které kávy máte kyselé (mám dojem že jste kupoval kávy i u nás).zarkow píše:........ ale chuťově mě zatím vše vychází kyselé. Není to sice už takový "šťovík" jako ze začátku, no o sladké kávě se nedá mluvit ani náhodou. .....
Gaggia Classic
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 101
- Registrován: pát 06. dub 2012 14:48:40
- bydliště: Velehrad
- kávovar: Gaggia Classic, Bialetti Moka Induction, Hario V60
- mlýnek: Niche Zero, Comandante C40 MK3
Re: Gaggia Classic
Ano máte pravdu, aktuálně se "zaučuju" i s mletím na Prima Presso, Aquapresso, Facenda Lagoa. Kupodivu větší tendenci ke kyselosti měla Facenda, která v mokka vychází "sladce". Mě přirozená "ovocná acidita" nevadí, pro změnu ji i uvítám např. Burundi, Zimbabwe, které jsem už od Vás také vyzkoušel, mi v mokka chutnají, ale z classicu mi to leze chuťově mimo. Není to vždy stejně kyselé, některý shot víc, jiný míň, kyselost se také zvyšuje "ke spodu" šálku. Kromě káv z PC jsem ještě zkusil namletou červenou Illy a Santosku z Oxalisu. Ale vychází mi ještě o něco kyselejší než kávy z PC. V surovině chyba určitě nebude, ale někde v přípravě...
- DeTT
- více pokročilý
- Příspěvky: 203
- Registrován: ned 26. čer 2011 12:46:50
- bydliště: Siluvky u Brna
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Z vlastnich zkusenosti pochazi kyselost hlavne z preextrahovani - moc jemne mleti nebo moc dlouha doba extrakce z prilisneho upechovani.
- DeTT
- více pokročilý
- Příspěvky: 203
- Registrován: ned 26. čer 2011 12:46:50
- bydliště: Siluvky u Brna
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Psal jste vlastne, ze mate 6g misku, tak zkuste nastavit hrubsi mleti a pro zmenu se poradne oprit do tamperu, abyste nemel moc kratkou dobu extrakce.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
Možná by mohl být problém ještě v teplotě vody. To že jste vyměnil termostat za 90st. ještě neznamená, že reguluje teplotu v žádaném rozmezí. Někde jsem to tady už psal. Po čistění kávovaru jsem se rozhodl, že vyměním starý 90st. termostat za nový. Musel jsem však vrátit starý, protože teplota vody byla vysoká.
Mám zkušenost s jednou naši kávou (směs PRIMApresso), že při vysoké teplotě vody byla káva nechutně, nepitelně kyselá (přímo jako by do ní někdo nakapal citron).
Není u nás vzácný případ, že espresso teče 40 i 50sec a nikdy to nemělo vliv na kyselost kávy.
Mám zkušenost s jednou naši kávou (směs PRIMApresso), že při vysoké teplotě vody byla káva nechutně, nepitelně kyselá (přímo jako by do ní někdo nakapal citron).
Není u nás vzácný případ, že espresso teče 40 i 50sec a nikdy to nemělo vliv na kyselost kávy.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 101
- Registrován: pát 06. dub 2012 14:48:40
- bydliště: Velehrad
- kávovar: Gaggia Classic, Bialetti Moka Induction, Hario V60
- mlýnek: Niche Zero, Comandante C40 MK3
Re: Gaggia Classic
Děkuju za podněty, zkusím tedy ještě upravit mletí a sílu tampování. Ale už dříve jsem zkoušel použít kavy, které byly namlety pro mokka (extrakce probehla velmi rychle) a stejně se v chuti projevovala kyselost.
Také ještě zkusím test na neprohřáté mašině, jak se teplota projeví v chuti. Pravda termostaty se můžou lišit, na druhou stranu v poslední době více lidí tady na fóru psalo o jeho výměně a nákupu v Hraspu, takže bychom mohly teoreticky mít stejné termostaty. Např. DeTT si na kyselost nestěžuje. S původním termostatem jsem moc dlouho netestoval, neboť první pokusy byly spíše superkyselé. Po jeho výměně se to sice zlepšilo, ale pořád to není ono.
Zajímavé, že v mokka konvičce, kde je taky vysoká teplota, se kyselost neprojevuje. Spiše hrozí hořkost.
Také ještě zkusím test na neprohřáté mašině, jak se teplota projeví v chuti. Pravda termostaty se můžou lišit, na druhou stranu v poslední době více lidí tady na fóru psalo o jeho výměně a nákupu v Hraspu, takže bychom mohly teoreticky mít stejné termostaty. Např. DeTT si na kyselost nestěžuje. S původním termostatem jsem moc dlouho netestoval, neboť první pokusy byly spíše superkyselé. Po jeho výměně se to sice zlepšilo, ale pořád to není ono.
Zajímavé, že v mokka konvičce, kde je taky vysoká teplota, se kyselost neprojevuje. Spiše hrozí hořkost.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Teplotu můžete libovolně ponížit odpouštěním vody z bojléru před shotem. Kvůli testování teplot nemusíte hned měnit termostat.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
Až pojedete kolem nás, tak vemte sobou kávovar a zastavte se.zarkow píše:.... ale pořád to není ono. .......
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- DeTT
- více pokročilý
- Příspěvky: 203
- Registrován: ned 26. čer 2011 12:46:50
- bydliště: Siluvky u Brna
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Je zvlastni teda, ze pri vysoky teplote by byla kava kysela, doma mam Ariete kavovar, ktery ma termostat s moc vysokou teplotou a pokud nedopustim vodu pred shotem, tak z toho vzdy vyjde jen moc hořká kava, ne kysela.. Tu jsem zatim dostal vzdy jen preextrahovanim.. No ale nemam jeste takove zkusenosti..
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
Byla kyselá, že se nadala pít, mě to taky překvapilo. Prostě další zkušenost, proč né.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 101
- Registrován: pát 06. dub 2012 14:48:40
- bydliště: Velehrad
- kávovar: Gaggia Classic, Bialetti Moka Induction, Hario V60
- mlýnek: Niche Zero, Comandante C40 MK3
Re: Gaggia Classic
Možná byla výměna termostatu předčasná, ale pozuji spíše zlepšení než zhoršení.
Pane Konečný děkuji za ochotu a nabídku, spojil bych to s další objednávkou, kterou bych si osobně vyzvedl a mohli bychom to vyzkoušet. Domluvím se s Váma přes Skype.
Pane Konečný děkuji za ochotu a nabídku, spojil bych to s další objednávkou, kterou bych si osobně vyzvedl a mohli bychom to vyzkoušet. Domluvím se s Váma přes Skype.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
tak zavolejte jak se Vám to bude hodit, nejlepší je až k 20hod. To jsem už zpátky z pošty.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 101
- Registrován: pát 06. dub 2012 14:48:40
- bydliště: Velehrad
- kávovar: Gaggia Classic, Bialetti Moka Induction, Hario V60
- mlýnek: Niche Zero, Comandante C40 MK3
Re: Gaggia Classic
Přátelé, hlásím pokrok v cestě za dobrou kávou 
Chtěl bych ještě jednou poděkovat panu Konečnému a jeho paní za ochotu a pomoc, neb jsem cestu do Ikeii spojil s návštěvou Kovalovic a kromě vyzvednutí objednávky jsem tak mohl tak porovnat dva Classicy. Jako kávovému začátečníkovi ve smyslu domácího espressa se ujasnilo několik věcí, které spolu souvisí a mají vliv na výsledek:
- vhodné mletí a dávkování - kovový tamper není jen pro "okrasu", ale pěkně se pozná množství kávy v misce
- opravdu není termostat jako termostat. Můj Classic s vyměněným 90 stupňovým termostatem dával zřetelně chladnější kávu než byla z Classicu pana Konečného, což se projevovalo i v chuti a tendenci ke kyselosti.
Takže dnes jsem doma vrátil zpět originál a hurá, kafe není kyselé jako před tím
Každopádně před shotem odpouštím vodu, protože jinak je opravdu hodně horká - z hlavy jde dost páry. Cca 100 stupňový termostat by byl optimální, za předpokladu že bude fungovat v daném intervalu, což není dopředu bohužel zaručeno... Aspoň jsem se na vlastní kůži přesvědčil o tom, co bylo na fóru psané - laborovat s termostatem není ze začátku nutné, až pokud člověk vychytá ostatní faktory.
A nesmím zapomenout ještě na jednu důležitou věc, na kterou mě upozornil Pedro13 - "domácí poctivé" espresso opravdu chutná jinak, než kafe z mokka konvičky. Moje cesta od "kakaa" k espressu je poměrně krátká, cca 2 roky jsem používal mokku (což byl proti Nescu výrazný pokrok a rozdíl) a espresso v kavárně jsem až tak často nepil, navíc ve většině dostanete opravdu něco jiného, než jste schopni udělat doma. Proto nastalo mé "překvapení", že "koncentrované" espresso z jednodruhové arabicy je jiné, než na co jsem dosud zvyklý...
Ortodoxní a pokročilé kafaře prosím za "schovívavost" k mému příspěvku

Chtěl bych ještě jednou poděkovat panu Konečnému a jeho paní za ochotu a pomoc, neb jsem cestu do Ikeii spojil s návštěvou Kovalovic a kromě vyzvednutí objednávky jsem tak mohl tak porovnat dva Classicy. Jako kávovému začátečníkovi ve smyslu domácího espressa se ujasnilo několik věcí, které spolu souvisí a mají vliv na výsledek:
- vhodné mletí a dávkování - kovový tamper není jen pro "okrasu", ale pěkně se pozná množství kávy v misce
- opravdu není termostat jako termostat. Můj Classic s vyměněným 90 stupňovým termostatem dával zřetelně chladnější kávu než byla z Classicu pana Konečného, což se projevovalo i v chuti a tendenci ke kyselosti.
Takže dnes jsem doma vrátil zpět originál a hurá, kafe není kyselé jako před tím

Každopádně před shotem odpouštím vodu, protože jinak je opravdu hodně horká - z hlavy jde dost páry. Cca 100 stupňový termostat by byl optimální, za předpokladu že bude fungovat v daném intervalu, což není dopředu bohužel zaručeno... Aspoň jsem se na vlastní kůži přesvědčil o tom, co bylo na fóru psané - laborovat s termostatem není ze začátku nutné, až pokud člověk vychytá ostatní faktory.
A nesmím zapomenout ještě na jednu důležitou věc, na kterou mě upozornil Pedro13 - "domácí poctivé" espresso opravdu chutná jinak, než kafe z mokka konvičky. Moje cesta od "kakaa" k espressu je poměrně krátká, cca 2 roky jsem používal mokku (což byl proti Nescu výrazný pokrok a rozdíl) a espresso v kavárně jsem až tak často nepil, navíc ve většině dostanete opravdu něco jiného, než jste schopni udělat doma. Proto nastalo mé "překvapení", že "koncentrované" espresso z jednodruhové arabicy je jiné, než na co jsem dosud zvyklý...
Ortodoxní a pokročilé kafaře prosím za "schovívavost" k mému příspěvku

- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
Takže už i doma se daří. To jsem rád. Těší mě, že Vaše návštěva u nás, Vám byla přínosem v přípravě kávy k lepšímu.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- DeTT
- více pokročilý
- Příspěvky: 203
- Registrován: ned 26. čer 2011 12:46:50
- bydliště: Siluvky u Brna
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Mel bych tez otazecku ke zkusenejsim. Dal jsem si do classicu tez 90ti stupnovy termostat, ale nejsem schopny z nej dostat vysokou cremu. Nemuze to byt tez nizsi teplotou? Ja vim, ze se podle mnozstvi cremy espresso nehodnoti, ale lahodi mi to na oci 
Doma na Arietce je zrejme termostat s vysokou teplotou, protoze po nahrati musim vzdy odpoustet paru pred shotem, jinak je moc hořké, ale potom je crema nadherna a chut jakbysmet.
Z classicu pro zmenu para z hlavy nejde nikdy, ani kdyz zrovna skonci nahrivani.
Chutove je ta kava z classicu rozhodne minimalne srovnatelna s tou Arietkou, jen ta crema mi tam trosicku chybi no

Doma na Arietce je zrejme termostat s vysokou teplotou, protoze po nahrati musim vzdy odpoustet paru pred shotem, jinak je moc hořké, ale potom je crema nadherna a chut jakbysmet.
Z classicu pro zmenu para z hlavy nejde nikdy, ani kdyz zrovna skonci nahrivani.
Chutove je ta kava z classicu rozhodne minimalne srovnatelna s tou Arietkou, jen ta crema mi tam trosicku chybi no

- DeTT
- více pokročilý
- Příspěvky: 203
- Registrován: ned 26. čer 2011 12:46:50
- bydliště: Siluvky u Brna
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Skoda, ze nejde editace prispevku, no budiz. Kavu kyselou nedostavam jako Zarkow, takze evidentne az tak nizkou teplotu tam nemam.
- Sinpa
- více pokročilý
- Příspěvky: 118
- Registrován: čtv 12. úno 2009 15:47:32
- bydliště: Zbůch
- kávovar: Rancilio Silvia BC, PID Auber
- mlýnek: Niche Zero
Re: Gaggia Classic
Ariet měl ale asi přetlakovou misku, ne?
- DeTT
- více pokročilý
- Příspěvky: 203
- Registrován: ned 26. čer 2011 12:46:50
- bydliště: Siluvky u Brna
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Puvodne ano, ale koupil jsem si tam tez nepretlakovou, shodou nahod gaggia misku.. Musel jsem kvuli tomu i odvrtat cast paky, protoze kvuli tomu, ze se tam vkladal ten plastovy napenovaci bazmek, tak je mezi vyvodama prohluben. Tudiz dycky by mi tam zustalo jezirko kavy, tak jsem to trosku odvrtal a uz to ma volny odtok 

-
- více pokročilý
- Příspěvky: 101
- Registrován: pát 06. dub 2012 14:48:40
- bydliště: Velehrad
- kávovar: Gaggia Classic, Bialetti Moka Induction, Hario V60
- mlýnek: Niche Zero, Comandante C40 MK3
Re: Gaggia Classic
S 90 stupňovým termostatem mi taky nešlo moc páry z hlavy, crema se + - dařila, i když kafe bylo kyselejší. Údajně nedostatek cremy hrozí jednak při velmi horké vodě a taky pokud by se dávka podextrahovala (málo kavy, studená voda, rychlý průtok).
A taky záleží na čerstvosti, i u PV káv je v rámci odrůd rozdíl, ale celkově se crema daří subjektivně daří...
Jinak u p. Konečného jsem si všiml, že z jednovýpusti to vizuálně teklo jakoby lépe (hustější, krémovější tok)
A taky záleží na čerstvosti, i u PV káv je v rámci odrůd rozdíl, ale celkově se crema daří subjektivně daří...
Jinak u p. Konečného jsem si všiml, že z jednovýpusti to vizuálně teklo jakoby lépe (hustější, krémovější tok)
-
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: sob 02. črc 2011 22:02:42
- bydliště: Jižní Čechy
- kávovar: Lelit Bianca V3, Moccamaster One Cup, Gaggia Classic + PID
- mlýnek: Eureka Mignon Silenzio
Re: Gaggia Classic
zarkow: mám taky misku 7g ale musí se tam cpát moc kafe (cca 11g), psal jsem jim mail, jestli je použitelná ta standard 6g, o které píšeš. Odpověděli mi, že použít nejde, že má větší osazení. Takže mě překvapuje, že ty ji máš ... takže opravdu jde na Classic ta standard 6g bez problémů použít? Díkyzarkow píše:Přidávám své dosavadní zkušenosti a spíše neúspěchy - nuže aktuálně pracuji se singl miskou 6g standart z Hraspa. Mám i 7g Gaggia, ale do té se vejde víc kávy, ostatně to se to už tady zmiňovalo...............