Rancilio Silvia
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Re: Rancilio Silvia
nikto neporadí ?
- lubosw
- Příspěvky: 28
- Registrován: stř 26. pro 2012 16:55:45
- bydliště: Trenčianske Teplice
- kávovar: Nuova Simonelli Oscar
- mlýnek: Mazzer Super Jolly Electronic
Re: Rancilio Silvia
Preventívne raz za štvrť roka by som urobil dekalcifikáciu prípravkom na to určeným, aj ked tam leješ vodu z Brity.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 113
- Registrován: pát 14. říj 2011 15:48:51
- bydliště: Nitra
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky SD
Re: Rancilio Silvia
Kávovar čistím asi raz za štvrťrok, používam dezcal (Urnex), ktorý Taliani pribalili ku kávovaru. Podľa návodu sa vsype balenie do nádržky, napustí sa voda do bojlera, nechá sa pôsobiť a potom sa prepláchne, kým nejkde von čistá voda Prvú kávu vylejem. Od kávových usadenín sa pomocou slepej misky čistí detergentom, ktorý mám z obchodu Primacafe. Návody sú aj na Internete (Youtube)
Re: Rancilio Silvia
Zdravim vospolok,
Mam jeden dotaz, Sliviu mam cca dva mesiace, pouzivam mlyncek Faema MPN a cerstva kava je samozrejmostou. Myslim ze vysledky su zatial pre mna celkom uspokojive, robi to velmi dobre espresso, crema aka ma byt, sem tam sa aj ten nejaky tigrik podari
Moj problem je ze ked po extrakcii vyberiem paku tak puk je na vrchu vzdy mokry az vodnaty, ale ked ho vyklepnem tak drzi pekne tvar. Paku utahujem na 5 hodin.
Je to normalne? Venovat tomu pozornost ked espresso je skvele?
Dik za vas nazor a postrehy
Mam jeden dotaz, Sliviu mam cca dva mesiace, pouzivam mlyncek Faema MPN a cerstva kava je samozrejmostou. Myslim ze vysledky su zatial pre mna celkom uspokojive, robi to velmi dobre espresso, crema aka ma byt, sem tam sa aj ten nejaky tigrik podari

Moj problem je ze ked po extrakcii vyberiem paku tak puk je na vrchu vzdy mokry az vodnaty, ale ked ho vyklepnem tak drzi pekne tvar. Paku utahujem na 5 hodin.
Je to normalne? Venovat tomu pozornost ked espresso je skvele?
Dik za vas nazor a postrehy
- dinoo3
- více pokročilý
- Příspěvky: 329
- Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Pokiaľ si spokojný s espressom a tečie to tak ako má tak je zbytočné riešiť konzistenciu puku. Konzistenciu puku vôbec neriešim.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Rancilio Silvia
Mezi sítkem a kávou je mezírka a proto se ti tam drží zbytek vody. Aby si měl puk suchý musel by si přidat víc kávy. Tím by došlo při utažení páky k stlačení kávy sítkem a puk by pak zůstal suchý.
Pokud je výsledek dle tvých představ, tak to vůbec neřeš!!!
Pokud je výsledek dle tvých představ, tak to vůbec neřeš!!!
- kubad
- více pokročilý
- Příspěvky: 190
- Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
- bydliště:
- kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
Re: Rancilio Silvia
jak tu padlo, trochu vic kavy a asi posunout mleti, ale pokud je vysledek ok je zbytecne to resit, obcas me to taky udela
tak sem do toho spadl taky :D
- satchieee
- více pokročilý
- Příspěvky: 185
- Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
- bydliště: SK, Senec
- kávovar: Racilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Re: Rancilio Silvia
Silviu a Rockyho mam doma od vcera. Neviem, ci je treba podotknut, ze som uz minul od vcera 400 gramov kavy, lebo to asi k tomu patri 
Hral som sa s mletim, tampovanim a so vsetkym, o com som doteraz tu na fore iba cital. Niektore shoty boli uz na prvy pohlad katastrofalne, ale nasli sa i take, ktore tiekli spravnou rychlostou, kremovali, dokonca sem tam aj tiger vystcil zuby. Ako som sak kochal pohladom na konecne pekne espresso, sklamanie nastalo, ked som ho ochutnal. Vystupovala tam dost vysoka horkost v kombinacii s kyslostou. Pouzival som Prima Presso a Colombia Medelin Supremo. Pred shotom vzdy cca 3 sekundy odpustim vodu. Spolieham sa na to, ze 99% zavad je sposobenych obsluhov kavovaru a ze toto sa bude dat eliminovat. Mate navrhy, v com moze byt problem?

Hral som sa s mletim, tampovanim a so vsetkym, o com som doteraz tu na fore iba cital. Niektore shoty boli uz na prvy pohlad katastrofalne, ale nasli sa i take, ktore tiekli spravnou rychlostou, kremovali, dokonca sem tam aj tiger vystcil zuby. Ako som sak kochal pohladom na konecne pekne espresso, sklamanie nastalo, ked som ho ochutnal. Vystupovala tam dost vysoka horkost v kombinacii s kyslostou. Pouzival som Prima Presso a Colombia Medelin Supremo. Pred shotom vzdy cca 3 sekundy odpustim vodu. Spolieham sa na to, ze 99% zavad je sposobenych obsluhov kavovaru a ze toto sa bude dat eliminovat. Mate navrhy, v com moze byt problem?
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Rancilio Silvia
Obě tyto kávy dost často pijeme a ani výrazná hořkost ani kyselost v nich není. Jenomže jsem to u zde taky psal. Jak poznat kde pro jednoho je hořkost nebo kyselost normální a druhému překáží. Pak je potřeba mít zcela jasno jestli je to vinou kávy, kávovaru nebo opravdu jen ve vnímání chuti a v představě konkretního člověka o chuti kávy. Pravděpodobně jinak než přímou konfrontací s jiným kávovarem se to nevyřeší.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Rancilio Silvia
Já osobně jsem hodně laboroval s kyselostí. A nakonec jako hlavní příčina byla teplota vody. Zkus to trošku polaborovat s tím. Zkus neodpoštět, nebo naopak - jednou víc jednou míň a uvidíš co z toho vzejde. A a pak dej vědět.
- satchieee
- více pokročilý
- Příspěvky: 185
- Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
- bydliště: SK, Senec
- kávovar: Racilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Re: Rancilio Silvia
Nad tymto som tiez premyslal, pretoze co sa tyka postupu, vzhladu kavy a konzistencie puku, vsetko vyzera byt dobre. Rozmyslal som, ze okrem toho odpustania co pises, si zacnem vsimat hlavne to, ked sa kavovar zase zacne nahrievat (svetlo pri vypinaci). Tieto dve veci by mali mat co docinenia s teplotou vody. Technicke zasahy do kavovaru by som nerad robil, dufam, ze to ani nebude potrebne.
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
- dinoo3
- více pokročilý
- Příspěvky: 329
- Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Konzistencia puku závisí aj od druhu kávy. Na dosiahnutie ideálneho výsledku pri rôznych odrodách je potrebné vždy iné mletie a množstvo (Hovorím o relatívne minimálnych zmenách). Dôležitý je výsledný extrakt a to množstvo, výzor a predovšetkým chuť.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Rancilio Silvia
O jedné z příčin hořkoé kávy ze Silvie se psalo zde: viewtopic.php?f=102&t=1640&hilit=hork%C ... a+rancilio. Stejně tak to může být spojené i s kyselostí kávy.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- satchieee
- více pokročilý
- Příspěvky: 185
- Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
- bydliště: SK, Senec
- kávovar: Racilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Re: Rancilio Silvia
Tuto temu som uz pozeral, dakujem. Je mozne, ze problem s termostatom by bol pri novom kuse?
Ako vyzera taky teplomer, s ktorym by som to vedel premerat?
Ako vyzera taky teplomer, s ktorym by som to vedel premerat?
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Rancilio Silvia
Je to možné. Termostaty se mohou v regulování teploty hodně líšit.
Teploměrem je dost těžké něco měřit. Nejlepší je ochutnat hotové espresso. V podstatě vycházet ze zkušenosti.
Teploměrem je dost těžké něco měřit. Nejlepší je ochutnat hotové espresso. V podstatě vycházet ze zkušenosti.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- satchieee
- více pokročilý
- Příspěvky: 185
- Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
- bydliště: SK, Senec
- kávovar: Racilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Re: Rancilio Silvia
No podla tohto clanku zohrava odpustanie a sledovanie kontrolky nahrievania podstatnu cast pripravy.papun píše:Já osobně jsem hodně laboroval s kyselostí. A nakonec jako hlavní příčina byla teplota vody. Zkus to trošku polaborovat s tím. Zkus neodpoštět, nebo naopak - jednou víc jednou míň a uvidíš co z toho vzejde. A a pak dej vědět.
Kód: Vybrat vše
http://coffeemachineman.com.au/2008/09/03/rancilio-silvia-pid-temperature-surfing/
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Rancilio Silvia
jakási odchylka od ideální teploty je možná, ale moje zkušenost je taková, že když je příliš velká, espresso ani nevypadá OK. Buďto málo a příliš tmavé pěny, když je teplota vysoká, nebo v opačném případě je crema moc světlá. Zatím jsem neměl espresso, které by vypadalo opravdu dobře, teklo správnou dobu a stálo za prd. To je mi trochu divné.
Jinak já to dělám tak, že po nahřátí pustím vodu normálně hlavou bez nasazené páky do šálků, abych je nahřál. Tím se teplota ochladí natolik, že kontrolka sepne. Po cca půl minutě zhasne, vyleju šálky a před shotem odpustím tolik vody, dokud jde pára a syčí to. Pak bleskově nasadím páku a už to valí.
Jinak já to dělám tak, že po nahřátí pustím vodu normálně hlavou bez nasazené páky do šálků, abych je nahřál. Tím se teplota ochladí natolik, že kontrolka sepne. Po cca půl minutě zhasne, vyleju šálky a před shotem odpustím tolik vody, dokud jde pára a syčí to. Pak bleskově nasadím páku a už to valí.
Každý svého kafe strůjcem
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
postupujem podobne 
odpúšťam cca. 8 sek.

odpúšťam cca. 8 sek.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Rancilio Silvia
Vysledoval jsem, že nejvyšší teplota je chvilku po vypnití nahřívání. - Ono těleso vydá ještě zbytkové teplo. Občas se vytlačí pár kapek i přes parní trysku. Na tuto chvíli počkám a pak odpustím vodu tak aby nešla pára a pak připravuju. Dost podobně jak píše elwoodblues.
V podstatě jsem zjistil, že raději ať je voda teplejší než má být - káva je horčí, než aby byla studená a kafé bylo kyselé. To mi vadí.
V podstatě jsem zjistil, že raději ať je voda teplejší než má být - káva je horčí, než aby byla studená a kafé bylo kyselé. To mi vadí.
- satchieee
- více pokročilý
- Příspěvky: 185
- Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
- bydliště: SK, Senec
- kávovar: Racilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Re: Rancilio Silvia
Dnes vyskusam Vas postup, aj ked sa mi zda, ze tymto padom to davate najvyssim stupnom teploty, akym sa vobec da.
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.