Umačkání kávy v páce
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Umačkání kávy v páce
58 mm by mal byť OK. Dokonca možno až 58,5 mm.
Tvar je diskutabilný, respektíve sa o tom vedú rozsiahle diskusie.
Pre mňa to je asi jedno.
Tvar je diskutabilný, respektíve sa o tom vedú rozsiahle diskusie.
Pre mňa to je asi jedno.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
Jestli máte sprchu rovnou,tak doporučuji rovný tamper. Mám s tím dobré zkušenosti. Káva si dobře sedne. Při konvexním Vám může sprcha při zatahování narušit puk.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 546
- Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
- bydliště: Zlínský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
Narušit puk? A nestane se tak vždy když páku zatahuji? Vždyť káva má být mezi sprchou a miskou pod určitým tlakem. Když vyklepávám puk tak má vždy tvar sprchy. Já si myslel že tamper je od toho aby se plus mínus rozmístila káva rovnoměrně v misce a pro usnadnění nasazení páky do hlavy. Vím že i tampování má svá pravidla, ale tohle mi přišlo jako prioritní.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Umačkání kávy v páce
Jestli tomu rozumím, cílem je mít tamper, který jde úplně natěsno tak, aby nedošlo k vytlačení kávy u okrajů mísky? Kdyby tam byla vůle, tak k tomu dojde a to by mohlo vadit tomu, že se bude více opotřebovávat těsnění a nebo to nedotáhnu tak nadoraz?
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Umačkání kávy v páce
Není to tak kritické ani dramatické. Tamper by měl s nějakou vůlí sedět. Misky taky nejsou všechny úplně stejné a k nějakému vytlačení kávy kolem tamperu v podstatě nedojde. Zbytek co píšete je úplně mimo. Všechno bude sedět a fungovat jak má, nic vás trápit nemusí.
Nechcu tady zbytečně vířit debatu kolem síly tampování. U nás se tampuje váhou tamperu a vše funguje jak má být. Možná jsem to už na foru někde psal, ale u nás se tamper používá jen na to, aby se zjistilo množství kávy v misce. Teda vlastně plní funkci jednoduché rychlé váhy.
Nechcu tady zbytečně vířit debatu kolem síly tampování. U nás se tampuje váhou tamperu a vše funguje jak má být. Možná jsem to už na foru někde psal, ale u nás se tamper používá jen na to, aby se zjistilo množství kávy v misce. Teda vlastně plní funkci jednoduché rychlé váhy.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
Krom toho se to běžně dělá tak, že se kafe tamperem zmačkne/srovná, pak se tamperem do misky z boků párkrát zlehka klepne, čímž "rantly" spadnou a pak se to může tamperem přejet ještě jednou, kdy už nemá co zůstat na bocích misky
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Umačkání kávy v páce
... Tak zajímavý jev, ale již nemám možnost to plně reprodukovat:
Když jsem měl KONVEXNÍ celokovový tamper a jednoporcovou misku tak se mi vždy po shotu (cca 4x) přilepil (jako zde mnohým) puk ke sprše.
U dvouporcové misky se to nkdy nestalo.
Když jsem použil (zatím jen 3x) PLOCHÝ tamper u jednoporcové misky, tak se to zatím ani jednou nestalo. Káva stejná.
Je to náhoda, nebo na tom něco opodstatněného je?
Když jsem měl KONVEXNÍ celokovový tamper a jednoporcovou misku tak se mi vždy po shotu (cca 4x) přilepil (jako zde mnohým) puk ke sprše.
U dvouporcové misky se to nkdy nestalo.
Když jsem použil (zatím jen 3x) PLOCHÝ tamper u jednoporcové misky, tak se to zatím ani jednou nestalo. Káva stejná.
Je to náhoda, nebo na tom něco opodstatněného je?
- Galina
- pokročilý
- Příspěvky: 96
- Registrován: čtv 14. črc 2011 14:01:50
- bydliště: Plzeň
- kávovar: Catler ES 4050
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Umačkání kávy v páce
Mně téměř vždy puk zůstává přilepený ke sprše a tak nemám možnost kontrolovat suchost a obtisk šroubu na puku.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 546
- Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
- bydliště: Zlínský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
Když zůstane puk na sprše stačí na chvilinku pustit vodu, ne?
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
- Galina
- pokročilý
- Příspěvky: 96
- Registrován: čtv 14. črc 2011 14:01:50
- bydliště: Plzeň
- kávovar: Catler ES 4050
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Umačkání kávy v páce
Jistě, jen přicházím o tu podívanou na suchý puk !
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 546
- Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
- bydliště: Zlínský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
Já ne, puk sice nabere trošku vody do sebe nicméně to na něm moc poznat nelze.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Umačkání kávy v páce
Měl bych s odstupem doby (asi 5ti let) napast vlastní poznatek k tampování ) jestli ano nebo ne a jakou silou).
Tampování samotné, není zcela rozhodující pro to, aby výsledkem bylo dobré espresso.
Má však na extrakci svůj vliv. Síla dotažení páky nebude mít takový vliv na výsledek. Tampování může mít příznivý vliv na kanálkování.
Tampování samotné, není zcela rozhodující pro to, aby výsledkem bylo dobré espresso.
Má však na extrakci svůj vliv. Síla dotažení páky nebude mít takový vliv na výsledek. Tampování může mít příznivý vliv na kanálkování.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Umačkání kávy v páce
No, co se týče puku, tak jsem došel k poznání, že když se páka sundá hned po extrakci, tak se puk lepí na hlavu. Když se sundá chvíli poté, tedy až naleju do pressa mléčnou pěnu a dám si první lok, tak puk zůstane pravidelně v páce. Imho se od hlavy trochu vysuší, nebo tak něco.
- dinoo3
- více pokročilý
- Příspěvky: 329
- Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
Puk som mal častokrát prilepený ako na arietke tak aj na Silvii. Na E61ke sa mi to nestalo ani raz.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Umačkání kávy v páce
Přilepení kávového puku z misky na sítko sprchy.
Na to má hodně velký vliv tvar misky a také plnění misky.
Na to má hodně velký vliv tvar misky a také plnění misky.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Umačkání kávy v páce
no, to přilepení se mi témeř vždy stávalo u single misky a vypouklého tamperu (tlačil více uprostřed). Po změně tamperu na plochý se mi to ještě nestalo. Možná vytvořil jakoby přísavku? Sprcha je rovná. Jiné vysvětlení nemám.
Re: Umačkání kávy v páce
Tady uz se sila stlaceni kdysi resila
Kód: Vybrat vše
http://jaknakavu.eu/prispevky/espresso/sila-stlaceni-kavy-v-kosiku-a-jeji-vliv-na-extrakci/
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Umačkání kávy v páce
Dovolil jsem si část diskuze přenést sem,aby to nebylo v tématu o Saecu.
Kynio píše:
PRIMA Hpresso a Aquapresso jsou pro mne moc kyselé. A to já nepreferuji.
Ondrada píše:No, je to sice automat, ale... Tam je nejspíš něco špatně, jak už tu padlo, ani jedna z těchto káv kyselá není (stejně jako drtivá většina produkce PRIMAcafé) - Hpresso mám trochu víc do hořka, Aquapresso vyloženě jemé a trochu nasládlé, ale rozhodně ani jedna z těchto směsí nemá být kyselá, a Aquapresso obzvlášť. A to co si pamatuju, tak zrovna Segafredo, když jsem ho měl posledně, byla hrozivá kyselina...
Hledal bych chybu, proč tomu tak je, pokud je v pořádku káva, tak je to většinou otázka teploty vody, dávky a mletí...
Ně se taky u některých káv spíše těch upražených do světla stane,že je káva více kyselá,než obvyle a pak co s tou jemností a teplotou vody?
Nějaké doplNující informace od ondrady by se hodily
Kynio píše:
PRIMA Hpresso a Aquapresso jsou pro mne moc kyselé. A to já nepreferuji.
Ondrada píše:No, je to sice automat, ale... Tam je nejspíš něco špatně, jak už tu padlo, ani jedna z těchto káv kyselá není (stejně jako drtivá většina produkce PRIMAcafé) - Hpresso mám trochu víc do hořka, Aquapresso vyloženě jemé a trochu nasládlé, ale rozhodně ani jedna z těchto směsí nemá být kyselá, a Aquapresso obzvlášť. A to co si pamatuju, tak zrovna Segafredo, když jsem ho měl posledně, byla hrozivá kyselina...
Hledal bych chybu, proč tomu tak je, pokud je v pořádku káva, tak je to většinou otázka teploty vody, dávky a mletí...
Ně se taky u některých káv spíše těch upražených do světla stane,že je káva více kyselá,než obvyle a pak co s tou jemností a teplotou vody?
Nějaké doplNující informace od ondrady by se hodily
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Umačkání kávy v páce
Zkoušet s tím hýbat v mezích, který kávovar dovoluje (pokud dovoluje), co jinýho? Třeba tak psal "pořečník" v tématu o Saecu - viewtopic.php?f=13&t=2232&p=38540#p38540 . Kterým směrem těžko říct, když nevíme, na jaké hodnotě je to zrovna teď nastavený, a v podstatě ani jak se bude kafe chovat při změně na jinou konkrétní hodnotu. A pokud to nepomůže, tak holt káva s kávovarem nebude kompatibilní. Za předpokladu, že je káva v pořádku (což snad je).
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Umačkání kávy v páce
na straně 4 tohoto vlákna se o tom pěkně rozepsal 2-czech.
Duri191 měl poznatky opačné
Takže ono to u světleji vypražené kávy bude řešení takové:
1. namlít trochu hruběji
2.dát trochu více kávy a upěchovat tak,aby extrakce byla klasicky 25-30 sec/25-30ml.
3.Vodu méně horkou- toto je dilema ,protože u studené vody bude výsledek taky špatný.
Duri191 měl poznatky opačné
Takže ono to u světleji vypražené kávy bude řešení takové:
1. namlít trochu hruběji
2.dát trochu více kávy a upěchovat tak,aby extrakce byla klasicky 25-30 sec/25-30ml.
3.Vodu méně horkou- toto je dilema ,protože u studené vody bude výsledek taky špatný.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 10 Odpovědi
- 2645 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Dabass