Najprv začnem takto - sem tam si urobím kávu aj v kapsuľovom tassime. Je tam tlak 3,3 baru, hrubé mletie, káva vákuovo namletá, na konci ešte cez tu kávu prejde "para" aby prečistilo trysku (to už beriem šálku preč). Ale vôňa kávy je po celom byte, aj ta káva nejak tak vonia po káve.
No a potom keď si urobím v pákovke. Káva pekne voní po namletí, ok (skúšané s čerstvými kávami s pražiarne). Dám do páky, vyjde káva ale ďalej nič. Žiadna vôňa po príprave. A aj keď mám "olejové" espresso po privoňaní to má skôr také tie "čokoládové tóny" než vôňa kávy. Espresso chutí ok.
Má to tak byť ? Je možné, že tým že je káva namletá v tom disku tak po začiatku vyjde najprv vôňa mletej kávy (v podstaté tá ktorá sa uvoľní keď dávkujem svoju namletú do páky ? Alebo sa vôňa pri tom hrubšom mletí nejak inak extrahuje ? V tassime je teda dosť horúca voda, nemôže to byť tým ?
Stále mi to vŕta hlavou.
A presne to isté sa mi stáva - keď si dám kávu niekde na pumpe, alebo mcdonald - opäť rýchlo pretečená káva, predpokladám že ani surovina nebude bohvieako kvalitná - akorát je predtým namletá - ale keď vôjdem po nejakom čase do auta. Tak je tam pekná kávová vôňa.
Keď si zoberiem svoje espresso zo sebou do auta a po kratšom čase sa vrátim tak nič.

Ešte ma napadá, že keď je väčší objem a horúcejšia káva. Viac sa z nej "dymí" a to môže extrahovať vôňu do priestoru.
Čo vy na to ? (chápem, že je to blbosť, ale stále nad tým rozmýšľam, prečo oveľa horšie prípravy (staršie suroviny, rýchlopretečenie) rozvoniavaju a keď robím všetko správne tak nič.