Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- kubad
- více pokročilý
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
Re: Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy
už se tu na foru několikrát probíralo že síla tampovaní je vcelku nepodstatná, kávu si stejně srovná a utlačí sprcha, a mám i ověřeno že tomu tak je a rozdíl mezi silným tampovaním a lehkým urovnáním tamperem ve výsledku prakticky nepoznám
tak sem do toho spadl taky :D
- pecan
- více pokročilý
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
to ale neplatí pro ty, co neplní misku do plna. V tom případě se káva sprchy nedotkne, takže se nemůže ani urovnat. Pak má tamper důležitou roli.
- historik
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Hmmm, vyskúšam. Do mojej single misky sa musí dať 14g kávy, aby bola klasicky doplna.
-
- více pokročilý
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
dnes jsem si koupil jinou single misku. Tu, co jsem měl předtím, tak se tam vešlo asi 10-11g kávy (odhaduji dle odměrky). Tato menší je lepší, vejde se tam, odhadem 7-8g - což asi bude nyní OK. Ta větší nevyhovovala, káva byla moc silná.
- kubad
- více pokročilý
pecan píše:to ale neplatí pro ty, co neplní misku do plna. V tom případě se káva sprchy nedotkne, takže se nemůže ani urovnat. Pak má tamper důležitou roli.
jj to je samozrejme pravda pouzivam single LaMarzoco kde kava neni v kontaktu se sprchou a tam je to samo potreba utampovat poradne.
- vilose
- více pokročilý
- kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
- mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80
Dosť málo som to zdôraznil, ale ja sa to snažím dodržiavať aj u dvojporciovej misky. U niektorých strojov sa mi to nedarí, čo som sprvu pripisoval pulzácii magnetického čerpadla. Vtedy bolo istejšie plniť misku do plna.vilose píše:...plním misky vždy tak, aby sa káva počas celého priebehu extrakcie nedotýkala sprchy...
Ako metóda na kontrolu medzery sa používa napríklad vloženie drobnej mince na vrch puku s následným zatiahnutím páky. Puk či pred alebo po extrakcii je pomerne pružný, tak je vhodnejšie použiť iný vhodný ostrejší predmet .
Ako zaujímavosť sem teraz dám tri fotografie, zároveň je to pre Vás hádanka, či sa behom extrakcie puk dotkol sprchy, alebo či prišlo ku kanálikovaniu v puku.
Na prvom obrázku je puk po utlačení tamperom pred extrakciou a pred zatiahnutím páky. Pre istotu bolo skontrolovaný ešte raz stav puku pred samotnou extrakciou, obrázok neexistuje, lebo je úplne totožný, teda puk nedotknutý zatiahnutím.

Na druhom obrázku je stav z priebehu extrakcie v 8.sekunde po spustení čerpadla, kedy začala vytekať prvá káva.

Na treťom obrázku je puk po ukončení extrakcie.

Myslíte si, že sa puk dotkol sprchy? Myslíte si, že prišlo ku kanálikovaniu?
- historik
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Takže som to skúsil. Prvý pokus vyzeral dosť zle - puk bol rozbredlý a káva bola namletá príliš nahrubo. Napriek tomu bola výsledná chuť prekvapením - nepocítil som žiaden zjavný rozdiel chuti (ak teda nepočítam celkovo slabšiu intenzitu, predsa len je množstvo kávy teraz polovičné). Takže ešte doladím mletie a niekedy skúsim urobiť 2 kávy naraz, jednu s klasickým úplným naplnením a jednu takto.
- historik
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Tak, vyskúšané. Chuťovo skutočne žiadny pozorovateľný rozdiel, upravil som mletie tak, aby pri 7-8g natieklo cca 30 ml, pri 14g cca 50-60 ml. Zaujímavé... doteraz som si teda vlastne robil ristretto
14g/25-30 ml

- kubad
- více pokročilý
sorry ale to me hlava nebere nepoznat rozdil pri te gramazi, osobne na chuti poznam jestli je esspreso ze singlu tedy ze7g nebo z double tedy 16g a vzniknou dve esspresa.
- vilose
- více pokročilý
- kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
- mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80
Dúfam že ja som to pochopil správne, historik to popísal trocha menej zrozumiteľne.
Ja som ho totiž upozornil na to, že porovnávať môže nápoje, u ktorých dodrží rovnaký pomer extrakcie. On dovtedy porovnával 25 ml nápoja zo 7g kávy a 25 ml nápoja z 14 g kávy v jednoporciových miskách.
Ja som ho totiž upozornil na to, že porovnávať môže nápoje, u ktorých dodrží rovnaký pomer extrakcie. On dovtedy porovnával 25 ml nápoja zo 7g kávy a 25 ml nápoja z 14 g kávy v jednoporciových miskách.
- historik
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Áno, Vilose má pravdu, ospravedlňujem sa za nepresnosť.
Takže ešte raz:
* doteraz som si robil cca 30-40 ml espresso (klasika 25-27 s na shot) z jednoporcovej misky, do ktorej sa však u môjho Zaffira zmestí presne 15g kávy.
* potom som to isté skúsil s 8g kávy (miska teda nebola ani zďaleka doplna).
* a nakoniec som tých 15g skúsil namlieť tak, aby bol objem cca 60 ml za tých 25-27 s
Výsledok je, že posledné dve kávy sú si chuťovo podobné, ale pri opakovaných porovnávaniach je o niečo bohatšia chuť, ak je miska plná; zrejme je predsa len lepšia extrakcia, resp. menšia možnosť chyby pri tampovaní (dotampuje sitko). Prechádzam teda na tú poslednú možnosť, predsalen niekedy bol ten malý "prcek" z dvojitej dávky ako dostať facku studenou rybou

* doteraz som si robil cca 30-40 ml espresso (klasika 25-27 s na shot) z jednoporcovej misky, do ktorej sa však u môjho Zaffira zmestí presne 15g kávy.
* potom som to isté skúsil s 8g kávy (miska teda nebola ani zďaleka doplna).
* a nakoniec som tých 15g skúsil namlieť tak, aby bol objem cca 60 ml za tých 25-27 s
Výsledok je, že posledné dve kávy sú si chuťovo podobné, ale pri opakovaných porovnávaniach je o niečo bohatšia chuť, ak je miska plná; zrejme je predsa len lepšia extrakcia, resp. menšia možnosť chyby pri tampovaní (dotampuje sitko). Prechádzam teda na tú poslednú možnosť, predsalen niekedy bol ten malý "prcek" z dvojitej dávky ako dostať facku studenou rybou

-
- více pokročilý
já mám 14g misku, kde melu něco kolem 15g? kávy a 7g misku, kde se vejde tak kolem 9g kávy. Hrubost na mlýnku nepřestavuji, melu na stejnou hrubost. V obojím vychází buď 2x30ml / 28s, nebo 1x30 ml /28s. Takže mlýnek je beze změny, čemuž jsem samozřejmě rád, nemusím přestavovat. Pěna u single misky je stejně "masitá" jako u double misky, tampováno obojí cca 20kg, dotaženo pákou na doraz (cítím odpor). Vše zcela bez problémů, až se tomu divím. 

Mám problém s velikostí misky u stroje GRAEF85, její objem je dvojnásobný oproti té u minulého expresa(FAGOR). Když ji zaplním po okraj tak je káva vynikající, ale moc silná(nemůžu, zdravotní pr.). Když ji do misky dám polovinu tak voda proteče moc rychle a navíc tlak se nedostane na požadovanou hodnotu(zatím). Uvažuju o koupi misky s dvojitým dnem. Je nějaká jiná možnost? Za případnou reakci mooc děkuji.
- kuck
- více pokročilý
- kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
- mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT
Když dáte méně kávy, musíte jemněji pomlet a případně silněji tampovat. Pak by měla voda protékat pomaleji.
-
- více pokročilý
no, u mne jde hlavně o to, abych při dané hrubosti mletí měl 25/25 jak u single tak i u double misky. T.j. abych mohl dělat jak jednoporcovou kávu, tak i dvouporcovou a nemusel při tom přenastavovat mlýnek. To se mi naštěstí podařilo, plním nadoraz, tampuji 20kg a utáhnu páku zhruba na 6hodinu (tedy taky nadoraz). Puk suchý, otisk šroubu. Mne vyhovuje poměr 30/30 a vždy mi to vyjde 30ml /28-30s. S tím jsem spokojen. Kávu nevážím, tamper vyčuhuje z misky o ca 1 mm. Melu přímo do páky.
Re: Když dáte méně kávy, musíte jemněji pomlet a případně si
Dík za radu, budu zkoušet. Udělal jsem to dnes ráno tak jak jste napsal s polovičním množstvím kávy a výsledek, káva začala vytékat mnohem později, ale na kávě byla jen nepatrná vrstva "pěny" která po zamíchání zmizela. Navíc už u z toho co vytékalo ven bylo poznat, že to nebude "husté". Používám ruční mlýnek, snad není problém v tomhle.
- kuck
- více pokročilý
To je samozřejmě normální, že když děláte espresso z menšího množství kávy, není tak "husté". Záleží na vás, jak vám to chutná. Já mám radši kávu z menší dávky, protože mám pocit, že v kávě díky tomu, že není tak koncentrovaná, cítím více chutí.
Souhlasím s Vámi ta chuť mi vyhovuje, chybí mi tam jen ten povrch. Při pohledu na tu kávu mám dojem, že piju nějakou instantní. Používám k výrobě mého presa jihoamerickou "surovinu" s názvem Mezzo café.kuck píše:To je samozřejmě normální, že když děláte espresso z menšího množství kávy, není tak "husté". Záleží na vás, jak vám to chutná. Já mám radši kávu z menší dávky, protože mám pocit, že v kávě díky tomu, že není tak koncentrovaná, cítím více chutí.
- kuck
- více pokročilý
Mezzo café neznám, ale předpokládám, že se k vám nedostává úplně čerstvá, což má na cremu vliv. Zkuste nějakou čerstě praženou kávu (např. z obchodu primacafe), případně dělejte kávu v double misce (buď 2 najednou, nebo jednu větší).
Ta káva je hodně čerstvá (a ne v kilovém balení), nechtěl jsem tady dělat reklamu. A ta malá miska má velikost dvou malých od minulého přístroje:(kuck píše:Mezzo café neznám, ale předpokládám, že se k vám nedostává úplně čerstvá, což má na cremu vliv. Zkuste nějakou čerstě praženou kávu (např. z obchodu primacafe), případně dělejte kávu v double misce (buď 2 najednou, nebo jednu větší).