
Gaggia Evolution
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Re: Gaggia Evolution
Tak každému se asi líbí něco jiného.. Mě se nejvíc líbí červený color, ale jdu do evolution, pokud se něco nepodělá. Nejsem ženská, abych si vybíral věci podle designu...
kor u tohoto... Ale furt je pěknější než dolce gusto, nebo jiné skvosty..

- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Evolution
evolution je kávovar na kterém se dá stavět příprava slušného espressa
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: Gaggia Evolution
to doufam
... i když púvodně jsem chtěl levnější (delonghi ec 330), ale naštěstí si budu moct dovolit evo... Doufám, že neskončím, jako jiné slibotechny a nezapomenu se podělit se svými zkušenostmi, až ho budeme mít. Hodlám napsat i svůj postoj k těm levnějším strojům, protože jsem měl možnost s několika kávu udělat a tak se těším, až vyzkouším gaggi a porovnám. Trošku mě mrzí, že spousta uživatelů tady ty levnější (nemyslím ty úplně levné čínské napodobeniny z lidlu) zatracuje i jako "mezikrok" k pořádné mašině. Někdy mi to přijde jako vytahování se, nebo posměch. 


- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Evolution
Nie je to ani vyťahovanie sa ani posmech, ale skúsenosť. Jednoducho nedá sa porovnať...
Ale pre istotu pripomeniem - k espressu treba aj použiteľný mlynček a hlavne KÁVU.
Ale pre istotu pripomeniem - k espressu treba aj použiteľný mlynček a hlavne KÁVU.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Evolution
v žádném případě. Je to myšleno upřímně a ve snaze ušetřit začínajícím peníze. Velká většina si něčím podobným prošla a to v začátcích tohoto fora (v této podobě je tady forum od ledna 2008), kdy Evolution bylo někde v jejich nedohlednu a kávovar který byl tehdy v zorném poli začínajích, byl Rowenta Adagio nebo Rowenta Prelude. Většinou (asi všichni) dost rychle procitli (některým to vydrželo dýl než kávovar odešel) a dnes dobře vědí o čem píšou.gutan píše:......... Někdy mi to přijde jako vytahování se, nebo posměch.
Někdo mě trochu předešel. Ale to je tím že tady prší, přímo lije a jde jeden blesk za druhým a občas mě vypadne internet.
Jo to je důležitá připomínka. Mlýnek a KÁVU (to může připomínat každý jiný, odemě se to nesluší)
Naposledy upravil(a) primacafe dne pon 06. srp 2012 22:11:51, celkem upraveno 2 x.
Důvod: jo hňup, tak to je OK
Důvod: jo hňup, tak to je OK
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: Gaggia Evolution
tak mlýnek samozřejmě ten nejlevnější nožový z číny a kafe standart sněs jihlavanka
.. přeci je to poctivá káva...
Mlýnek mám ruční LODOS s mlecím kameny a kávu si kupuji jak kdy, jak kde, ale poslední dobou chodím do pražírny na Veveří v Brně a dívám se po dalších možnostech, vyzkouším i kávu odtud, ale rád si ke kávě alespoň přivoním, když si ji vybírám. Dřív jsem brával Lavazzu, ale nedá se to srovnat s čerstvě upraženou a namletou.
A zkušenosti jsou cenné, ale někdo si koupí levnější stroj a zůstane u něj, protože mu to stačí a někdo zjistí, že ne, tak jde dál. Ale jak tu padlo mnohokrát, i když to není to pravé espresso, tak je to pořád mnohdy pitelnější, něž to, co vydávají za kafe v mnohých kavárnách. To je i můj názor.
Kaváren, které bych nazval kavárnou znám inu pomalu.. Nejlepší kafe, jaké jsem kdy pil mi udělali v BARU (ne kavarně) Rotor v Brně a od jedné šikovné baristky v tom pojízdném vozíku co jezdí po Brně. (KofiKofi) Pak je pár podniků, kde mají dobré kafe, ale celkem je to asi 10% podniků, co jsem mohl navštívit.



Mlýnek mám ruční LODOS s mlecím kameny a kávu si kupuji jak kdy, jak kde, ale poslední dobou chodím do pražírny na Veveří v Brně a dívám se po dalších možnostech, vyzkouším i kávu odtud, ale rád si ke kávě alespoň přivoním, když si ji vybírám. Dřív jsem brával Lavazzu, ale nedá se to srovnat s čerstvě upraženou a namletou.
A zkušenosti jsou cenné, ale někdo si koupí levnější stroj a zůstane u něj, protože mu to stačí a někdo zjistí, že ne, tak jde dál. Ale jak tu padlo mnohokrát, i když to není to pravé espresso, tak je to pořád mnohdy pitelnější, něž to, co vydávají za kafe v mnohých kavárnách. To je i můj názor.
Kaváren, které bych nazval kavárnou znám inu pomalu.. Nejlepší kafe, jaké jsem kdy pil mi udělali v BARU (ne kavarně) Rotor v Brně a od jedné šikovné baristky v tom pojízdném vozíku co jezdí po Brně. (KofiKofi) Pak je pár podniků, kde mají dobré kafe, ale celkem je to asi 10% podniků, co jsem mohl navštívit.
Re: Gaggia Evolution
Zdravím,
tak jsme si s přítelkyní vyzvedli nového miláčka- Gaggia evo.
Zpracování, i když je plastové, tak bych v tom neviděl takový problém. I když kov je kov..
Zkoušeli jsme nejdříve zbyteček kávy, co jsem si koupil v pražírně v Brně na Kounicově.
Namleli jsme ji na LODOSu, a jednou se nám podařilo dosáhnout i výsledku cca 25 ml za 25s. Nicméně chuť pokulhává. Kyselá je jak šťovík.
Samozřejmě je to chyba přípravy. Asi mletí a upěchování. Zkusili jsme koupit už namletou v tchibu na espreso. (i když osobně k nim moc důvěru nemám, ale za zkoušku nic nedám...kromě 45,-)
Teď nám káva pokaždé tekla moc rychle, nebyla sice tak kyselá, ale pořád to nebylo ono, zkoušel jsem i odpouštět vodu před extrakcí, ale gaggia se nahřála ještě než jsem tam stačil dát páku.
Problém je odhadnout množství kávy. Odměrka, co k tomu je, když je plná tak to na 1 porci určitě nebude- sítko je skoro prázdné. Když naplním sítko po okraj a stlačím, tak to zase ani nenasadím.
Mletí je též asi problém. Ale nenapadá mě pak už kromě teploty, co by mohlo způsobovat kyselost. Musím prolézt forum.
tak jsme si s přítelkyní vyzvedli nového miláčka- Gaggia evo.
Zpracování, i když je plastové, tak bych v tom neviděl takový problém. I když kov je kov..
Zkoušeli jsme nejdříve zbyteček kávy, co jsem si koupil v pražírně v Brně na Kounicově.
Namleli jsme ji na LODOSu, a jednou se nám podařilo dosáhnout i výsledku cca 25 ml za 25s. Nicméně chuť pokulhává. Kyselá je jak šťovík.
Samozřejmě je to chyba přípravy. Asi mletí a upěchování. Zkusili jsme koupit už namletou v tchibu na espreso. (i když osobně k nim moc důvěru nemám, ale za zkoušku nic nedám...kromě 45,-)
Teď nám káva pokaždé tekla moc rychle, nebyla sice tak kyselá, ale pořád to nebylo ono, zkoušel jsem i odpouštět vodu před extrakcí, ale gaggia se nahřála ještě než jsem tam stačil dát páku.
Problém je odhadnout množství kávy. Odměrka, co k tomu je, když je plná tak to na 1 porci určitě nebude- sítko je skoro prázdné. Když naplním sítko po okraj a stlačím, tak to zase ani nenasadím.
Mletí je též asi problém. Ale nenapadá mě pak už kromě teploty, co by mohlo způsobovat kyselost. Musím prolézt forum.
- Lukin
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pát 09. led 2009 22:08:37
- bydliště: Přerov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Evolution
Kyselost může udělat hodně vysoká teplota, nebo samotná káva podle jejího upražení.
Re: Gaggia Evolution
Ano, vysoká teplota a upražení taky, ale potom nechápu, proč by Gaggia cpala do svých strojů termostaty, které si musí uživatelé měnit, aby si udělali kávu. Prostě nějaký důvod tam mít musí, jinak je Gaggia zmetek, což není.
100% je to moje nezkušenost. Jinak by tady nikdo Gaggiu nekupoval, kdyby neuměla udělat dobré kafe.
Ještě zkusím extrakci s nenahřátým strojem.
100% je to moje nezkušenost. Jinak by tady nikdo Gaggiu nekupoval, kdyby neuměla udělat dobré kafe.
Ještě zkusím extrakci s nenahřátým strojem.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Evolution
nebuďte tak sebekritický, na 100% vás můžu ujistit, že to není chyba přípravy.gutan píše:......Nicméně chuť pokulhává. Kyselá je jak šťovík. Samozřejmě je to chyba přípravy. Asi mletí a upěchování........
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: Gaggia Evolution
Je to chyba, nákupu kávy.
Re: Gaggia Evolution
Nad tym som tiez uvazoval. Myslim si, ze je to pomerne jednoduchy dovod. Je lepsie dat termostat s vyssou teplotou, ktora sa da regulovat vypustenim vody, ako dat termostat s nizsou teplotou a ak nahodou bude treba teplejsiu vodu uz sa s tym neda nic robit. Je viacej moznosti s vyssou teplotou.gutan píše:Ano, vysoká teplota a upražení taky, ale potom nechápu, proč by Gaggia cpala do svých strojů termostaty, které si musí uživatelé měnit, aby si udělali kávu. Prostě nějaký důvod tam mít musí, jinak je Gaggia zmetek, což není.
Re: Gaggia Evolution
tím myslíte tchibo, nebo tu z veveří? tu z tchiba jsem chtěl jen vyzkoušet, jak bude umletá a chutnat, když mi ji oni namelou na espresso. Nečekal jsem vůbec nic.starý píše:Je to chyba, nákupu kávy.
Čím tedy? respektive co všechno ovlivňuje to, že je káva kyselá? Upražení? (ta káva z veveří není rozhodně přepálená, zkusím vaši) Teplota? (pohraju si s odpouštěním a podobně) Upěchování? Mletí?primacafe píše:nebuďte tak sebekritický, na 100% vás můžu ujistit, že to není chyba přípravy.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Evolution
Hlavně upražení a může i teplota vody, s tím jsem se setkal zatím jen jednou u profi kávovaru.
Kávy vyzkoušejte, uvidíte. Pak hlavně napište čím to bylo.
Kávy vyzkoušejte, uvidíte. Pak hlavně napište čím to bylo.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Lukin
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pát 09. led 2009 22:08:37
- bydliště: Přerov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Evolution
Přesně tak. Já měl na evolutionu původní termostat, vždycky jsem odpustil vodu do dvou hrnků, upěchoval kafe, počkal až se kávovar dohřeje a pak pustil extrakci (dvojitá miska).matkis píše:Nad tym som tiez uvazoval. Myslim si, ze je to pomerne jednoduchy dovod. Je lepsie dat termostat s vyssou teplotou, ktora sa da regulovat vypustenim vody, ako dat termostat s nizsou teplotou a ak nahodou bude treba teplejsiu vodu uz sa s tym neda nic robit. Je viacej moznosti s vyssou teplotou.
Když jsem tam měl chvíli slabší termostat, dalo se udělat dobrý kafe bez vypouštění vody, ale člověk pak musel čekat delší dobu, než se kávovar odpadním teplem znovu prohřál. Kdybych měl udělat víc káv najednou, ty poslední už bych fakt pít nechtěl

U mě teda vede ten origo termostat. Horší už to je třeba se středně praženými arabicami, kde si to chce s teplotou trochu pohrát, tam se už hodí PID nebo tak něco.
Jo, kyselost kávy je dána hlavně upražením. Čím tmavší, tím míň kyselejší a víc "čokoládovější". Taková káva se snad pak ani kyselá udělat nedáČím tedy? respektive co všechno ovlivňuje to, že je káva kyselá? Upražení? (ta káva z veveří není rozhodně přepálená, zkusím vaši) Teplota? (pohraju si s odpouštěním a podobně) Upěchování? Mletí?

Pokud je ale káva třeba středně nebo lehce pražená arabica, už tam má dost vliv i teplota a správná extrakce. Když teče pomalu, je silná a brutálně kyselá.
Když si koupíš kávu tady z primacafe, která je pražena trochu tmavěji, určitě neuděláš chybu!
Re: Gaggia Evolution
Hm... hlavně upražení. Dobře, takže konkrétně z PC byste mi doporučili? Nějakou, se kterou konkrétně jste měli dobré výsledky.
Teplota to asi nebude. Zkoušel jsem to dělat i hned po nahřátí i třeba po tom, co jsem odpustil a zhasla kontrolka nahřátí. Stroj jsem vypl, nasadil páku a hned spustil čepadlo- taky kyselé.
Teplota to asi nebude. Zkoušel jsem to dělat i hned po nahřátí i třeba po tom, co jsem odpustil a zhasla kontrolka nahřátí. Stroj jsem vypl, nasadil páku a hned spustil čepadlo- taky kyselé.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Evolution
Kterou? Máte možnost se podívat zde na foru, kde se ke kávám vyjadřují přímo zákazníci. Nebo do nabídky obchodu, kde je dělení i podle kyselosti (zatím ne všech káv).
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: Gaggia Evolution
Co třeba PC presso?
a ještě jedna věc. I když o nich bylo řečeno spousta.. přetlaková miska může způsobit kyselost?
a ještě jedna věc. I když o nich bylo řečeno spousta.. přetlaková miska může způsobit kyselost?
- Lukin
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pát 09. led 2009 22:08:37
- bydliště: Přerov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Evolution
PC presso je dobrá volba. Klidně zkus třeba i Brazílii.
S přetlakovými miskami zkušenost nemám, ale vadit by neměly.
S přetlakovými miskami zkušenost nemám, ale vadit by neměly.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Evolution
Může být.
O tom, že by to dělala miska pochybuju.
O tom, že by to dělala miska pochybuju.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior