Gaggia Classic
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Mám takový postřeh ohledně sprchy. Když je sítko čisté, tak vody vytéká zpravidla ve čtyřech proudech tak jak jsou díry v disku. Jakmile je sítko špinavé, tak to začne sprchovat a jak je špinavé úplně moc, tak to sprchuje všude okolo. Sítko čistím dost často, ale možná to taky bylo tím, že jsem měl problémy s mlýnekm a kdoví jak to bylo namleté. Uvidím jak se ot bude chovat teď.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Ještě k té sprše.... Když jsem si dělal espresso před vyčištěním - sprcha opravdu sprchovala, tak se mi na puku dělali prohlubně jako od červíka - a možná to bylo i trošku kanálkování.
Jakmile jsem vyčistil - ze sprchy voda vytékala, tak byl puk OK.
Nechci se nějak přesně vyjadřovat k chutím v espresso, neboť jsem zrovna vystřídal kávu a taky ladím mlýnek, takže je to ve fázi dolaďování.
Jakmile jsem vyčistil - ze sprchy voda vytékala, tak byl puk OK.
Nechci se nějak přesně vyjadřovat k chutím v espresso, neboť jsem zrovna vystřídal kávu a taky ladím mlýnek, takže je to ve fázi dolaďování.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Gaggia Classic
no, podle mne ke kanálkování přispěje i to, když je káva málo utampovaná a nedotažená ke sprše, pak prostor pro kanálkování se najde. Ale když je to na fest, tak pak, si myslím, nebude voda ze sprchy vytékat JEN ze 4 otvorů - podle disku, ale rovnoměrně. Takže si myslím, že i to kouzlo tkví v tom, aby káva byla sevřená mezi pákou a sprchou.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Něco pravdy na tom asi bude, ale myslím si, že utáhle jsem to měl dost. A hlavně mě šíleně štvalo, že to cákalo všude kolem kávovaru.
No a pak mě ještě napadá teorie s miskama LM, u kterých je hodně velká mezera mezi kávou a sítkem. Mám ji doma též, ale zatím se držím klasické singl misky než to dostanu s novým mlýnkem do ruky.
No a pak mě ještě napadá teorie s miskama LM, u kterých je hodně velká mezera mezi kávou a sítkem. Mám ji doma též, ale zatím se držím klasické singl misky než to dostanu s novým mlýnkem do ruky.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Gaggia Classic
no, já si našel single misku takovou, abych do single a double měl:
1. stejná hrubost mletí
2. stejné tampování
3. Stejné dotažení páky k hlavě.
Abych to splnil, koupil jsem si trochu menší single. Takže pak nic neřeším a vše teče stejně.
Ale po pravdě řečeno, lepší kafe je z double (do dvou hrníčků) než ze single.
1. stejná hrubost mletí
2. stejné tampování
3. Stejné dotažení páky k hlavě.
Abych to splnil, koupil jsem si trochu menší single. Takže pak nic neřeším a vše teče stejně.
Ale po pravdě řečeno, lepší kafe je z double (do dvou hrníčků) než ze single.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Jaké máš misky?
No říká se že double je lepší, ale co já z dvěma kávama? Když to kopnu obojí, tak pak budu hyperaktivní :D
No říká se že double je lepší, ale co já z dvěma kávama? Když to kopnu obojí, tak pak budu hyperaktivní :D
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Gaggia Classic
já, když koupil, tak měl přetlakové. V Hraspu (neznaje situaci) koupil double a single. Měl jsem s sebou páku a vybíral jsem tak, které tam dobře padnou. U single byl trochu oříšek, protože měla miska zvenčí jakýsi obrubník, který trochu bránil nacvaknutí a vysuinutí (double to nemá). Pak jsem zjistil, že single je moc velká a tak koupil menší (ale ne úplně tu nejmenší, protože ta mi z páky vypadávala - vytlačovala ji ta pružinka z páky). Přesně model, part number nevím.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Předpokládám, že máš standart 6 g. Menší miska co ti vypadávala, tu mám asi taky a už nevím jak se jmenuje. A jak mám nový disk, tak nepasuje vůbec a stejně byla tak mělká, že to už bylo dílo z toho dostat kafé. To už raději LM.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Gaggia Classic
tu menší, co vypadává, tu nemám. Mám menší a větší single, Ta menší, asi jak píšeš 6g mi vyhovuje. Protože stejně tam naplním víc. Kolik? Nevím, nemám váhu, neřeším to, jen podle chuti.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Vleze tam tak 9,5 gramu zhruba.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
Používám taky misku uváděnou jako 6g. Prakticky ji plním na 8.5 až 9g . Mám však jiný (nerezový) disk sprchy a používám i jiné sítko.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- duratec125
- Příspěvky: 25
- Registrován: pát 22. bře 2013 10:11:12
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Tak asi půjdu také do tohoto kávovaru - chtěl bych se jen zeptat, zda někdo nemá zkušenosti s tímto obchodem :
Mám vyhlídnutý ještě jeden na ebay.co.uk, ale ta cena není až tak nižší, aby se oplatila kvůli případné záruce a zasílání do zahraničí.
Věřím, že s mlýnkem Graef CM 80 to bude změna oproti současnému stavu. :D
Kód: Vybrat vše
http://www.edigital.cz/Kavovary/Gaggia_Classic_kavovar-p91356.html?bid=&partner=30001
Věřím, že s mlýnkem Graef CM 80 to bude změna oproti současnému stavu. :D
- ian
- více pokročilý
- Příspěvky: 182
- Registrován: úte 09. říj 2012 17:23:43
- bydliště: Šimonovice
- kávovar: La Nuova Era Cuadra, Hario V60, French Press Ultimo
- mlýnek: La Spaziale MXT single dose, Carimali Junior, Hario Skerton
Re: Gaggia Classic
eshop neznám, ale netají se tím, že dovážejí z Maďarska, "presszó kávéfőző"
Z obchodů mohu doporučit tento:
Ten Graef CM 80 už máš? Mám ho taky, jsem spokojený, je ale fakt, že nemám porovnání výsledku s lepšími mlýnky, tady na něj najdeš i negativní kritiku.

Z obchodů mohu doporučit tento:
Kód: Vybrat vše
http://www.bunacafe.eu/prislusenstvi/gaggia-classic/
Keep Calm and Drink King’s Coffee
- duratec125
- Příspěvky: 25
- Registrován: pát 22. bře 2013 10:11:12
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Mlýnek by měl dnes přijít z Německa
.. tak jsem zvědav - kritiku jsem četl, ale lepší mlýnek v této cenové kategorii asi nebude. Navíc co jsem četl i na zahraničních fórech tak ta kalibrace mletí by měla jít lehce upravit podložkama a potom je po problému. Původně jsem chtěl jen mlýnek, ale potom si řikám, že by ho byla škoda k 999,- Kč Guzzanti espressu :D:D ... Tak se rozhlížím.. 
edit:.. jinak ještě k tomu e-shopu, ta firma je totiž švýcarsko-maďarská, tak asi proto to tam tak mají rozhazené - nejspíše jen vygenerovali maďarskou verzi e-shopu na českou...


edit:.. jinak ještě k tomu e-shopu, ta firma je totiž švýcarsko-maďarská, tak asi proto to tam tak mají rozhazené - nejspíše jen vygenerovali maďarskou verzi e-shopu na českou...
- duratec125
- Příspěvky: 25
- Registrován: pát 22. bře 2013 10:11:12
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Tak Gaggia Classic vydražena.. nakonec mě přijde nová z Anglie za 6000,- Kč včetně poštovného. 

-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Gaggia Classic
Ano, v té ceně asi lepší mlýnek nebude, to máte pravdu, nevím, možná nějaký lepší - jetý.duratec125 píše:Mlýnek by měl dnes přijít z Německa.. tak jsem zvědav - kritiku jsem četl, ale lepší mlýnek v této cenové kategorii asi nebude. Navíc co jsem četl i na zahraničních fórech tak ta kalibrace mletí by měla jít lehce upravit podložkama a potom je po problému. Původně jsem chtěl jen mlýnek, ale potom si řikám, že by ho byla škoda k 999,- Kč Guzzanti espressu :D:D ... Tak se rozhlížím..
..
Chci se zeptat, proč upgradujete Vaše Guzzanti? Nestačí Vám? Asi ne, proto jdete do Gaggie. Sám víte, že rozdíl asi bude obrovský. Jinak byste ten upgrade nedělal. Dovolím si říct, že analogický rozdíl bude mezi Graef a jiným mlýnkem v kovovém uchycení, který mele STÁLE konzistentně. Zároveň i tvrdím, že více záleží na mlýnku než na kávovaru (bavíme se o domácích strojcích do cca 10 000,-)
- duratec125
- Příspěvky: 25
- Registrován: pát 22. bře 2013 10:11:12
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
No, v tuto chvíli mám tříštivý mlýnek Bosch, tak si myslím o něco pomůžu. Ten Graef byl za akční cenu a vyšel mě pod 3000,- Kč včetně poštovného - nový.. Každopádně díky za reakci, případný upgrade může být proveden kdykoliv. S názorem, že záleží více na mlýnku, souhlasím - původně jsem chtěl koupit jen nový mlýnek.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Gaggia Classic
OK, no, já myslím, že budeš každopádně strašně mile překvapen rozdílem v kávovaru a mlýnku, potažmo tedy ve výsledku chuti kávy. Taky jsem tomu nemohl uvěřit, že až tak je to možný. No a jak začneš mít nepřetlakové misky, tak v tu chvíli začne ona obrovská magie, hra.
To celé se chová jako živý organismus, který reaguje na vlhko, teplotu, stáří kávy, ... Ale je to děsná zábava a když Tě to chytne, tak je to super.
Ono, nejlepší asi je, když si to člověk projde pěkně od začátku, třeba už od rozpustné kávy.

Ono, nejlepší asi je, když si to člověk projde pěkně od začátku, třeba už od rozpustné kávy.

- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Vzpomněl jsem si, že jak jsem odvápňoval tak jsem si všimnul jedné věci ohledně průběhu teploty. Měl jsem zaplý kávovar otevřený ventil parní trysky a čekal jsem aby zapůsobil detergent.
Ve chvíli kdy seplo topení, tak bylo slyšet i vidět jak voda v bojleru zavřela - neboť z trysky vyletělo pár kapek, troška páry a bylo slyšet chrchlání z trysky. A tak se to opakovalo....
Jiank se mi dneska podařilo mikropěna a šlehaní mi trvalo snad 20 vteřin. Asi nějaká dobrá konstalace hvězd.
Ve chvíli kdy seplo topení, tak bylo slyšet i vidět jak voda v bojleru zavřela - neboť z trysky vyletělo pár kapek, troška páry a bylo slyšet chrchlání z trysky. A tak se to opakovalo....
Jiank se mi dneska podařilo mikropěna a šlehaní mi trvalo snad 20 vteřin. Asi nějaká dobrá konstalace hvězd.
Re: Gaggia Classic
V pátek dorazil tamper (díky primacafe
) a taky balíček směsi Hpresso. Na víkend jsem jel pryč, takže jsem narychlo stihnul udělat jen jedno. To se opravdu povedlo, chuť výborná s příjemnou aciditou, čokoládové tóny. Dneska po návratu samozřejmě muselo být zase a opět perfektní výsledek. Nádherná oříšková crema, výborná chuť. Musím říct, že pořádný tamper je fakt důležitý. S ním mi přijde výsledek mnohem "stálejší", dokážu totiž snadno rozpoznat, jestli je káva tampována rovnoměrně, což s tím plastovým moc nešlo.
