Bylo detekováno blokování reklam: Naše webové stránky je možné provozovat díky zobrazování online reklamy našim návštěvníků. Zvažte prosím podporu tím, že na našem webu deaktivujete blokování reklam.
po prečítaní tohto fóra od začiatku po koniec a od konca po začiatok som zistil, že mi to ešte viac zamotalo hlavu ako som si myslel. No stojím pred rozhodnutím kúpiť kvalitný presso stroj. Z pákovky mi to vyhráva RANCILIO SILVIA + ROCKY a z automatov je mi sympatická JURA F50. Pri pákovke sa mi páči štýlovosť mašinky, isto iste aj kvalita, ako stroja, tak aj kávy... Čo sa mi trošku nepáči je náročnosť prípravy kávy oproti automatu /ani nie keď si urobím kávu sám pre seba, ale keď mi príde do bytu nejakých 8 ľudí a každý bude chcieť kávu /, a aj trochu "bordelu" /vysypaná káva na linke a všade okolo/, ktorý je s tým spojený. Sám to dobre viem, pracoval a vlastne aj stále pracujem v gastronómii a mal som tú česť robiť kávu na profi mašinách. Naopak to je to naj, čo sa mi páči na automate. Pohoda, klídek, tabáček... Tam ma najviac "ťahá" to, že keď v sobotu ráno vstanem a pri prechode kuchyňou stlačím jedno tlačítko, tak než sa vrátim z WeCka, tak ma už čaká voňavá kávička na stole. A osobne si myslím, že Jura je čo sa týka automatov jedna z tých lepších značiek. Fakt som z toho na prášky, jedna vec, že v prvom rade chcem mať kvalitnú kávu, no na druhej strane sa mi trochu jedná aj o komfort. Už vážne neviem. Nájde sa tu niekto, kto mi ukáže svetlo na konci tmy??? ))
Jsem teda dost dobře nepochopil co se po nás chce. Jako za někoho rozhodnout jaký kávovar si má koupi? Jinak toto téma se tu už taky probíralo snad i konkretně automat X manuál. Takže to s tím čtením fóra nebude tak hrozný.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
-------------------------------------------------------- kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Tak, tak, eurom, eurom... Nie, chcel by som hlavne infošku, či ten automat dokáže urobiť rovnako kvalitnú kávičku ako páka... A to je ten najväčší problém, pretože som nemal a nemám možnosť vyskúšať obi dva. Čo asi ani podaktorý tu, ale predsa len máte väčšie skúsenosti. Dik a koho som urazil alebo naštval mojím príspevkom, sorry.
ja mam skusenosti s kavovarom seaco talea tauch, je to super kavovar, pohodlny, presne ako vravis, zmacknes gombik a mas kavu, celkom slusnu, krema je, vsetko je,ale take preso,ako tu vidis na niektorych videach, co tu maju niektori natocene z automatu nikdy nevykuzlis. to by si musel po nom tukat kuzelnou palickou. vyhoda je taka, ze napriklad ta talea, ked v domacnosti zije viacej ludi, kazdy si nastavi svoju kavu, dva krat mackne a spravi mu to rano vzdy presne taku istu. ale ked sa to pokazi, tak podlla mna dovidenia....
Nie, nie, tukat kuzelnou palickou nemienim... Do hlavy mi nejde len jedno: Silvia + Rocky sa dajú kúpiť za nejakých 20 tácov. Jura sa dá zohnať za 25. A aj keď to je drahšie, ľudia tvrdia, že pákovka urobí lepšiu kávu... Tak prečo je ten automat drahší??? Inak na automatoch ma desí čo si napísal v poslednej vete. Keď sa pozriem na črevá Jury, tak tam je len plast, plast a ešte raz plast. To keď sa po nejakých 5 rokoch pokazí, tak to môžem akurát tak vyhodiť von oknom, neopraví to už takmer nik... Dobrá pákovka je nerezová, vnútri je /nebrať doslova/ len bojler a čerpadlo, koštrukcia oveľa, oveľa jednoduchšia, nemá sa tam takmer čo pokaziť. A ak sa k tomu bude človek správať slušene a pravidelne, čistiť, tak to vidím na nezničiteľné zariadenie, alebo sa mýlim? Nechcem vyhodiť toľko prachov a urobiť hlúposť...
Automat možná dovede udělat espresso trochu (možná dost) se blížící espressu z pákovky (třeba Gaggia Classic nebo Rancilio Silvia), ale za jakých podmínek a za jakou cenu. Pokud bude automat nastavený od výrobce, tak si dovolím s jistotou tvrdit, že to bude jen ta kancelářská káva (řídké snídaňové espresso). Určitě se to dá výrazně zlepšit jiným nastavením mlýnku a asi i nastavením jiné gramáže.
A teď jsem u toho za jakou cenu. V první řadě jde o to, že zatím všechny automaty co jsem viděl, tak mají spařovací jednotku z plastu. Úpravou k lepšímu výsledku z kávy se dosáhne však výrazně většího namáhání spařovací jednotky. Jak tlakem vody působící na těsnění, tak (při zvýšení gramáže) mechanicky při stlačování kávy.
Toto zvýšené namáhání bude mít za následek dřívější netěsnost gumových těsnění držících tlak vody.
Při zvýšené dávce kávy (gramáže) může některý díl spařovací jednotky prasknout.
Snahy o docílení kvalitnějšího espressa bude pravděpodobně vyvážená častějším a tím i náhladnějším servisem.
Úpně tak nemožný scénář není ani toto. Se zvýšeným tlakem může nastat to, že se voda dostane na desku řídící elektroniky a ta většinou nepřežije. Cena této desky se odvíjí od komfortu ovládání kávovaru. Také se může stát, že majitel takto postiženého kávovaru, už nebude kávovar pro vysokou cenu opravy ani chtít opravit. Myslím, že už tady někdo psal, že kávovar s vadnou elekronikou skončil ve sklepě a pořídil pákovku.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
-------------------------------------------------------- kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior