ETA 7175 Espresso De Luxe (Ariete 1329 )
Pravidla fóra
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
ETA 7175 Espresso De Luxe (Ariete 1329 )
Vzhledem k tomu, že o Ariete tu byly popsány kilometry kvalitního textu, zkusím jej popsat z jiných stránek.
Před nedávnem jsem se začal shánět po kávovaru, nejlépe takovém, který by stál maximálně 2000,-, ale má užitnou hodnotu 10 000,-, aby uměl co nejvíce věci a žádnou pořádně.
Umím připravit pitelné espresso a rád si trochu zaexperimentuji, ale nejsem geek, jehož snem je strávit život za kávovarem.
Před pár dny jsem zabrousil na tyto stránky, které mne svým množstvím informací uvrhly do ještě většího zoufalství . Nedivím se lidem, kteří se neustále ptají na to samé – jaký kávovar, když za 10 a víc tisíc,- nevyužiji, a pokud se u levnějších budu chtít vystříhávat kompromisů, jsem postupně zpátky na deseti, minimálně.
Na každou užitečnou vlastnost levného kávovaru připadají tři nedostatky. Zdářným příkladem budiž SOLAC SQUISSITA CE4500, který za neuvěřitelný peníz údajně umí a má vše (mně) potřebné, dokonce čerpadlo slibuje nevyužitelných 18 barů, které však v reálu nejsou schopny protlačit vodu přes kávu (jak jsem se dočetl na více místech, mj. I zde). Životnost také není synonymem tohoto výrobku (taktéž několik zdrojů).
Nakonec nezbylo než provést negativní selekci – tj. Nezaobírat se tím, co kávovar umí skvěle, ale naopak základním minimem, které kávovar nemůže nesplňovat.
Požadoval jsem:
- beztlakové misky bez pevně instalovaných krémovacích dvojitých den,
- použitelný servis, který je schopen dodat veškteré díly, a kde lze vyřídit případnou záruční opravu,
- prohlédnutí a zakoupení v kamenném obchodě (největší problém, většinou mají jen Krups a Dolce gusto),
- pokudmožno ne hliníkovou, ještě hůř, hliníkovou pochomovanou ani plastovou páku, ani přírubu v kávovaru, a pokudmožno minimum různých barevných kovů, které by vzájemně elektrogalvanicky degradovaly (zpravidla mosazná tryska držící hliníkovou sprchu nebo v kombimnaci s hliníkovou pákou).
Není toho moc, přesto 90 % prohlédnutých kávovarů do 6000,- měly nevyhovující páku nebo misku nebo oboje. Prodávající umí číst parametry z letáku, ale víc vám většinou neřeknou. Když vynechám krups a DG, tak 90 % zbylých kávovarů jsou klonem AEG, Electrolux, Rohnson, Zelmer... (http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... f=75&t=122).
Ještě na chvíli zpět na začátek: Mám zkušenost – špatnou, ale o tom až jindy, s Eta italiano espresso (_http://www.veletrh.com/koupit/espresso-italiano) a jednu smíšenou s Ariete 1329.
Ariete 1329 má kamarád. Když mu kávovar dorazil poštou, měl prasklou nádobku na vodu. Tato má totiž nalepené polykarbonátové dno nějakým “modelářským LEPÍ-M” a servis Ariete je zoufalý, takže objednat nádrž z Itálie trvalo měsíc, možná déle. Další negativum je miska pouze na dva šálky a celkově plastový skelet dílenským zpracováním působí jako low-end křapák nastříkaný stříbřenkou na kamna (nadšení majitelé prominou).
Nicméně, když jsem dnes prolézal šestý obchod s dolce gustavy a podobnými hrůzami, zahlédl jsem v OK electronics Ariete 1329 v grafitově černošedé s nápisem ETA. Prodavač byl moc ochotný a celkem kávově gramotný, takže mi ukázal, co které kávovary mají/nemají, kazí/nekazí.
Půlkilová páka je z oceli nebo z mosazi – kvalitně zpracovaná, silně chromovaná a masivní – ideální chladná zbraň na obranu obydlí. Srdce nad ní zaplesá . Miska na dva šálky ujde, a když jsem se dočetl, že do páky pasuje profi ze zdejšího obchodu, bylo po starostech.
Byl jsem prodavačem ujištěn, že ETA vede těsnění a základní díly skladem, takže servis a případná reklamace by neměly být taková hrůza. MMCH, díly a těsnění by tímto mohly být přístupnější I majitelům Ariete.
Cena v kamenném obchodě byla 6000,-.
Zamrmal jsem na prodavače, že dobrý, a že se ještě rozmyslím, jenže prodavač nadhodil, že dnes mají 10 % slevu, a že nabízejí 30 dní na vyzkoušení, a když nebudu spokojen, mohu použitý výrobek bez udání důvodu vrátit. Tak jsem si kávovar nechal zabalit, zaplatil 5400,- a z primacafé nechal poslat kafe a misku.
Doma jsem po bližším ohledání zjistil, že nádoba má stále stejně hloupě lepené dno. Grafitově černá barva je na omak stejně nepříjemná, ale vypadá o něco lépe než vypalovací stříbřenka. Plasty mají o něco méně křivé slícování odlitků než Ariete. Nový kávovar páchne jako vietnamský obchod, po umytí a vypláchnutí zápach zmizel.
Jedna věc mne zaráží, a to, že ETA se nikde k tomuto výrobku nehlásí.
Jištění misky v páce je spíše pro zlost. Jedná se o tři výčnělky v misce, které se zasunou do třech otvorů v páce, ve které se pak miska nazdařbůh kejklá. Když ji chci vyndat, tak je potřeba natočit ježka v kleci tak, aby nejdelším ostnem ... zatímco když z ní chci vyklepnout puk, tak letí miska z páky do koše na první dobrou.
Mlýnek jsem zatím nezkoušel (už jeden mám ). Když to nebude ono, vím, díky fóru, jak na to.
Dávkovač nepoužívám, když sypu z mlýnku, sypu tak dlouho, až je miska plná.
Těsnění. No, patrně největší slabina, nicméně ETA by jej měla mít přímo na prodejně.
Momentálně si dělám Lavazzu oro. Mám rád ostrou hořkou a klidně nakyslou kávu, ze které by asi fajnšmekr dostal vnitřní krvácení, a zatím se daří. Pěna je asi jen 2 mm vysoká, ale to mne netrápí, káva mi chutná. Dokonce jsem tak obětavý, že piji porci pro dva, abych misku zaplnil. Bude problém si odvyknout a začít pít dávku pro jednoho. Z misky padá puk jako šutr – fajné.
Suma sumárum použitelný masivní stroj s únosnými mouchami. Design neurazí ani nenadchne.
Před nedávnem jsem se začal shánět po kávovaru, nejlépe takovém, který by stál maximálně 2000,-, ale má užitnou hodnotu 10 000,-, aby uměl co nejvíce věci a žádnou pořádně.
Umím připravit pitelné espresso a rád si trochu zaexperimentuji, ale nejsem geek, jehož snem je strávit život za kávovarem.
Před pár dny jsem zabrousil na tyto stránky, které mne svým množstvím informací uvrhly do ještě většího zoufalství . Nedivím se lidem, kteří se neustále ptají na to samé – jaký kávovar, když za 10 a víc tisíc,- nevyužiji, a pokud se u levnějších budu chtít vystříhávat kompromisů, jsem postupně zpátky na deseti, minimálně.
Na každou užitečnou vlastnost levného kávovaru připadají tři nedostatky. Zdářným příkladem budiž SOLAC SQUISSITA CE4500, který za neuvěřitelný peníz údajně umí a má vše (mně) potřebné, dokonce čerpadlo slibuje nevyužitelných 18 barů, které však v reálu nejsou schopny protlačit vodu přes kávu (jak jsem se dočetl na více místech, mj. I zde). Životnost také není synonymem tohoto výrobku (taktéž několik zdrojů).
Nakonec nezbylo než provést negativní selekci – tj. Nezaobírat se tím, co kávovar umí skvěle, ale naopak základním minimem, které kávovar nemůže nesplňovat.
Požadoval jsem:
- beztlakové misky bez pevně instalovaných krémovacích dvojitých den,
- použitelný servis, který je schopen dodat veškteré díly, a kde lze vyřídit případnou záruční opravu,
- prohlédnutí a zakoupení v kamenném obchodě (největší problém, většinou mají jen Krups a Dolce gusto),
- pokudmožno ne hliníkovou, ještě hůř, hliníkovou pochomovanou ani plastovou páku, ani přírubu v kávovaru, a pokudmožno minimum různých barevných kovů, které by vzájemně elektrogalvanicky degradovaly (zpravidla mosazná tryska držící hliníkovou sprchu nebo v kombimnaci s hliníkovou pákou).
Není toho moc, přesto 90 % prohlédnutých kávovarů do 6000,- měly nevyhovující páku nebo misku nebo oboje. Prodávající umí číst parametry z letáku, ale víc vám většinou neřeknou. Když vynechám krups a DG, tak 90 % zbylých kávovarů jsou klonem AEG, Electrolux, Rohnson, Zelmer... (http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... f=75&t=122).
Ještě na chvíli zpět na začátek: Mám zkušenost – špatnou, ale o tom až jindy, s Eta italiano espresso (_http://www.veletrh.com/koupit/espresso-italiano) a jednu smíšenou s Ariete 1329.
Ariete 1329 má kamarád. Když mu kávovar dorazil poštou, měl prasklou nádobku na vodu. Tato má totiž nalepené polykarbonátové dno nějakým “modelářským LEPÍ-M” a servis Ariete je zoufalý, takže objednat nádrž z Itálie trvalo měsíc, možná déle. Další negativum je miska pouze na dva šálky a celkově plastový skelet dílenským zpracováním působí jako low-end křapák nastříkaný stříbřenkou na kamna (nadšení majitelé prominou).
Nicméně, když jsem dnes prolézal šestý obchod s dolce gustavy a podobnými hrůzami, zahlédl jsem v OK electronics Ariete 1329 v grafitově černošedé s nápisem ETA. Prodavač byl moc ochotný a celkem kávově gramotný, takže mi ukázal, co které kávovary mají/nemají, kazí/nekazí.
Půlkilová páka je z oceli nebo z mosazi – kvalitně zpracovaná, silně chromovaná a masivní – ideální chladná zbraň na obranu obydlí. Srdce nad ní zaplesá . Miska na dva šálky ujde, a když jsem se dočetl, že do páky pasuje profi ze zdejšího obchodu, bylo po starostech.
Byl jsem prodavačem ujištěn, že ETA vede těsnění a základní díly skladem, takže servis a případná reklamace by neměly být taková hrůza. MMCH, díly a těsnění by tímto mohly být přístupnější I majitelům Ariete.
Cena v kamenném obchodě byla 6000,-.
Zamrmal jsem na prodavače, že dobrý, a že se ještě rozmyslím, jenže prodavač nadhodil, že dnes mají 10 % slevu, a že nabízejí 30 dní na vyzkoušení, a když nebudu spokojen, mohu použitý výrobek bez udání důvodu vrátit. Tak jsem si kávovar nechal zabalit, zaplatil 5400,- a z primacafé nechal poslat kafe a misku.
Doma jsem po bližším ohledání zjistil, že nádoba má stále stejně hloupě lepené dno. Grafitově černá barva je na omak stejně nepříjemná, ale vypadá o něco lépe než vypalovací stříbřenka. Plasty mají o něco méně křivé slícování odlitků než Ariete. Nový kávovar páchne jako vietnamský obchod, po umytí a vypláchnutí zápach zmizel.
Jedna věc mne zaráží, a to, že ETA se nikde k tomuto výrobku nehlásí.
Jištění misky v páce je spíše pro zlost. Jedná se o tři výčnělky v misce, které se zasunou do třech otvorů v páce, ve které se pak miska nazdařbůh kejklá. Když ji chci vyndat, tak je potřeba natočit ježka v kleci tak, aby nejdelším ostnem ... zatímco když z ní chci vyklepnout puk, tak letí miska z páky do koše na první dobrou.
Mlýnek jsem zatím nezkoušel (už jeden mám ). Když to nebude ono, vím, díky fóru, jak na to.
Dávkovač nepoužívám, když sypu z mlýnku, sypu tak dlouho, až je miska plná.
Těsnění. No, patrně největší slabina, nicméně ETA by jej měla mít přímo na prodejně.
Momentálně si dělám Lavazzu oro. Mám rád ostrou hořkou a klidně nakyslou kávu, ze které by asi fajnšmekr dostal vnitřní krvácení, a zatím se daří. Pěna je asi jen 2 mm vysoká, ale to mne netrápí, káva mi chutná. Dokonce jsem tak obětavý, že piji porci pro dva, abych misku zaplnil. Bude problém si odvyknout a začít pít dávku pro jednoho. Z misky padá puk jako šutr – fajné.
Suma sumárum použitelný masivní stroj s únosnými mouchami. Design neurazí ani nenadchne.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: ETA 7175 Espresso De Luxe (Ariete 1329 )
Díky za pěkný příspěvek.ringo píše:.....Jedna věc mne zaráží, a to, že ETA se nikde k tomuto výrobku nehlásí........
Po nedávném telefonátu do Hlinska, kde se ETA výrobky původně vyráběly jsem měl velmi smíšené pocity. Z minulé doby totalitní, jsem měl výrobky ETA dost oblíbené (taky skoro nic jinýho nebylo). Moje zkušenost je z pekárnou ETA. Měl jsem na maníka na druhém konci drátu pár vtíravých technických dotazů. Kroutil se jak had, když jsem z něho páčil kloudnou odpověď. Z celého jsem pochopil, že dnes (bývalá) velká firma nemusí být už vůbec velká. Stejně nic nevyrábí (všechno se mastí v Číně). Je to tak s mojí pekárnou a je to tak i s kávovarem (alias Ariete).
Takže to bude celý ten důvod proč už výrobky ETA nejsou už tak vyhlášené a není za čím stát (mají je totiž všichni a všichni stejně špatné).
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: ETA 7175 Espresso De Luxe (Ariete 1329 )
Pěkný příspěvek, to jo. (Máme doma eta žehličku, a funguje bez problémů)
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: ETA 7175 Espresso De Luxe (Ariete 1329 )
Dobre citanie, dakujem.
Mam rovnake pocity s vyrobkami ETA ako dvaja prispievajuci predo mnou. Este par rokov dozadu som ETA vyrobky kupoval s tym, ze su kvalitou zodpovedajuce cene, t.j. vcelku dobre. Skoda, ze uz nevyrabaju, ale nakupuju hotove a len nastriekaju svoje logo - vid. kavovar ETA/Ariete/Guzanti. Ja osobne som uz s ETA skoncil a je to skoda. Kto vie, ci viac moja ako ich.
Mam rovnake pocity s vyrobkami ETA ako dvaja prispievajuci predo mnou. Este par rokov dozadu som ETA vyrobky kupoval s tym, ze su kvalitou zodpovedajuce cene, t.j. vcelku dobre. Skoda, ze uz nevyrabaju, ale nakupuju hotove a len nastriekaju svoje logo - vid. kavovar ETA/Ariete/Guzanti. Ja osobne som uz s ETA skoncil a je to skoda. Kto vie, ci viac moja ako ich.
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ETA 7175 Espresso De Luxe (Ariete 1329 )
Vím, že ETA vzdala boj s kvalitou, potažmo s výrobou, a nyní branduje převážně čínské křápy. Na druhou stranu u některých výrobků hlídají výstupní kvalitu, která je o fous lepší než čína bez brandingu, navíc stále dodává díly i do 35 let starých strojů i do nových (aspoň u eta tools ano). Což je potenciální plus oproti známým značkám, které nemají s kávovary nicmoc společného a při dotazu na díly a servis odpovídají vyhýbavě jako obchodníci s deštěm. Ale kdo ví, třeba dopadnu jako s pekárnou na chleba .
Nový poznatek - parní tryska udělá pěnu úžasné konzistence znad i z čisté vody. Nic pro mne, ale dámské návštěvy mají pocit, že dobrá káva musí mít na sobě tři kubíky pěny.
Někdo se ptal, na jaký stupeň mletí mlít kávu. Já jsem použil tuto možnost: Koupil jsem kvalitní 100% BASK Praha za 30,-/metrák, umlel a prohnal pákou. Na počtvrté jsem dostal hrubost, tedy správný čas průtoku, kterých jsem mohl chytit a následně doladit na drahé kávě.
Ještě se chci zeptat. Používáte někdo velkou misku k přípravě dvou šálků? Byla by to fajn úspora času, kdyby z toho nevylezlo 2 x cca 15 ml kávy, to je zoufale málo. Pro většinu návštěv odkojených na instantních strašidlech je espresso příliš silné, takže jej dolévám horkou vodou, což mi přijde jako nejmenší zlo. Existuje jiná použitelná možnost? Tak nějak se obávám, že odpověď již znám .
Nový poznatek - parní tryska udělá pěnu úžasné konzistence znad i z čisté vody. Nic pro mne, ale dámské návštěvy mají pocit, že dobrá káva musí mít na sobě tři kubíky pěny.
Někdo se ptal, na jaký stupeň mletí mlít kávu. Já jsem použil tuto možnost: Koupil jsem kvalitní 100% BASK Praha za 30,-/metrák, umlel a prohnal pákou. Na počtvrté jsem dostal hrubost, tedy správný čas průtoku, kterých jsem mohl chytit a následně doladit na drahé kávě.
Ještě se chci zeptat. Používáte někdo velkou misku k přípravě dvou šálků? Byla by to fajn úspora času, kdyby z toho nevylezlo 2 x cca 15 ml kávy, to je zoufale málo. Pro většinu návštěv odkojených na instantních strašidlech je espresso příliš silné, takže jej dolévám horkou vodou, což mi přijde jako nejmenší zlo. Existuje jiná použitelná možnost? Tak nějak se obávám, že odpověď již znám .
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ETA 7175 Espresso De Luxe (Ariete 1329 )
Včera mi přišla káva z Primacafé, jak jinak, výborná.
Nicméně mlýnek, o kterém jsem myslel, že je seřízený, mlel hrubou krupici. Tak jsem opět koupil kvalitní kávu marila a začal mlýnek znovu nastavovat. Znovu jsem musel povolit vruty a pootočit základnou. Žel stupnice jemnosti mletí se nepohybuje s pootáčením nádobky lineárně ale po parabole, kdy v rozsahu celé stupnice je to hrubá krupice, která se frakcí takřka nemění, v jednom centimetru je to akorát a pak už je to, zase v rozsahu celé stupnice pudr stejné frakce, přes který nelze protlačit vodu.
Myslel jsem, že na to vyzraju s nekvalitní kávou, na které jsem nastavil hrubost, stále dost vysokou, ale když jsem pak do mlýnku nasypal kávu od primacafé, byla semletá velmi jemně, takže první tři kávy byla risretta o objemu asi 15 ml, nicméně výborná. Další věc, která nastavení mlýnku neusnadní, je slušné množství umleté kávy (asi půl dávky), která se zachycuje v poměrně velkém vodorovném výstupním prostoru, ze kterého se dostane až při dalším mletí, takže když změníte hrubost, trvá dost dlouho, než se nově semletá káva do misky dostane.
Dále jsem zjistil, že profi miska na jednu porci není to pravé. Jednak si opravdu nesedla s těsněním a páka má tendenci se povolit, druhak neodpouští chyby, takže o trochu víc kávy znemožní zasadit páku do hlavy, třeťak se káva musí mlít hruběji než pro velkou misku, jinak nateče risretto.
Je to prostě vyšší dívčí, ale zatím byla všechna espressa výborná. Doteď jsem pil espresso pouze s mlékem, ale s touto kávou by to byla škoda, mléko nemusí nic "přikrývat."
Doplněno: jen pro jistotou dodávám, že je jedná o mlýnek integrovaný v kávovaru.
Nicméně mlýnek, o kterém jsem myslel, že je seřízený, mlel hrubou krupici. Tak jsem opět koupil kvalitní kávu marila a začal mlýnek znovu nastavovat. Znovu jsem musel povolit vruty a pootočit základnou. Žel stupnice jemnosti mletí se nepohybuje s pootáčením nádobky lineárně ale po parabole, kdy v rozsahu celé stupnice je to hrubá krupice, která se frakcí takřka nemění, v jednom centimetru je to akorát a pak už je to, zase v rozsahu celé stupnice pudr stejné frakce, přes který nelze protlačit vodu.
Myslel jsem, že na to vyzraju s nekvalitní kávou, na které jsem nastavil hrubost, stále dost vysokou, ale když jsem pak do mlýnku nasypal kávu od primacafé, byla semletá velmi jemně, takže první tři kávy byla risretta o objemu asi 15 ml, nicméně výborná. Další věc, která nastavení mlýnku neusnadní, je slušné množství umleté kávy (asi půl dávky), která se zachycuje v poměrně velkém vodorovném výstupním prostoru, ze kterého se dostane až při dalším mletí, takže když změníte hrubost, trvá dost dlouho, než se nově semletá káva do misky dostane.
Dále jsem zjistil, že profi miska na jednu porci není to pravé. Jednak si opravdu nesedla s těsněním a páka má tendenci se povolit, druhak neodpouští chyby, takže o trochu víc kávy znemožní zasadit páku do hlavy, třeťak se káva musí mlít hruběji než pro velkou misku, jinak nateče risretto.
Je to prostě vyšší dívčí, ale zatím byla všechna espressa výborná. Doteď jsem pil espresso pouze s mlékem, ale s touto kávou by to byla škoda, mléko nemusí nic "přikrývat."
Doplněno: jen pro jistotou dodávám, že je jedná o mlýnek integrovaný v kávovaru.
Naposledy upravil(a) ringo dne stř 21. říj 2009 9:53:00, celkem upraveno 1 x.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: ETA 7175 Espresso De Luxe (Ariete 1329 )
Kup si porádnej mlejnek z druhý ruky, a máš po starostech ;)
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ETA 7175 Espresso De Luxe (Ariete 1329 )
2 David: A co potom s volným časem? Takové příjemné odpoledne, strávené za mlýnkem za stálého procvičování sprostých slov, má svoje kou zlo .
Když mě viděla polovička, se všemi obřadními obstrukcemi přípravy kávy, vypěstovala si k tomu slušný odpor. Ale jinak se přemáhá a připravenou kávu v malých dávkách pije v jakémkoliv množství.
Když mě viděla polovička, se všemi obřadními obstrukcemi přípravy kávy, vypěstovala si k tomu slušný odpor. Ale jinak se přemáhá a připravenou kávu v malých dávkách pije v jakémkoliv množství.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: ETA 7175 Espresso De Luxe (Ariete 1329 )
No, což třeba namlýt to kave za minutku a pak se mlýt s polovičkou zbytek dne ... :)
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ETA 7175 Espresso De Luxe (Ariete 1329 )
Jak jsem zjistil, tak miska Ety je s obyčejným sítkem - douporcová, zatímco u Ariete 1329 je, taktéž dvouporcová, miska přetlaková s dvojitým dnem.
Miska Eta: Koupil jsem si u Primacafé i profi misku pro jednu porci kávy. Jak již bylo jinde řečeno, tato miska asi dává zabrat měkkému těsnění Ety a Ariete, což je poznat. Páka se špatně uchycuje do závitu hlavy, a má při přípravě kávy tendenci se povolit - ne úplně, ale pootočí se. Další potíž je s mletím a množstvím. Tato miska je velmi velmi háklivá jak na množství kafe, tak na jeho hrubost mletí. Do misky se vejde 10 g kávy. O gram více kávy způsobí netěsnost misky, o 2 gramy méně znamenají horší kafe bez pěny s blátivým pukem a příliš rychlou extrakcí (50 ml za 28 vteřin).
Pokud jde o jemnost mletí, musí se káva mlít o dva stupně hruběji než pro double misku. Ale, pokud melete jen o stupeň hruběji, vyteče pouze 15 ml kávy za 28 vteřin (ale je výborná), pokud zvednete hrubost mletí o 3 stupně, teče opět nějakým 50 - 60 ml za 28 vteřin s trochou bílé pěny.
Za sebe, kterýž nechci každou porci kávy vážit na laboratorních vahách (čímž jsem strávil celý prodloužený víkend), říkám, že double miska je v tomto "lepší." Odpouští chyby, umožňuje připravit kávu v potřebné chuti a objemu, a v rozmezí nějakých třech stupních mletí, při čemž pevný puk bez potíží při extrakci lze udělat jak se 14 g kávy tak s 18 g (dobrou kávu lze připravit i z 12 g, sice blátivých, ale dobře pitelných).
Miska Eta: Koupil jsem si u Primacafé i profi misku pro jednu porci kávy. Jak již bylo jinde řečeno, tato miska asi dává zabrat měkkému těsnění Ety a Ariete, což je poznat. Páka se špatně uchycuje do závitu hlavy, a má při přípravě kávy tendenci se povolit - ne úplně, ale pootočí se. Další potíž je s mletím a množstvím. Tato miska je velmi velmi háklivá jak na množství kafe, tak na jeho hrubost mletí. Do misky se vejde 10 g kávy. O gram více kávy způsobí netěsnost misky, o 2 gramy méně znamenají horší kafe bez pěny s blátivým pukem a příliš rychlou extrakcí (50 ml za 28 vteřin).
Pokud jde o jemnost mletí, musí se káva mlít o dva stupně hruběji než pro double misku. Ale, pokud melete jen o stupeň hruběji, vyteče pouze 15 ml kávy za 28 vteřin (ale je výborná), pokud zvednete hrubost mletí o 3 stupně, teče opět nějakým 50 - 60 ml za 28 vteřin s trochou bílé pěny.
Za sebe, kterýž nechci každou porci kávy vážit na laboratorních vahách (čímž jsem strávil celý prodloužený víkend), říkám, že double miska je v tomto "lepší." Odpouští chyby, umožňuje připravit kávu v potřebné chuti a objemu, a v rozmezí nějakých třech stupních mletí, při čemž pevný puk bez potíží při extrakci lze udělat jak se 14 g kávy tak s 18 g (dobrou kávu lze připravit i z 12 g, sice blátivých, ale dobře pitelných).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ETA 7175 Espresso De Luxe (Ariete 1329 )
No, Davide, řeknu vám to takhle.David píše:No, což třeba namlýt to kave za minutku a pak se mlýt s polovičkou zbytek dne ...
Z idylky nad kávičkou, kdy bych si měl sednout a několik minut camrat kávu, nedejbože s mlíčkem, cukříčkem a zákuskem a rokovat o důležitostěch světa, se mi ježí.
Nedávno se mi stala podobná hrůza v čajovně, která kromě toho, že vypadala jako rozbordelený pokojík nějaké esoterické puberťačky, smrděla šíšou a tyčinkami, tak se tam všichni pohybovali jako zpomalený filmy a do toho na pozadí hrála vlezlá ukníkaná, tuším, mandola. Než se obsluha dopohybovala, málem jsem dostal neurotický tik a ven jsem vyšel vyloženě nasranej, což asi není primární úloha čajoven.
Presso je pro mne zážitek okamžiku, kdy jej na pár doušků vypiju, případně si udělám další. Prostě taková ta pohoda, no . Ale estli to sem nepatří, tak mě mázněte.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
Re: ETA 7175 Espresso De Luxe (Ariete 1329 )
Tak si dovoluji přispět se svojí troškou do mlýna... Před Vánocemi jsmesikoupili tenhle model kávovaru a ejhle - už v dubnu nám prasklo těsnění v překapávací misce. A teď to začalo. U ETY v obchodě tenhle výrobek v katalogu prostě nemají. V OKey, kde jsme tuhle mašinku koupili to berou jako celkovou reklamaci, takže přinést celé a oni na to mají měsíc, aby vyměnili jedno pitomé těsnění... Tak jsem volal do ETY, kde mi jeden pán poslal grátis 2 těsnění s tím, že ETA už do budoucna není schopna další těsnění zajistit, bo to berou z nových výrobků...(. Takže až odejde těsnění, můžeme to celé vyhodit...
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ETA 7175 Espresso De Luxe (Ariete 1329 )
Jestli vás mohu trochu potěšit, stačí koupit v metráži silikon nebo pryž o potřebné tloušťce a u sedláře nechat vyrazit požadovaný průměr těsnění. Jsem schopen to za určitý pěníz zajistit, takže kdyby bylo nejhůř, a nemohl byste to zajistit sám, mohu poslat (ale nevím, kolik bude stát sedlář).high_203 píše:Takže až odejde těsnění, můžeme to celé vyhodit...
Mimo zápis: Primacafe opovrhuje silikonovým těsněním, ale prý dle směrnice EU? bude možné používat k těsnění hlavy pouze silikon.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: ETA 7175 Espresso De Luxe (Ariete 1329 )
čtu to už po páté, ale nechápu o co se jedná. Možná mám o víkendu pomalejší myšlení. Co je myšleno překapávací miskou?high_203 píše:..... těsnění v překapávací misce....
Neopovrhuju silikonovým těsněním, ale pro tento účel (těsnění do hlavy) je to nevhodný materiál.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: ETA 7175 Espresso De Luxe (Ariete 1329 )
Možná by se rada našla, ale k čemu radit, když nevíme o co se konkretně jedná.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: ETA 7175 Espresso De Luxe (Ariete 1329 )
Žádné pomalejší myšlení, já jen nevím jak ten vehement nazvat... Je páka..., páka má držadlo..., na druhé straně držadla je miska(?)..., v té misce je (odspoda): plastové kolečko, nad ním gumové (silikonové?) kolečko a nad tím kovová miska.... No a to kolečko mám na mysli, no...!primacafe píše: čtu to už po páté, ale nechápu o co se jedná. Možná mám o víkendu pomalejší myšlení. Co je myšleno překapávací miskou?
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: ETA 7175 Espresso De Luxe (Ariete 1329 )
Může být fotka? Stačila by i z mobilu.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: ETA 7175 Espresso De Luxe (Ariete 1329 )
Tři dotazy:
1. Mohu se zeptat ringa (popř. i ostatních co tyto modely vlastní) jak funguje ETA 7175 popř. ARIETE 1329 po pár měsících používání?
2. Z jakého materiálu je hlava??? Páka vypadá slušně. Je hlava také kovová nebo jen plast?
3. Jak velký hrnek se vejde pod páku??? Tady píší že jen 6cm? Je to pravda nebo tam jde větší?
Děkuji mnohokrát
1. Mohu se zeptat ringa (popř. i ostatních co tyto modely vlastní) jak funguje ETA 7175 popř. ARIETE 1329 po pár měsících používání?
2. Z jakého materiálu je hlava??? Páka vypadá slušně. Je hlava také kovová nebo jen plast?
3. Jak velký hrnek se vejde pod páku???
Kód: Vybrat vše
http://kavovary-cajovary-espressa.heureka.cz/eta-7175/poradna-otazka/53819/#question
Děkuji mnohokrát
Pokud se na něco zeptáš budeš blbcem 5 minut, pokud ne, budeš blbcem celý život...
Re: ETA 7175 Espresso De Luxe (Ariete 1329 )
Pokud jsem měřil dobře, tak pod nasazenou pákou je cca 82 mm. No po roce a půl používání s občasným stávkováním termostatu funguje OK. Nicméně tento model bych nikomu asi nedoporučil a při nákupu nového stroje se poohlédnu jinde...
A hlavu mám kombinaci kovu a plastu
A hlavu mám kombinaci kovu a plastu
Re: ETA 7175 Espresso De Luxe (Ariete 1329 )
Opravdu Karol moc děkuju za reakci!
Také ho asi nekoupím. Mohl bych za to mít už pomalu gagii color... Ale jak jsem celé fórum poctivě nastudoval tak to je stejně jen polovina investice. Ještě mlýnek který stojí také přes 4tis. a kupovat poctivou kávu samozřejmě to k esspresu také nedílně patří. A na to vše bohužel nemám.
Teď tady nabízí Fagora CR 14 za 1400,- tady v kameném obchodu.
Já vím, že je to na "přesdrž..."
Ale "špatná" zkušenost za 1400,- nebo za 4000,-??? To se raději vytrestám tou levnější variantou a navíc to kdykoliv mohu zreklamovat tady v krámě. Má to 2 roky záruku, to si myslím, že stejně nevydrží
Ostatní prominou, že to píšu sem do ETY, ale jsou to furt ty samé problémy o levných kávovarech (jestli se ty kšunty tak vůbec dají nazvat).
Donutím se doufám do příslušného threadu napsat zkušenosti abych "odradil" i ostatní nezkušené kafíčkáře, co se také rozhodují.
Bude to taková dražší "vrtulka" na kapučíno pro ženu (a vlastně u pro mě)
Také ho asi nekoupím. Mohl bych za to mít už pomalu gagii color... Ale jak jsem celé fórum poctivě nastudoval tak to je stejně jen polovina investice. Ještě mlýnek který stojí také přes 4tis. a kupovat poctivou kávu samozřejmě to k esspresu také nedílně patří. A na to vše bohužel nemám.
Teď tady nabízí Fagora CR 14 za 1400,- tady v kameném obchodu.
Já vím, že je to na "přesdrž..."
Ale "špatná" zkušenost za 1400,- nebo za 4000,-??? To se raději vytrestám tou levnější variantou a navíc to kdykoliv mohu zreklamovat tady v krámě. Má to 2 roky záruku, to si myslím, že stejně nevydrží
Ostatní prominou, že to píšu sem do ETY, ale jsou to furt ty samé problémy o levných kávovarech (jestli se ty kšunty tak vůbec dají nazvat).
Donutím se doufám do příslušného threadu napsat zkušenosti abych "odradil" i ostatní nezkušené kafíčkáře, co se také rozhodují.
Bude to taková dražší "vrtulka" na kapučíno pro ženu (a vlastně u pro mě)
Pokud se na něco zeptáš budeš blbcem 5 minut, pokud ne, budeš blbcem celý život...