Gaggia Classic
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Baldion
- Příspěvky: 33
- Registrován: pon 11. čer 2012 18:17:15
- bydliště: Vracov
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Gaggia Classic
Tak jsem si všiml, že při výrobě espressa mi odkapává voda z trysky na páru. A to v poměrně velkém množství. Mám pár dnů nový přístroj. Je to u Gaggie Classic normální, nebo mám štěstí na výjimečný kus?
Díky
Díky
Kávovary: Gaggia Classic, Vacuum Pot Hario, Hario dripper
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
- Baldion
- Příspěvky: 33
- Registrován: pon 11. čer 2012 18:17:15
- bydliště: Vracov
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Gaggia Classic
Já to považuju za ideální řešení. Hlavně když mám šálky moc úzké, takže dvouvýpustí se do nich nevejdu. Takže to mám přesně tak, jak píšete. Páka, výpusť a dvouporcová miska koupena v Hraspu k maximální spokojenosti. Jednoporcová z PrimaCafe, taktéž naprosto skvělá.schrapnell píše:Jinak plánuju nákup nové páky, jednu jsem našel zde. Ta původní mi přijde taková nedodělaná, zdá se mi že se tam jisté části tak nějak kinklají. To tedy není hlavní důvod proč o tom přemýšlím, ale je to spíš o tom, ze mne moc nebaví v té jedné páce neustále měnít misky. Chci prostě docílit toho, ze budu mít 2 páky. 1) Jednoporcová miska s jednovýpustí a 2) Dvouporcová miska z dvouvýpustí. Máte případně nějaké tipy?
Kávovary: Gaggia Classic, Vacuum Pot Hario, Hario dripper
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
- tomtom64
- začátečník
- Příspěvky: 72
- Registrován: sob 24. lis 2012 14:27:29
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Podle všeho byste měl spíše štěstí, kdyby nekapal. Právě proto se snažím sehnat něco, čím by se dal nahradit ten plastový knoflík, kterým se ventil nedá pořádně utáhnout (ale je otázka, zda lepší utáhnutí vůbec pomůže). Někdo psal, že pomohlo odvápnění, ale jelikož máte nový kus a mně to dělalo taky v podstatě od začátku, je to spíš nějaká vada.
- tomtom64
- začátečník
- Příspěvky: 72
- Registrován: sob 24. lis 2012 14:27:29
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Je možné kanálkování potvrdit jinak než koupit páku bez dna? Všude jsem nicméně našel, že při kanálkování je káva přeextrahovaná, takže spíše hořká, ne kyselá. Co můžu zkusit, abych tento případný problém odstranil?papun píše:Ovšem to co píšeš ty mi osobně připadá že to kanálkuje.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Pokud to kanálkuje, tak většinou po sundání páky je vidět na puku trhlina, nebo něco jako by se tam prožral červ u okraje misky.
Odstranit to můžeš správným plněním, což ovšem chce už nějaký grif. Ale v podstatě čím víc kávy do misky dáš, tím míň je to náchylné právě na kanálkování. Musíš zkoušet. Bohužel to není tak, že to každému jde hned. A nebylo by od věci zkusit dvojtou misku. Tam je vše o kus lehčí.
Odstranit to můžeš správným plněním, což ovšem chce už nějaký grif. Ale v podstatě čím víc kávy do misky dáš, tím míň je to náchylné právě na kanálkování. Musíš zkoušet. Bohužel to není tak, že to každému jde hned. A nebylo by od věci zkusit dvojtou misku. Tam je vše o kus lehčí.
- tomtom64
- začátečník
- Příspěvky: 72
- Registrován: sob 24. lis 2012 14:27:29
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Dnes mi přišla s Číny váha, tak jsem zkusil zvážit, kolik vlastně páku plním. Plnil jsem tak, že jsem namlel plnou a prstem nebo nožem srovnal do roviny. Do 6 g misky (z Hraspa) jsem takhle plnil kolem 15 gramů. Zkusil jsem navážit 7 gramů zrn, pomlet a přesypat do páky a když jsem dobře nastavil mletí, kyselost se dost snížila (ale aby ne, když tam bylo méně kávy). Na druhou stranu 7 gramů je zřejmě málo, protože v misce zůstalo bláto (chtělo by to nižší misku). Nakonec jsem zvolil kompromis a melu 10 gramů, chuť je o něco lepší než původně, ale pořád více kyselá než by mohla.
Mám i dvojitou misku na 12 gramů, tu jsem předtím plnil stejným způsobem a při stejném mletí to teklo o dost rychleji. Když ji teď naplním 20 gramy (tj. dvakrát tolik co single misku), teče při stejném mletí tak akorát.
Takže asi jedna z chyb, kterou jsem dělal, bylo to, že jsem plnil moc. Proto jsem taky měl často problém páku nasadit.
Ještě dotaz na majitele Classica - když dám pod sprchu konvičku a nechám do ní přetéci vodu, je taková bílá, něco v ní plave. Zkoušel jsem dekalcifikaci, ale nezlepšilo se to. Přitom tryskou páry teče voda čistá. Je to jak kdyby se něco rozpouštělo v hlavě. Nesetkal se s tím někdo?
Mám i dvojitou misku na 12 gramů, tu jsem předtím plnil stejným způsobem a při stejném mletí to teklo o dost rychleji. Když ji teď naplním 20 gramy (tj. dvakrát tolik co single misku), teče při stejném mletí tak akorát.
Takže asi jedna z chyb, kterou jsem dělal, bylo to, že jsem plnil moc. Proto jsem taky měl často problém páku nasadit.
Ještě dotaz na majitele Classica - když dám pod sprchu konvičku a nechám do ní přetéci vodu, je taková bílá, něco v ní plave. Zkoušel jsem dekalcifikaci, ale nezlepšilo se to. Přitom tryskou páry teče voda čistá. Je to jak kdyby se něco rozpouštělo v hlavě. Nesetkal se s tím někdo?
- Baldion
- Příspěvky: 33
- Registrován: pon 11. čer 2012 18:17:15
- bydliště: Vracov
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Gaggia Classic
Jediné, co mě napadá, je jestli není závit na výpusti něčím namazaný. Já tam měl takový zelený blivajz.tomtom64 píše:Ještě dotaz na majitele Classica - když dám pod sprchu konvičku a nechám do ní přetéci vodu, je taková bílá, něco v ní plave. Zkoušel jsem dekalcifikaci, ale nezlepšilo se to. Přitom tryskou páry teče voda čistá. Je to jak kdyby se něco rozpouštělo v hlavě. Nesetkal se s tím někdo?
Kávovary: Gaggia Classic, Vacuum Pot Hario, Hario dripper
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
- Baldion
- Příspěvky: 33
- Registrován: pon 11. čer 2012 18:17:15
- bydliště: Vracov
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Gaggia Classic
Vzhledem k tomu, že rád experimentuju, a protože mi káva z Classica připadala trochu ostřejší chuti, tak jsem v Hraspu koupil termostaty 90 a 98 stupňů (vyšly dohromady na 300 Kč). Postupně jsem je zkoušel měnit (zvládne to vážně i malé dítě) a výsledky byly zajímavé.
U 90 stupňů mi připadala káva už celkem mdlá a taky "jen hodně teplá", ne horká. Světlá crema.
U 98 stupňů byla přesně podle mé chuti. Horká, jemná, ale pořád s výraznými prvky chuti. Crema o něco světlejší než lískooříšková.
U 107 stupňů byla chuť výrazná, až ostrá, crema krásně hustá a lískooříškové barvy.
Všechny extrakce byly při stejném mletí, stejném dávkování a tampování.
Každému samozřejmě bude vyhovovat jiná chuť. Já jsem zatím zůstal u 98 stupňového termostatu a ještě určitě budu zkoušet jiné hrubosti mletí a jiné tampování.
To je možností Mám na podzim o zábavu postaráno
U 90 stupňů mi připadala káva už celkem mdlá a taky "jen hodně teplá", ne horká. Světlá crema.
U 98 stupňů byla přesně podle mé chuti. Horká, jemná, ale pořád s výraznými prvky chuti. Crema o něco světlejší než lískooříšková.
U 107 stupňů byla chuť výrazná, až ostrá, crema krásně hustá a lískooříškové barvy.
Všechny extrakce byly při stejném mletí, stejném dávkování a tampování.
Každému samozřejmě bude vyhovovat jiná chuť. Já jsem zatím zůstal u 98 stupňového termostatu a ještě určitě budu zkoušet jiné hrubosti mletí a jiné tampování.
To je možností Mám na podzim o zábavu postaráno
Kávovary: Gaggia Classic, Vacuum Pot Hario, Hario dripper
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Rozdíly asi musely být a co kyselost a hořkost?
Ale pozor na jendu věc. V průběhu nahřívání a následné době chládnutí než znovu sepne termostat jsou celkem rozdíly v teplotě.
Ale pozor na jendu věc. V průběhu nahřívání a následné době chládnutí než znovu sepne termostat jsou celkem rozdíly v teplotě.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Gaggia Classic
já mám z Hraspa 6g a 12g misku- Tu 6g plním na 10g, tu 12g na 16g. Neměním nastavení mlýnku, melu stejně, tampuji stejnětomtom64 píše:Dnes mi přišla s Číny váha, tak jsem zkusil zvážit, kolik vlastně páku plním. Plnil jsem tak, že jsem namlel plnou a prstem nebo nožem srovnal do roviny. Do 6 g misky (z Hraspa) jsem takhle plnil kolem 15 gramů. Zkusil jsem navážit 7 gramů zrn, pomlet a přesypat do páky a když jsem dobře nastavil mletí, kyselost se dost snížila (ale aby ne, když tam bylo méně kávy). Na druhou stranu 7 gramů je zřejmě málo, protože v misce zůstalo bláto (chtělo by to nižší misku). Nakonec jsem zvolil kompromis a melu 10 gramů, chuť je o něco lepší než původně, ale pořád více kyselá než by mohla.
Mám i dvojitou misku na 12 gramů, tu jsem předtím plnil stejným způsobem a při stejném mletí to teklo o dost rychleji. Když ji teď naplním 20 gramy (tj. dvakrát tolik co single misku), teče při stejném mletí tak akorát.
Takže asi jedna z chyb, kterou jsem dělal, bylo to, že jsem plnil moc. Proto jsem taky měl často problém páku nasadit.
a chutná to hodně podobně (stejně), teče stejně, nateče stejně
Puk suchý na vyklepnutí v obou případech, otisk šroubu, utampováno cca 20 kg, dotaženo na doraz (cca 5.hodina)
Piji hlavně Arabica 100%, Brasilia Cerrado Dulce (vyhovuje mi nejvíc), chuťově vyvážená, mňam a crema jako prase.
Tím jsem spokojen.
Re: Gaggia Classic
tak Cassic doma, MDF na ceste, misky s Hraspa taky na ceste ... uz se tak tesim ... pak jeste nejake kafe z PC a jdeme ladit
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Nepřemýšlel jste někdo o tepelné izolaci boileru u Classica (nebo jiného malého domácího kávovaru)? Přijde mi to jako jednoduchá úprava, která by mohla přinést zas o kousíček lepší tepelnou stabilitu a o něco menší spotřebu (zvlášť tam, kde běží celý den). Nebo to u tak malého boileru nemá smysl?
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Osobně si myslím, že to nemá cenu, nehledě na to (a asi se mnou někdo nebude souhlasit), že tyhle "strojky" prostě nejsou na celodenní provoz stavěné. Zahřátí bojleru včetně "aktivního" prohřátí včetně hlavy je otázkou pár minut.
Na druhou stranu mínus to určitě nebude ... kdo si hraje, nezlobí
Na druhou stranu mínus to určitě nebude ... kdo si hraje, nezlobí
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
asi se zapnutím celý den, nebude výrobce počítat. Ono ani není bežně důvod aby byl celý den zapnutý. U nás to je víc jak 6let, je Classic zapnutý denně minimálně 15hod. bez nejmenšího problému. Dovolil bych si tvrdit, že zrovnak Classic si s celodenním provozem bez potíží poradí.lukyn63 píše:......že tyhle "strojky" prostě nejsou na celodenní provoz stavěné......
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Angelo Vestieri
- Příspěvky: 12
- Registrován: pon 05. srp 2013 16:52:30
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Ahoj všem,
tak jsem tu dlouho nebyl ani jsem bohužel neměl čas laborovat s kafem, ale pořád mi hlavou vrtala jedna věc. A to jestli mi mašina funguje správně:
Mám podobný "průtok" vody jako je v tomto videu:
http://youtu.be/WsxTopEPN_k
Podle jiných videí ta voda má téct podstatně více.
Ještě jsem nebyl ve vnitřnostech, ale podle komentů pod videem by to mohlo být OPV.
Takhle mi to teče už od doby kdy mi mašina přišla (funglovka z Amazonu).
Jak bych to mohl opravit? Setkal se s tímhle někdo?
Díky za pomoc.
tak jsem tu dlouho nebyl ani jsem bohužel neměl čas laborovat s kafem, ale pořád mi hlavou vrtala jedna věc. A to jestli mi mašina funguje správně:
Mám podobný "průtok" vody jako je v tomto videu:
http://youtu.be/WsxTopEPN_k
Podle jiných videí ta voda má téct podstatně více.
Ještě jsem nebyl ve vnitřnostech, ale podle komentů pod videem by to mohlo být OPV.
Takhle mi to teče už od doby kdy mi mašina přišla (funglovka z Amazonu).
Jak bych to mohl opravit? Setkal se s tímhle někdo?
Díky za pomoc.
Kafemlejn: Porlex Tall
Espresso stroj: Gaggia Classic
Espresso stroj: Gaggia Classic
Re: Gaggia Classic
primacafe: chtěl jsem se zeptat, jestli jste někdy měřil, jakou má Classic přibližnou denní spotřebu, když ho máte zaplý cca 15h denně ?
Diky
Diky
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Zde to máš napsané:
viewtopic.php?p=26900#p26900
viewtopic.php?p=26900#p26900
Re: Gaggia Classic
Díky ti
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Tomuhle úplně nerozumím. Je tím myšleno, že průměrný příkon je 0,9kW nebo že spotřeba za den je 0,9kWh?primacafe píše:Spotřeba byla 0.9kW
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Naměřená spotřeba za den.