Mě se teď stala věc, že ani nevím jestli mám mít radost nebo ne.
Stejně jako autor této diskuse nevyhodím starý kávovar. Za to děkuji i tomuto foru, kde pan Konečný a další fandové dobré kávy radí, jak zachránit stroj často za cenu jen pár stovek. Koupil jsem před cca pěti lety v té době horkou novinku, automat Saeco Talea Ring. Strojek stál přes 20.000 Kč, tak jsem si říkal, že tímto krokem se můj kávový vývoj pořádně posune. Můj známý, který měl doma nachromovaný, krásný profi kávovar koupený z baru z druhé ruky, mě jemně upozornil, ať nečekám zázraky ani od kávy, ani od výdrže stroje. Tehdy jsem na něj nedal, v reklamách se psalo, že Saeco je mercedes mezi kávovary...
Měl pravdu, za 2,5 roku se kávovar zasekl. Opravář z Prahy mě politoval, že jsem si měl raději koupit DeLonghi, že Saeco začalo odcházet od kovu k plastům a od velkých strojů k menším a miniaturizace součástek zásadně zhoršila jejich životnost. A že zrovna tento typ stojí za prd. A že mě oprava bude stát polovinu toho, co nový stroj. Ale jestli na něj dám a koupím si jiný, on ode mě tento odkoupí na náhradní díly za pět šest tisíc. Že já nedal na radu zkušenějšího kolegy

Nedávno jsem šel ve sklepě kolem jinými krabicemi zaházené mrtvolky Saeca a řekl si - co když je to přesně jak se tu na foru často píše, že stačí vyměnit nějakou levnou součástku, co když mě ten opravář kdysi jen chtěl obrat o stroj ? Našel jsem přes internet ve východočeském městečku Luže dílnu, kde opravují Saeca, spíš jen profi stroje. Ale že se mi na to aspoň podívají. Super jednání. Také mě řekli, že je možné, že zjistí typ závady, kde se nevyplatí to opravovat a raději si koupit nový - a že doporučují kovový stroj, který něco vydrží. To já už vím, už mám v hledáčku svého vítěze testu, ale holt jde o peníze - hypotéka, leasing auta, synova vysoká a náklady na rozjezd své stavební firmy stojí na žebříčku důležitosti výše.
Asi tušíte, jak to dopadlo. Oprava bude stát pouze 1.500 Kč ! Byla pokažená jen plastová převodovka, ale tím že kávovar dlouho ležel, museli tam pár dalších věcí vyměnit, rozhýbat, vyčistit. Rozhodně tuto firmu doporučuji. Mou radost, že jsou na světě i poctiví opraváři a že strojek zase oživím, než našetřím na Silvii a Rockyho, mírnil sám ten šéf opravny - prý tak jako tak nemám čekat, že plasťák bude dlouho fungovat.
I když nemám iluze, přesto jsem rád, že si za týden pro obživlý strojek pojedu.
Je vidět, že není opravář jako opravář, ale to je ve všem. Každopádně mě od rozhodnutí koupit si časem pořádnou celokovovou pákovku, kterou než vynesu po schodech, tak se zapotím, nic neodradí !