Gaggia Classic
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Nejsem nějaký velký kutil, ale potvrzuji, že to je velmi snadná úprava.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
Na popud posledních příspěvků s OPV jsem se vrhl taky do jiného nastavení tlaku. Vím, že stále používáme původní fabrické nastavení asi 13baru.
Nastartoval mě tento příspěvek
Teplotu jsem nechal stejnou 92st. Tlak nastavil na necelých 10baru, mletí původní jako pro 13baru, teklo to však trochu pomaleji a tak jsem použil mletí o stupeň hrubější.
Výsledek mě víc než překvapil.
Káva se stala takovou drsnou, bez hladkosti (kulatosti) v těle a výrazně ztěžkla. Změnu jsem dělal včera a tak jsem si říkal, že je to třeba jen špatné vnímání rozdílu tím, že je večer a káv už mám vypitých dost.
Čekal jsem jak test dopadne dnes ráno.
V podstatě úplně stejně jako včera a manželka která vlastně ani nevěděla že jsem nějakou změnu v nastavení tlaku dělal, tak hned u prvního espressa které měla, konstatovala divnou chuť. Při druhém a třetím espressu jsme se shodli na vrácení do původního stavu.
Tak nevím co se kde a jak odehrávalo špatně, protože je to celé se změnou chuti zvláštní. Nedovedu si to vysvětlit. Snad jen tak, že manometr ukazuje hodně špatně. A to snad né.
Nastartoval mě tento příspěvek
Nebylo to tím, že by nám káva z kávovaru nechutnala, spíš jen zvědavost co a jak se změní.kuck píše:Tak jsem dneska taky pošteloval OPV ventil. Místo nějakých 13 barů jsem to posunl na cca 10 a rozdíl je opravdu vidět i cítit. Teče o dost hustší a trvanlivější crema a chutě v kávě jsou lépe rozpoznatelné. Musím souhlasit s předřečníky, že tato změna je markantní...........
Teplotu jsem nechal stejnou 92st. Tlak nastavil na necelých 10baru, mletí původní jako pro 13baru, teklo to však trochu pomaleji a tak jsem použil mletí o stupeň hrubější.
Výsledek mě víc než překvapil.
Káva se stala takovou drsnou, bez hladkosti (kulatosti) v těle a výrazně ztěžkla. Změnu jsem dělal včera a tak jsem si říkal, že je to třeba jen špatné vnímání rozdílu tím, že je večer a káv už mám vypitých dost.
Čekal jsem jak test dopadne dnes ráno.
V podstatě úplně stejně jako včera a manželka která vlastně ani nevěděla že jsem nějakou změnu v nastavení tlaku dělal, tak hned u prvního espressa které měla, konstatovala divnou chuť. Při druhém a třetím espressu jsme se shodli na vrácení do původního stavu.
Tak nevím co se kde a jak odehrávalo špatně, protože je to celé se změnou chuti zvláštní. Nedovedu si to vysvětlit. Snad jen tak, že manometr ukazuje hodně špatně. A to snad né.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- kuck
- více pokročilý
- Příspěvky: 154
- Registrován: ned 02. pro 2012 15:29:27
- bydliště: Brno
- kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
- mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT
Re: Gaggia Classic
To je zajímavé. Já jsem si jistý, že to pro mě znamenalo posun dopředu. Možná se na tom podílí i použitá káva, množství kávy v misce a kdo ví co všechno. A taky hlavně asi platí 100 lidí 100 chutí.
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Gaggia Classic
Tak to je ozaj zvláštne, taký rozdiel. No ale ako lenivého človeka zatvoreného experimentovaniu ma to vlastne potešilo a potvrdilo mi, že sa do toho nemám púšťať... 

Re: Gaggia Classic
Už dorazily misky Hraspo standard. Nemůžu se dočkat až dojdu domů a otestuju.
Kávovar Gaggia a příprava nejlepší možné kávy bude můj kutilský projekt na další léta
Z toho co se tu dočítám je to teprve ta pravá alchymie.
Tamper dorazil včera. K mému překvapení ale dorazil 57mm namísto objednaného 58mm, na druhou stranu podle cen v daném e-shopu - kavovary-online.cz je ten 57mm skoro 2x tak drahý než ten objednaný. Bude to mít nějakou nevýhodu? Krom teda toho, že budu muset být pečlivější.
Kávovar Gaggia a příprava nejlepší možné kávy bude můj kutilský projekt na další léta

Tamper dorazil včera. K mému překvapení ale dorazil 57mm namísto objednaného 58mm, na druhou stranu podle cen v daném e-shopu - kavovary-online.cz je ten 57mm skoro 2x tak drahý než ten objednaný. Bude to mít nějakou nevýhodu? Krom teda toho, že budu muset být pečlivější.
- morseee1
- více pokročilý
- Příspěvky: 270
- Registrován: úte 19. úno 2008 11:49:13
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
urcite nie, tiez nemam na pol milimetra presny rozmer a bez problemov. . moze sa stat ze sa po stranach vytvori taky murik, ale jednoduchym klepnutim do boku paky to popada a tampujem este raz ... milimeter hore dole ..
Re: Gaggia Classic
Tak jsem taky čerstvým majitelem tohoto skvostu. Objednával jsem si ho samozřejmě s klasickými miskami. Zatím se s ním učím, chce to ještě poladit mletí a hlavně tampování. Bohužel jsem si zapomněl přiobjednat pořádný tamper, ten plastový je otřesný. První espressa a capuccina (kávu mám od Maleny, Brno) ale dokazují, že je to fakt skvělá mašinka. Tak jsem zvědavý, jak se s tím bude dařit dále 

- schrapnell
- Příspěvky: 3
- Registrován: stř 31. říj 2012 21:28:44
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Tak jsem se rozhodl, ze se připojím se svými postřehy a otázkami spojené s touto mašinkou.
Tak jo, mám Gaggiu Classic kolem 1 roku. Zatím naprostá spokojenost. Kávu dělá velmi dobrou (i když to je hodně o tom jakou máte kávu, jak ji namelete, ...), momentálně spíše cítím, že mě limituje mlýnek (mám Krups, ale snad do měsíce naplánuju nákup Malkoenig Vario Home). Zatím jsem neměnil žádny termostat jak už mnoho lidí a reším to spíše vypouštěním vody před přípravou kávy (na začátku vypouštění lze pozorovat páru). A káva mi i za těchto podmínek přijde velmi dobrá, no zatím nemám příliš velké srovnání, ale dlouho jsem nenarazil na kavárnu, kde by mi káva chutnala víc než u mě doma.
Také jsem se dokopal k výměňe trysky (Tryska ze Sylvie V1/V2, V3 už je rešena jinak a asi by to nebylo moc snadné ji nainstalovat). Montování nové trysky byla práce tak na 5 minut i s hledáním správného nářadí
. Mohu potvrdit, že není zapotřebí žádného řezání flexou. U mě dokonce ani nebyla potřeba originální trysku ohýbat k získání matky, stačilo jen trochu zatlačit. Snad co mě momentálně nejvíc štve je, že mi ta tryska prokapává. To se mi dělo už před výměnou, takže to snad není neodbornou montáží
. No mám podezření na nějaké těsnění. Bohužel nevím přesně které, po případě kde bych to těsnení mohl koupit. Zatím mi přijde nejlepší na tyto záležitosti Hraspo (no snad nedělám nežadoucí reklamu), ale zase se moc nevyznám ve vnitřnostech této mašinky.
Tak jo, mám Gaggiu Classic kolem 1 roku. Zatím naprostá spokojenost. Kávu dělá velmi dobrou (i když to je hodně o tom jakou máte kávu, jak ji namelete, ...), momentálně spíše cítím, že mě limituje mlýnek (mám Krups, ale snad do měsíce naplánuju nákup Malkoenig Vario Home). Zatím jsem neměnil žádny termostat jak už mnoho lidí a reším to spíše vypouštěním vody před přípravou kávy (na začátku vypouštění lze pozorovat páru). A káva mi i za těchto podmínek přijde velmi dobrá, no zatím nemám příliš velké srovnání, ale dlouho jsem nenarazil na kavárnu, kde by mi káva chutnala víc než u mě doma.
Také jsem se dokopal k výměňe trysky (Tryska ze Sylvie V1/V2, V3 už je rešena jinak a asi by to nebylo moc snadné ji nainstalovat). Montování nové trysky byla práce tak na 5 minut i s hledáním správného nářadí


- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Jakou trysku si tam teda dal? Tryska ze Silvie je použitelná verze V1 - tam je výměna banalitou.
Mě z trysky kape taky voda a dělalo to i u originálu - koneckonců to s tryskou jako takovou nesouvisí. Ale vzhledem k tomu že to dělá hodně lidem to asi nebude těsnění. A dělá mi to od začátku. A je to pro mě banální a nemá cenu tomu věnovat nějaké úsilí. Aspoň tedy pro mě.
Mě z trysky kape taky voda a dělalo to i u originálu - koneckonců to s tryskou jako takovou nesouvisí. Ale vzhledem k tomu že to dělá hodně lidem to asi nebude těsnění. A dělá mi to od začátku. A je to pro mě banální a nemá cenu tomu věnovat nějaké úsilí. Aspoň tedy pro mě.
- schrapnell
- Příspěvky: 3
- Registrován: stř 31. říj 2012 21:28:44
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Objednal jsem si trysku z jednoho eshopu tady. Já mám hlavně pocit, že mi ta tryska původně neprokapávala. Navíc vždy když zapínám kávovar tak to momentálně řeším, že dám pod trysku nejakou nádobku a pak ji vyleju. No kdyby to bylo jen pár kapiček tak to asi neřeším, ale přijde mi, že to kape dost. Zvlášť tedy když zapnu "vytváření páry".
Množství vody, která prokape je odhadem tak půl presso hrníčku (predpokládám tak kolem 10-15ml - neměřil jsem). Když nechám kavovar tak 15min nahřívat, pak udělám 2 kávy z "double" misky, pak přepnu na páru a napěním tak 1-1,5 dcl mléka. Mě se zdá, že to množství vyteklé vody je už poměrně velké.
Množství vody, která prokape je odhadem tak půl presso hrníčku (predpokládám tak kolem 10-15ml - neměřil jsem). Když nechám kavovar tak 15min nahřívat, pak udělám 2 kávy z "double" misky, pak přepnu na páru a napěním tak 1-1,5 dcl mléka. Mě se zdá, že to množství vyteklé vody je už poměrně velké.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Tak při takovém množství to už asi vadí. Mě to pouze občas ukápne. A v rámci bordelu který stejně okolo udělám když dělám kafé, tak to setřu.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
Při odvápňování nechejte odvápnit i cestu přes parní trysku. Ventil je potřeba přivírat až voda skoro neteče a otvírat. Uvolní se tím a odvápní i sedlo ventilu.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- schrapnell
- Příspěvky: 3
- Registrován: stř 31. říj 2012 21:28:44
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Odvápnění jsem dneska právě zkoušel a nejsem si úplně jist jestli to pomohlo. Zkusím ješte zítra dokoupit přípravek na odvápnění a zkusím ještě jednou a zaměřím se pouze na trysku. Uvidíme. Máte někdo zkušenosti s odvápňovačem Durgol ve spojení s touto mašinkou?
Jinak plánuju nákup nové páky, jednu jsem našel zde. Ta původní mi přijde taková nedodělaná, zdá se mi že se tam jisté části tak nějak kinklají. To tedy není hlavní důvod proč o tom přemýšlím, ale je to spíš o tom, ze mne moc nebaví v té jedné páce neustále měnít misky. Chci prostě docílit toho, ze budu mít 2 páky. 1) Jednoporcová miska s jednovýpustí a 2) Dvouporcová miska z dvouvýpustí. Máte případně nějaké tipy?
Jinak plánuju nákup nové páky, jednu jsem našel zde. Ta původní mi přijde taková nedodělaná, zdá se mi že se tam jisté části tak nějak kinklají. To tedy není hlavní důvod proč o tom přemýšlím, ale je to spíš o tom, ze mne moc nebaví v té jedné páce neustále měnít misky. Chci prostě docílit toho, ze budu mít 2 páky. 1) Jednoporcová miska s jednovýpustí a 2) Dvouporcová miska z dvouvýpustí. Máte případně nějaké tipy?
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Gaggia Classic
Já tedy (dle návodu) prováděl odvápnění téměř výlučně přes horkou vodu tryskou (bez panarela). Říkal to návod ke Gaggii (baby twin) i použitý přípravek - Saeco, se kterým nebyl absolutně žádný problém - viz můj příspěvek v rubrice odvápnění. Přesně stejný postup mi doporučil i servisní technik.
- stanika
- Příspěvky: 1
- Registrován: čtv 14. úno 2013 16:21:41
- bydliště: Topoľovka, SR
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Tak už som aj ja kúpila GAGGIU Classic, chcem sa opýtať ako dlho môžem peniť mlieko, príp. po akom čase zapínate spínač čerpadla aby sa mi nepodarilo kávovar nejakým spôsobom odpáliť? to by som nerada ...
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
V první řadě gratulace k nákupu a přeji hodně spokojenosti.
A co se týká pěnění, tak dřív jsem celou dobu při pěnění občas cvaknul čerpadlem (cca tak co 10 vteřin), ale zjistil jsme, že to škodí kvalitě páry a tak když se s pěněním vlezu do minuty, tak to neřeším.
A co se týká pěnění, tak dřív jsem celou dobu při pěnění občas cvaknul čerpadlem (cca tak co 10 vteřin), ale zjistil jsme, že to škodí kvalitě páry a tak když se s pěněním vlezu do minuty, tak to neřeším.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
10vteřin je moc, ochladí se tím výrazně celý bojler. Dopouštění občasným cvaknutím vypínače je otázkou max. 2 vteřin. Myslím, že do minuty by se voda dopouštět nemusela. Dál bych už moc neriskoval.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
nemyslel jsem dobu dopouštění 10 vteřin, ale každých 10 vteřin. A taky jen cvaknu. Ale jak jsem psal, teď už to ani nedělám. Většinou si vystačím s minutou šlehání.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Gaggia Classic
minutou? A mkolik toho šleháte? Pokud šlehám cca 0,4 l mléka, stačí tak asi 30s max. Když jsem měl kolem 0,6l mléka, tak jsem to šlehal kolem minuty.
Po té době už mne to pálí v ruce, takže to má tu správnou teplotu před varem a vypínám to.
Po té době už mne to pálí v ruce, takže to má tu správnou teplotu před varem a vypínám to.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Je to jak kdy. Hlavně to nemám ještě mov v ruce, takže kolikrát se s tím patlám.