Rancilio Silvia
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Re: Rancilio Silvia
Tak test uskutečněn. Trik s teplotou se zdá být ok. Ovšem při menší gramáži cca 9g mi to v misce kanálkuje, při 10g nedotáhnu páku do úplného konce což by asi nevadilo.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Rancilio Silvia
Jestli to kanálkuje, nebude na vině menší gramáž. Notabene 9tigramová... No, doufám, že není řeč o double...
Každý svého kafe strůjcem
- Lukin
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pát 09. led 2009 22:08:37
- bydliště: Přerov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Někde na netu jsem četl, že kanálkování je taky způsobeno buď malou nebo naopak velkou silou při tampování. Ověřené to ale nemám 

-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
U vysokého tampování mnohem víc hrozí narušení nebo rozlomení puku při utahování páky,když se utahuje až na kontakt se sprchou.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Asi ano, pokud clověk nemá vyměněný šroub na sítku. Pokud tam dá se zápustnou hlavou problém by neměl nastat. Nicméně, já mám stále originál (s 6hranou hlavou) a rozlomení puku neregistruji....
Re: Rancilio Silvia
Ne, ne o dablu ne. Řeč je o singlu. Normálně jsem dávkoval gramů 10, ale zkusil jsem těch zmiňovaných 9 a je to málo.
Tempování mě nenapadlo, ale je pravda, že se mi toto stalo. Dotáhl jsem páku, pak jí hned povolil a ono ejhle puk byl rozlomený v půlce..
Tempování mě nenapadlo, ale je pravda, že se mi toto stalo. Dotáhl jsem páku, pak jí hned povolil a ono ejhle puk byl rozlomený v půlce..
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Rancilio Silvia
No, že by šlo o double, to jsem vážně opravdu nemyslel 
9 gramů málo není a rozlomit puk se mi ještě nepodařilo. Původní nezapuštěný šroub mám v puku vytlačený vždycky. Nerozlomí ho. To by měla firma Rancilio vědomosti horší, než někteří členové tohoto fóra a to se mi skutečně nechce věřit...

9 gramů málo není a rozlomit puk se mi ještě nepodařilo. Původní nezapuštěný šroub mám v puku vytlačený vždycky. Nerozlomí ho. To by měla firma Rancilio vědomosti horší, než někteří členové tohoto fóra a to se mi skutečně nechce věřit...
Každý svého kafe strůjcem
Re: Rancilio Silvia
Nechtel bych nikoho zpochybnovat a uz vubec ne pany od Rancilia, ale zkousel jsi nekdy utempovat, tech zminovanych 9g utahnout do pristroje a hned zas povolit a zkontrolovat? Jinak po nekolika expedimentech s gramazi musim rict, ze s originalni miskou je 9g opravdu malo.
- kubad
- více pokročilý
- Příspěvky: 190
- Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
- bydliště:
- kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
Re: Rancilio Silvia
nesmysl, 9g je akorát, když dáš víc nedotáhneš páku jak máš,
dej tam 9g špejlí prošťourej tamperem jen zlehka srovnej a dej to do stroje, dotáhni páku na cca 5hod a pak už si jen vychutnávej fajnovou kávičku
předpokladem je samo správné mletí, tohle potvrzuje moje zkušenost, ale rozumy sem nabral tady na foru od mnohem zkušenějších !!!
samo ale nejdřív vše odlaď na double, jinak nemá smysl se hrát se singlem !
dej tam 9g špejlí prošťourej tamperem jen zlehka srovnej a dej to do stroje, dotáhni páku na cca 5hod a pak už si jen vychutnávej fajnovou kávičku
předpokladem je samo správné mletí, tohle potvrzuje moje zkušenost, ale rozumy sem nabral tady na foru od mnohem zkušenějších !!!
samo ale nejdřív vše odlaď na double, jinak nemá smysl se hrát se singlem !
tak sem do toho spadl taky :D
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Rancilio Silvia
nik. :
nemám potřebu to dělat. Když puk vyklepnu, viděl bych to taky. Dá se s ním hrát hokej.
nemám potřebu to dělat. Když puk vyklepnu, viděl bych to taky. Dá se s ním hrát hokej.
Každý svého kafe strůjcem
- Jožin
- více pokročilý
- Příspěvky: 161
- Registrován: sob 01. srp 2009 16:04:26
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Tak jsem přešel od Gaggie k Silvii, hlavní důvod byla výhodná koupě zde na fóru. Sice piju většinou čisté espresso, ale občas bych si dal i latté, také návštěvy ho mají rády. S Gaggií to bylo kouzlení s nejistým výsledkem, většinou to dopadlo tak, že vznikla velmi horká hrubá pěna. Tryska Silvie má dost velkou díru a pěnění mi příliš nešlo, proto jsem vyměnil trysku za takovou samodělku se třemi dírkami, napřed měli všechny průměr 0.4 což se, ale ukázalo málo. Nyní je jedna dírka 0.9, zbylé zůstaly stejné. Pěnění novou tryskou se mi zdá mnohem lepší a pohodlnější. Mléko tak jak mnozí zde na fóru dávám napřed v konvičce do mrazáku, pak po odpuštění části páry pěním nadvakrát. Žádné kejkle, ale pouze ponořím do mléka a pěním, určitá potíž je, že mléčná pěna se zdá příliš hustá. Je možné, že z polotučného mléka to bude lepší. Ještě k samotné Silvii, kávu vařila nechutnou kvůli příliš vysoké teplotě, po výměně termostatu je to OK, ale proti Gaggii se mi zdá příprava kávy náročnější jak na hrubost tak množství kávy. Dřív jsem používal jednoporcovou misku LM a dvojitou Gaggia. U Silvie to nejde Buď mám mletí na jednu nebo na dvě kávy, ale oboje se mi nedaří. Už jsem si objednal Double LM, singl u Silvie je dle mého soudu horší než LM tak doufám, že vleze do páky. Silvia je takový poctivý stroj, ze kterého má člověk dobrý pocit, ale Gaggia dělá lepší kávu, takovou automatickou u Silvie na to musím víc myslet, ta nic neodpustí. Doufám, že mě skalní fanoušci Silvie nebudou kamenovat, jsou to pouze mé osobní názory a nemusí mít obecnou platnost.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Neviem, akú si mal Gaggiu, u "normálnych" s hliníkovým bojlerom nebol s mikropenou problém (problémom bola len krátka tryska). U Silvie je tlak pary väčší, nevidím dôvod na výmenu trysky či penenie na dvakrát.
Čo sa týka náročnejšej prípravy na Silvii, zažil som to isté pri prechode z Gaggie. Časom si zvykneš, naučíš sa
Double LM sa mi zdá na Silviu trochu veľká, nie že by sa nezmestila do páky, ale vyžaduje veľa kávy. A tiež bude vyžadovať iné mletie ako single.
Čo sa týka náročnejšej prípravy na Silvii, zažil som to isté pri prechode z Gaggie. Časom si zvykneš, naučíš sa

Double LM sa mi zdá na Silviu trochu veľká, nie že by sa nezmestila do páky, ale vyžaduje veľa kávy. A tiež bude vyžadovať iné mletie ako single.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- Jožin
- více pokročilý
- Příspěvky: 161
- Registrován: sob 01. srp 2009 16:04:26
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Jestliže odpustím páru aby nebyla vidět žádná voda tak prostě začne při pěnění po nějaké době svítit nahřívání a tak počkám až zhasne a pokračuji v pěnění. Je pochopitelně možné, že když budu pokračovat tak se mléko napění stejně. Na tu LM misku jsem zvědavý, ale když má stejné dírky tak by to snad mohlo být plus mínus stejné. U Gaggie to alespoň tak fungovalo. Naštěstí nemám objednanou misku z USA tak případná nevhodnost nebude žádná katastrofa. To pěnění u Gaggie mi fakt nešlo, páry bylo málo a buď byly velké bubliny nebo slabá mikro-pěna, přitom jaru při tréningu jsem spotřeboval opravdu dost.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
to Jožin: aby nebylo mléko takl husté, je lepší míň pěnit a déle míchat. Tj. kratší dobu dělat tss,tss, a delší dobu zanořit trysku do mlíka. Se Silvií pěním najednou bez sebemenšího problému, páry je vždy dost. Double LM na Silvii max. 14g, padne do ní cca 20g, což je kávy docela dost. Jediné řešení opravdu vidím ve výrobě nového difuzního bloku. Nicméně mám zadanou objednávku na singla i double LM VST, až je dostanu, poreferuji, ale dopředu jsem trochu skeptický.
Co se týká rozhození mletí na singla a double, je to docela alchymie najít misky tak, aby mletí na obě bylo stejné. U mne to trvalo cca 3-4 výměny misek, než jsem to doladil.
Co se týká rozhození mletí na singla a double, je to docela alchymie najít misky tak, aby mletí na obě bylo stejné. U mne to trvalo cca 3-4 výměny misek, než jsem to doladil.
- richard.kuska
- Příspěvky: 20
- Registrován: sob 05. úno 2011 16:25:45
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Ahoj, dneska jsem dovezl singl LM VST (7g), takže dávám původní LM single 7g k dispozici, kdyby někdo chtěl. Mám za sebou origo 6g Rancilio, origo 7g Rancilio a LM se mě zdála nejlepší, proto jsem pořídil VST.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
kde si kúpil singl LM VST (7g)?
- richard.kuska
- Příspěvky: 20
- Registrován: sob 05. úno 2011 16:25:45
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Ahoj, Na stránkách toho moc nemají, ale na dotaz mě vždy sehnali všechno.
Kód: Vybrat vše
http://www.coffeesource.eu
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
nepotreboval si aj nový tamper, 50mm?
- Pushkin
- Příspěvky: 29
- Registrován: pon 11. črc 2011 6:54:16
- bydliště: Praha
- kávovar: Lelit MaraX; ECM Botticelli (PID upgrade)
- mlýnek: Rancilio Rocky SD, Niche Zero
Re: Rancilio Silvia
Minulý týždeň som tam volal a bohužial 7 a 14 gramovú nemajú. "Žeprej" do dvoch týždňov by mali doraziť.richard.kuska píše:Ahoj,Na stránkách toho moc nemají, ale na dotaz mě vždy sehnali všechno.Kód: Vybrat vše
http://www.coffeesource.eu
...takže tak.
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
majú, odpísali mi a doporučili tamper