Bylo detekováno blokování reklam: Naše webové stránky je možné provozovat díky zobrazování online reklamy našim návštěvníků. Zvažte prosím podporu tím, že na našem webu deaktivujete blokování reklam.
Hnup, díky za Tvoje příspěvky, vždy se dobře pobavím. Tvůj humor je mi velmi blízký
Nevadí, že je krize, hlavně že je prča!!!!!
Co by teklo z Iphonu bych tady snad už nerozmazával.... (jablečná šťáva?)
Jsem se podle všeho už asi dočetl...nemůže být opravdu problém v presovači?. Našel jsem tohle, to bude asi náš případ: Je užitečné si říci, jak vypadá chybně připravené espresso: Pokud má vytvořená tmavohnědá crema na sobě bílou nebo světlejší skvrnu anebo se jí utvoří uprostřed otvor, kterým káva prosvítá, pak bylo espresso hodně vyluhováno a chutná trpce a hořce. Naopak příliš světlou cremu má nedostatečně vyextrahovaná, nekvalitní řídká káva s vodovou chutí.
Nám se nevytvoří kréma a káva chutná stále vodově. Jak tedy na to?
Je to problém rukou? Nebo v tom může hrát roli i tlak či stupeň teploty?
máme pořízený pressovač Gaggia Espresso Dose, cca to možná bude již rok. Používáme jen sem tam, jelikož stále nejsme schopni vytvořit takovou kávu, aby nás uchvátila. Vyzkoušeli jsme již všemožné druhy káv. Přes Tchibo, Lavazu, Lucafé, speciální směsy zakoupené v obchodech s kávovary, momentálně i v Illy podech. Říkali jsme si, že třeba špatně odhadujeme množství kávy, vody...prostě jsme již vyzkoušeli lecos a ne a ne vytvořit takové to "dobré kafé" s pěnou. Vždy nám přijde takové jen "ochucené" kávou. Čisté kafé to prostě není, něco tomu chybí. Začali jsme kávy přidávat, tak to už bylo zase asi silné, ale pořád jakoby chyběl ten "vývar", to čisté kafé a pěna nikde. Teďkom, po zakoupení Illy ipod je to stejný. Chuť o něco jemnější, ale bez pěny. Přitom káva opravdu čerstvá, vůně krásná. Ale pressu něco chybí. Nemůže být třeba nějaká špatná teplota přístroje, že by kávu málo spařil? Postupy dodržujeme stejné jako příspěvek viz. níže. (mleitgeb). Už si opravdu začínáme myslet, že je s naším presovačem něco špatně. Jak na to?
Když už se ptáte co děláte špatně.
Hlavně děláte špatně, že to sem dáváte na dvě místa to samé. TADY
To samozřejmě víme, je však otázkou, zda-li příspěvek nemůže být pod 2 různými problémy (si přečtětě), jelikož nevíme, kde opravdu problém vězí. Ale ostatním za pomoc díky moc.
michalnet píše:Jsem se podle všeho už asi dočetl...nemůže být opravdu problém v presovači?. Našel jsem tohle, to bude asi náš případ: Je užitečné si říci, jak vypadá chybně připravené espresso: Pokud má vytvořená tmavohnědá crema na sobě bílou nebo světlejší skvrnu anebo se jí utvoří uprostřed otvor, kterým káva prosvítá, pak bylo espresso hodně vyluhováno a chutná trpce a hořce. Naopak příliš světlou cremu má nedostatečně vyextrahovaná, nekvalitní řídká káva s vodovou chutí.
Nám se nevytvoří kréma a káva chutná stále vodově. Jak tedy na to?
Je to problém rukou? Nebo v tom může hrát roli i tlak či stupeň teploty?
Tak ještě jednou a pomalu: zkus použít Č E R S T V O U K Á V U.
michalnet píše:......
To samozřejmě víme, je však otázkou, zda-li příspěvek nemůže být pod 2 různými problémy (si přečtětě), jelikož nevíme, kde opravdu problém vězí. Ale ostatním za pomoc díky moc.
Asi za hodinu jste dostal odpověď http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 7208#p7208 která Vám potvrzovala Vaše úvahy. A těch možných problémů tam bylo vypsáno několik.
A abyste uznal něco vy, to asi na to nebudete stavěnej. Raději jeden z Vašich příspěvků v tichosti změníte a nějak si to ospravedlníte. A děláte z některých trošku hlupáky, protože původní Vaše dotazy byly identické kopie.
Takže vzhůru toho samého nakopírovat ještě do dalších témat. Protože je možné, že se nedaří ï z jiných důvodů.
Jak se bude jeden dotaz roztahovat do několik fór, začnu mazat a zamykat!
4Michalnet: Sežeňte si čerstvě vypraženou kávu a ne ty v nejhorším případě několik let starý záležitosti. Jesltli chcete pěnu i na nich, pořiďte si do kávovaru nějaký napěňovací cajk.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
nechce se mi zakládat nové vlákno, tak snad envadí, když to píši sem.
Dotaz: když udělám espresso, povedené s cremou na povrchu a chci do něj nalít mléko, je normalní jev to, že jeho nalitím se mi crema poruší, rozředí, potrhá? Nebo nalitím to musí zůstatek vcelku a zatáhnout se? Musel bych to nalívat strašně opatrně, aby se to podařilo. Jak je to u Vás? (vím, že spousta dává přednost espressu bez mléka, ale Ti co dávají mléko - jak se Vám to daří?).
Díky.
Pokud nalévám mléko do espressa, tak používám malou skleněnou kádinku, kterou máme doma odjakživa. Crema se nepotrhá, zvlášť když mléko naléváš po stěně. Ale spíš obohacuji mléko mikropěnou - tam opět platí, že pokud nechci latte art, tak mléko (mikropěnu) nalévám krouživými pohyby podél stěn a ono se pod cremu schová
.. aha, super díky za tip, pak vyzkouším.
Ještě jsem se chtěl zeptat, když přijde k nám na návštěvu kýblař a udělal bych mu espresso, tak by si myslel (jednoho znám), že na něm šetřím a dělám 2 loky, oni pijí kýbl. Mohu mu k tomu nabídnout horkou vodu. Zase by to špatně pochopil s tím, že si kávu dolévá vodou. Jako celkem "smysluplné" s emi jeví to, jako nalít do hrnku třeba 50 ml horké vody a do toho pustit espresso 25 ml (tedy opačně - nevidí to ), crema pak zůstává OK, dostane plný hrnek, jak se k tomu stavíte Vy?
Mojej drahej do 25 ml espressa dolievam horúcu vodu a trocha mlieka, celkom do 50 ml šálky. Hovorí, že jej to chutí viac ako ako čisté espresso. Sám som to ale nepil
espresso do napeneného mlieka má podľa mňa intenzívnejšiu chuť, alebo si to možno len trocha namýšlam. Tento spôsob prípravy má ale jednu nevýhodu, že sa nekoná late-art. A teraz babo raď.
pro funkyboss: děkuji za tip. vyzkoušeno a opravdu to tak je, zase jsem o něco chytřejší
pro Fox_25: máš pravdu s tím ristretem, je to taková "jednohubka", která nemá chuťově žádnou chybu (pokud je tedy z produkce PC). občas si ho udělám odpoledne.
pro dape: mně zas žena řekla, že by chtěla kapučíno, ale aby tam nebylo tak hodně mléka (mikropěny), ale aby to bylo do stejného šálku , takže jsem popřemýšlel a vyšlo mi tohle. americano espresso (cca 60ml horké vody a do toho espresso cca 25ml) a doliji mlékem (mikropěnou). ženě to chutná a já to zkusil a podle mě je to vodovější (nebo nevím jak to popsat)
Člověk nechápe, že je štěstí být a proto je nešťastný...
no, my jsme měli asi 4 roky Krupse s přetlakovýma miskama. Tak si manželka zvykla na 50 ml kávového nápoje a 10 ml mléka. Bylo to v rámci stroje OK. Teď gaggie, nepřetlakové misky, mlýnek a 25 ml espressa. No, jak to mohlo dopadnout? Kdybych ji tam dal 10 ml mléka, nenapila by se, dolívat vodou by ji nechutnalo. Co ji chutná, když k 30 ml espressa doleji asi 50 ml horkého mléka nebo pěny. A i tak (a já musím potvrdit) je to silnější než z přetlakovým Krupsem. Ale, hlavně, ta chuť!!! Co ji ještě chutná (mne tam vadí - resp. nějak mi to nesedne i když je to dobré) horké našlehané mléko do vysoké sklenice, do toho Monini sirup nugát (padne to ke dnu, asi 2 střiky) a do toho 30 ml espressa. Chuťově je to dobré, ale nějak mi obecně vadí sladké kafe. Ale každému chutná něco jiného a to je možná i dobře. Život je pak příjemně rozmanitý