Quick Mill Alexia EVO

Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
dslecinka
více pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
bydliště: Londýn, UK
kávovar: Hario V60
mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10

Re: Quick Mill Alexia EVO

Příspěvek od dslecinka »

pouzijte molykote 111. ten kontakt vacky a ventilu je holt nejvetsi problem E61 designu. pomuze oboje zahladit extra jemnym smirkem (hrubost 800 a vic). vynikajici zkusenot mam s Loxeal Nr. 4 PTFE (je trochu hure k sehnani) a nebo Interflon Assembly Grease (ale pozor, ten se nesnese s nekterymi tesnenimi, nicmene na kov-kov je skvely).
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 790
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Quick Mill Alexia EVO

Příspěvek od danst »

Dík za tip, Loxeal Nr. 4 plánuju, kdyby se ukázalo, že současná potrav. vazelína FMG nevyhovuje. Skusím taky ten smirek. Jinak Interflon nesmí jít dohromady s potravinami, tedy nevhodný.
Pokud jsem správně zjistil, mazání za 1-2 měsíce mě nemine tak či tak.
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 790
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Quick Mill Alexia EVO

Příspěvek od danst »

Ještě k tomu offsetu... trochu jsem zagooglil a nedalo práci najít stejná tvrzení, např :
...I had to set my Alexia Evo offset to 28 deg F to get where I wanted to be. 30 minutes is a minimum warmup and almost stable, and by 45 minutes it's there....

...I had an Alexia with the group thermo as well as a Scace... your group should idle after a 50 minute warmup with the PF in at 198 ish... the group thermo reads about 3-5 high about half way into a 25-30 sec shot..
For me, my machine needed a 24-25f offset rather than the stock 18f it came set with....

Výsledek je ovlivněný jak se měří, jaký je průtok vody a možná i v jakém prostředí, v každém případě se zdá, že tovární nastavení trpí nějakou chybou.
Mojich 26f je tedy v normálu.
Uživatelský avatar
slavoo
začátečník
Příspěvky: 74
Registrován: úte 25. lis 2014 16:57:58
bydliště: Skalica
kávovar: QM Alexia EVO
mlýnek: Eureka MIGNON SILENZIO black matt

Re: Quick Mill Alexia EVO

Příspěvek od slavoo »

Len taká poznámka, PID displej ukazuje len vo Farenhajtoch nedá sa nastavovať, zmeniť na Celzium ?
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 790
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Quick Mill Alexia EVO

Příspěvek od danst »

Samozřejmě dá, při setupu - tzn, podrží se obě šipky PIDu a zapne se kávovar, počká se až naskočí F.03 a šipkou se vybere C nebo F . Dále pak obdobně hodnoty P,I,D - tady neradno něco měnit jinak, než doporučeno výrobcem a nakonec F.04 - offset, tady to končí a vypne se pro uložení hodnot.
Pokud se ale dobře pamatuju, z výroby bylo hodnoty nastaveny v F , pokud se změní na C, měly by se adekvátně změnit další hodnoty podle tabulky v manuálu na ty určené pro Celsius (zde ale offset bude pravděpodobně chtít nastavit pro C 15-16 stupňů namísto uvedených 12)

Jen tak pro zajímavost, nechal jsem hodnoty v F, protože rozlišení displeje je pak o cca 0.5 stupně C. Líp se odhaduje chování bojleru. I- konstanta je pro F nulová, teď ji mám ale nastavenou na 0.02 , způsobuje to trochu překmit o 2 F , ale protože jsem naměřil, že první 2-3 kávy jsou o chloupek níž než ustálený provoz co 2 minuty káva, tak vědomě mi to vychází na spouštění při 201 místo 200. Ale to jsou jen hrátky, aby to nebyla pořád stejná nuda, manželce je jedno, při jaké teplotě jí dělám první kávu.
Vypadá to, že na rozdíl od HX, kde bývá zvykem cooling flush, tak tady je namístě spíš warm-up.
Uživatelský avatar
OndraMikus
více pokročilý
Příspěvky: 228
Registrován: čtv 14. črc 2016 11:51:04
bydliště: Vsetín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer mini electronic-A, Rancilio rocky

Re: Quick Mill Alexia EVO

Příspěvek od OndraMikus »

danst píše: pát 17. črc 2020 14:22:17 zatím to opravdu vypadá na až 45 minut)
Toto bych prosil vysvětlit. Chápu, co se nahřívá tak dlouho u saturované hlavy, ale u E61? Domníval jsem se, ze studena voda se vraci do bojleru a ohrata do hlavy a to zapříčiní to, ze v te vterine, kdy je dohraty bojler je logicky ready i hlava. Vim, ze mi asi neco unika...co to tedy je? Co se tam nahriva 45 minut? Diky za vysvetlení.
Kávovar: Carimali Alfa
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....
Knightey-
více pokročilý
Příspěvky: 313
Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
bydliště: Mladá Boleslav
kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX

Re: Quick Mill Alexia EVO

Příspěvek od Knightey- »

Já mám taky E61 hlavu na ECMku a vůbec jí není potřeba mazat. Jen po kompletním čištění (decaf, pully a mechanickem rozebrani hlavy) tak asi jedno/dvě kafe si skřípne. Ale potom chodí jako po másle několik měsíců.
Keep calm and drink coffee :)

Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 790
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Quick Mill Alexia EVO

Příspěvek od danst »

Zatím to vidím jako problém maziva, nová páčka chodila v pohodě asi 3 měsíce, pak stačilo trochu řepkového oleje na měsíc a pak jsem se rozhoupal koupit mazivo : https://www.prumyslovamaziva.cz/prumysl ... a-vazelina
Za několik dní páka jde velmi ztuha , mazivo nebrat !!
Já mám taky E61 hlavu na ECMku a vůbec jí není potřeba mazat. Jen po kompletním čištění (decaf, pully a mechanickem rozebrani hlavy) tak asi jedno/dvě kafe si skřípne. Ale potom chodí jako po másle několik měsíců.
A čím konkrétně mažeš ?
Respektive asi stačí jen mazání kávou ? Možná to u mě snižuje ten filtr nad pukem.

K tomu nahřívání, je logické, že u E61 to trvá velmi dlouho, ta studenější voda z hlavy proudí sice do bojleru, ale jen rozdílem hmotnosti teplé a teplejší vody a možnostmi danými regulací průtoku restriktory. Průtok je navrhován tak, aby v ustáleném stavu udržoval hlavu na žádané teplotě a pokud možno umožňoval přípravu kávy kdykoli, bez velkých proplachů na ohřátí / ochlazení. U každého kávovaru se to do nějaké míry povede.
Takže malý průtok, velká hmotnost hlavy (= stabilita) a tedy pomalý ohřev a ustálení teploty. U Alexie se udává 40 minut, samozřejmě to nějak jde i po půlhodině, ale to si každý musí vyzkoušet, co a jak chce používat.
Pro ilustraci obrázek, jak se v čase určitá konkrétní hlava nahřívala. Což neznamená, že takhle dobře fungují všechny.
warmup.jpg
No a konrétně budu mít vodítko, až si po dovolené objednám teploměr hlavy. Pak lze připravenost dobře odhadnout.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
OndraMikus
více pokročilý
Příspěvky: 228
Registrován: čtv 14. črc 2016 11:51:04
bydliště: Vsetín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer mini electronic-A, Rancilio rocky

Re: Quick Mill Alexia EVO

Příspěvek od OndraMikus »

Díky za jednoduché vysvětlení.
Kávovar: Carimali Alfa
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....
Knightey-
více pokročilý
Příspěvky: 313
Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
bydliště: Mladá Boleslav
kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX

Re: Quick Mill Alexia EVO

Příspěvek od Knightey- »

A čím konkrétně mažeš ?
Respektive asi stačí jen mazání kávou ? Možná to u mě snižuje ten filtr nad pukem.
Vzhledem k tomu, že páka vůbec neskřípe a chodí hladce, tak vůbec ničím momentálně. Kávovar je starý teď dva roky.
Jednou za čas, rozeberu E61 a kontroluji jak to vypadá a popřípadně čístím. Nicméně při používání Brity, se tam neusazuje ani žádný vodní kámen.
Keep calm and drink coffee :)

Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 790
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Quick Mill Alexia EVO

Příspěvek od danst »

Tak káva evidentně stačí na mazání, filtr to bude zhoršovat. Už jsem objednal Molykote.
Knightey-
více pokročilý
Příspěvky: 313
Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
bydliště: Mladá Boleslav
kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX

Re: Quick Mill Alexia EVO

Příspěvek od Knightey- »

Může to být ten filtr ale taky jiné zpracování té hlavy uvnitř. Malinko jiné úhly, tolerance, materiály...
A filtr opravdu nepotřebuji používat, jelikož IMS hlavu a ta je krásně čistá pouze proplachem.
Keep calm and drink coffee :)

Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Uživatelský avatar
Fidas
nováček
Příspěvky: 56
Registrován: ned 08. pro 2019 0:39:15
bydliště: Pardubice
kávovar: Lelit Bianca
mlýnek: Niche Zero, pákový tamper Macap

Re: Quick Mill Alexia EVO

Příspěvek od Fidas »

I má zkušenost na Biance: začal jsem používat filtry a všiml jsem si zakrátko, že páka (doufám že myslíme tu samou na spuštění průtoku vody) začala jít ztuha a drhnout. Po několika kávách bez filtru je zase vše, jak bývalo.
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 790
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Quick Mill Alexia EVO

Příspěvek od danst »

Tak to bude ten filtr, uvidím jak s Molykote...
Uživatelský avatar
slavoo
začátečník
Příspěvky: 74
Registrován: úte 25. lis 2014 16:57:58
bydliště: Skalica
kávovar: QM Alexia EVO
mlýnek: Eureka MIGNON SILENZIO black matt

Re: Quick Mill Alexia EVO

Příspěvek od slavoo »

danst píše: ned 19. led 2020 12:20:22 Pokud PID počítá přímo s hodnotami F a C (nepravděpodobné), měly by se hodnoty P,I,D lišit - ovšem přepočtem úměrně. Pokud ne, musí být stejné. A nejvíce zarážející je různý offset, ten by měl být stejný pro F i C (samozřejmě přepočteno: 18F = 10C oproti 12C). On není, pak se nabízí vysvětlení, že PID se chová jinak podle nastavení F a C a je nutné mít různý offset. Všechny součástky kávovaru jsou ovšem stejné. Proč by se měl teplotně chovat jinak při změně zobrazovaných čísel ? Jediný manuál pro Alexii Evo (není 100% aktuální) ukazuje stejná nastavení, jako PID pro jiné modely QM.
Tak ja mám nastavený PID od výroby úplne inak ako tabuľka výrobcu uvádza a to následovne:

Nastavená teplota ohrevu bojlera je na 96°C (ale displej ukazuje nahratie na 97°C)

F.03 = °C
P = 1
I = 0,01
D = 2
F.04 = 10 (čo by sedelo v prepočte na F ako uvádza danst...)

Ešte skúsim nejako presnejšie odmerať reálnu teplotu zo sprchy.

ďalšia vec sa mi stáva že po dlhšej odstávke kávovaru obvykle zo dna na deň pri zapnutí ohrevu začne v kávovary (bojleru) syčať,praskanie,buchotanie zrejme z nedostatku vody. Musím trochu dopustiť čerpadlom. Bojler nedrží vodu ?? :(
Uživatelský avatar
OndraMikus
více pokročilý
Příspěvky: 228
Registrován: čtv 14. črc 2016 11:51:04
bydliště: Vsetín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer mini electronic-A, Rancilio rocky

Re: Quick Mill Alexia EVO

Příspěvek od OndraMikus »

Rozhodne to neni nedostatkem vody. Dela mi to taky na jinem kavovaru a myslim, ze je to tim, ze v bojleru je zrovna podtlak. Kdyz dopustite vodu, tak se tlak zvysi a zvuky ustanou.
Kávovar: Carimali Alfa
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....
Uživatelský avatar
slavoo
začátečník
Příspěvky: 74
Registrován: úte 25. lis 2014 16:57:58
bydliště: Skalica
kávovar: QM Alexia EVO
mlýnek: Eureka MIGNON SILENZIO black matt

Re: Quick Mill Alexia EVO

Příspěvek od slavoo »

Takže nepoškodím stým kávovar asi že? Pretože chcem využívať obvykle wifi zásuvku s nastavením spínaní kávovaru v určitú hodinu kvôli nahriatí. Mal som strach o bojler z nedostatku vody. Príznaky sú podobné..
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 790
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Quick Mill Alexia EVO

Příspěvek od danst »

Je vidět, že nastavení PIDu nezvládá ani výrobce (prodejce), respektive mají různé názory. V každém případě je offset nastaven asi o 3-4 stupně C níž, než by měl být. Pokud se někomu nebude zdát kvalita kávy dostatečná, bude to tímto. Přenastavit. Nebo nastavovat na displeji nezvykle vysokou teplotu 96-97 stupňů. (Skoro první, co jsem po koupi udělal, bylo nastavení teploty na obvyklých 93 a pak jsem se divil, proč to není ono.)

Na cenu roku bych navrhl skutečnost, že stejný kávovar v Americe funguje nejlíp s PD kontrolérem, jinde s PIDem.

Ještě jsem neviděl kávovar, který by po zapnutí nevydával zvuky podobné varu vody, on to nakonec skrytý var je. Problém je to veškerý žádný. Běžně je to v některých návodech zmiňováno, že se nic neděje.
Uživatelský avatar
slavoo
začátečník
Příspěvky: 74
Registrován: úte 25. lis 2014 16:57:58
bydliště: Skalica
kávovar: QM Alexia EVO
mlýnek: Eureka MIGNON SILENZIO black matt

Re: Quick Mill Alexia EVO

Příspěvek od slavoo »

No Gaggia Classic to nerobila. Preto tie obavy.. :-)
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 790
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Quick Mill Alexia EVO

Příspěvek od danst »

Nakonec jsem tedy namontoval i teploměr hlavy. Říká se, že má cenu jen u HX, ale všechno je jinak. U SB a DB ukáže, kdy je nahřáto, jestli je vše v pořádku, jako obvykle a nebo se něco děje- viz dále.
Porovnal jsem teploměr a měření v portafiltru a konkrétně u mně má kávovar offset cca 27 F, čili 15 tupňů ( páka 93.5, tepl.hlavy 95.5-96). Pokud se vezme v úvahu, že měření pomocí SCACE má sice jinou dynamiku než páka s kávou, že obvyle teploměr v hlavě ukazuje asi 2 stupně nad, tak i potom je tovární nastavení mimo. Chtěl jsem to ověřit ještě do třetice boiling testem, ale nebyl jsem schopen opticky rozpoznat rozdíly v bublinách a tak jsem ho vzdal. Nicméně po návratu na normální teplotu se asi zastavil termosifon, protože hlava byla podchlazená asi o 3 stupně, jak na teploměru, tak v páce. Ani čas, ani čerpání vody tomu nepomohly, až vypnutí a druhý den běželo všechno už normálně.

Teploměr ukáže, pokud se něco děje s termosifonem nebo větší změnu okolí, např. taky zavápnění omezí cirkulaci a jinak není možné zjistit, že sice displej PIDu ukazuje nahřátí, hlava ale může být špatně.

Dobrá zpráva je stabilita teploty. Po prvním několikavteřinovém odpuštění vody je první šot cca až o 1 stupeň níž, další se zvedne o cca 0.5 stupně a od třetího drží teplota prakticky jak přibitá a nemění se. Není ani podstatné, jestli je to ve 2 minutových intervalech, po 1 minutě nebo po 3. Celkové kolísání je tak o půl až 3/4 stupně Celsia. To pomocí měřidla - 40g vody za 25 sec, v reálu s kávou s pomalým náběhem může být vše trochu jinak, ale víceméně stejně dobře, voda okolo měřícího čidla (zanořeno několik mm do výpustné trubičky) se musí nejdřív ohřát- proto je asi první kolo studenější, pokud tam je káva, tohle odpadá.
Pokud se hodně změní flowrate - 20 s nebo 35 s espresso, celkově se může změnit teplota na puku, o něco málo.
Je to všechno termodynamika a údajně každý kus s E61 se může lišit, má vlastní offset.
Absolutní offset není tak důležitý, dá se odhadnout nastavená teplota podle chuti, důležité je opakovaně se držet na té teplotě, pro tu kontrolu je teploměr hlavy užitečnější, než displej PIDu. Ten udává je stav bojleru, teploměr ukazuje realitu v termosifonu. Za těch 1600,- se vyplatil.
Objednával jse zde :

Kód: Vybrat vše

https://www.geisinger.eu/gb/thermometer-for-e61-groud-heads/1-hummingbird-printed-t-shirt.html
Přijde mi mnohem hezčí než např. z Bunacafé.
Osvědčilo se mi používat nastavení tovární P = 1.5 , I =0 , d změněno na D= 1.7 , vše v režimu F stupňů, velmi stabilní.
Tovární nastavení v C - viz výše (P=3, I= 0.05, D=2) houpe s bojlerem příliš a mnohem smysluplněji vypadá, co měl z výroby nastaveno slavoo ( 1, 0.01, 2) .

Celkově se dnešní modely SB a DB s E61 a PIDy asi hodně optimalizovaly, odpadá laborování s odpouštěním vody na dosažení správné teploty.
Mám pocit, že Alexia EVO je pro mně konečný model, páru nechci a saturované systémy či profilace tlaku mě už tak neoslovují. V jednoduchosti je prostě síla.

Když už jsem měřil, tak jsem jako perličku vzal svoji starou BZ09, která mi přišla v původní podobě jako špatná koupě, aniž jsem něco v páce zkoumal. Trochu jsem se bál, že jsem se tehdy s přestavbou unáhlil, že to třeba bylo vymyšlené dobře. Všechno jsem z ní sundal a vrátil do původního stavu, s 2 termostaty (el. hlava a bojler). Skutečnost se ukázala ještě horší, než sen. Kávovar nelze nijak umravnit, aby teplota byla stabilní. Bojler má swing téměř 20 stupňů, což je při bimetalu a silném topení víceméně normální. Samotná hlava ovšem kolísá v klidu o 4 až 2 stupně, s hodinovým nahřátím o tu nižší hodnotu. V klidu, bez vody. Taky bimetal. V provozu je to průšvih. Nastavit přesný offset je nemožné (nastavitelný je termostat bojleru kolečkem) , swing v bojleru je drastický, v kombinaci se stavem hlavy je výsledkem vždy kolísání teplot v páce až o cca 4 stupně při 40ml vody na 25 sec mezi jednotlivými extrakcemi. To vše za cenu, která nebyla úplně malá. Řešení bylo pro výrobce prosté, 1 dvojitý PID jako mají dnešní dualbojlery. Ovšem s kávovarem jsem si vyhrál, dokud mě to bavilo, teď ho budu muset vyřešit osazením 2x PID, pak bude funkčně v pořádku. Jen potřebuju vymyslet jednoduché umístění, což je trochu oříšek. Z komerčních řešení přichází velikostí v úvahu jen trojitý PID GICAR, ale cena se mi úplně nelíbí. Nakonec to půjde asi přes Arduino. Až bude čas. V podstatě moje dřívější úprava řešila vše, ale bylo to tak komplikované, že až neopravitelné. Možná tehdy ještě ty GICAR mulijednotky nebyly, třeba jde pokrok až v posledním čase tak rychle.
Odpovědět

Zpět na „Quick Mill“