Po pořízení většího kávovaru byl na řadě vetší mlýnek. Po delším pátrání zakoupeno na aukru něco velkého nejasného původu. Cena dobrá, tak jsem to riskli. Po vybalení na nás juknul La Spaziale (Macap) MXT. Původní majitel se k němu slušně nechoval a zbytek omlátitelných částí dorazila pošta. Alespoň mi to vyřešilo dilema, zda dávkovač či trychtýř. Po rozebrání následovalo příjemné překvapení v podobě zcela nového vnitřku, prostor kolem kamenů byl také skoro úplně čistý. Vzhledem k tomu, že dosavadní údržba byla nulová, bylo zřejmé, že původní majitel ho krátce po pořízení úderem zbavil násypky a poté úmístil do regálu ve skladu, odkud šel přímo k nám. Po rozebrání šly kameny hned přebrousit; o co méně kávy mlýnek semlel, o to víc v ní bylo šutrů. Ložiska byla v pořádku. Po sundání časovače se, k mé radosti, objevila hranatá normovaná díra na kolébkový vypínač, který jsem obratem osadil. Zbyly tam u něj jen otvory po šroubech původního spínání. Osazení trychtýře viz
http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... =88&t=3051 . Násypka je soustružená z hliníku, více by slušela z vnějšku kónická, ale tenhle kus jsem měl doma. Dřevo je olejovaný a voskovaný dub.
Provedení těla mlýnku je bytelné, přežilo bez úhony původního majitel i poštu. Dobře provedený komaxit také moc neutrpěl.
Velmi vstřícně pro údržbu je provedena elektrika, vše je rozebratelné ručně včetně odpojení přívodní šňůry po odstranění spodního krytu. Obecně je vše relativně dobře přístupné a lehce rozebratelné.
Co by naopak mlýnku prospělo, by byla větší přesnost při obrábění. Vystředit kameny dalo trochu práci.
Původní záměr byl stepless, ale vzhledem k malému stoupání závitu a minimální rozteči děr pro kolíček jsem od úpravy nakonec upustil. Hmotnost a tedy i stabilita odpovídá kategorii mlýnku, v rámci možností je i překvapivě tichý.
Celkově rozhodně spokojenost, mlýnek je hoden doporučení
výkon: 340 W
kameny: ploché 64 mm
váha: 14 kg
mlejnmxt.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.