundách to začalo vytekať a znova celkove presne po 25 sekundách natieklo toto, čo je zobrazené zasa v pravej časti priloženého obrázku.

Zmyslom tohto príspevku teraz nie je zaoberať sa podrobne rozdielmi v chuti. Je jasné, ktorý stroj by vyhral. Ale je čo porovnávať. V oboch prípadoch je možné hovoriť o „espresse“.
Chcem poukázať na to, že nie je problém, aby káva z automatu natiekla za 25 sekúnd. Berte ohľad aj na to, že na druhom stroji bola káva pripravená za sťažených podmienok v single miske. To všetko bez žiadnej prípravy a na prvý pokus.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Moja prvá dnešná káva.

Příspěvek od hnup »

Fotka vpravo - káva vyzerá kakmer bez crémy. Chyba pri fotení, alebo niekde inde?
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 425
Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: Moja prvá dnešná káva.

Příspěvek od vilose »

Dnes som dve také isté odmerky utlačil v dvojitej miske a výsledok vzhľadovo úplne rovnaký. Chyba je jedine v čerstvosti kávy. Z toho dôvodu neobľubujem kilové balenia.
Než sa to v domácich podmienkach spotrebuje, káva už je iná ako po otvorení.
Ale treba brať do úvahy hlavne to, že na strojoch La Pavoni tejto koncepcie bude s tou istou kávou VŽDY tenšia créma, ako na iných strojoch. To ale neznamená, že espresso bude horšie, skôr naopak.
Ako som napísal, aj keď názov témy tomu nenapovedá, príspevok bol určený hlavne majiteľom automatov a tým, čo používajú napeňovacie prípravky.
Nie je žiaden problém uverejniť fotografie espressa z druhého stroja s krásnou crémou. Ale ako to momentálne vyšlo, tak to je aj vidieť.
Nakoniec prečo si si Ty za Avatara zvolil obrázok držkovej, či snáď gulášovej polievky?

Ešte by som prosil na námet, ako Vy ostatní utláčate kávu v single miske takého tvaru, ako na obrázku v prílohe (páka s miskou aj pukom).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
eXp10it
pokročilý
Příspěvky: 87
Registrován: stř 16. lis 2011 20:47:14
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Moja prvá dnešná káva.

Příspěvek od eXp10it »

Loool gulášovka v avataru, tak to si rozsekal :lol:
15barů pokládám jako rozumné minimum pro přípravu kvalitního espressa
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Moja prvá dnešná káva.

Příspěvek od primacafe »

Už jsem to zde psal několikrát, že utláčení kávy v misce páky není pro to abych udělal dobré espresso vůbec důležité. Mluvím o standardních miskách správně plněných. A taky se zde hodně lidí chválí tím jak z dvojporcové misky udělali úplně jiné espresso a bez problémů. K tomu jen jedno: z dvojporcové misky umí udělat espresso každá trubka. Na tom není žádný kumšt.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Moja prvá dnešná káva.

Příspěvek od hnup »

vilose píše:Chyba je jedine v čerstvosti kávy.
O tom, že Europiccola vie robiť espresso aj s crémou, je na youtube x videí. Preto som sa pýtal, kde je chyba.
A ak nevieš, čo mám v avatare, tak to radšej nekomentuj.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 425
Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: Moja prvá dnešná káva.

Příspěvek od vilose »

Ber vždy všetko s nadhľadom. Ako by sme sa bavili o tom, ktorá slivovica je lepšia. Ako by sme došli k výsledku?
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Moja prvá dnešná káva.

Příspěvek od primacafe »

Ve dvou po půllitru asi těžko. V případě espressa bysme však furt věděli o čem mluvíme. :)
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
kubad
více pokročilý
Příspěvky: 190
Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
bydliště:
kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
mlýnek: Fiorenzato F4E Nano

Re: Moja prvá dnešná káva.

Příspěvek od kubad »

a to já bych si tu gulášovku z avataru dal :D
tak sem do toho spadl taky :D
Fox_25
silně pokročilý
Příspěvky: 546
Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
bydliště: Zlínský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Moja prvá dnešná káva.

Příspěvek od Fox_25 »

primacafe píše:K tomu jen jedno: z dvojporcové misky umí udělat espresso každá trubka. Na tom není žádný kumšt.

Pod tohle se můžu podepsat. I pro mě je jednoporcová miska obrovský problém, ale učím se.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF

To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Uživatelský avatar
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 425
Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: Moja prvá dnešná káva.

Příspěvek od vilose »

Tak o tej slivovici to bolo pochopené dokonale. Aj keď teraz nie sme (alebo iba nie som?) pod jej vedľajšími účinkami, neviem si dať dohromady, čo z napísaného bolo pochopené a čo by bolo ešte treba vysvetliť. Pôvodne nebolo úmyslom venovať sa káve z La Pavoni. Ale nevidím problém sa tomu v tejto téme viac venovať. Kto už z toho kávovaru pil, uverí že chuť kávy z druhého obrázku bola napriek nízkej créme a určitej nečerstvosti "dokonalým zážitkom". Sám považujem výšku peny za nedôležitú vec. K tej väčšine zavádzajúcich videí na Youtube Vám môžem niekedy napísať svoj názor.
Uživatelský avatar
Zizass
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
bydliště: Rychnov n.K.
kávovar: Bezzera.UNICA.PID
mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced

Re: Moja prvá dnešná káva.

Příspěvek od Zizass »

Problém s kávou z jednoporcové misky nemám od té doby ,co jsem koupil jinou než originál.
Pravdou je,že crema je slabší,ale chuťově to není pravidlem.
Ta poznámka o ,,Frankfurtské,,byla vtipná :grin:
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Moja prvá dnešná káva.

Příspěvek od Redmann »

Ja mám na Twine s jednoporcovou miskou iba ten problém, že mi vytekajúca káva veľmi rýchlo bledne. Takže ak chcem "tigra", je to skôr ristretto. Ale je dosť pravdepodobné, že to súvisí aj s mojím mlynčekom.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Moja prvá dnešná káva.

Příspěvek od primacafe »

vilose píše:.... Kto už z toho kávovaru pil, uverí že chuť kávy z druhého obrázku bola napriek nízkej créme a určitej nečerstvosti "dokonalým zážitkom".......
i z jiného kávovaru s vibračním čerpadlem (minimálně na úrovni Gaggie, o Ranciliu ani nemluvě) by byla dokanalým zážitkem a bez hokny (námahy).
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Moja prvá dnešná káva.

Příspěvek od David »

Redmann píše:Ja mám na Twine s jednoporcovou miskou iba ten problém, že mi vytekajúca káva veľmi rýchlo bledne. Takže ak chcem "tigra", je to skôr ristretto. Ale je dosť pravdepodobné, že to súvisí aj s mojím mlynčekom.
Pokud děláš s jednodruhové kávy, tak je problém v tom. Klasický italský sedmigramový tygr se dělá ze směsí, kde 30% podíl robusty, která cremuje víc a dýl.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
eXp10it
pokročilý
Příspěvky: 87
Registrován: stř 16. lis 2011 20:47:14
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Moja prvá dnešná káva.

Příspěvek od eXp10it »

Netřeba do toho tahat robustu, teď jsem otevřel Burundi a crémuje ještě masivněji než obě zdejší Robusty dohromady.
15barů pokládám jako rozumné minimum pro přípravu kvalitního espressa
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Moja prvá dnešná káva.

Příspěvek od David »

Tj, je pár jednodruhovek, co cremují porovnatelně s robustou. Ale většina blonďatí tak asi o třetinu objemu dřív.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Moja prvá dnešná káva.

Příspěvek od Redmann »

Aha, tak potom je to v poriadku, ďakujem za vysvetlenie. Zmnožstvom cremy u PC káv nie je problém, len ma trošku prekvapilo to rýchlejšie blednutie. Ale aj tak je to skôr vizuálny problém, nie každá káva mi chutí viac vtedy, keď je namletá "na tigra". Niekedy mi sadne viac jemnejšie/slabšie espresso.
pedro13
více pokročilý
Příspěvky: 450
Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
bydliště: Jablunkov
kávovar:
mlýnek:

Re: Moja prvá dnešná káva.

Příspěvek od pedro13 »

Obecně o dost lépe cremují kávy zpracované suchou metodou.
Jemnější mletí,pomalejší extrakce-menší objem nápoje má taky vliv na cremu.
Crema není tak bohatá,ale je hustší, tmavší a trvanlivější.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Uživatelský avatar
mvaldo
více pokročilý
Příspěvky: 181
Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
bydliště: Púchov
kávovar:
mlýnek:

Re: Moja prvá dnešná káva.

Příspěvek od mvaldo »

Redmann píše:... nie každá káva mi chutí viac vtedy, keď je namletá "na tigra" ...
to je aké mletie?
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „k přípravě kávy“