ASCASO I-STEEL
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: ASCASO I-STEEL
no, já vím, že standardně se tampuje 20 kg (15-20) a zhruba vím, kolik to je, zkoušel jsem to na váze, abych měl představu. To, že 20 kg je 200N, vím taky, studoval jsem matfyz
Např. primacafe moc netampuje, co si snad??? vzpomínám, že tu někde psal, že to dotáhne pákou, Ale snad mne nebude brát za slovo. Navíc, nebyl jediný, kdo téměř netampuje, nebo resp. tampuje, ale výrazně méně.
Nicméně ptal jsem se dinoo3 na to, protože když udělá "větší kopeček" a zarovná to, pak to utampuje, tak se musí dostat níž pod rysku, tedy při dotažení páky vznikne luft mezi kávou a sprchou. Ledaže by ten kopeček byl tááááákhle velký, že to utampuje akorát. Ale pak by ten kopeček, jak píše elwoodbloues musel vypadnout z páky. Proto mi i připadá logické to dělat na 2x, jinak si to nedovedu představit.
Např. primacafe moc netampuje, co si snad??? vzpomínám, že tu někde psal, že to dotáhne pákou, Ale snad mne nebude brát za slovo. Navíc, nebyl jediný, kdo téměř netampuje, nebo resp. tampuje, ale výrazně méně.
Nicméně ptal jsem se dinoo3 na to, protože když udělá "větší kopeček" a zarovná to, pak to utampuje, tak se musí dostat níž pod rysku, tedy při dotažení páky vznikne luft mezi kávou a sprchou. Ledaže by ten kopeček byl tááááákhle velký, že to utampuje akorát. Ale pak by ten kopeček, jak píše elwoodbloues musel vypadnout z páky. Proto mi i připadá logické to dělat na 2x, jinak si to nedovedu představit.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: ASCASO I-STEEL
dinoo, koukej, já netvrdím, že neuděláš dobrý espresso. To tady ale umíme všichni. Takže poradit stylem "já single i double zarovnám a jednou utampuju", aby pak z tebe lezlo, že zarovnám neznamená v obou případech totéž a utampuju neznamená utampuju, to je k ničemu, stejně jako větší a menší kopečky a různě utáhnutá páka. Sorry, ale moje -podle tebe - šaškování, které spočívá jenom v tom, že místo do mlýnku nasypu kávu do skleničky na váze a z ní pak do mlýnku, čímž mám vystaráno, mi připadá daleko míň pracné a hlavně daleko přesnější. Klidně pak tampuju nadvakrát a mám to akorát a nezápasím s kopečky jakékoliv velikosti, abych nesypal kafe všude kolem. Jo, je pravda, že pak nemůžu machrovat, že to mám v ruce a v oku a nevím kde ještě.
Tím pro mě tato zbytečná debata končí. Jdu šaškovat ke kávovaru.
Tím pro mě tato zbytečná debata končí. Jdu šaškovat ke kávovaru.
Každý svého kafe strůjcem
- dinoo3
- více pokročilý
- Příspěvky: 329
- Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO I-STEEL
Treba trošku vážiť slová. Zarovnám a utampujem tak ako na tom videu, nič viac nič menej. Nie je to žiadna veda. Ja sa snažím neriadiť len dogmou vieš? Vylepšujem to ako sa dá. Netreba reagovať podráždene a útočiť na názory, ktoré sa rozchádzajú s tvojimi.
Áno jedná sa o väčšie a menšie kopečky, je to tak. Ja nemám štandardizované kopečky. Písal som, že to mám v oku, nemal som v záujme to rozpisovať.
Áno jedná sa o väčšie a menšie kopečky, je to tak. Ja nemám štandardizované kopečky. Písal som, že to mám v oku, nemal som v záujme to rozpisovať.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: ASCASO I-STEEL
Toš mám další poznatek. Mletí přímo do páky je fajn akorát to nadělá víc bordela, než když má mlýnek dávkovač (třeba MDF).
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: ASCASO I-STEEL
Jenomže dávkovač má tu nevýhodu, že většinou v něm zůstává více zbytkové kávy než když se mele přímo (fresh).
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: ASCASO I-STEEL
Zase abych nehanil MDF který má dávkovač, tak po mé jednoduché úpravě v něm nezůstalo nic a troufám si tvrdit, že míň než v i-steel.
Tím si jako nestěžuju na i-steel. Jsme moc rád, že ho mám a toto všechno jsou drobnosti.
Tím si jako nestěžuju na i-steel. Jsme moc rád, že ho mám a toto všechno jsou drobnosti.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: ASCASO I-STEEL
papun: já jsem na I-1 odšrouboval tu vidlici a místo do páky mlel do sklenice a z ní nasypal do páky. Ve sklenici lze taky kávu pohodlně šmrdlat, pokud je někdo zastánce šmrdlacích teorií. Ani molekula kávy mimo. Kávu je lépe předem (třeba v téže sklenici) odvážit, ale jestli máte k vážení zde poměrně rozšířený odpor, můžete si na sklínce udělat rysku.
Každý svého kafe strůjcem
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: ASCASO I-STEEL
Uvidím co ukáže čas. K vážení určitě odpor nemám. Jak jsme začínal a než jsme přešel na i-steel, tak jsem vážil. Teď se mi celkem daří mmnožství odhadnout.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: ASCASO I-STEEL
Jde o to, že sklenice je vyšší než páka, takže mačká knoflík a přitom zasahuje až nad výpusť mlýnku. Nemá to chybu.
Každý svého kafe strůjcem
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: ASCASO I-STEEL
Dape mi nedávno poslal opravenou stupnici mletí, tak jsem jí dnes osadil. Našel jsem si nulovou polohu kamenů označil a nalepil stupnici. Je to naprosto přesné a spolehlivé. Momentálně melu na stupeň 7.
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 248
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: ASCASO I-STEEL
Měl bych dotaz ohledně demonáže té vidlice a to jestli stačí povolit šroubky zvenku nebo jestli se musí mlýnek nějak více odstrojit? Chtěl bych to zkusit bez ní,docela mě štve to "lepení" staticky ovlivněné namleté kávy okolo.elwoodblues píše:papun: já jsem na I-1 odšrouboval tu vidlici a místo do páky mlel do sklenice a z ní nasypal do páky. Ve sklenici lze taky kávu pohodlně šmrdlat, pokud je někdo zastánce šmrdlacích teorií. Ani molekula kávy mimo. Kávu je lépe předem (třeba v téže sklenici) odvážit, ale jestli máte k vážení zde poměrně rozšířený odpor, můžete si na sklínce udělat rysku.
U Mazzeru to mají vyřešeno jakousi šikovnou antistatickou mřížkou.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: ASCASO I-STEEL
normálně vyšroubovat zvenku - hračka i pro mě a za minutu hotovo.
Každý svého kafe strůjcem
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: ASCASO I-STEEL
Toš nakonec jsem se rozhodl též odstranit vidlici co drží páku. Problém to nebyl, akorát šrouby byly docela utažené, takže to chce dobrý a odpovídajicí šroubovák. Zajímavé povšimnutí bylo, že ta vidlice je vyleštěná jen z pohledové strany. Jako ničemu ani mě to nevadí jen je prostě vidět jak všichni výrobci přemýšlí kde ušetřit korunu.
No a pak jsem udělal své první kafé metodou mletí do sklenice, vážení a sypání do páky. Uznávám, že to sice není tak šmrncovní jako mlet přímo do páky, ale rozhodně to je funkčnější. Bordel vůbec žádný a díky vážení mám přesnou dávku.
Takže doporučuji všem kdo váhal. Co se týče té váhy. V první fázi své kávové záliby jsem vážil, pak zase ne a teď se k tomu vracím. Z počátku to vážení bylo skrz absolnutní neznalost. Pak jsem měl pocit, že je vše ovládnuto, jenže pak jsem zjistil, že to tak není. A prostě mám za to, že stabilním dávkováním dosáhnu toho, že vím, že vstup je OK a můžu hledat chybu jinde. Ale nikomu to nevnucuju. Jen to tak teď vnímám. Ale časem bych chtěl být v té pozici, kdy to budu mrskat od oka a přitom dávat jedno espresso lepší než druhé.
No a pak jsem udělal své první kafé metodou mletí do sklenice, vážení a sypání do páky. Uznávám, že to sice není tak šmrncovní jako mlet přímo do páky, ale rozhodně to je funkčnější. Bordel vůbec žádný a díky vážení mám přesnou dávku.
Takže doporučuji všem kdo váhal. Co se týče té váhy. V první fázi své kávové záliby jsem vážil, pak zase ne a teď se k tomu vracím. Z počátku to vážení bylo skrz absolnutní neznalost. Pak jsem měl pocit, že je vše ovládnuto, jenže pak jsem zjistil, že to tak není. A prostě mám za to, že stabilním dávkováním dosáhnu toho, že vím, že vstup je OK a můžu hledat chybu jinde. Ale nikomu to nevnucuju. Jen to tak teď vnímám. Ale časem bych chtěl být v té pozici, kdy to budu mrskat od oka a přitom dávat jedno espresso lepší než druhé.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: ASCASO I-STEEL
papun - mrskat to od oka není problém. Ono taky jde o to kdy. Většina mrskačů to mele od oka do páky, což je u singla snadné - většinou prostě zarovnáte a u double se zase nějaká ta desetinka ztratí. Ale děláte přitom bordel a taky nemůžete měnit druhy kávy, protože v mlýnku je zásoba. Někdo sype celou dávku do mlýnku, ale tohle jsme tu řešili a na mě to dojem korektního postupu tedy rozhodně neudělalo. Nevidím nic šmrncovního na horším výsledku s vynaložením většího úsilí. Ono to vážení zabere míň času, než to odhadování. Pomelu všechno a příště můžu dát jiný druh. Co zůstane v mlýnku je naprosté minimum, nemá to na nic vliv. Osobně mám pocit, že kdo to s váhou nezkusil, nemá tušení. Taky by se mi nechtělo kupovat váhu, kdyby mi teklo dobré espresso bez ní, což není problém. Jenže jsem ji kupoval ne kvůli kvalitě, ale kvůli pohodlí. Sypat kávu do sklenice na váze nedá víc práce, než do mlýnku:) A váha mi stojí vedle mlýnku, poznám na ní i u double o jedno zrnko víc/míň. Tohle v oku nemá nikdo.
A nenadělá se -jak už víte -bordel
A nenadělá se -jak už víte -bordel
Každý svého kafe strůjcem
- dinoo3
- více pokročilý
- Příspěvky: 329
- Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO I-STEEL
Nevážim, nebudem vážiť oko vidí. Prebytok +-1g ide do koša. Druhy káv nemením. Ochutnávam jeden druh pokiaľ nespotrebujem cca 200g, potom upražím novú dávku. Káva nie je zmrzlina, že si dám jahodovú, banánovú a čokoládovú (((:, áno, sú kaviarne vo svete ale na každý druh majú iný mlynček a teraz ma ukameňujte. Viem ako chutí daný druh 1. , 2. 3. 4. deň po upražení, staršiu kávu ako 5dní nemám.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: ASCASO I-STEEL
Jo, dinoo, oko vidí. Kdyby slyšelo, bylo by to ucho.
Moje oko vidí taky, ale mám i hlavu.
Měl jsem dojem, že tvoje hromádky jsme už probrali. Ačkoliv si o nich mohu myslet cokoliv (a já si to opravdu myslím), jsou výsledkem tvých průkopnických snah a máš k nim tedy citový vztah. Pevně ale věřím, že v záloze číhá objev jiný, o kterém si pro změnu rád přečtu.
Moje oko vidí taky, ale mám i hlavu.
Měl jsem dojem, že tvoje hromádky jsme už probrali. Ačkoliv si o nich mohu myslet cokoliv (a já si to opravdu myslím), jsou výsledkem tvých průkopnických snah a máš k nim tedy citový vztah. Pevně ale věřím, že v záloze číhá objev jiný, o kterém si pro změnu rád přečtu.
Každý svého kafe strůjcem
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: ASCASO I-STEEL
elwoodblues: )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Tak tomu jsem se zasmál fest.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: ASCASO I-STEEL
Není třeba to hrotit. Každý má svůj způsob a nechť se ho drží.
- dinoo3
- více pokročilý
- Příspěvky: 329
- Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ASCASO I-STEEL
Akosi ti nerozumiem, skús mi poradiť tvojho dílera asi má kvalitný materiál. Ale k veci, elwodblues jednoducho nemôžeš prekúsnuť, že to niekomu funguje iným spôsobom ako tebe (: Veď kebyže mám pred každým shotom vážiť kávu tak sa zbláznim. Kto umí umí kto neumí ten čumí však Elwood (: , zapracovať na technike a bude to ok.elwoodblues píše:Jo, dinoo, oko vidí. Kdyby slyšelo, bylo by to ucho.
Moje oko vidí taky, ale mám i hlavu.
Měl jsem dojem, že tvoje hromádky jsme už probrali. Ačkoliv si o nich mohu myslet cokoliv (a já si to opravdu myslím), jsou výsledkem tvých průkopnických snah a máš k nim tedy citový vztah. Pevně ale věřím, že v záloze číhá objev jiný, o kterém si pro změnu rád přečtu.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: ASCASO I-STEEL
Milý dinoo, pokusím se ti to tedy vysvětlit. Já se tady snažím odpovídat na dotazy, pomoct. Někdy se zeptám. Moje argumenty jsou typu: nenadělá se bordel, je to přesné, je to pohodlné. Ty se jen vždycky objevíš, takový oponent ze zásady, a stavíš se ještě do pozice konečné instance. Tvé argumenty jsou typu: oko (moje) vidí, mám to v ruce atd. Když máš svůj postup konkretizovat, najednou se ukazuje, že jsi jen s obtížemi schopen odpovídat na dotazy a všechno je vlastně trochu jinak. Např. zarovnání není zarovnání atd. Na dotaz jakou silou tamuješ, odpovíš "nevím". Na mou informaci, že 20kg se do toho vložíš zase a napíšeš, že "to ví přece každý", plus jakýsi stupidní dovětek, který má být zřejmě vtipný. Když ta zbytečná debata dospěje ke konci a já odpovím někomu jinému na jeho dotaz, jsi tu znovu s tím samým jako kolovrátek a zase mistruješ.
Proč by mi mělo vadit, že si děláš kafe jinak než já? Jak vůbec na takovou pitomost přijdeš? Mně je to zcela šumák. Mám z tebe pocit, že si tu léčíš nějaký mindrák a uměl bych odhadnout jaký. Ta pohádka o tom, jak poznáš po chuti stáří kafe na den, byla ale pěkná.
Proč by mi mělo vadit, že si děláš kafe jinak než já? Jak vůbec na takovou pitomost přijdeš? Mně je to zcela šumák. Mám z tebe pocit, že si tu léčíš nějaký mindrák a uměl bych odhadnout jaký. Ta pohádka o tom, jak poznáš po chuti stáří kafe na den, byla ale pěkná.
Každý svého kafe strůjcem
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2 Odpovědi
- 3291 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od dape