Rancilio Silvia

pákové kávovary Rancilio
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Zamčeno
Uživatelský avatar
maerp
Příspěvky: 6
Registrován: sob 25. srp 2012 21:14:22
bydliště: Martin
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od maerp »

nikto neporadí ?
Uživatelský avatar
lubosw
Příspěvky: 28
Registrován: stř 26. pro 2012 16:55:45
bydliště: Trenčianske Teplice
kávovar: Nuova Simonelli Oscar
mlýnek: Mazzer Super Jolly Electronic

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od lubosw »

Preventívne raz za štvrť roka by som urobil dekalcifikáciu prípravkom na to určeným, aj ked tam leješ vodu z Brity.
kika
více pokročilý
Příspěvky: 113
Registrován: pát 14. říj 2011 15:48:51
bydliště: Nitra
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Rancilio Rocky SD

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od kika »

Kávovar čistím asi raz za štvrťrok, používam dezcal (Urnex), ktorý Taliani pribalili ku kávovaru. Podľa návodu sa vsype balenie do nádržky, napustí sa voda do bojlera, nechá sa pôsobiť a potom sa prepláchne, kým nejkde von čistá voda Prvú kávu vylejem. Od kávových usadenín sa pomocou slepej misky čistí detergentom, ktorý mám z obchodu Primacafe. Návody sú aj na Internete (Youtube)
Uživatelský avatar
Maros73
Příspěvky: 6
Registrován: čtv 03. led 2013 11:16:40
bydliště: Košice
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od Maros73 »

Zdravim vospolok,

Mam jeden dotaz, Sliviu mam cca dva mesiace, pouzivam mlyncek Faema MPN a cerstva kava je samozrejmostou. Myslim ze vysledky su zatial pre mna celkom uspokojive, robi to velmi dobre espresso, crema aka ma byt, sem tam sa aj ten nejaky tigrik podari :tany:
Moj problem je ze ked po extrakcii vyberiem paku tak puk je na vrchu vzdy mokry az vodnaty, ale ked ho vyklepnem tak drzi pekne tvar. Paku utahujem na 5 hodin.
Je to normalne? Venovat tomu pozornost ked espresso je skvele?
Dik za vas nazor a postrehy
Uživatelský avatar
dinoo3
více pokročilý
Příspěvky: 329
Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od dinoo3 »

Pokiaľ si spokojný s espressom a tečie to tak ako má tak je zbytočné riešiť konzistenciu puku. Konzistenciu puku vôbec neriešim.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od papun »

Mezi sítkem a kávou je mezírka a proto se ti tam drží zbytek vody. Aby si měl puk suchý musel by si přidat víc kávy. Tím by došlo při utažení páky k stlačení kávy sítkem a puk by pak zůstal suchý.


Pokud je výsledek dle tvých představ, tak to vůbec neřeš!!!
Uživatelský avatar
kubad
více pokročilý
Příspěvky: 190
Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
bydliště:
kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
mlýnek: Fiorenzato F4E Nano

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od kubad »

jak tu padlo, trochu vic kavy a asi posunout mleti, ale pokud je vysledek ok je zbytecne to resit, obcas me to taky udela
tak sem do toho spadl taky :D
Uživatelský avatar
satchieee
více pokročilý
Příspěvky: 185
Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
bydliště: SK, Senec
kávovar: Racilio Silvia
mlýnek: Rancilio Rocky

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od satchieee »

Silviu a Rockyho mam doma od vcera. Neviem, ci je treba podotknut, ze som uz minul od vcera 400 gramov kavy, lebo to asi k tomu patri :)
Hral som sa s mletim, tampovanim a so vsetkym, o com som doteraz tu na fore iba cital. Niektore shoty boli uz na prvy pohlad katastrofalne, ale nasli sa i take, ktore tiekli spravnou rychlostou, kremovali, dokonca sem tam aj tiger vystcil zuby. Ako som sak kochal pohladom na konecne pekne espresso, sklamanie nastalo, ked som ho ochutnal. Vystupovala tam dost vysoka horkost v kombinacii s kyslostou. Pouzival som Prima Presso a Colombia Medelin Supremo. Pred shotom vzdy cca 3 sekundy odpustim vodu. Spolieham sa na to, ze 99% zavad je sposobenych obsluhov kavovaru a ze toto sa bude dat eliminovat. Mate navrhy, v com moze byt problem?
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od primacafe »

Obě tyto kávy dost často pijeme a ani výrazná hořkost ani kyselost v nich není. Jenomže jsem to u zde taky psal. Jak poznat kde pro jednoho je hořkost nebo kyselost normální a druhému překáží. Pak je potřeba mít zcela jasno jestli je to vinou kávy, kávovaru nebo opravdu jen ve vnímání chuti a v představě konkretního člověka o chuti kávy. Pravděpodobně jinak než přímou konfrontací s jiným kávovarem se to nevyřeší.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od papun »

Já osobně jsem hodně laboroval s kyselostí. A nakonec jako hlavní příčina byla teplota vody. Zkus to trošku polaborovat s tím. Zkus neodpoštět, nebo naopak - jednou víc jednou míň a uvidíš co z toho vzejde. A a pak dej vědět.
Uživatelský avatar
satchieee
více pokročilý
Příspěvky: 185
Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
bydliště: SK, Senec
kávovar: Racilio Silvia
mlýnek: Rancilio Rocky

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od satchieee »

Nad tymto som tiez premyslal, pretoze co sa tyka postupu, vzhladu kavy a konzistencie puku, vsetko vyzera byt dobre. Rozmyslal som, ze okrem toho odpustania co pises, si zacnem vsimat hlavne to, ked sa kavovar zase zacne nahrievat (svetlo pri vypinaci). Tieto dve veci by mali mat co docinenia s teplotou vody. Technicke zasahy do kavovaru by som nerad robil, dufam, ze to ani nebude potrebne.
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
Uživatelský avatar
dinoo3
více pokročilý
Příspěvky: 329
Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od dinoo3 »

Konzistencia puku závisí aj od druhu kávy. Na dosiahnutie ideálneho výsledku pri rôznych odrodách je potrebné vždy iné mletie a množstvo (Hovorím o relatívne minimálnych zmenách). Dôležitý je výsledný extrakt a to množstvo, výzor a predovšetkým chuť.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od primacafe »

O jedné z příčin hořkoé kávy ze Silvie se psalo zde: viewtopic.php?f=102&t=1640&hilit=hork%C ... a+rancilio. Stejně tak to může být spojené i s kyselostí kávy.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
satchieee
více pokročilý
Příspěvky: 185
Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
bydliště: SK, Senec
kávovar: Racilio Silvia
mlýnek: Rancilio Rocky

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od satchieee »

Tuto temu som uz pozeral, dakujem. Je mozne, ze problem s termostatom by bol pri novom kuse?
Ako vyzera taky teplomer, s ktorym by som to vedel premerat?
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od primacafe »

Je to možné. Termostaty se mohou v regulování teploty hodně líšit.
Teploměrem je dost těžké něco měřit. Nejlepší je ochutnat hotové espresso. V podstatě vycházet ze zkušenosti.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
satchieee
více pokročilý
Příspěvky: 185
Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
bydliště: SK, Senec
kávovar: Racilio Silvia
mlýnek: Rancilio Rocky

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od satchieee »

papun píše:Já osobně jsem hodně laboroval s kyselostí. A nakonec jako hlavní příčina byla teplota vody. Zkus to trošku polaborovat s tím. Zkus neodpoštět, nebo naopak - jednou víc jednou míň a uvidíš co z toho vzejde. A a pak dej vědět.
No podla tohto clanku zohrava odpustanie a sledovanie kontrolky nahrievania podstatnu cast pripravy.

Kód: Vybrat vše

http://coffeemachineman.com.au/2008/09/03/rancilio-silvia-pid-temperature-surfing/
Rozdiel medzi hornou a dolnou teplotou az 32 stupnov?? Tak to by ma ani vo sne nenapadlo. Tak to mam asi este velmi vela pokusov pred sebou...
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
Uživatelský avatar
elwoodblues
více pokročilý
Příspěvky: 433
Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
bydliště: Brno
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Mazzer Jolly

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od elwoodblues »

jakási odchylka od ideální teploty je možná, ale moje zkušenost je taková, že když je příliš velká, espresso ani nevypadá OK. Buďto málo a příliš tmavé pěny, když je teplota vysoká, nebo v opačném případě je crema moc světlá. Zatím jsem neměl espresso, které by vypadalo opravdu dobře, teklo správnou dobu a stálo za prd. To je mi trochu divné.
Jinak já to dělám tak, že po nahřátí pustím vodu normálně hlavou bez nasazené páky do šálků, abych je nahřál. Tím se teplota ochladí natolik, že kontrolka sepne. Po cca půl minutě zhasne, vyleju šálky a před shotem odpustím tolik vody, dokud jde pára a syčí to. Pak bleskově nasadím páku a už to valí.
Každý svého kafe strůjcem
Uživatelský avatar
mvaldo
více pokročilý
Příspěvky: 181
Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
bydliště: Púchov
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od mvaldo »

postupujem podobne ;)
odpúšťam cca. 8 sek.
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od papun »

Vysledoval jsem, že nejvyšší teplota je chvilku po vypnití nahřívání. - Ono těleso vydá ještě zbytkové teplo. Občas se vytlačí pár kapek i přes parní trysku. Na tuto chvíli počkám a pak odpustím vodu tak aby nešla pára a pak připravuju. Dost podobně jak píše elwoodblues.

V podstatě jsem zjistil, že raději ať je voda teplejší než má být - káva je horčí, než aby byla studená a kafé bylo kyselé. To mi vadí.
Uživatelský avatar
satchieee
více pokročilý
Příspěvky: 185
Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
bydliště: SK, Senec
kávovar: Racilio Silvia
mlýnek: Rancilio Rocky

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od satchieee »

Dnes vyskusam Vas postup, aj ked sa mi zda, ze tymto padom to davate najvyssim stupnom teploty, akym sa vobec da.
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
Zamčeno

Zpět na „RANCILIO“