stojím před rozhodnutím jaký pákový kávovar pořídit. Mé vyhrazené finance jsou okolo 20.000 včetně mlýnku. Po dlouhém čtení jsem dospěl k názoru pořídit Ascaso Steel Uno Professional (no PID), nebo Lelit PL41PlusT (PID). Lelit je velmi podobný Silvii, ale líbí se mi o něco víc. Kávy za den udělám hojné množství a převážně latte a cappuccino, takže mi jde také o to aby napěňovač udělal dobrou mikropěnu. U Lelitu se mi líbí že se jedná o PID verzi, ale zase je tam menší bojler (300ml) než u Ascasa (325ml). U Ascasa ale zase není PID. Takže jsem přemýšlel jestli by nebylo výhodnější koupit Ascaso a dát si tam PID sám, nebo koupit Lelit rovnou s PIDem, ale zese s měnším bojlerem, tudíž se slabším napěňovačem. Ale bojím se aby Ascaso udělal tak kvalitní espresso a cremu, jako Lelit. Double bojler a HX už je mimo mé finanční rezervy. Jsem opravdu na vážkách.
Zkráceně, Lelit s PIDem a menším bojlerem, nebo Ascaso bez PIDu s tím, že bych ho dodělal sám později a s větším bojlerem. Popřípadě bych byl vděčný za tip jiného kávovaru v podobné cenové hladině a kvalitě. Díky