Gaggia Classic
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 101
- Registrován: pát 06. dub 2012 14:48:40
- bydliště: Velehrad
- kávovar: Gaggia Classic, Bialetti Moka Induction, Hario V60
- mlýnek: Niche Zero, Comandante C40 MK3
Re: Gaggia Classic
Já po delším nahřívání vždycky upustím trochu vody, aby se zchladila hlava a až pak nasazuju páku, protože u vyšší teploty bych čekal tu zmiňovanou hořkost... Jinak u mě postup stejný.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
1. Zapnu s nasazenou pákou a nechám nahřát - čas nevím, ale až je páka horká tak je hotovo.
2. Namelu kafé, sundám páku a naplním misku a zarovnám a lehounce utlačím tamperem.
3. Vyčkám až se vypne nahřívání (rozsvítí se kontrolka připravenosti) a hned odpustím tak půl deci vody. lehce otřu sprchu ubrouskem.
4. Nasadím páku a zahájím extrakci.
2. Namelu kafé, sundám páku a naplním misku a zarovnám a lehounce utlačím tamperem.
3. Vyčkám až se vypne nahřívání (rozsvítí se kontrolka připravenosti) a hned odpustím tak půl deci vody. lehce otřu sprchu ubrouskem.
4. Nasadím páku a zahájím extrakci.
Re: Gaggia Classic
Díky moc za info - takže myslíte, že to moc dlouho nahřívám, teplota je vysoká a káva přepálená? No je pravda, že když dělám druhý, tak to je chvíli po tom prvním a teplota už asi nebude taková. Zítra vyzkouším a dám vědět.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Jaké máš misky? Originál co byly ke kávovaru? Já jsem snima měl dost problému i co se týká chutě.
Celkově zahřátý kávovar je základ. Pak je třeba hlídat pouze teplotu vody. A ta se mění řekněme každou minutu. Respektive když budeš sledovat zaplý kávovar, tak uvidíš, že zapíná a vypína ohřev vody (rozsvěcuje se a zhasíná kontrolka připravenosti).
Takže jak jsme řekl - vyčkám chvíle kdy zkončil ohřev (rozsvítí se kontrolka) hned odpustím půl deci vody. První chvíli letí spíš pára a pak hned voda.
No a pak připravuji kafe. Takto se mi to osvědčilo.
Ještě může být problém v té kavě. Dřív jsem si myselel, že Lavazza je to nejlepší na světě, ale po poznání pražírny p. Konečného jsem změnil názor. Až teprve potom jsem zjistil co je pořádné kafé. A pokud chceš aby jsi z přístroje dostal chuťové maximum a cremu tak potřebuješ kvalitní kafé.
A taky otázka jak ti to teče? kolik ti nateče za těch zhruba 25 sekund?
Celkově zahřátý kávovar je základ. Pak je třeba hlídat pouze teplotu vody. A ta se mění řekněme každou minutu. Respektive když budeš sledovat zaplý kávovar, tak uvidíš, že zapíná a vypína ohřev vody (rozsvěcuje se a zhasíná kontrolka připravenosti).
Takže jak jsme řekl - vyčkám chvíle kdy zkončil ohřev (rozsvítí se kontrolka) hned odpustím půl deci vody. První chvíli letí spíš pára a pak hned voda.
No a pak připravuji kafe. Takto se mi to osvědčilo.
Ještě může být problém v té kavě. Dřív jsem si myselel, že Lavazza je to nejlepší na světě, ale po poznání pražírny p. Konečného jsem změnil názor. Až teprve potom jsem zjistil co je pořádné kafé. A pokud chceš aby jsi z přístroje dostal chuťové maximum a cremu tak potřebuješ kvalitní kafé.
A taky otázka jak ti to teče? kolik ti nateče za těch zhruba 25 sekund?
Re: Gaggia Classic
Oka, díky moc, vyzkouším tedy. Jinak misky používám Hraspo Gaggia a za těch 25s nateče odhadem tak 40ml, těžko odhadnout. Ale proud co vytéká je fakt jen takový tenký čůrek, který se občas přeruší. Kafe má nádhernou pěnu, ale chuťově to není ono. Především první lok je fakt hořkej a potom už to je o trochu lepší. Je možné, že to je fakt tou vysokou teplotou - dnes sem už překafovanej, ale zítra zkusím 

- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
S čím jsme ješte bojoval já, tak bylo velké množství kávy, které se vleze do Hraspo Gaggia misek. Vyřešil jsme to menšíma miskama taky z Hrspa, ale netroufám si říct, jestli to může být spojeno s hořkostí. Ale v tomto labortování souvisí všechno se vším.
- honex
- pokročilý
- Příspěvky: 83
- Registrován: pon 10. říj 2011 18:43:33
- bydliště: Hradec Králové
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
V nějakém manuálu je návod na rozebrání sprchy? V anglickém, co jsem dostal k přístroji já, nic takového není. Můžete to, prosím, naskenovat a hodit někam na web?papun píše:Jo, jakože rozebrání sprchy, tak jak je to i v manuálu.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Myslím tím odšroubování sítka (první šroub) a pod sítkem jsou další dva šrouby a ty se vyšroubují sa sundá se takový kroužek silnější (nevím jak to nazvat odborně). To je celé. Žádný větší zásah. Ale během dne to naskenuju.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Skenování se konat nebude, neboť bych nepřinesl nic nového. Na PC je manuál v angličtině ke stažení a ten dotyčný obrázek tam je pod označením sestavy FIG.01 a konkrétně položky 15, 16, 17.
Re: Gaggia Classic
No já ty misky Gaggia nedávám plný, ale každopádně musím potvrdit, že na hořkost má opravdu vliv to, že jsem odpustil vodu na začátku, pak to nechal nahrát třeba 10 minut a pak nechal dělat kafe. Pokud jsem teď odpustil před kafem, tak jde ze sprchy hodně páry a voda je dost horká. Chuťově z toho kafe opravdu zmizela skoro všechna hořkost co mě tam štvala a u druhého kafe nebyla.papun píše:S čím jsme ješte bojoval já, tak bylo velké množství kávy, které se vleze do Hraspo Gaggia misek. Vyřešil jsme to menšíma miskama taky z Hrspa, ale netroufám si říct, jestli to může být spojeno s hořkostí. Ale v tomto labortování souvisí všechno se vším.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
Ta pára je určitě špatně. Kdyby se jednalo o použití kávy PrimaCafé, tak je to moc špatně.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Problém je, že když ta miska není naplněná tak akorát jak má být, tak se potom dělá na povrchu bláto a ta extrakce je potom taková navyzpitatelná. Jendou mi to vyšlo a pak zase ne. V ideálním případě by po extrakci měl zůstat celistvý suchý puk.
Odposštění vody 10 minut před extrakcí může mít akorát smysl v tom, že vypustíš ,,starou,, vodu z mašiny a ohříváš čerstvou. Ale stejně je nutné odpustit těsně před extrakcí. Osvědčuje se mi to tak jak jsem již popsal.
Nebo si to tak udělal, akorát jsme to z toho příspěvku blbě pochopil?
Odposštění vody 10 minut před extrakcí může mít akorát smysl v tom, že vypustíš ,,starou,, vodu z mašiny a ohříváš čerstvou. Ale stejně je nutné odpustit těsně před extrakcí. Osvědčuje se mi to tak jak jsem již popsal.
Nebo si to tak udělal, akorát jsme to z toho příspěvku blbě pochopil?
Re: Gaggia Classic
Ajo, koukám že sem to nenapsal nejlíp. Teď jsem na tvou radu začal odpouštět vodu před extrakcí místo odpouštění po zapnutí přístroje. Pokud odpustím před extrakcí, tak vyjde docela hodně páry jak jsem psal a v kávě zmizí skoro hořkost (jen nechápu proč toto není uvedeno v návodu). Je pravda, že ty misky gaggia nejsou při 7g natolik plné, aby se do nich obtisk šroub a po extrakci je puk spíš takovej vodovější - i když ne úplné bláto. Myslíš, že bych měl zkusit ještě menší misky?
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Nemám osobní zkušenost, ale údajně některým druhům káv ta horká voda nemusí vadit. Někteří tu i měnili termostaty, ale do toho bych se nepouštěl. můj způsob mi funguje, takže nemám důvod něco měnit.
Teď mám doma misky z Hraspa Standart 6 a 12 gramů. Zatím s tím laboruju. A váha je na cestě, takže přesné váhy zatím nedodám, ale jak bude váha napíšu.
Ale obecně bych řekl, že do jednoporcové vleze víc jak 7 g a do dvouporcové to bude tak kolem těch 14g.
Ale spíš bych se byt tebou soustředil na kvalitní kávu. PC osobně doporučuji, mám s tím nejlpeší zkušenost a až pak bych řešil další misky.
Teď mám doma misky z Hraspa Standart 6 a 12 gramů. Zatím s tím laboruju. A váha je na cestě, takže přesné váhy zatím nedodám, ale jak bude váha napíšu.
Ale obecně bych řekl, že do jednoporcové vleze víc jak 7 g a do dvouporcové to bude tak kolem těch 14g.
Ale spíš bych se byt tebou soustředil na kvalitní kávu. PC osobně doporučuji, mám s tím nejlpeší zkušenost a až pak bych řešil další misky.
- thesilentman
- více pokročilý
- Příspěvky: 115
- Registrován: stř 04. srp 2010 16:18:02
- bydliště: Brno
- kávovar: BEZZERA UNICA PID (2011-2020 Gaggia Classic, 2006-2011 Lidl)
- mlýnek: Macap M5
Re: Gaggia Classic
Doporučuju zmiňovanou misku z Hraspa označovanou jako Standart 6g, vejde do ní ve skutečnosti kolem 9g, což je tak akorát. Do té větší s označením Gaggia vejde kolem 12-13 a to už je hodně. Váha není vůbec potřebná, je to jen zbytečná komplikace, prostě naplňte misku tak, aby se do kávy otiskl šroub a aby v ní po extrakci nebylo bláto. Co se týče hořkosti, každá káva snese jiné teploty, v případě PC je dle zkušeností lepší spíše nižší. Taky jsem se kdysi potýkal s hořkostí, kyselostí a tak dále, podobně jako kopa dalších majitelů Gaggie Classic zde na fóru. Pokud vám chuť kávy nebude ani s menší miskou vyhovovat, nejjednodušší, co můžete udělat, je výměna termostatu, který rovněž koupíte v Hraspu. Výměna trvá jenom chvilku a zvládne ji opravdu každý, je zde někde i odkaz na video z Youtube. Jinak budete zkoušet všechno možné, odpouštět vodu na tisíc způsobů, kupovat různé druhy misek a kávy a i tak nakonec skončíte u výměny termostatu. V mé rodině jsou 3 Gaggie Classic s 90C termostatem od Hraspa a všichni jsou spokojeni.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Dneska dorazila váha na aukru zakoupená. A jsem velmi mile překvapen. Je taková betelná, v ruce působí hamatně a váží přesně. Testováno na gramáži oplatků. Ale k věci. Do misky Hrspo standart 6 g se vejde tak 9-10 g a do standart 12 g se vejde tak kolem 15 g.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
Ale s tím co se vejde do 6gramové misky nepřinášíte nic nového, to se zde píše na mnoha místech a už hodně dlouho. Proto jsem všude doporučoval jako nejmenší misku ke Gaggii, ne misku Gaggia, ale misku standard 6g. Já plním tuto misku jen do spodní části a i tak tam vejde 8 až 8.5g.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- jerrymouse
- více pokročilý
- Příspěvky: 220
- Registrován: pon 07. led 2013 18:36:42
- bydliště: Plzeň
- kávovar: Lelit Bianca
- mlýnek: Timemore Sculptor 64s (SSP MP), 1zpresso Q2, ...
Re: Gaggia Classic
Jo taky mi dneska přišla a přijde mi lepší, než kuchyňská váha sencor za 600, co jsem doteď používal.papun píše:Dneska dorazila váha na aukru zakoupená. A jsem velmi mile překvapen. Je taková betelná, v ruce působí hamatně a váží přesně. Testováno na gramáži oplatků. Ale k věci. Do misky Hrspo standart 6 g se vejde tak 9-10 g a do standart 12 g se vejde tak kolem 15 g.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
ALe vy jste říkal, že máte předělanou sprchu a tak vám do misek vejde o něco méně než těm co mají fabrické provedení.
Re: Gaggia Classic
Ahoj, po důkladném pročtení tohoto fóra, jsem se odhodlal koupit si domů nějaký kávovar. V práci máme automatické DeLonghi Magnifica a dva strojky na Nespresso. Možná je to na tomhle fóru na banán, ale zatím mi víc chutná espresso z Nespressa, než i z čerstvě pražené kávy udělané v té automatické mašině DeLonghi. Domů si kupuju čerstvě praženou kávu, používám Frechpress, melitta dripper a mokka konvičku. Melu na Lodosu a Porlexu. V Přerově jsem našel zatím jednu kavárnu, kde dělají dobré espresso, alespoň podle mojí chuti, ale taky mají občas své dny. Takže teď se dostáváme k jádru pudla. Přes týden řeším chuť na espresso v práci, ale když jsem doma ....
No a jelikož se mi nedostává nějak financí tak jsem domů zvolil levnou variantu a to Gaggia Classic, právě jsem ji odklepl na ebay, novou. Zatím zkusím fungovat s Porlexem, pro domácí použití ani admin nezavrhuje ruční mlýnek, no a kdyby to nešlo přijde na řadu nějaký mlýn. No a teď mi, prosím, držte palce, aby kávovar přišel v pořádku a aby se mi podařilo dělat kávu alespoň tak dobrou jako z Nespressa. A neříkejte mi, že to jsem si měl pořídit levnější Nespresso a bylo by po problému.Jelikož jsem hračička, tak by mě to nebavilo. Vyznávám názor, že cesta je kolikrát lepší než cíl (fotím na velkoformátové přístroje, vařím si pivo, atd.). A jak si přeje admin ( vůbec se mu nedivím) pošlu postřehy o své cestě za dobrou kávou.
