Gaggia Classic

pákové kávovary Gaggia
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Zamčeno
Uživatelský avatar
akalain
Příspěvky: 3
Registrován: sob 03. led 2015 11:29:15
bydliště: Hodonín
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od akalain »

papun píše:a) Může to být tím, že je méně kávy v páce, puk je tedy řidší a tím pádem to drží, ale krátké puštění čerpadla jak psal canyon opravdu pomůže.
Puk rozhodně není řídký, ale pevný. Při vyklepnutí pořád drží vcelku. Nebude to tedy spíš opačný problém (i když mi káva vytéká tak jak má)?

Dík za rady.
Altex
Příspěvky: 25
Registrován: čtv 14. úno 2013 1:45:48
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od Altex »

ad c) jestli máme totožnou výpust, tak ta má v sobě žlábek /mám za to že to je kvůli přetlakovým miskám, aby kafe nestříkalo všude okolo/. Už delší dobu provozuji páku s odšroubovanou výpustí a jelikož nedělám 2 kafe naráz, tak je to spíš ku prospěchu. Taková simulace "botomless" páky.

Jinak mám dotaz. Osobně páku nikdy nemiju saponátem a uvnitř se mi vytvořil po roce defakto nepřilnavý povrch a přijde mi, že to má pozitivní vliv na kafe. Možná to je rukama ale kafe které si dělám doma mi přijde lepší a lepší čím déle mám kávovar (a taky tím, že to co ve většině kaváren považují za espresso už začínám považovat za špinavou vodu na úrovni toho, co mi zbyde v odkapávací misce. Čistíte někdo páku jarem nebo něčím?
Uživatelský avatar
canyon
začátečník
Příspěvky: 63
Registrován: úte 23. pro 2014 14:36:01
bydliště: Chrastava
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od canyon »

Jo čistím hodil jsem vše páku,misky,sítko,disk do misky s detergentem Cafiza. Vše jako nové. :-)
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od bruno75 »

Altex píše:Osobně páku nikdy nemiju saponátem a uvnitř se mi vytvořil po roce defakto nepřilnavý povrch a přijde mi, že to má pozitivní vliv na kafe. Možná to je rukama ale kafe které si dělám doma mi přijde lepší a lepší čím déle mám kávovar (a taky tím, že to co ve většině kaváren považují za espresso už začínám považovat za špinavou vodu na úrovni toho, co mi zbyde v odkapávací misce. Čistíte někdo páku jarem nebo něčím?

Pichnem do osieho hniezda :)
S tým čistením páky, misky, sprchy ... teda čistenie s detergentom kávy to netreba preháňať.
Jednak je to lúh, ktorý nie je ani chuťovo zrovna najlepší :) a po druhé má vplyv na chuť kávy aj po preplachu.
Po umývaní detergentom je cítiť takú kovovú pachuť aj z kávy.
Takže ak už nutne treba umývať tak radšej vymontovať sprchu s diskom a vyumývať ich mimo kávovaru.

Dokonca mi chuťovo viacej vyhovuje káva kde aj na sitku, miske, páke je jemný akoby film z kávy (samozrejme nie hrubé nánosy). Takže to čistenie nepreháňam keď tak len opláchnem vodou prípadne ak je to už moc, tak kľudne jarovou vodou.
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Fox_25
silně pokročilý
Příspěvky: 546
Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
bydliště: Zlínský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od Fox_25 »

Bohužel ten jemný kávový film v páce rád tvoří hrubé nánosy protože při nahřívání páky tvrdne. No a taky bohužel dovede poměrně dost negativně ovlivnit chuť kávy a blbě se čistí. Jak jsem zjistil páku stačí povařit(někde venku) v octu s kys. citronovou a s kapkou jaru. A nakonec to ještě drhnu lékařským benzínem.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF

To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Altex
Příspěvky: 25
Registrován: čtv 14. úno 2013 1:45:48
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od Altex »

Co mám zafixováno v hlavě od doby prvního používání mokka konviček, že nečistit, nikdy. Opláchnout vodou ale nikdy ne saponát.

Vzebrubně jsem kávovar ještě nečistil. Akorát hlavu rozmontovávám co 2 měsíce. Možná někdy v létě zkusím propláchnout vnitřnosti.
Uživatelský avatar
inez
Příspěvky: 42
Registrován: ned 03. led 2010 12:27:19
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od inez »

Ahoj, prosím vás, može mi tu niekto trochu znalý povedať, či mnou zakúpená mašina je Classic, alebo ten šitový Classic plus?
Poctivo som prečítala fóra a mám z toho hlavu ako melón a už sa strácam. Vonkajší vzhľad sedí, ale o ostatných parametroch som na pochybách. Niečo som mobilom nafotila, snáď tam bude niečo poznať. Vďaka.
http://inez1.rajce.idnes.cz/Gaggia_classic/
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od primacafe »

Trápíte se zcela zbytečně, máte starou klasiku. Váš kávovar je Gaggia Classic (ne PLUS), jen vyrobený v Rumunsku.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
inez
Příspěvky: 42
Registrován: ned 03. led 2010 12:27:19
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od inez »

Ďakujem pekne.
Uživatelský avatar
inez
Příspěvky: 42
Registrován: ned 03. led 2010 12:27:19
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od inez »

primacafe píše:Už jsem to kdesi psal. Vyměnil jsem termostat (původní 107st.) za termostat s 90st. a zatím nemám důvod s tím dělat nic dalšího. Rozhodně se touto úpravou změnila chuť kávy na jemnou a lahodnou. S původním termostatem 107st. byla chuť ostrá, až k hranici výrazné nepříjemné hořkosti.
Som presne tam, kde ste boli vy, pán primacafe.
Prosím nejakú dobrú dušu, ktorú by to nejako zvlášť neobťažovalo, aby mi sem hodila link na e-shop, kde sa dá termostat kúpiť. Je mi jedno či cz alebo sk. Aj som to tu niekde už videla, ale nemám síl to znovu prelúskávať.
Manuál na výmenu termostatu už by bol len pekný bonus.
Vopred veľká vďaka.
PS: Je to krásne, ale piť sa to nedá.
Uživatelský avatar
doubal
Příspěvky: 6
Registrován: sob 02. lis 2013 16:40:14
bydliště: Brno
kávovar: Gaggia Classic, Rancilio Silvia PID
mlýnek: Catler CG8010, Ascaso i-steel

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od doubal »

Uživatelský avatar
gekonko
více pokročilý
Příspěvky: 189
Registrován: pát 02. led 2015 12:33:04
bydliště: Košice
kávovar: CARIMALIalfa2x GAGGIAcubika2x ASCASOdream KRUPSxp5240
mlýnek: GAGIAmd85-2x SANTOS#1 ZASSENHAUSpanama

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od gekonko »

inez píše:Manuál na výmenu termostatu už by bol len pekný bonus...
https://www.youtube.com/watch?v=uUxMFf_VUy0
Uživatelský avatar
Effe
více pokročilý
Příspěvky: 248
Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
bydliště: Ostrava
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Ascaso I-Steel

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od Effe »

Akorát jestli se nepletu tak v tom videu dámy mění termostat páry a ne vody ......
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od ondrada »

Effe: 1:19...
Uživatelský avatar
Effe
více pokročilý
Příspěvky: 248
Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
bydliště: Ostrava
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Ascaso I-Steel

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od Effe »

:grin: je fakt,že jsem napoprvé video nedokoukal,v čase 1:19 ukazuje na termostat vody a pak mění termostat páry :)
Uživatelský avatar
inez
Příspěvky: 42
Registrován: ned 03. led 2010 12:27:19
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od inez »

Vymenila som termostat, no nesvieti kontrolka zapnutia kávovaru a voda sa nezohrieva. Už som tam vrátila aj ten povodný termostat a problém pretrváva. Kde som spravila chybu, všetko je na svojom mieste, nič nie je uvolnené, aspoň sa tak zdá, kontrolovala som to xkrát.
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od papun »

No evidentně si musel někde udělat chybu. Tak budeš muset měřit. Někde tu je i schéma GC. Tak si ho najdi a překontroluj to.

A to, že se voda neohřívá si zjistil tím, že je fakt studené, nebo jen tím, že nesvítí kontrolka, protože kontrolky celkem blnou u GC. Mě už třeba po roce nesvítila.
Uživatelský avatar
inez
Příspěvky: 42
Registrován: ned 03. led 2010 12:27:19
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od inez »

Dobre, kašlem na kontrolku, no voda je nie studená, ale vlažná. Idem hľadať to schéma. Dík za odpoveď.
daff01
Příspěvky: 5
Registrován: úte 28. říj 2014 15:19:00
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Gaggia Classic – 5 měsíců v užívání

Příspěvek od daff01 »

V prosinci 2014 jsem si pořídil toto domácí espresso a po pěti měsících je myslím čas, abych přidal pár svých zkušeností a pozorování z užívání. Třeba to někomu pomůže v rozhodování. Ostatní se třeba pobaví.

Jeden malý BOJLER. To má svoje výhody – je rychle nahřátý (nicméně na dobré prohřátí páky musím čekat cca 10 minut), žere tím pádem méně energie a přístroj může mít opravdu malé rozměry. Má to ale i své nevýhody - výdej horké vody parní tryskou je trochu nepohodlný, možnosti pěnění mléka jsou omezené – je nutno čekat na nahřátí bojleru či jeho ochlazení před dalším shotem, při pěnění většího množství mléka přístroji „dochází dech“.

PLNĚNÍ VODY a NÁDRŽ. Na vrchní straně přístroje pod víčkem je konický tubus, který vodu přivádí do dvoulitrového zásobníku. Kupuji balenou vodu s nízkým celkovým obsahem rozpuštěných látek (138), jednak kvůli chuti kávy a jednak nebudu muset tak často odvápňovat (nepozoruji žádné viditelné usazeniny). Osobně preferuji plnění z lahve přímo do zásobníku, i když to může někomu připadat méně pohodlné (musím vytáhnout drip tray). Voda se při lití tolik neokysličuje. Nevím, jestli to má nějaký vliv nebo ne, dělám to spíš jen pro pocit. Obsah nádrže je pro domácí použití dostatečný. Sací hadička však nedosáhne až na dno nádrže, takže i při cca půl litru vody už je přístroj „na suchu“. Kdyby byla hadička o centimetr dva delší, tak by to myslím nikomu neublížilo, náklady navíc by byly v podstatě nulové.

HLAVA, PÁKA, SPRCHA. Jsou z poctivých materiálů, tak jak to má správně být. Sprcha je nerezová. Páka je pořádný kus kovu (mosaz jestli se nepletu), žádná plastová hračka jako u levnějších přístrojů. Za špatně připravenou kávu byste s ní klidně mohli dotyčného umlátit. Originální přetlakové misky jsem ihned po rozbalení vyhodil a koupil klasické. Dobrá crema na nich přece nevisí. Když to ostatní umí s nepřetlakovými, dokážu se to naučit taky. Misky v páce drží více než dostatečně, musím je uvolňovat nožem. Jak už tu bylo mnohokrát řečeno, single miska sežere 11g kávy, double 18.

ČERPADLO. Drží konstantní tlak po celou dobu extrakce. Při měření tlakoměrem byl největší problém utáhnout páku dostatečně na to, aby voda necákala ven pod hlavou kolem těsnění. Ovládání je plně manuální, na tři vypínače. Ze začátku jsem si musel trochu zvyknout na to, že když kontrolka svítí, znamená to „netopím, můžeš“. Zpravidla to bývá přesně opačně, ale je to jen věc zvyku.

DRIP TRAY. Je IMHO největší slabinou celého přístroje. Plastová vanička, která, přestože je na svém místě, kvedlá. Má tam sice nějaké výlisky/zářezy, ale stejně KVEDLÁ (grrrr). Krycí víčko je z nerezového plechu. Trubička pro odvod přebytečné vody z hlavy po vypnutí extrakce je kratší, než by bylo se mi líbilo. V těsnění u hlavy drží jen na milimetru či dvou a jen taktak dosáhne pod okraj krycího víčka vaničky. Stejná připomínka jako u sací hadičky – kdyby byla o 5mm delší, určitě by výrobce na buben nepřišel. Otvory v krycím víčku jsou dost velké. Když (nejčastěji při backflushingu) zastavím extrakci a ve vaničce je zbytková voda, vždycky mi to vyšplíchne až na zem :hnup: . A to nemluvím o tom, jak při zapnutém čerpadle rezonuje. I nezkušený amatér a espressový skoropanic jako jsem já spolehlivě pozná, že tady se šetřilo zdaleka nejvíc. Ano, umí zachytit vodu. Ale to je asi tak všechno.

MODIFIKACE. Originální plastovou trysku Panarello (zkoušeli to už mnozí přede mnou, nemusím se přece vztekat u stejné věci znovu) jsem ihned po rozbalení z krabice odmontoval a vyměnil za upravenou trysku z první Silvie - na Amazonu UK ji dostanete za pár drobných. S novou tryskou jde pěnění jedna báseň, chce to jen cvik. Změna tlaku je na modelu Classic opravdu triviální záležitostí (návodů najdete na youtube plno). S výměnou termostatu pro extrakci už to tak jednoduché není. Prostor uvnitř přístroje je opravdu malý a termostat je umístěný dost nešťastně (na rozdíl od termostatu na páru). Zkrátka, je to tam hodně na těsno a pár desítek minut mě to potrápilo. Na druhou stranu, tohle neděláte každý den a jednou dvakrát za životnost přístroje to prostě překousnete. Příště už budete vědět, že si máte koupit espresso s elektronikou nebo angažujete specialistu, který vám do Gaggie elektroniku vměstná na zakázku.

CELKOVĚ. Za málo peněz hodně muziky. Ne nadarmo je tak oblíbený mezi uživateli. Klíčové části jsou z kvalitních materiálů, dílenské zpracování je na vynikající úrovni. Má sice pár much, které by se daly odchytit, ale to by se přístroj asi nemohl prodávat za koncovou cenu pod 8 tisíc.

POZNÁMKA: Inovovaný model „Plus“ představený pro rok 2015 doznal velkých změn a podle recenzí nutno poznamenat, že k horšímu. Jistě se to tady už probíralo. Jiný bojler (převzatý z nižších modelů), některé kovové součástky nahradil plast (např. dvouvývod na páce), přetlakový ventil už údajně není nastavitelný jako dříve. Po 9 minutách nečinnosti se přístroj přepne do úsporného režimu (bohužel ne volitelně) a také se výrobce rozhodl, že už není nutné přístroj osazovat třícestným ventilem. Zpětný oplach už asi není v módě a kávu se spálenou pachutí ze špinavé mašiny zřejmě hodlá Gaggia prohlásit za nový standard, tak jako to před čtyřmi lety udělali s přetlakovými miskami. Úspor bylo jistě dosaženo, ale koncová cena zůstala stejná jako u předchozí verze. Bůh nám pomáhej, jestli to tak půjde dál.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic – 5 měsíců v užívání

Příspěvek od primacafe »

daff01 píše:............ Sací hadička však nedosáhne až na dno nádrže, takže i při cca půl litru vody už je přístroj „na suchu“. Kdyby byla hadička o centimetr dva delší, tak by to myslím nikomu neublížilo, náklady navíc by byly v podstatě nulové............
možná by stačilo hadičku povytáhnout
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Zamčeno

Zpět na „GAGGIA“