Philips Saeco HD8323/09

Sem pište vaši zkušenost s konkretním typem kávovaru
Pište jak dobrou, tak i špatnou.
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
the_miracle
Příspěvky: 23
Registrován: pon 12. pro 2011 15:05:21
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Philips Saeco HD8323/09

Příspěvek od the_miracle »

Dovoluji si vložit svou zkušenost s pákovým presovačem Saeco HD8323/09. Už se celkem špatně shání, ale pokud jsem dobře koukal, objevují se na trhu nástupci v podstatě stejné konstrukce, takže snad se bude někomu hodit.
Přístroj jsem koupil v Datartu za cenu okolo 2.700,- v prosinci 2011. Nutno podotknout, že cena za rok a půl neklesla, naopak, dnes již vzhledem k horší dostupnosti je spíše vyšší. Přístroj disponuje 15 bar čepadle, nádržkou na vodu s kapacitou cca 1,5 l, poličkou na odkládání šálků s předehřevem a tryskou na šlehání mléka. Po této zkušenosti mohu říct, že s přístrojem převažuje spokojenost. Od té doby, co jej máme piju kávu - resp. kapučíno, nebo latté a pochutnám si. Musím ale upozornit, že nejsem tradiční konzument. Chutnají mi mlékové kávy alá McDonald, tzn. presso plivnuté do hrníčku velikosti malého panáka mi nic neříká, respektive říká, jako základ pro smíchání s mlékem. Nyní jsem sháněl ten samý presovač pro bráchu. Za ten rok a půl prošel drobným faceliftem, kdy se změnilo spouštěcí tlačítko z kolébky na tlačítko a na čelním panelu přibyl jeden nápis. Ještě si dovolím jednu poznámku k trysce na pěnění mléka. Ta funguje s většinou běžných mlék naprosto v pohodě, ale upozorňuji, že šleháním jejím prostřednictvím se do mléka dostane poměrně dost vody. Není to nic strašného, ale mléko namixované pomocí mixovače z ikei za 29,- a ohřáte v mikrovlnce chutná ve spojení s kávou z tohoto přístroje lépe. Navíc, sice lze nástavec trysky kompletně demontovat a čistit, ale mléko se stajně zachytává i na trysce samotné, takže jednou za čas je potřeba nechat odmočit. Vzhledem k tomu, že je u nás voda extrémně tvořící vodní kámen, používáme balenou vodu z Lidlu a čištění provádím cca jednou za 3 měsíce roztokem kyseliny citronové a vody Melita z Datartu za 99,- (vystačí asi na 4x).

Plusy:
+ vzhled
+ chuť kávy
+ přijatelná cena
+ schopnost napěnit mléko
+ umožňuje přípravu kávy z tablet E.S.E (vyzkoušeno asi 2x)

Mínusy:
- zdlouhavá příprava kávy, zejména pokud děláte více šálků např. pro návštěvu
- při pěnění párou se do mléka dostane zbytečně moc vody
- po nějaké době používání kouhout páry húře těsní (nutno více dotahovat). Po dotažení ale ani po roce a půl neteče.

Verdikt: Za tu cenu koupě nelituji, avšak nemám srovnání (pouze s přístrojem v práci, který dělá preso z instantní kávy a to je hnus).

Obrázek
Uživatelský avatar
martin.b
více pokročilý
Příspěvky: 180
Registrován: pon 18. bře 2013 8:51:58
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Philips Saeco HD8323/09

Příspěvek od martin.b »

mam tento stroj tiez, napenovaci bazmek z paky som vytiahol. bojujem vsak s kyslostou kavu. na teraz viem len povedat ze drnci menej ako delonghi, nahrievanie salok funguje az tak po 20 min a aj to by salku trvalo nahriat dalsich 10. nadrzka na odkapavanie je malicka a treba ju casto vylievat. paka je oproti delonghi vyslovene hnusna, lahka a plastova. viac dodam ked vyhutam preco mi z neho ide vacsina kav velmi kysla, ocividne nie je nieco v poriadku s teplotou vody
Rodom
více pokročilý
Příspěvky: 237
Registrován: pon 27. srp 2012 12:11:21
bydliště: Benešovsko
kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco

Re: Philips Saeco HD8323/09

Příspěvek od Rodom »

Neznám tento strojek, ale po zkušenostech s jemu podobnými, které prošly naší domácností, si myslím, že má smysl jen pro ty, kterým vyhovuje káva z přetlakových misek, protože doteď pili klasického turka a je to pro ně posun vpřed.

To blbnutí, co tu lidé popisují ohledně různých úprav různých levných kávovarů v ceně plusmínus dva tisíce Kč tak, aby z trabanta byla aspoň škodovka, to mi připadá jako marnost nad marnost a hlavně žádná radost... :(

Ale třeba někoho kutilství vysloveně baví a zjištění, že sice levně koupil a hodiny strávené kutěním stejně kýžený výsledek nepřinesly, ho od koupě těchto levných strojků neodradí. Pak je to podle mě ideální zákazník pro takové strojky :)
Fox_25
silně pokročilý
Příspěvky: 546
Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
bydliště: Zlínský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Philips Saeco HD8323/09

Příspěvek od Fox_25 »

Tak já "tuním" taky, zrovna teď jsem si přivezl tři regulátory teploty Eurotherm řady 8 a 9 z kovošrotu za 8 korun. Tahal jsem je ze zařízení kde prdlo nějaké těsnění, celé jej znehodnotilo a měli by být funkční. Fungují jak s relátky tak triakem, takže mám zadarmo hodně drahé pidy.

Spíš nechápu to, že si lidi neprojdou inzeráty a bazary. Za necelé tři litry je Gaggia Color kde si maximálně člověk může dokoupit pid.

Mě také baví si s tím takhle hrát, ale ať to má smysl.

Když se na to saeco kouknu tak zase vidím převlečený silver crest, celkem by mě zajímalo v kolika modifikacích a pod kolika značkami jej ještě budou dělat.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF

To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Uživatelský avatar
martin.b
více pokročilý
Příspěvky: 180
Registrován: pon 18. bře 2013 8:51:58
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Philips Saeco HD8323/09

Příspěvek od martin.b »

sice som slubil malu recenciu o trochu skor, avsak dostal som sa k nej az teraz. recencie pisat neviem takze to bude take chaoticka. vlastnim tento kavovar, cena bola cca 95Eur.
vyhody:
-je celkom slusivy (z vyberu lacnych kavovarov)
-rychlo sa nahrieva

nevyhody
-paka je naozaj grc. da sa z nej sice velmi jednoducho odmontovat napenovaci mechanizmus, je to vsak lahucky kus plastu (pri dotyku so hlavou je tam trosku kovu), nijako sa neda dosiahnut aby kava nesla cez plastovu cast, nehovorim ze to ovplyvnuje chut kavy, ale moj kavovar ma pol roka a aj ked som sa onho staral a pravidelne cistil, su tam kavove usadeniny ktore z plastu nejdu dole
-termostat. termostat je kapitola sama o sebe, ocividne ma velmi velky rozsah teplot (obcas mam pocit ze dopocitava urcitu bulharsku premennu alebo sa hra na hru "hadaj na co myslim a na kolko ohrievam"). vsade zaciatocnici citaju ze treba pred extrakciou upustit vodu aby sa trosku schladil kotol. v tomto pripade to neplati!!!!! velmi dlhym laborovanim som zistil ze treba odpustit vodu az kym sa znova nezapne ohrievanie a extrakciu zapnut bud tesne pred vypnutim nahrievanie (zapnutim kontrolky) alebo hned po zapnuti kontrolky. ked sa to takto nespravi, kava byva az nechutne kysla. to znaci ze termostat je nastaveny na nizsiu teplotu ako by mal byt.
-drncanie. drnci sice menej ako podobny delonghi v praci, ale drnci. hrceky poskakuju aj keby mali 250gramov.
-odkvapavacia nadrzka je naozaj malicka

Do single misky som daval 8.5 gramu kavy. vtedy sa dala dosiahnut extrakcia 25/25. ak bol nahodou pekny slnecny den a faktor nahody kavovaru bol vypnuty. liezla z neho celkom pouzitelna kava, aj ked crema bola stale mala. velmi casto sa vsak stavalo ze aj ked som dodrzal postup kava bola hnusna. najma preto som sa rozhodol ho vymenil... nie som taky bohaty aby som tretinu kavy vyhodil len preto ze kavovar si zmyslel ze sa mu nechce.

Celkovo vsak kupu nelutujem. Na zaciatku som nevedel ci ma to az tak chyti a tych 95 eur nie je taka zla investicia. Teraz ho presuvam do prace, tam ho dufam dokatujeme a vratia mi zan peniaze:) dufam ze sa po roku neukaze ze vydrzi aj vojnu. ak ma niekto otazky kludne piste, kym ho mam este pri sebe raz zodpoviem. fotky + porovnanie s lelitom nahodim neskor.
Uživatelský avatar
martin.b
více pokročilý
Příspěvky: 180
Registrován: pon 18. bře 2013 8:51:58
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Philips Saeco HD8323/09

Příspěvek od martin.b »

porovnanie s lelitom, keby to niekoho zaujima
fotky
Uživatelský avatar
Matúš
Příspěvky: 1
Registrován: sob 27. črc 2013 14:29:17
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Philips Saeco HD8323/09

Příspěvek od Matúš »

Dobrý deň.

trochu študujem už dlhšie tieto stránky a keďže sa bojím kúpiť lacnú haraburdu, stále som sa nerozhodol pre konkrétny kávovar.
Zaujalo ma však toto:
http://www.gaggia.com/e/machines.manual.html
pozrite si dole typ GRAN GAGGIA model 8323/08

je to to iste ako tieto Philips?
Uživatelský avatar
the_miracle
Příspěvky: 23
Registrován: pon 12. pro 2011 15:05:21
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Philips Saeco HD8323/09

Příspěvek od the_miracle »

Doplnim, ze kavovar je po trech letech provozu (daleko intenzivnejsiho nez bylo puvodne planovano, cca 3 kavy denne) stale funkcni bez problemu a ruzne varianty mlekokafi dela paradne.
Uživatelský avatar
vitavalke
Příspěvky: 30
Registrován: sob 19. kvě 2018 15:25:39
bydliště: Valkeřice
kávovar: Gaggia Classic PID
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Philips Saeco HD8323/09

Příspěvek od vitavalke »

zrovna mám 8323 pujčeno od bráchy než seženu něco lepšího a tady jsou moje první pokusy:

Kód: Vybrat vše

https://youtu.be/vxmZJdT6NdI
napoprvé byla origo miska a naplněno dle odměrky, podruhé jsem vyndal z napěňovacího bazmeku pružinku a naplnil to podle sebe a zdá se to už docela použitelný :)
Uživatelský avatar
Had
Příspěvky: 21
Registrován: ned 23. dub 2017 21:47:07
bydliště: Brno
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Philips Saeco HD8323/09

Příspěvek od Had »

Přetlakový systém v páce funguje pouze pokud se bude držet páka v "zamčeném" stavu, tzn. před sepnutím čerpadla a během přípravy se na ni musí tlačit směrem doprava do té doby než páka "odsykne" a nezačne téct káva, poté se múže páka pustit. Tím by se měl v páce vytvořit dostatečný tlak na espresso, ale nikdy jsem to netestoval takže je to diskutabilní :-)
Odpovědět

Zpět na „Moje zkušenost s levným kávovarem“