
Poděkování PrimaCafe
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Lapi
- začátečník
- Příspěvky: 67
- Registrován: ned 13. led 2013 19:18:05
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancillio Silvia -PID Bunacafe , EX-Gaggia Baby Twin
- mlýnek: Gaggia MDF-EX, ASCASO I-STEEL
Re: Poděkování PrimaCafe
Děkuji za skvělé zpravy
už se na ně těším.

- Lapi
- začátečník
- Příspěvky: 67
- Registrován: ned 13. led 2013 19:18:05
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancillio Silvia -PID Bunacafe , EX-Gaggia Baby Twin
- mlýnek: Gaggia MDF-EX, ASCASO I-STEEL
Re: Poděkování PrimaCafe
Tak vše dnes dorazilo, moc děkuji za rychlost
zatím jsem vyzkoušel jen PRIMA PRESSO ale moc rychle proteklo asi musím více najemno namlít.Musím zkoušet ale crema a chut v pořádku.

- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Poděkování PrimaCafe
Tak už jen vypilovat mletí. A jak se tak dívám na hodiny, tak už dnes příležitost nebude. Jedině že byste chtěl do rána chodit kolem chalupy. 

_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Lapi
- začátečník
- Příspěvky: 67
- Registrován: ned 13. led 2013 19:18:05
- bydliště: Praha
- kávovar: Rancillio Silvia -PID Bunacafe , EX-Gaggia Baby Twin
- mlýnek: Gaggia MDF-EX, ASCASO I-STEEL
Re: Poděkování PrimaCafe
Dnes večer jsem měl již dvě
a to stačí
jednu od Vás a jednu od konkurence( Kenya AA TOP Guama) ta uz se povedla ale crema je lepší od vás. Kolik plníte misku LM 14g? myslím že jsem dal málo.


- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Poděkování PrimaCafe
Zatím jsem neměl potřebu misku LM řešit. Používáme běžné misky. To bude muset odpovědět někdo jiný a na jiném místě.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- mleitgeb
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: ned 14. zář 2008 19:28:44
- bydliště: Jihočeský kraj
- kávovar: LelitBianca,MCE Perla 1gr SAE,R.S.,LaPavoni Europic.,Hario
- mlýnek: Macap 2xMXD,4xM5D,M5,R. Rocky, Baratza Sette 270wi
Re: Poděkování PrimaCafe
Musím a chci opět poděkovat panu Konečnému a PrimaCafe. Občas ze zvědavosti objednám kávu z nějaké "známé" či méně známé pražírny. Naposledy CoffeeSource degustační balíček. Varuji každého soudného člověka, který nechce přejít na pití čaje (i PIGI je pak lepší) a nebo si zničit zdraví. Velmi bídné zrno, ještě bídnější pražení, strašlivý smrad z balíčku, káva ani po umletí nevoní, hnusná, nekávová chuť, hořkost, trpkost s ocasem, kterého se nezbavíte. Zatím u dvou ze čtyřech v balíčku - na zbytek si musím dát pauzu. Kolega v práci zrnka kávy rád i na ochutnávku rozkouše, tohle ho ale dostalo, šel plivat.
Kompost to jistí, vyhozeno 677,- Kč. Popravdě, ta cena byla podezřelá... Vracím se tímto k obehranému, nechápu, jak to PrimaCafe dělá, ale zatím jsem v ČR nenašel lepší pražírnu. Nechápu, kdo v kavárně chce prodávat např. zmiňovaný CS a pod., ale bohužel existují takové kavárny a tím pádem existují i Ti, kteří to pijí/vypijí a ještě si snad pochutnají!? Nevím, jestli pan Konečný neodebírá kávu od samého Lucifera (mnohé by to vysvětlovalo), ale je pekelně dobrá...
Kompost to jistí, vyhozeno 677,- Kč. Popravdě, ta cena byla podezřelá... Vracím se tímto k obehranému, nechápu, jak to PrimaCafe dělá, ale zatím jsem v ČR nenašel lepší pražírnu. Nechápu, kdo v kavárně chce prodávat např. zmiňovaný CS a pod., ale bohužel existují takové kavárny a tím pádem existují i Ti, kteří to pijí/vypijí a ještě si snad pochutnají!? Nevím, jestli pan Konečný neodebírá kávu od samého Lucifera (mnohé by to vysvětlovalo), ale je pekelně dobrá...
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Poděkování PrimaCafe
Děkuji, potěší a povzbudí k další práci.
Nemáme potřebu šetřit na surovině ani na procesu pražení a dáváme do něj maximum které umíme.
Je v tom určitě i těch 22 let které pražení kávy věnujeme s maximálním zájmem.
Nemáme potřebu šetřit na surovině ani na procesu pražení a dáváme do něj maximum které umíme.
Je v tom určitě i těch 22 let které pražení kávy věnujeme s maximálním zájmem.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Galina
- pokročilý
- Příspěvky: 96
- Registrován: čtv 14. črc 2011 14:01:50
- bydliště: Plzeň
- kávovar: Catler ES 4050
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Poděkování PrimaCafe
Ano, kdo jednou ochutná kávu pana Konečného, tak jinou nemůže a když jinou musí, tak si vzpomene ...... snad jsou v této pražírně už všichni proti škytání imunní....ha.
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: Poděkování PrimaCafe
Pod tohle bych se podepsal.....mleitgeb píše:Musím a chci opět poděkovat panu Konečnému a PrimaCafe. Občas ze zvědavosti objednám kávu z nějaké "známé" či méně známé pražírny. Naposledy CoffeeSource degustační balíček. Varuji každého soudného člověka, který nechce přejít na pití čaje (i PIGI je pak lepší) a nebo si zničit zdraví
Vpodstatě stejný příběh,vyzkoušel jsem jejich směs ze studijních důvodů ,ten hlavní byla koupě konvičky ke šlehání

- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Poděkování PrimaCafe
Taky se podepíšu.... Papun 

- lukky78
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pon 15. čer 2015 20:19:30
- bydliště: BO
- kávovar: DeLonghi, Catler ES 8012, Bezzera Magica, Rocket R Nine One
- mlýnek: Compak K3 Timer, Porlex Tall
Re: Poděkování PrimaCafe
Zdravím všechny pressomaniaky,
můžete si koupit excelentní kávovar k tomu perfektní mlýnek a další super vybavení za Xtisíc, ale pokud budete mít kávu přepraženou, nedopraženou, starou tak i s tímto vybavením nebude nikdy vaše espresso tak jak má být. Já osobně jsem už na trhu pár pražíren vyzkoušel, ale vždy jsem se s přípravou espressa trápil a nikdy jsem nedosáhnul výsledku (npř. chuť, mletí, crema, 25/25) jako s kávou z PRIMACAFE. Nyní si přípravu espressa vyloženě užívám a mám z toho radost jak nikdy před tím.
Tímto chci poděkovat p. majiteli Liborovi za profesionální a lidský přístup, svou práci děláte opravdu skvěle, jen tak dál.
P.S. Všem můžu s jistotou tuto pražírnu doporučit, budete určitě spokojení.
Lukáš
můžete si koupit excelentní kávovar k tomu perfektní mlýnek a další super vybavení za Xtisíc, ale pokud budete mít kávu přepraženou, nedopraženou, starou tak i s tímto vybavením nebude nikdy vaše espresso tak jak má být. Já osobně jsem už na trhu pár pražíren vyzkoušel, ale vždy jsem se s přípravou espressa trápil a nikdy jsem nedosáhnul výsledku (npř. chuť, mletí, crema, 25/25) jako s kávou z PRIMACAFE. Nyní si přípravu espressa vyloženě užívám a mám z toho radost jak nikdy před tím.
Tímto chci poděkovat p. majiteli Liborovi za profesionální a lidský přístup, svou práci děláte opravdu skvěle, jen tak dál.
P.S. Všem můžu s jistotou tuto pražírnu doporučit, budete určitě spokojení.
Lukáš
Že jsem tu lezl :-)
Re: Poděkování PrimaCafe
Ďakujem PRIMACAFE za výbornú kávu.
- Galina
- pokročilý
- Příspěvky: 96
- Registrován: čtv 14. črc 2011 14:01:50
- bydliště: Plzeň
- kávovar: Catler ES 4050
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Poděkování PrimaCafe
Děkuji za doručení kávy s překvapením ! Překvapení bylo o to větší, když jsem si večer chtěla zapít prášek a použila přibalenou lahvinku, myslíc, že je to jablečný mošt !!!!! Automaticky jsem udělala pořádný lok ........ještěže to byl prášek na spaní, z toho šoku bych jinak asi neusnula.
Holt jak jsem stará, tak jsem blbá. Ale vlastně mě ten dárek dojal !
Dojatě vám do pražírny z Plzně mávám a přeji vše jen dobré ! Ať vám zdraví a síly drží do dalšího úspěšného roku a stroje šlapou jak mají !!!
Holt jak jsem stará, tak jsem blbá. Ale vlastně mě ten dárek dojal !
Dojatě vám do pražírny z Plzně mávám a přeji vše jen dobré ! Ať vám zdraví a síly drží do dalšího úspěšného roku a stroje šlapou jak mají !!!
- OndraPod
- začátečník
- Příspěvky: 78
- Registrován: sob 30. lis 2013 20:28:48
- bydliště: Praha východ
- kávovar: Rancilio Silvia BC PID
- mlýnek: ECM S-Manuale 64mm
Re: Poděkování PrimaCafe
Také chci poděkovat PrimaCafé za vánoční bonus v zásilce a hlavně za stálou kvalitu pražené kávy, velký výběr a bezchybné rychlé vyřizování objednávek.
Díky!
Díky!
- Meryl
- Příspěvky: 7
- Registrován: pon 21. bře 2016 22:38:47
- bydliště: Brno-venkov
- kávovar: Lelit PL 41 EM
- mlýnek: Ascaso I-steel
Re: Poděkování PrimaCafe
Zdravím všechny příznivce skvělé kávy,
chtěla bych poděkovat provozovatelům tohoto fóra - administrátorovi, moderátorům a také všem členům, kteří jsou ochotni se podělit o zkušenosti.
Doteď jsem si myslela, jaké děláme doma dobré espresso na plastovém pákovém stroječku za pár tisíc.
Plánovali jsme koupit nový, trochu lepší plastový kávovar. Těch za 5000,- bylo tolik, že jsem si řekla - musím si o tom něco víc zjistit. A tak jsem narazila na toto fórum, před pár dny. OTEVŘELI JSTE MI OČI, DĚKUJI!
Teď se chystáme koupit samožřejmě úplně jiný kávovar, rádi připlatíme, rádi budeme zkoušet a objevovat. A konečně budeme doma dělat opravdové espresso (teda až se to naučíme). Mám radost, že se někam posuneme.
Toto fórum je úžasná, bohatá studnice informací!
Našla jsem tady odpovědi na všechny dosavadní zásadní otázky. (A to jsem se ještě na nic nezeptala)
Takže ještě jednou díky všem.
chtěla bych poděkovat provozovatelům tohoto fóra - administrátorovi, moderátorům a také všem členům, kteří jsou ochotni se podělit o zkušenosti.
Doteď jsem si myslela, jaké děláme doma dobré espresso na plastovém pákovém stroječku za pár tisíc.


Toto fórum je úžasná, bohatá studnice informací!
Našla jsem tady odpovědi na všechny dosavadní zásadní otázky. (A to jsem se ještě na nic nezeptala)
Takže ještě jednou díky všem.

- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Poděkování PrimaCafe
Dnes ráno jsem krátce navštívil pana Konečného. Z návštěvy mám velmi příjemný pocit. Srdečnost a ochota. Přestože nebylo moc času, vypil jsem nejprve dvě kávičky a ještě na odchodu mezi dveřmi jednu, o které jsme zrovna vedli řeč. Paní Konečná zná dokonale všechny druhy, které kdy Primacafé nabízelo. Dokonalý začátek dne se skvělými lidmi.
Krásné a spokojené prožití Velikonočních svátků! Děkuji!
Krásné a spokojené prožití Velikonočních svátků! Děkuji!

- Baldion
- Příspěvky: 33
- Registrován: pon 11. čer 2012 18:17:15
- bydliště: Vracov
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Poděkování PrimaCafe
U PrimaCafe nakupuji kávu již několik let a tentokrát jsem nestihl včas objednat. Takže jsem zůstal "na suchu" a v nouzi nejvyšší jsem koupil kávu v místní pražírně. Vydržel jsem u ní několik dní a dnes (po otevření balíčku od PrimaCafe) se s povděkem vracím k osvědčené značce.
Rozdíl v kvalitě kávy je zřejmý už na první pohled. Zrna od PrimaCafe jsou pravidelná, zdravá a stejnoměrně upražená.Taky hotové espreso vypadá zcela jinak. PrimaCafe má výrazně bohatší cremu a jemnější chuť (obojí Indian monsooned - 100% robusta, obojí několik dní po pražení). Je neuvěřitelné, jak rozdílné mohou být dvě kávy stejného druhu.
Prostě jsem se znovu přesvědčil o tom, že pan Konečný se svojí paní dělají svou práci skvěle a jejich káva je něco mimořádného.
Moc děkuji, jsem za to velice vděčný.

Rozdíl v kvalitě kávy je zřejmý už na první pohled. Zrna od PrimaCafe jsou pravidelná, zdravá a stejnoměrně upražená.Taky hotové espreso vypadá zcela jinak. PrimaCafe má výrazně bohatší cremu a jemnější chuť (obojí Indian monsooned - 100% robusta, obojí několik dní po pražení). Je neuvěřitelné, jak rozdílné mohou být dvě kávy stejného druhu.
Prostě jsem se znovu přesvědčil o tom, že pan Konečný se svojí paní dělají svou práci skvěle a jejich káva je něco mimořádného.
Moc děkuji, jsem za to velice vděčný.

Kávovary: Gaggia Classic, Vacuum Pot Hario, Hario dripper
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
- PaSto
- Příspěvky: 33
- Registrován: ned 19. čer 2016 15:22:50
- bydliště: České Budějovice
- kávovar: Rancilio Silvia PID BunaCafé edice
- mlýnek: Niche Zero
Re: Poděkování PrimaCafe
Chtěl bych poděkovat PrimaCafe za existenci tohoto fóra. Je opravdu nabité cennými informacemi. Doporučuji všem začínajícím kávičkářům, aby měli trpělivost a četli a četli.. Je tu vše. Po půlroce nasávání informací jsem pořídil první pořádnou sestavu (Rancilio Silvia PID + Rocky) a jsem naprosto spokojený. Ovšem samotný kávovar je jen nástroj a to pravé potěšení zažívám každý den s kávou od PrimaCafe. S lehkou nedůvěřivostí jsem vyzkoušel několik jiných pražíren a byla to jen ztráta času a spoustu nervů při přípravě kávy.. Teď už objednávám jedině z PrimaCafé. DÍKY!! 

- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Poděkování PrimaCafe
Děkuji všem, hlavně začínajícím, kteří najdou odvahu a napíší do fóra jednoduchým a všem srozumitelným způsobem. Který nenavozuje u začínajícího kávičkáře stav méněcennosti. Konkretně třeba v hodnocení káv. Z četnosti příspěvků v hodnocení káv v poslední době to vypadá, jako bychom neměli žádné zákazníky. Opak je však pravdou. Přesto, že za posledních pár let stoupnul počet pražíren přímo raketovým způsobem a určitý pokles zákazníků byl chvíli cítit, se vše poměrně rychle vrátilo do starých kolejí. Lidé se v džungli pražíren poměrně rychle zorientovali a dovedou si v současné době z poskytovaných (mnohdy neseriozních) informací jednotlivých prodejců káv správně vybrat.
Pokud mám možnost příležitostně s našimi zákazníky hovořit a přijde řeč na napsání krátkého hodnocení káv, dostávám vždy tu stejnou odpověď. Jsou to obavy z toho, že nemají napito tolik jako odborníci na foru, že jejich vyjadřování nebude dost odborné, protože toho v kávách necítí tolik jako někteří jedinci. Konkretně mají na mysli všechno to ovoce o kterém se ve spojení s kávou všude hovoří. Dostávají moji odpověď, že ani já tam všechno to co mnohdy slyším a čtu, také necítím. Důležité je aby napsali svoje momentální pocity jednoduchým způsobem. Třeba se někdy dopracují k tomu, že spolu s kávou si budou vychutnávat všechno exotické ovoce. Když se k tomu nedopracují a jejich káva jim bude chutnat, je dobře i tak a nemusí se ničím trápit.
Pokud mám možnost příležitostně s našimi zákazníky hovořit a přijde řeč na napsání krátkého hodnocení káv, dostávám vždy tu stejnou odpověď. Jsou to obavy z toho, že nemají napito tolik jako odborníci na foru, že jejich vyjadřování nebude dost odborné, protože toho v kávách necítí tolik jako někteří jedinci. Konkretně mají na mysli všechno to ovoce o kterém se ve spojení s kávou všude hovoří. Dostávají moji odpověď, že ani já tam všechno to co mnohdy slyším a čtu, také necítím. Důležité je aby napsali svoje momentální pocity jednoduchým způsobem. Třeba se někdy dopracují k tomu, že spolu s kávou si budou vychutnávat všechno exotické ovoce. Když se k tomu nedopracují a jejich káva jim bude chutnat, je dobře i tak a nemusí se ničím trápit.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Poděkování PrimaCafe
No, jo, ovoce v kávě.... vždyť jde jen o šálení mozku.
Bohužel , laik má buď správnou představu, že káva je káva a chutná nebo nechutná nebo pochytí někde (třeba tady), že v kávě musí rozeznat ovoce , ale on ho tam necítí, a proto je méněcenný, nebo má špatný kávovar.
Ale není. Nicméně k tomu má ještě druhou vadnou představu, že kvalitu espressa pozná podle pěny (pardon, krémy).
Co k tomu říct?
"Ovoce" v pražené kávě jsou pouze zbytky nerozložených organických a anorganických kyselin, obsažených původně v zrnu
(maleinová, citronová, chlorogenová, fosforová...)
a k tomu dalších nově vzniklých při procesu pražení
(octová, mravenčí, kofeinová,fumarová...)
případně další chuťově charakteristické chemikálie vzniklé při pražení
Ano, je rozdíl, jak chutná citronová a jak octová, to snad pochopí každý.
Jenže na konci jde o mix všeho v různých poměrech, kde jedno ovlivňuje druhé (každá chemikálie může potlačit nebo zesílit vliv dalších)
a je to tak komplexní, že dodnes nikdo proces pražení nedokáže úplně "vědecky" rozklíčovat.
A tenhle chemický guláš působí na jazyk. A ten má každý jiný!!
Na něco citlivý, na něco ne.
Mimochodem, chuťově nejodpornější část espressa je právě ta krema, i když tak hezky vypadá...
Nenechte se přesvědčit, že káva musí chutnat jako ovoce, když bude hodně dobrá, tak bude vždy acidní, k tomu sladká, se slabším tělem, třeba zajímavá, pro někoho perfektní.
Nenechte se přesvědčit, že káva musí být silná a hořká, když bude hodně dobrá, pak bude bez charakteru, bez sladkosti se silným tělem a silným dojmem, super, pro někoho
Nenechte se přesvědčit, že musíte jít středem, pokud máte rádi extrémy
Prostě pijte takovou, která vám chutná, pokud nepoznáte ovoce, nebo nerozlišíte lískový oříšek od myšiny, kašlete na to, podstatný je dobrý pocit.
Ale nestyďte se za to, pokud plujete ve středu, je tam vždy většina lidí, tak co. Jsou extrémy vždy to nejlepší?
I káva středu je výborná, má mírnou aciditu, která dává živost a charakter, někdy o ni vlastně ani nevíte, plné sladké tělo s nádechem hořkého karamelu. Není hořká, že probudí mrtvého, ale můžete v ní to ovoce najít, pokud na to máte buňky, když ne, tak se nic neděje. I tak chutná. A druhy kávy rozeznáte. (Teď mně napadá, já vlastně ani nevím, jak většina z toho ovoce chutná, nikdy jsem to nejedl.)
Ale káv je mnoho, je to jako s vínem.
Ovšem i dobrá se dá zabít špatnou přípravou, zejména podextrahováním. Proto raději pracovat na sobě a nedegradovat dobrou kávu.
Teď se sice nerad, moje radost není příprava espressa, ale pražení kávy, a to sem nepatří, ale nedá mi to, zmíním o primacafé.
Nejsem zákazník, logicky, ale čas od času, jen tak pro kontrolu nějaký vzorek objednám.
Tedy: poděkování za fórum, to pro mně kávu objevilo, nechápu, že to ještě funguje (jen kolik času mně stojí tady napsat těch pár vět), klobouk dolů.
Obdiv za to, že nejedou v módní vlně ovocné džusové kávy (nehaním, má to své chuťové příznivce, ale pro mně je káva něco jiného) a že jsou schopni pražit takovou paletu káv. A udržet standardní opakovatelnou kvalitu. A trefit se do chuti tak rozdílných zákazníků. To rozhodně běžné není. Bez agresivní reklamy a sebevychvalování se.
Bohužel , laik má buď správnou představu, že káva je káva a chutná nebo nechutná nebo pochytí někde (třeba tady), že v kávě musí rozeznat ovoce , ale on ho tam necítí, a proto je méněcenný, nebo má špatný kávovar.
Ale není. Nicméně k tomu má ještě druhou vadnou představu, že kvalitu espressa pozná podle pěny (pardon, krémy).
Co k tomu říct?
"Ovoce" v pražené kávě jsou pouze zbytky nerozložených organických a anorganických kyselin, obsažených původně v zrnu
(maleinová, citronová, chlorogenová, fosforová...)
a k tomu dalších nově vzniklých při procesu pražení
(octová, mravenčí, kofeinová,fumarová...)
případně další chuťově charakteristické chemikálie vzniklé při pražení
Ano, je rozdíl, jak chutná citronová a jak octová, to snad pochopí každý.
Jenže na konci jde o mix všeho v různých poměrech, kde jedno ovlivňuje druhé (každá chemikálie může potlačit nebo zesílit vliv dalších)
a je to tak komplexní, že dodnes nikdo proces pražení nedokáže úplně "vědecky" rozklíčovat.
A tenhle chemický guláš působí na jazyk. A ten má každý jiný!!
Na něco citlivý, na něco ne.
Mimochodem, chuťově nejodpornější část espressa je právě ta krema, i když tak hezky vypadá...
Nenechte se přesvědčit, že káva musí chutnat jako ovoce, když bude hodně dobrá, tak bude vždy acidní, k tomu sladká, se slabším tělem, třeba zajímavá, pro někoho perfektní.
Nenechte se přesvědčit, že káva musí být silná a hořká, když bude hodně dobrá, pak bude bez charakteru, bez sladkosti se silným tělem a silným dojmem, super, pro někoho
Nenechte se přesvědčit, že musíte jít středem, pokud máte rádi extrémy
Prostě pijte takovou, která vám chutná, pokud nepoznáte ovoce, nebo nerozlišíte lískový oříšek od myšiny, kašlete na to, podstatný je dobrý pocit.
Ale nestyďte se za to, pokud plujete ve středu, je tam vždy většina lidí, tak co. Jsou extrémy vždy to nejlepší?
I káva středu je výborná, má mírnou aciditu, která dává živost a charakter, někdy o ni vlastně ani nevíte, plné sladké tělo s nádechem hořkého karamelu. Není hořká, že probudí mrtvého, ale můžete v ní to ovoce najít, pokud na to máte buňky, když ne, tak se nic neděje. I tak chutná. A druhy kávy rozeznáte. (Teď mně napadá, já vlastně ani nevím, jak většina z toho ovoce chutná, nikdy jsem to nejedl.)
Ale káv je mnoho, je to jako s vínem.
Ovšem i dobrá se dá zabít špatnou přípravou, zejména podextrahováním. Proto raději pracovat na sobě a nedegradovat dobrou kávu.
Teď se sice nerad, moje radost není příprava espressa, ale pražení kávy, a to sem nepatří, ale nedá mi to, zmíním o primacafé.
Nejsem zákazník, logicky, ale čas od času, jen tak pro kontrolu nějaký vzorek objednám.
Tedy: poděkování za fórum, to pro mně kávu objevilo, nechápu, že to ještě funguje (jen kolik času mně stojí tady napsat těch pár vět), klobouk dolů.
Obdiv za to, že nejedou v módní vlně ovocné džusové kávy (nehaním, má to své chuťové příznivce, ale pro mně je káva něco jiného) a že jsou schopni pražit takovou paletu káv. A udržet standardní opakovatelnou kvalitu. A trefit se do chuti tak rozdílných zákazníků. To rozhodně běžné není. Bez agresivní reklamy a sebevychvalování se.