Gaggia Classic
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: sob 02. črc 2011 22:02:42
- bydliště: Jižní Čechy
- kávovar: Lelit Bianca V3, Moccamaster One Cup, Gaggia Classic + PID
- mlýnek: Eureka Mignon Silenzio
Re: Gaggia Classic
Ke kyselosti kávy ... mám pocit, že to opravdu může být i nízkou teplotou vody. Koupil jsem si taky 90 st. termostat, přijde mi, že se voda nahřeje strašně rychle. Měl jsem pak pocit, že je káva o trochu kyselejší, než by mohla. Nastavil jsem mlýnek o kousek hruběji a dávám větší množství, takže ok. Ale napadlo mě, že bychom mohli porovnat, za jak dlouho se nám nahřeje bojler (rozsvítí se světlo) u úplně vychladlého stroje. Teplotu nemám jak změřit, tak aspoň tohle. Pokud by napsal i někdo, kdo má s 90 st. termostatem kávu bez problémů
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 101
- Registrován: pát 06. dub 2012 14:48:40
- bydliště: Velehrad
- kávovar: Gaggia Classic, Bialetti Moka Induction, Hario V60
- mlýnek: Niche Zero, Comandante C40 MK3
Re: Gaggia Classic
Ano Zdendo, mám 6g i 12g standart a bez problémů je používám, byť mi v Hraspu říkali opak. Proti 7g Gaggia se vleze o něco míň kávy. Vrátil jsem se zpět k originál termostatu, ale asi vyzkouším ještě ten 100 stupňový, který by snad mohl být "ideální". Co se týká nahřívání vody, to se těžko posuzeje, kávovar nechávám 10-15min nahřát a až pak dělám kávu...
-
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: sob 02. črc 2011 22:02:42
- bydliště: Jižní Čechy
- kávovar: Lelit Bianca V3, Moccamaster One Cup, Gaggia Classic + PID
- mlýnek: Eureka Mignon Silenzio
Re: Gaggia Classic
Měřit dobu ohřevu teploty v bojleru je na prd, mění se to dost podle teploty v místnosti.
Jednou jsem spustil extrakci těsně po rozsvícení světla (termostat vypnul) a jednou jsem si přihřál bojler tlačítkem na páru. Chuť se výrazně zlepšila a to tak, že právě zmizela ta kyselost. Takže taky pořídím 100 st. termostat
Jednou jsem spustil extrakci těsně po rozsvícení světla (termostat vypnul) a jednou jsem si přihřál bojler tlačítkem na páru. Chuť se výrazně zlepšila a to tak, že právě zmizela ta kyselost. Takže taky pořídím 100 st. termostat
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 101
- Registrován: pát 06. dub 2012 14:48:40
- bydliště: Velehrad
- kávovar: Gaggia Classic, Bialetti Moka Induction, Hario V60
- mlýnek: Niche Zero, Comandante C40 MK3
Re: Gaggia Classic
Taky ho ještě nemám, zatím jsem zpět u originálu a případně trošku odpouštím vodu. Jakmile ho budu mít, určitě se podělím o zkušenost.
- honex
- pokročilý
- Příspěvky: 83
- Registrován: pon 10. říj 2011 18:43:33
- bydliště: Hradec Králové
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Měl bych dotaz ohledně výměny těsnění v hlavě. Narazil jsem v eshopech na dva rozměry pro Gaggii 8mm a 9mm. Který z nich je vhodný pro Classic?
Re: Gaggia Classic
ahojte,
tiez sa chcem pochvalit ze som sa stal hrdym majitelom tejto klasiky.
Dostal so pretlakovane misky avsak bez gumoveho tesnenia a tiez aj bez pruzinky na fixovanie misky v portafiltry (asi standard), ale tie nastastie drzia dostatocne pevne, takze zatial nechyba.
Nechapem ale ako mozu posielat pretlakove misky bez toho mini gumenneho dielu ktory ma zabranit rozstrekovaniu kavy vsade navokol.
Trvalo mi 10 dni, kym som (iba) vdaka foram pochopil kde je vada.
Kazdopadne, citam, ze tu niekto vrtal do tych sitiek. Osobne som to spravil tak, ze som klasicke dierkovane dno vyklepol (opatrne vyrazit srobovakom) a cele pevne dno misky pomocou plocheho srobovaku a kladiva odstranil. Sice to vyzera skaredo, kedze som nemal doma pilnik, ale sitka konecne funguju ako maju a zabrusim ich dodatocne.
Kedze mam zatial iba Eta mlyncek, tak som sa ani neobtazoval kupovanim naozaj kvalitnej kavy a pouzivam Tchibo. Vysledky su naozaj roznorode, to surfovanie s teplotou je naozaj otrava. Bud clovek vymina cely zasobnik vody na 3-4 kavy (pre odpustani) alebo ma horucu vodu.
Kazdopadne v poslednej dobe experimentujem s volbou: najskor napenit mlieko potom spravit kavu a mam pocit, ze sa stratila kyslost kavy, povedal by som ze je priam chutnejsia. Viem, ze tento postup nie je spravny a voda by mala byt prilis horuca na dobru kavu, ale naozaj chuti lepsie. Rozmyslam prave preto, ci nahodou nie je problem s termostatom a je mozne ze skusim vymenit za novy (100stupnovy)
Objednanu mam tiez napenovacie rameno zo Silvie a MDF mlyncek.
Chcem sa spytat, skusal niekto upravit portafilter z klasickeho na nahy, alebo je s tym vela prace a radsej kupit novy? Ktory doporucujete?
Jeden problem, ktory zatial neviem odstranit je sila tampovania a jej vplyv na rychlost toku a kvalitu kavy. Tamper som samozrejme vymenil ako prvy ale mam pocit, ze kava je naozaj velmi nachylna na silu utlacenia kavy (nemam to zatila tak v ruke). Da sa tato citlivost priapadne ostranit zmenou hrubky mletia kavy?
tiez sa chcem pochvalit ze som sa stal hrdym majitelom tejto klasiky.
Dostal so pretlakovane misky avsak bez gumoveho tesnenia a tiez aj bez pruzinky na fixovanie misky v portafiltry (asi standard), ale tie nastastie drzia dostatocne pevne, takze zatial nechyba.
Nechapem ale ako mozu posielat pretlakove misky bez toho mini gumenneho dielu ktory ma zabranit rozstrekovaniu kavy vsade navokol.
Trvalo mi 10 dni, kym som (iba) vdaka foram pochopil kde je vada.
Kazdopadne, citam, ze tu niekto vrtal do tych sitiek. Osobne som to spravil tak, ze som klasicke dierkovane dno vyklepol (opatrne vyrazit srobovakom) a cele pevne dno misky pomocou plocheho srobovaku a kladiva odstranil. Sice to vyzera skaredo, kedze som nemal doma pilnik, ale sitka konecne funguju ako maju a zabrusim ich dodatocne.
Kedze mam zatial iba Eta mlyncek, tak som sa ani neobtazoval kupovanim naozaj kvalitnej kavy a pouzivam Tchibo. Vysledky su naozaj roznorode, to surfovanie s teplotou je naozaj otrava. Bud clovek vymina cely zasobnik vody na 3-4 kavy (pre odpustani) alebo ma horucu vodu.
Kazdopadne v poslednej dobe experimentujem s volbou: najskor napenit mlieko potom spravit kavu a mam pocit, ze sa stratila kyslost kavy, povedal by som ze je priam chutnejsia. Viem, ze tento postup nie je spravny a voda by mala byt prilis horuca na dobru kavu, ale naozaj chuti lepsie. Rozmyslam prave preto, ci nahodou nie je problem s termostatom a je mozne ze skusim vymenit za novy (100stupnovy)
Objednanu mam tiez napenovacie rameno zo Silvie a MDF mlyncek.
Chcem sa spytat, skusal niekto upravit portafilter z klasickeho na nahy, alebo je s tym vela prace a radsej kupit novy? Ktory doporucujete?
Jeden problem, ktory zatial neviem odstranit je sila tampovania a jej vplyv na rychlost toku a kvalitu kavy. Tamper som samozrejme vymenil ako prvy ale mam pocit, ze kava je naozaj velmi nachylna na silu utlacenia kavy (nemam to zatila tak v ruke). Da sa tato citlivost priapadne ostranit zmenou hrubky mletia kavy?
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
S kávou Tchibo a mlýnkem ETA bych rozhodně nedělal soudy ohledně chuti. Možná přepálená chutná líp
Každopádně toto řešit až s "definitivní konfigurací". Stejnětak věci jako temperature surfing, naked portafilter a podobné nechat být. Nejdřív se naučit udělat espresso z double i single misky (z double misky to nejspíš půjde líp než ze single) - o tampování se tu taky psalo hodně. A až potom řešit hovadinky typu termostat, temp. surfing, naked portafilter... Pravděpodobně stejně časem zjistíte, že minimálně většinu z nich pro dobré espresso řešit netřeba 


- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Gaggia Classic
Ondrada ma predbehol, ale predsa to už nevymažem...
Podľa mňa na to nejdeš správnym spôsobom.
Tchibo vyhoď, je kyslé jak šľak. Kúp si poriadnu čerstvú kávu z pražiarne, je ich aj na Slovensku dosť veľa a nestojí to tak moc.
Zožeň (alebo vyrob si) nepretlakové misky.
Kým ti nepríde MDF, nacvič si správnu prípravu, ide to aj s ETA mlynčekom (aj ja ho mám). O postupe prípravy je tu na fóre dosť veľa príspevkov.
Tamping - vyskúšaj si ho trebárs na osobnej váhe. Aj tak si ale myslím, že dôležitejšie je správne naplnenie misky, páka to potom "dotlačí".
Temperature surfing a termostat - zatiaľ sa na to vykašli. Pri správnej príprave a správnej kávy by tam kyslosť nemala byť taká výrazná. Proste pred shotom odpusti vodu a basta. A keď sa naučíš robiť espresso tak, že v ňom rozoznáš jednotlivé chute, potom rieš TS. To platí aj pre výmenu termostatu. Ak sa nemýlim, niekto nový tu na fóre už dáva termostat naspäť.
Podľa mňa na to nejdeš správnym spôsobom.
Tchibo vyhoď, je kyslé jak šľak. Kúp si poriadnu čerstvú kávu z pražiarne, je ich aj na Slovensku dosť veľa a nestojí to tak moc.
Zožeň (alebo vyrob si) nepretlakové misky.
Kým ti nepríde MDF, nacvič si správnu prípravu, ide to aj s ETA mlynčekom (aj ja ho mám). O postupe prípravy je tu na fóre dosť veľa príspevkov.
Tamping - vyskúšaj si ho trebárs na osobnej váhe. Aj tak si ale myslím, že dôležitejšie je správne naplnenie misky, páka to potom "dotlačí".
Temperature surfing a termostat - zatiaľ sa na to vykašli. Pri správnej príprave a správnej kávy by tam kyslosť nemala byť taká výrazná. Proste pred shotom odpusti vodu a basta. A keď sa naučíš robiť espresso tak, že v ňom rozoznáš jednotlivé chute, potom rieš TS. To platí aj pre výmenu termostatu. Ak sa nemýlim, niekto nový tu na fóre už dáva termostat naspäť.
Re: Gaggia Classic
ok, testol som konecne naozaj cerstvu kavu (neviem ci by to bola reklama, ale prazena na SK) a musim povedat, ze je to neskutocny rozdiel. Zvacsa postupujem stylom: vela nacitat a potom sa rozhodnut, takze sa snazim dodrziavat vsetky rady ktore som nasiel na nete, crema sa mi darila aj s Tchibom, ale bola velmi bleda a dost nestala.
KEd som otvoril ten sacok s certvou kavou, tak som pochjopil ten rozdiel. Teraz sa mi ale nedari spravne namliet kavu, tak aby som z double dostal standardnych 60ml za tych 25s. Ztazka ziskam polovicu. Pena je krasne tmava, naozaj husta.
Redmann, spominal si, ze tiez pouzivas Eta mlyncek, ake nastavenie pouzivas (predpokladam, ze Eta robi len jeden model, ten moj ma 6 stupnov, kde 1 je najjemnejsie)
Kavy davam vzdy rovnako: kopcom nasypem, zarovnam po okraj misky a potom utlacim.
MDF buhuzial bude cestovat este 2 tyzdne, takze rozmyslam, ze zatial vytiahnem to tchibo a budem trenovat aspon konzistentnost. Skoda dobrej kavy.
KEd som otvoril ten sacok s certvou kavou, tak som pochjopil ten rozdiel. Teraz sa mi ale nedari spravne namliet kavu, tak aby som z double dostal standardnych 60ml za tych 25s. Ztazka ziskam polovicu. Pena je krasne tmava, naozaj husta.
Redmann, spominal si, ze tiez pouzivas Eta mlyncek, ake nastavenie pouzivas (predpokladam, ze Eta robi len jeden model, ten moj ma 6 stupnov, kde 1 je najjemnejsie)
Kavy davam vzdy rovnako: kopcom nasypem, zarovnam po okraj misky a potom utlacim.
MDF buhuzial bude cestovat este 2 tyzdne, takze rozmyslam, ze zatial vytiahnem to tchibo a budem trenovat aspon konzistentnost. Skoda dobrej kavy.
- honex
- pokročilý
- Příspěvky: 83
- Registrován: pon 10. říj 2011 18:43:33
- bydliště: Hradec Králové
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Nastavení mlýnku ETA je dost problematické, já ho většinou měl někde mezi 1 a 2, liší se to podle kávy a jejího stáří. Ale konzistentní shoty z toho nelezly. Počkejte na ten zážitek až se vám podaří dobře pomlít a vychytat tlak tamperu s novým mlýnkem. Já běhal po kuchyni a skákal jako by naši vyhráli mistrovství světa ve fotbale. Tak nádherný shot s lavinovým efektem jsem do té doby neviděl (používám na testování skleničku od bodumu). Práce se singl miskou je údajně obtížnější, ale nijak zvlášť těžké mi to nepřijde. Na druhou stranu, minulý týden jsem zkoušel udělat dvě kávy z double misky a musím potvrdit, že je potřeba mlít jinak, ale možná jsem jen správně neodhadl vhodné plnění do double.
Re: Gaggia Classic
Vdaka za informacie v tomto fore. Rozhodol som sa pre Gaggia Classic + MDF grinder + Base. Kupil som to tu: Cena aj s dopravou na Slovensko € 401,07. Na stranke je sice € 449,00 ale pri plateni kreditkou to odratalo DPH, co som necakal
. Tak uz sa celkom tesim.
Kód: Vybrat vše
http://www.italy-outlet.com/en-eur/i/cat130/product664846.html.

- pianissimo
- Příspěvky: 15
- Registrován: pon 27. čer 2011 13:47:45
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
DObry vecer, po precteni par komentaru zde se musim prohlasit za totalniho analfabeta (hlidani teploty apod) mi zcela nic nerika, protoze mam doma automat, co to udela za me:-) Nicmene me omrzel a rada bych ho vymenila za domaci pakovy pristroj, ktery dokaze udelat " profi" kavu s krasne rezavou penou alias italske espresso.. Vsimla jsem si, ze na tomto foru je nejvice prispevku, znamena to, ze znacka GAGGIA je ta nej ? Hledam totiz ten spravny pristroj, ktery je pro narocneho pijaka kavy, (nerikam narocneho baristu, to zatim nejsem).. Ale kvalita hotoveho espressa me moc zajima.. A predtim jsem mela urcite zkusenosti s pakovym pristrojem, ovsem v nizke cenove relaci 3000 Kc
)
Prosim tedy o radu, jaky pristroj byste doporucili svemu priteli anebo vam osobne, pokud byste se meli rozhodovat do ceny cca 12000 Kc, spis o neco mene:-) za vsechny rady budu velmi vdecna.. Nechci Delonghi , Krups a podobne znacky, co najdu v Tescu.. Zvazuji Gaggia Classic, ale zajimalo by me, co presvedcilo vas, co ho mate, ze ho mate doma a jste s nim spokojeni..
...

Prosim tedy o radu, jaky pristroj byste doporucili svemu priteli anebo vam osobne, pokud byste se meli rozhodovat do ceny cca 12000 Kc, spis o neco mene:-) za vsechny rady budu velmi vdecna.. Nechci Delonghi , Krups a podobne znacky, co najdu v Tescu.. Zvazuji Gaggia Classic, ale zajimalo by me, co presvedcilo vas, co ho mate, ze ho mate doma a jste s nim spokojeni..

- pianissimo
- Příspěvky: 15
- Registrován: pon 27. čer 2011 13:47:45
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
to jste mi dal brouka do hlavy:-) a mezi jakym pristrojem jste se jeste rozhodoval???
- Jožin
- více pokročilý
- Příspěvky: 161
- Registrován: sob 01. srp 2009 16:04:26
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Měl jsem Gaggii a teď mám Silvii. Obě dělají dobré kafé, ale Gaggia možná trošku lepší, tedy stabilnější výsledek. Jinak je, ale Silvia ve všech dalších ohledech lepší, je to takový robustní a poctivý stroj. V každém případě Vás může čekat výměna termostatu, není to sice jisté, ale dost pravděpodobné. Když bude voda málo teplá bude káva kyselá, když moc tak bude hořká. Nakonec mlýnek, bez mlýnku je každá pákovka vyhozené peníze. Když to nakonec spočítáte je automat levná koupě.
Přeji dobré kafíčko.
Přeji dobré kafíčko.
Re: Gaggia Classic
Podařilo se mi sehnat na ebay.uk jeden kousek, můžete mi napsat, jestli je přívodní šňůra odendávací nebo je napevno a budu potřebovat redukci?
Re: Gaggia Classic
napajacia snura je odnimatelna, bud vymenis alebo staci kupit europsku koncovku a tu staru odfiknut.
Inak kedze je to talianska znacka, tak nikdy nevies, napriklad mlyncek MDF mi prisiel s EU koncovkou a len UK redukciou, ktoru proste das prec.
Inak kedze je to talianska znacka, tak nikdy nevies, napriklad mlyncek MDF mi prisiel s EU koncovkou a len UK redukciou, ktoru proste das prec.
Re: Gaggia Classic
Nevíte, kde by se dala koupit kovová trubička, která slouží k odpouštění přebytečné vody po extrakci. Nevím, jak se to jmenuje česky, ale anglicky to je "decompression duct".
Díky
Díky
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
Tak se podívejte pe nějaké jiné. Může to být hliníková, nebo třeba by mohl pasovat některý díl ze staré prutové antény. Taky může být z plastu.
Jinak třeba tady:
kod zboží G120056
možná by mohlo být i zde:
Jinak třeba tady:
Kód: Vybrat vše
http://www.espressoxxl.de/cgi-bin/shop.dll?SESSIONID=0580363610293716&AnbieterID=1
možná by mohlo být i zde:
Kód: Vybrat vše
http://www.kavovary.cz/prislusenstvi-1/
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
Díky za odkazy. Pokusím se doma něco najít, pokud se to nepodaří, zkusím ten německý obchod.
- honex
- pokročilý
- Příspěvky: 83
- Registrován: pon 10. říj 2011 18:43:33
- bydliště: Hradec Králové
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Zkoušel jsem to sehnat na gaggia;cz, tam se ze servisu (gcx;cz) ani neobtěžovali odepsat a na saecoshop;cz. Tam mi asi po čtrnácti dnech napsal,i že je to díl CF0149 outlet tubing cena 220,- kc bez dph a přepravy. Pak jsem jim psal že bych to potřeboval objednat a jestli mi k tomu můžou přibalit i odvápňovač, ať to je za jedno poštovné a od té doby se neozvali.