Aeropress-jak to vypadá a co toje

Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
hedge
začátečník
Příspěvky: 75
Registrován: pon 16. črc 2012 9:40:38
bydliště: Dobříš
kávovar: Saeco XSmall, AP, CCD
mlýnek: Carimali Junior,Zassenhaus Panama

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od hedge »

Jak mi vysvětlil pan kavárník - podle "kávových pouček" z toho vyleze káva téměř podextrahovaná (krátký čas, relativně nízká teplota vody), a je fakt, že tělo není příliš silné. Ale ta vůně a chuť... Já osobně mám rád "nekávové" kávy a tohle se mi přesně trefilo do chuti.

A ten čas extrakce se nasčítá - 5 vteřin nalití, 5 míchání, 10 čekání, 15 stlačení, to je plusmínus 35 vteřin, a v kombinaci s jemným mletím to prostě funguje.
Uživatelský avatar
generator
více pokročilý
Příspěvky: 287
Registrován: pát 28. kvě 2010 12:11:17
bydliště: Děčín
kávovar: Gaggia NewBabyTwin, Aeropress, Drip, Mocca
mlýnek: Bazzera Virtuoso

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od generator »

IGNORE

sakra, reagoval jsem a nevšiml si další stránky, kde je to vysvětleno ... a smazat to nejde
.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
Uživatelský avatar
ZDRI
začátečník
Příspěvky: 70
Registrován: sob 17. pro 2011 19:59:57
bydliště: ČB
kávovar: aeropress, moka
mlýnek: Porlex

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od ZDRI »

Aeropress používám denně, také si rád hraji s různými nuancemi mletí a způsoby extrakce.
Tož jsem neváhal a zkusil doporučený postup.
Výchozí materiál vcelku slušná čerstvá Keňa a Nikaragua (v minulosti jsem něco podobného zkoušel i z Brazílie odsud z PrimaCafé).

Ve všech případech byl výsledek (pro mě) zcela nepřijatelný.
Řídké nevýrazné pití, ve kterém převládala chuť všeho možného, jen ne poctivé kávové tělo.
Souhlasím, výrazně vystoupily do popředí různé kořeněné až ovocné tóny.
Bohužel - jako celek mi to silně nechutná. Mám-li to přirovnat - chuť ovocno bylinného čaje s kávovou příchutí.
Jen mi není jasné proč na toto "kazit" kvalitní kávu, není jednodušší si udělat ten šípek s ibiškem a přidat do něj lžičku Nescafé :grin: ?

Ale neberte můj komentář ve zlém, chápu - proti gustu žádný dišputát :wink:
Uživatelský avatar
lada777
Příspěvky: 6
Registrován: sob 04. říj 2014 9:06:11
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od lada777 »

Ahoj všem,
taky jsem se stal hrdým majitelem Aeropressu (akorát jsem musel v práci vysvětlovat, že to opravdu není vakuová pumpa a že opravdu nemám žádný problém s potencí). Zkusil jsem jeden návod a celkem mi ta metoda chutnala:
17 g kávy (asi, nemám váhu), zalít cca 50 ml vody na 60 st, ponechat 90 sekund extrahovat, poté dolít 150 ml vody 95 st, ponechat ještě 20 sekund a následně filtrovat cca 20 - 25 sekund). Výsledek chutnal, i když jsem v chutích kávy začátečník :)

Ještě jedna otázka, jelikož nemám žádnou váhu, mohli byste mi prosím poradit kolik přiložená odměrka, která je zarovnaná po okraj: - váží nenamletých zrn a kolik namleté kávy??

Děkuji za odpověď a co myslíte o návodu??? Co změnit?
Uživatelský avatar
mvaldo
více pokročilý
Příspěvky: 181
Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
bydliště: Púchov
kávovar:
mlýnek:

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od mvaldo »

kup napr. 300 g vahu za par € a mozes vazit :)

Kód: Vybrat vše

http://www.ebay.com/itm/New-Portable-Digital-Pocket-Weighing-Balance100g-200g-300g-500g-1000g-0-01g-0-1g-/111425341400?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item19f177c7d8
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od primacafe »

dá se koupit i zde do 200g nebo 500g

Kód: Vybrat vše

http://www.fichema.cz/87-vhy
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
lada777
Příspěvky: 6
Registrován: sob 04. říj 2014 9:06:11
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od lada777 »

Ok, díky za tip :souhlas: ...159 Kč není žádná pálka a tak si otázku hmotnost zodpovím sám
Uživatelský avatar
vodnikin
Příspěvky: 4
Registrován: pon 10. bře 2014 22:45:46
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od vodnikin »

mvaldo píše:kup napr. 300 g vahu za par € a mozes vazit :)

Kód: Vybrat vše

http://www.ebay.com/itm/New-Portable-Digital-Pocket-Weighing-Balance100g-200g-300g-500g-1000g-0-01g-0-1g-/111425341400?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item19f177c7d8
Zdravim, ake mas skusenosti s tymito vahami? Nerozkalibruju sa po tretom pouziti?

Vcera som si aj ja podlahol akcii v mojej oblubenej kaviarni a zakupil aeropress, posledna verzia a bohuzial asi zatial jedna z najskaredsich :D Je z PP namiesto PC, skoro nepriesvitna so zlatymi popiskami. Mala by byt vraj odolna voci UV ziareniu pod ktoreho vplyvom vraj predchadzajuce verzie uvolnovali iste mnozstvo toxinov. Mala by byt aj lahsia a trvacnejsia tak som zvedavy...
Uživatelský avatar
mvaldo
více pokročilý
Příspěvky: 181
Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
bydliště: Púchov
kávovar:
mlýnek:

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od mvaldo »

rozkalibrovanie vahy som nespozoroval :)
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od ondrada »

vodnikin píše:Zdravim, ake mas skusenosti s tymito vahami? Nerozkalibruju sa po tretom pouziti?
mvaldo píše:rozkalibrovanie vahy som nespozoroval :)
To totiž ani není možný, u těchto čínských vah... Z principu se rozkalibrovat nemůžou, bo je s největší pravděpodobností nikdy nikdo nekalibroval ;-) Ale na espresso bude přesnost a opakovatelnost nejspíš dostatečná, ty čísla budou v krátkým čase plusminus pořád stejný (na jedný konkrétní váze se stejnou hmotností kávy), jen nemusí přesně odpovídat gramům (každá taková váha může ukázat trošku něco jinýho) a tudíž každá může při stejným údaji na displeji odvážit trochu jiný množství kávy.
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 786
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od danst »

Připojím se s chválou, zatím zřejmě nejlepší alternativní metoda, co jsem vyzkoušel - i na cesty, bez problémů se sporáky (moka), rychlý, dobrý výsledek s možností ovlivnění, snadné čištění.
Používám jen 4 díly (nádoba, píst, klec, filtry) , zbytek je k ničemu, zejména mně dojala plastová lopata na míchání.
Bohužel, taky má velké negativum: je to dávka jen pro 1 osobu, nebo dvě se sníženou potřebou. Chtěl jsem koupit druhý, ale nevím, jak tlačit současně na dva písty, bez rizika nehody. Opakovat postup na jednom, to taky není ono, dvakrát vařit vodu atd...
Uživatelský avatar
hedge
začátečník
Příspěvky: 75
Registrován: pon 16. črc 2012 9:40:38
bydliště: Dobříš
kávovar: Saeco XSmall, AP, CCD
mlýnek: Carimali Junior,Zassenhaus Panama

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od hedge »

Existují postupy, kdy se pomocí aeropressu vytvoří "koncentrát" a ten se pak ředí vodou. Osobně jsem zatím nezkusil, ale jeden z takových postupů vyhrál letošní i loňský ročník českého mistrovství v přípravě kávy v aeropressu. Třeba může cesta vést tudy.
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 786
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od danst »

Nic jiného mi nezbude, při prodlouženém času extrakce i presování tam má jít až 40g kávy, čili po naředění až tak do 450g nápoje. Kompromisně i pro 3 osoby na dovolené.
Jen to bude asi trochu obtížnější na protlačení.
Rád slyším, že kvalita by tam měla být zachována.
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 786
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od danst »

Ještě perlička, zkoušel jsem i ruční mlýnek Hario, ale to se s komerčním mlýnkem nedá vůbec srovnat, je to krám. Příliš náročné na práci , nastavení, špatný výsledek v hrnku.
I na dovolené mám lepší výsledek s předem namletou kávou z Fiorenzata nebo RR45 v menších vakuových dózách , než s pokusem o ruční mletí.
Uživatelský avatar
fantozzi
začátečník
Příspěvky: 73
Registrován: sob 02. led 2016 12:28:54
bydliště: ČR
kávovar: Rocket R 58
mlýnek: Mazzer Mini Electronic A for Rocket

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od fantozzi »

hedge píše:Existují postupy, kdy se pomocí aeropressu vytvoří "koncentrát" a ten se pak ředí vodou. Osobně jsem zatím nezkusil, ale jeden z takových postupů vyhrál letošní i loňský ročník českého mistrovství v přípravě kávy v aeropressu. Třeba může cesta vést tudy.
Tady je letosni vitezny recept Radka Skopala z Brewbaru:

Připravte si aeropress ve standardní (neinvertní) pozici, 3 filtry, 18g kávy a 230g vody.
1) Káva, 40g vody (cca 88 °C) na bloom a porádně promíchat.
2) V čase 0:30 přidat opatrně 100g vody, lehce promíchat, aby se voda v aeropressu lehce otáčela.
3) Opatrně nasadit píst a povytáhnout nahoru aby se zabránilo prokapávaní kávy.
4) Od 1:30 pomalu tlačit na celkový čas 2:00.
5) Naředit 90g vlažné vody a servírovat.
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 786
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od danst »

Tak tenhle postup je o něčem jiném, je to jak si autor představuje podle sebe ideální extrakci na AP.
podobně jako ve světě :

Kód: Vybrat vše

https://worldaeropresschampionship.com/recipes/
Já mluvím o přípravě pro 2-3 osoby, čili 300-450 ml nápoje.
V kostce je
standard : 15-17g + do max. voda, cca 1 min + 15-20 s tlačení
koncentrát : až 40g + max. vody , cca 1.5 min + 20-30s stlačení + pak dolít na výsledný objem

a samozřejmě všechny možné variace času, mletí, teplot atd...

Jde jen o to, jak se bude to větší množství celkově chovat, ale prý to jde.
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 786
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od danst »

Tak a je to. Málokdy jsem s něčím spokojený, většinou se vždy nějaká moucha najde.
Ale tady klobouk dolů. Zatím jsem vyzkoušel přípravu 150-400 g kávy, tzn. co se vejde do AP + případně dolití a není nejmenší problém.
Nouzově pro 3 osoby to určitě půjde nejméně do 500 ml.
Vážím pouze kávu, a to jen proto, že jsem tak zvyklý, ale mohla by to být klidně i odměrka. Proces "obrácený" , filtruju rovnou do konvice od french pressu, kde mám na kovové "kleci" značky pro objem vody na dolití. Konečně má FP použití, dobře, že jsem oba nevyhodil (dva pokusy o FP, levný a drahý, výsledek víceméně stejný, "špinavá káva").
Jednoduchost, rychlost + kvalita. Rovněž mně zaráží blbuvzdornost .
Ze všeho co jsem v alternativě zkusil (turek, FP, Moka ) je to nejčistší (jak okolo, tak v kávě) a nejsnadněji modifikovatelný způsob.
Nic proti překapávané kávě, ale tento způsob extrakce+filtrace je určitě lepší.

Vůbec neřeším podobnost k espressu, to je nesmysl, takže se ani nepokouším dělat "silné malé kafe", na to mám espresso.
60g/1 L úplně stačí.

Jen snad, škoda, že to není můj patent, to bych byl za vodou...
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od j.bill »

:pardon:
snad se tu za chvíli neobjeví článek "Od espressa k aeropressu" :grin: ;)

(Není to myšleno ve zlém, ale jen v přátelském duchu)
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 786
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od danst »

Ode mně tedy ne... naštěstí mohu užívat oboje. Nicméně kdybych měl radit někomu, jaký stroj na espresso si koupit do 5.000,- i s mlýnkem, tak bude odpověď mlýnek a aeropress , vykašli se na rádobyespresso a ušetříš si spoustu trápení...
lubono
více pokročilý
Příspěvky: 245
Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od lubono »

Ta proměna danst :o nemohu tomu uvěřit :?
Odpovědět

Zpět na „Aeropress“