Gaggia Evolution
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Re: Gaggia Evolution
Hnupe, ďakujem Ti za odpoveď, pravdepodobne tam zaidem osobne to omrknúť,
čaf Gustav
čaf Gustav
Re: Gaggia Evolution
Dobry den. Chcel by som poprosit o radu. Mam Gaggia Evolution a zacala mi "pretekat" voda. Aby som upresnil, tak sa jedna o to, ze ked dokoncim kavu, tzn. zastavim tok vody, tak mi stale kvape voda cez sitko. Neviem, ci moze byt problem s nejakym tesnenim, alebo nieco podobne. Nemam vobec predstavu o konstrukciu kavovaru. Vedeli by ste mi poradit v com to moze byt? Dakujem a prajem pekny zvysok nedelneho popoludnia. Martin
- GSX 1400
- začátečník
- Příspěvky: 64
- Registrován: stř 26. bře 2008 16:55:51
- bydliště: Náchod
- kávovar: Lelit PL41PLUS
- mlýnek: ASCASO I-steel
Re: Gaggia Evolution
To se ti děje i po vyndání páky z hlavy presovače? Po udělání kávy máš v hlavě presovače páku s vylouhovanou kávou. Je tam tlak,který nějakou dobu tlačí vodu ven,protože tato Gaggie nemá třícestný ventil,který by tlak odpustil.Pokud ti voda teče i potom,tak to neporadím,mně se tak neděje.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Evolution
Pokud to Evolution nemá konstrukčně uděláno nějak jinak,tak přívod vody mezi bojlérem a sprchou je rozdělen přetlakovým ventilem (pružinka s gumovou ucpávkou),pokud je kávovar v klidu,ventil je zavřený (pružina tlačí na gumu,tím se udržuje voda nahoře v bojléru),při zapnutí čerpadla se zvýší tlak v bojléru a voda přetlačí pružinu a voda teče dolů do sprchy,pokud tento se tento ventil po vypnutí čerpadla zcela nezavře,tak voda může samovolně protékat a kape ze sprchy.
Jak říkám nevím jak to má Gaggia,ale já když vyšroubuju šroub držící sprchu,tak něm je ona pružina a nakonci té pružiny je ten gumový doraz,který slouží jako ten ventil.
Jak říkám nevím jak to má Gaggia,ale já když vyšroubuju šroub držící sprchu,tak něm je ona pružina a nakonci té pružiny je ten gumový doraz,který slouží jako ten ventil.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Evolution
Je tam ten ventil, ako píše Pedro. Len u Evo treba najskôr vymontovať sitko sprchy (krížovým skrutkovačom), potom hliníkový "disk" (dve srutky, imbus asi 5), a až pod ním je skrutka ventilu. Tá sa vymontuje nástrčkovým kľúčom 12. Pod skrutkou na pružinke je gumové tesnenie. (Schému nájdeš na stránkach PRIMAcafé.)
Používaš filtrovanú vodu a odvápňuješ? Môže to byť aj vodný kameň (niekto tu už mal problém s tesnením, ak keď nie na sprche).
Prikladám obrázok, čo všetko treba vymontovať a čím. Odporúčam raz za čas to takto rozobrať a vyčistiť, aj hlavu s tesnením v kávovare.
Používaš filtrovanú vodu a odvápňuješ? Môže to byť aj vodný kameň (niekto tu už mal problém s tesnením, ak keď nie na sprche).
Prikladám obrázok, čo všetko treba vymontovať a čím. Odporúčam raz za čas to takto rozobrať a vyčistiť, aj hlavu s tesnením v kávovare.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Gaggia Evolution
Jsem mimochodem zjistil, že musím mlíko pěnit nadvakrát - musím počkat, až se dotlakuje pára. Jinak to prostě nenapěním.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Evolution
Dá sa aj na jedenkrát, ale musíš začať "pariť" ešte pred tým, ako vypne termostat (vypína zhruba pri 165°C). Teda ak začneš peniť mlieko pri 155, tak budú výhrevné špirály trvale zapnuté a para dostatočná.
Ale aj ja robím prestávku, keď mlieko dosiahne teplotu 30-35°, nech sa Evo nadýchne na vrcholný výkon
(Moje nepodarky nájdete vo fotogalérii.)
Ale aj ja robím prestávku, keď mlieko dosiahne teplotu 30-35°, nech sa Evo nadýchne na vrcholný výkon

(Moje nepodarky nájdete vo fotogalérii.)
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Evolution
Taky jsem před pár dny začal zařazovat při pěnění mlíka na Evo krátkou pauzu a výsledky jsou lepší.
Naposledy upravil(a) arny71 dne stř 19. lis 2008 10:25:58, celkem upraveno 1 x.
- GSX 1400
- začátečník
- Příspěvky: 64
- Registrován: stř 26. bře 2008 16:55:51
- bydliště: Náchod
- kávovar: Lelit PL41PLUS
- mlýnek: ASCASO I-steel
Re: Gaggia Evolution
Také pěním mléko s jednou přestávkou. Termostat dá vědět.
Re: Gaggia Evolution
V 1. rade sa ospravedlnujem za neskoru reakciu, ale bol som mimo. Dakujem za reakcie a za super fotku. Zajtra sa asi pustim do rozoberania
Inak vodu nefiltrujem, ale odvapnujem pravidelne. I ked nie som spokojny s prostriedkom na odvapnovanie (momentalne SAECO). Ma niekto prosim skusenosti s gaggia odvapnovacom? Dakujem. Martin

- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Evolution
Prečo si nespokojný so Saecom?
Odvápňovač Gaggia - čo o ňom chceš písať? Sáčok rozmiešaš v 1 a pol litri vody, naleješ do nádržky a necháš postupne pretiecť kávovarom (hlavou aj tryskou). Potom umyť, prepláchnuť, naliať čistú vodu a môžeš robiť kávu (prvú alebo radšej prvé dve by som odporúčal dať nejakému nepriateľovi).
Odvápňovač Gaggia - čo o ňom chceš písať? Sáčok rozmiešaš v 1 a pol litri vody, naleješ do nádržky a necháš postupne pretiecť kávovarom (hlavou aj tryskou). Potom umyť, prepláchnuť, naliať čistú vodu a môžeš robiť kávu (prvú alebo radšej prvé dve by som odporúčal dať nejakému nepriateľovi).
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Re: Gaggia Evolution
Dobry den, rada bych koupila kávovar Gaggia, rozhoduji se mezi Gaggia espresso doze a Gaggia Evolution. Který byste mi prosím doporučili? K tomu Evolution - jsou dva různé přístroje (jeden caffitaly na kapsle a druhý na mletou kávu) nebo je to stále jeden přístroj? Našla jsem ho na této adrese, a není tam skoro nic napsáno, jinak už se neprodává. Omlouvám se, moc se v tom nevyznám.
A zapomnela jsem napsat tu adresu:-) Tady je:
A zapomnela jsem napsat tu adresu:-) Tady je:
Kód: Vybrat vše
http://www.max-shop.cz/gaggia-evolution
Naposledy upravil(a) hnup dne pon 17. kvě 2010 13:23:26, celkem upraveno 3 x.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Evolution
Evolution sa už v našich končinách nepredáva, v Taliansku sa ešte asi dá zohnať (asi vypredávajú zásoby). Na ebay stojí nová cca. 140€ (bez poštovného).
To Evo, čo je na fotke v linku, je na normálnu mletú kávu, nie caffitaly. Caffitaly sa dá podľa vzhľadu spoznať podľa nápisu Caffitaly vpredu na odpadovej miske a má výpusť len do jednej šálky.
Či je lepšie Evo alebo Espresso Dose - ťažko povedať. Dose som nikdy nevidel z vnútra, bohvie, či je ten antikorový bojler výhoda alebo nie.
To Evo, čo je na fotke v linku, je na normálnu mletú kávu, nie caffitaly. Caffitaly sa dá podľa vzhľadu spoznať podľa nápisu Caffitaly vpredu na odpadovej miske a má výpusť len do jednej šálky.
Či je lepšie Evo alebo Espresso Dose - ťažko povedať. Dose som nikdy nevidel z vnútra, bohvie, či je ten antikorový bojler výhoda alebo nie.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Re: Gaggia Evolution
Dekuju za odpověď, ja bych dala přednost raději Evolution, ale nakupovat na internetu za hranicemi se mi zda riskantni, maji ho sice bezne tak za 170 euro či liber plus poštovné, a i v několika barvách, ale co když přijde kávovar poškozen? Posilat zpět se mi to nechce. Ještě to promyslím a po novém roce něco koupím. Už bych si dala ráda kvalitní pressíčko. A co mlýnek, nestačil by Gaggia MM89?
Každopádně přeji všem čtenářům těchto stránek šťastný rok 2009!
Každopádně přeji všem čtenářům těchto stránek šťastný rok 2009!
- silvan
- Příspěvky: 13
- Registrován: sob 20. pro 2008 18:06:10
- bydliště: Brno
- kávovar: Lelit Mara PL62T
- mlýnek: Sette 270 Wi, Rancilio Rocky Doserless
Re: Gaggia Evolution
Zdravím příznivce dobré a prima kávy,
dnes mi z netálie doputoval přístroj i s výroční sadou hrků
Udělal jsem první espresso a hned mám dotaz: má smysl se zaobírat výměnou dvojvemínka na páce za jednovemínko? Hrnky jsou docela úzké a trefovat se dvěma proudy je docela napínavé. Je to vůbec řešitelné (snadná výměna) a má to smysl? Používá to takto někdo?
A ještě jeden dotaz prosím: jaká je dle vás optimální dávka kávy na jednu a dvě kávy z pohledu optimální extrakce v páce?
dnes mi z netálie doputoval přístroj i s výroční sadou hrků

Udělal jsem první espresso a hned mám dotaz: má smysl se zaobírat výměnou dvojvemínka na páce za jednovemínko? Hrnky jsou docela úzké a trefovat se dvěma proudy je docela napínavé. Je to vůbec řešitelné (snadná výměna) a má to smysl? Používá to takto někdo?
A ještě jeden dotaz prosím: jaká je dle vás optimální dávka kávy na jednu a dvě kávy z pohledu optimální extrakce v páce?
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Evolution
Taky jsem to řešil na páce k Silvii. Rozchod doublespoutu (čili dvouvemínka) je široký. Z Gaggie to jde odšroubovat určitě, je zapotřebí hasák, trochu síly a nesplést si, na kterou stranu se šroub povoluje. Singl spout alias jednovemínko mám k dispozici, směřuje přímo dolů (koupil jsem si jiné s vývodem do strany, líbí se mi víc) za 150 českých kačenek.
Optimální dávku musíš zvolit podle dané misky, singly jsou od 7g až třeba do 10g, double od 14-ti do víc, třeba i 20g. Musíš to vyzkoušet naplnit tak, aby při dotažení páky se otisklo do kávy sítko, šroub i trochu těsnění (párkrát to zkus, určitě poznáš, co je správně).
Mrkni i na sítka, co jsou zač. Dneska jsem u Gaggie viděl v krabici obě dvě přetlakové a žádné normální ( u českého internetového prodejce), myslel jsem, že mně klepne (vybíral jsem kávovar pro kamarádku )
Optimální dávku musíš zvolit podle dané misky, singly jsou od 7g až třeba do 10g, double od 14-ti do víc, třeba i 20g. Musíš to vyzkoušet naplnit tak, aby při dotažení páky se otisklo do kávy sítko, šroub i trochu těsnění (párkrát to zkus, určitě poznáš, co je správně).
Mrkni i na sítka, co jsou zač. Dneska jsem u Gaggie viděl v krabici obě dvě přetlakové a žádné normální ( u českého internetového prodejce), myslel jsem, že mně klepne (vybíral jsem kávovar pro kamarádku )
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) mill dne pát 06. úno 2009 11:33:00, celkem upraveno 1 x.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Evolution
Aký máš kávovar?silvan píše:má smysl se zaobírat výměnou dvojvemínka na páce za jednovemínko? Hrnky jsou docela úzké a trefovat se dvěma proudy je docela napínavé. Je to vůbec řešitelné (snadná výměna) a má to smysl?
Aký to bol kávovar?mill píše:Dneska jsem u Gaggie viděl v krabici obě dvě přetlakové a žádné normální ( u českého internetového prodejce)...
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- silvan
- Příspěvky: 13
- Registrován: sob 20. pro 2008 18:06:10
- bydliště: Brno
- kávovar: Lelit Mara PL62T
- mlýnek: Sette 270 Wi, Rancilio Rocky Doserless
Re: Gaggia Evolution
mill:
takže je to řešitelné....to je dobře...jen zase ta páka bude na jednom "vemínku" značně vratká při odložení....což takhle nějaká záslepka jedné ďurky "dvojvemínka", která by šla třeba i vložit a zase vytáhnout...něco jako" vrazit do jedné ďurky sirku"?
hnup:
mám Gaggia Evolution...kolik dáváš ty té kávy? Po okraj? Tamper máš 58 či 57mm?
takže je to řešitelné....to je dobře...jen zase ta páka bude na jednom "vemínku" značně vratká při odložení....což takhle nějaká záslepka jedné ďurky "dvojvemínka", která by šla třeba i vložit a zase vytáhnout...něco jako" vrazit do jedné ďurky sirku"?
hnup:
mám Gaggia Evolution...kolik dáváš ty té kávy? Po okraj? Tamper máš 58 či 57mm?
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Evolution
to Silvan: právě proto kupuji Tamping stand, protože na tampování se to blbě drží-souhlas
to Hnup:Gaggia Babby Class, jedno na PODy, jedno přetlakové a jedno dvouporcové přetlakové. Prodejce se ještě chlubil, co že je to za zázrak.
to Hnup:Gaggia Babby Class, jedno na PODy, jedno přetlakové a jedno dvouporcové přetlakové. Prodejce se ještě chlubil, co že je to za zázrak.

- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Evolution
silvan - preto som sa pýtal, lebo Evo má ten zázrak z plastu - to by nemal byť vôbec žiadny problém odmontovať (u mňa to šlo v pohode rukou). Inak pri single miske sa dá v pohode fungovať aj bez "vemínka", aj keď to nevyzerá veľmi esteticky.
Tamper - mám 57 aj 58 mm, fungujú oba. A koľko kávy? WDT - skús pohľadať tu na fóre odkaz (mne sa nechce), a bude Ti jasné, koľko. Naplniť misku, rozbiť hrudky, zarovnať. Do single určite okolo 10g (možno aj viac), do double 18-19g...
mill - tak to je fakt skvelé. Takého predajcu by som asi prizabil... Nechceš mu urobiť "reklamu" a menovať? Aj keď - stretol som sa už s názormi zákazníkov, aká je Gaggia nanič, keďže má normálne misky.
Tamper - mám 57 aj 58 mm, fungujú oba. A koľko kávy? WDT - skús pohľadať tu na fóre odkaz (mne sa nechce), a bude Ti jasné, koľko. Naplniť misku, rozbiť hrudky, zarovnať. Do single určite okolo 10g (možno aj viac), do double 18-19g...
mill - tak to je fakt skvelé. Takého predajcu by som asi prizabil... Nechceš mu urobiť "reklamu" a menovať? Aj keď - stretol som sa už s názormi zákazníkov, aká je Gaggia nanič, keďže má normálne misky.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.