Gaggia Classic
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- ian
- více pokročilý
- Příspěvky: 182
- Registrován: úte 09. říj 2012 17:23:43
- bydliště: Šimonovice
- kávovar: La Nuova Era Cuadra, Hario V60, French Press Ultimo
- mlýnek: La Spaziale MXT single dose, Carimali Junior, Hario Skerton
Re: Gaggia Classic
Na double a single jsou misky správně jak uvádíš. LM single misku upěchuješ úplně v pohodě plastovým tamperem 07 (koncem s menším průměrem). Pokud máš LM single misku, tak ti je ta původní single na nic. Mrkni na fórum, je tady založeno téma. Zkrátka LM podává lepší výsledky (dokonce s použitím menšího množství kávy). Osobní zkušenost.
Ten černý čudlík slouží jako pěnovač (při použití Jihlavanky ) a antirozstřikovač při použití E.S.E. podů (vlastně mj. pro ně slouží ta origo single miska 11).
Ten černý čudlík slouží jako pěnovač (při použití Jihlavanky ) a antirozstřikovač při použití E.S.E. podů (vlastně mj. pro ně slouží ta origo single miska 11).
Keep Calm and Drink King’s Coffee
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 643
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Gaggia Classic
K té "LM single misce":
Kávy upěchuji jen v té zúžené části? Nebo je po celé té šířce v horní částí třeba vrstvička nějaké 2-3mm či jak to vyjde (počítám že nějakých 7-9 gramů kávy)?
Zatím mi z diskuse zde vyplývá že spíše se utempuje menší množství kávy v té zúžené části.
Děkuji
(Omlouvám se za množství dotazů, forum jsem v minulých dvou měsících pročetl skoro celé, ale jakmile má člověk svůj kávovar doma, tak se stejně potřebuje ujišťovat v tom, zda vyčtené zkušenosti jsou ty správné ...)
Kód: Vybrat vše
http://puschpull.org/root/gaggia/13_miska_lm_single_a.jpg
http://puschpull.org/root/gaggia/14_miska_lm_single_b.jpg
Zatím mi z diskuse zde vyplývá že spíše se utempuje menší množství kávy v té zúžené části.
Děkuji
(Omlouvám se za množství dotazů, forum jsem v minulých dvou měsících pročetl skoro celé, ale jakmile má člověk svůj kávovar doma, tak se stejně potřebuje ujišťovat v tom, zda vyčtené zkušenosti jsou ty správné ...)
- ian
- více pokročilý
- Příspěvky: 182
- Registrován: úte 09. říj 2012 17:23:43
- bydliště: Šimonovice
- kávovar: La Nuova Era Cuadra, Hario V60, French Press Ultimo
- mlýnek: La Spaziale MXT single dose, Carimali Junior, Hario Skerton
Re: Gaggia Classic
Ano, jen v té zúžené. Vychází to na cca 8,2g, záleží na hrubosti mletí. Tampování je tady v pohodě, klepneš do páky o podložku a z boku, káva se sesype dolů a jen umáčkneš.
Keep Calm and Drink King’s Coffee
- razorjaro
- více pokročilý
- Příspěvky: 158
- Registrován: pát 13. úno 2015 1:28:28
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Filter - V60,AeroPress, Espresso - Gaggia classic Italy
- mlýnek: Filter - Commandante MK3 Espresso - San Marco SM90
Re: Gaggia Classic
Do paky klepat vobec nemusis (iba ked chces pred tampovanim zarovnat povrch aby bol rovny) kava ktora tam zostane po zatlaceni stroju vobec neublizi a spadne zatial co to klepnutie ano, moze to narusit konzistenciu puku a kava bude zle tiect.ian píše:Ano, jen v té zúžené. Vychází to na cca 8,2g, záleží na hrubosti mletí. Tampování je tady v pohodě, klepneš do páky o podložku a z boku, káva se sesype dolů a jen umáčkneš.
Daj iba s hran paky prec kavu.Taktiez to bolo spomenute vo videach co som posielal.
Kód: Vybrat vše
https://www.youtube.com/watch?v=AvKqcgweUSk
V jednej knizke som cital ze rozdiel je minimalny. Zatlacili kavu 80kilami a 5kilami a bol tam rozdiel 2/3ml.
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 643
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Gaggia Classic
I hezké "puky" se včera zadařily.
A káva z LM misky - první pokus na výbornou. Namleto přesně 8,2g, upěchováno tím plastovým tamperem. Extrakce do skleněné cca 35ml duritky. Krásná crema, 26 vteřin extrakce, objem cca 28-30ml. Použita káva z výše uvedené fotky.
Chuťové výborná, ale ještě mám jistě co vychytávat.
Melu nyní na 4. stupeň (Gaggia MDF). Mám tam stupnici od 1-34
A káva z LM misky - první pokus na výbornou. Namleto přesně 8,2g, upěchováno tím plastovým tamperem. Extrakce do skleněné cca 35ml duritky. Krásná crema, 26 vteřin extrakce, objem cca 28-30ml. Použita káva z výše uvedené fotky.
Chuťové výborná, ale ještě mám jistě co vychytávat.
Melu nyní na 4. stupeň (Gaggia MDF). Mám tam stupnici od 1-34
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 245
- Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Nějak tam postrádám ten výsledek - nápoj. Puky já nekonzumuji
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 643
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Gaggia Classic
Pokusím se. Hlídat čas, fotit extrakci, ... bude to honička. Ale alespoň výsledný nápoj se snad zadaří.
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 643
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Gaggia Classic
Takže nějaké foto (ale nemíním si na nějaké časté fotodokumentace zvykat, pokud napíšu později něco jen slovy, tak to platí, nemíním si tu vymýšlet ...):
Káva: COLOMBIA MEDELLIN SUPREMO http://shop.primacafe.cz/arabica/55-col ... premo.html
Mletí: Gaggia MDF, 4. stupeň (1-34)
Množství: cca 8,4g
Miska: LM Single (plastový tamper)
Doba extrakce: 28 vteřin
Množství: cca 32ml
Nastavená teplota na PID (cca 101,5)
Nádoba předehřátá
Teplota vzduchu v místnosti: cca 27 stupňů Celsia (venku pekelných 36 stupňů Celsia ve stínu, čas - zhruba 15:50)
Teplota nápoje: 64 stupňů Celsia
Soustředění trochu rozptýlené z důvodů fotodokumentace extrakce
Chtělo to patrně o trochu jemněji umlýt, nebo více upěchovat. Tuto kávu jsem zkoušel do Gaggie úplně poprvé. Předtím (včera a předevčírem) jsem použil směs PRIMA PRESSO. Teklo to o trochu rychleji než včera stejným postupem ta směs Presso.
Podle
Ale podle:
Káva: COLOMBIA MEDELLIN SUPREMO http://shop.primacafe.cz/arabica/55-col ... premo.html
Mletí: Gaggia MDF, 4. stupeň (1-34)
Množství: cca 8,4g
Miska: LM Single (plastový tamper)
Doba extrakce: 28 vteřin
Množství: cca 32ml
Nastavená teplota na PID (cca 101,5)
Nádoba předehřátá
Teplota vzduchu v místnosti: cca 27 stupňů Celsia (venku pekelných 36 stupňů Celsia ve stínu, čas - zhruba 15:50)
Teplota nápoje: 64 stupňů Celsia
Soustředění trochu rozptýlené z důvodů fotodokumentace extrakce
Kód: Vybrat vše
průběh extrakce:
http://puschpull.org/root/gaggia/extrakce_1/DSC_5979_resize.jpg
http://puschpull.org/root/gaggia/extrakce_1/DSC_5980_resize.jpg
http://puschpull.org/root/gaggia/extrakce_1/DSC_5981_resize.jpg
http://puschpull.org/root/gaggia/extrakce_1/DSC_5982_resize.jpg
http://puschpull.org/root/gaggia/extrakce_1/DSC_5983_resize.jpg
http://puschpull.org/root/gaggia/extrakce_1/DSC_5984_resize.jpg
http://puschpull.org/root/gaggia/extrakce_1/DSC_5985_resize.jpg
http://puschpull.org/root/gaggia/extrakce_1/DSC_5986_resize.jpg
http://puschpull.org/root/gaggia/extrakce_1/DSC_5987_resize.jpg
výsledek:
http://puschpull.org/root/gaggia/extrakce_1/DSC_5988_resize.jpg
http://puschpull.org/root/gaggia/extrakce_1/DSC_5989_resize.jpg
zhruba po 3 minutách:
http://puschpull.org/root/gaggia/extrakce_1/DSC_5991_resize.jpg
pro srovnání přesně 30ml vody:
http://puschpull.org/root/gaggia/extrakce_1/DSC_5992_resize.jpg
Podle
Kód: Vybrat vše
http://www.piccoloneexistuje.cz/espresso
je výsledek OK"Espresso je nápoj o objemu 30 ±5 ml s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů.“
Ale podle:
jsem se přesně netrefil.Hmotnost porce mleté kávy 7 g ± 0,5
Výstupní teplota vody z kávovaru 88 °C ± 2 °C
Teplota nápoje v šálku 67 °C ± 3 °C
Vstupní tlak vody 9 bar ± 1
Doba extrakce 25 sekund ± 2,5 sekundy
Viskozita při 45 °C > 1,5 mPa s
Oleje > 2 mg/ml
Kofein < 100 mg/šálek
Objem nápoje v šálku včetně cremy 25 ml ± 2,5
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Já bych to celé zase tak neprožíval. Důležité aby káva chutnala. Ale evidentně kávovar dělá radost
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 643
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Gaggia Classic
papun: to dělá. A káva chutná.
Z těch co mám doma mi zatím nejvíc sedí ta směs "PRIMA Presso"
Z těch co mám doma mi zatím nejvíc sedí ta směs "PRIMA Presso"
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 643
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Gaggia Classic
Jen kopíruji z threadu o kávě v čase nouze, protože tam až tolik asi ten příspěvek nepatří:
Dnes dorazila zásika: 500g Prima Presso a 300g Prima Aquapresso.
Jako první jsem dal Prima Presso. Včera večer jsem kompletně vyčistil mlýnek, takže káva šla rovnou do čistého. První byl Single Shot. Mletí na stupeň 5, miska single LM, extrakce cca 22s/28ml. Nádherná crema. Chuť někde na míle daleko od této kávy z Lidlu. Druhé jsem dal pár minut po prvním šálku. Tentokrát Double Shot, mletí na stupeň 4, extrakce cca 26s/60ml. Naprosto luxusní crema. Takovou jsem dosud (za ty zhruba 3 týdny) nedosáhl a chuť skvělá. Jemná, příjemný pocit hořké čokolády, příjemný "dozvuk" či jak to říci. Díky za takovou kávu!!
Dnes dorazila zásika: 500g Prima Presso a 300g Prima Aquapresso.
Jako první jsem dal Prima Presso. Včera večer jsem kompletně vyčistil mlýnek, takže káva šla rovnou do čistého. První byl Single Shot. Mletí na stupeň 5, miska single LM, extrakce cca 22s/28ml. Nádherná crema. Chuť někde na míle daleko od této kávy z Lidlu. Druhé jsem dal pár minut po prvním šálku. Tentokrát Double Shot, mletí na stupeň 4, extrakce cca 26s/60ml. Naprosto luxusní crema. Takovou jsem dosud (za ty zhruba 3 týdny) nedosáhl a chuť skvělá. Jemná, příjemný pocit hořké čokolády, příjemný "dozvuk" či jak to říci. Díky za takovou kávu!!
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Ono to patří spíše do vlákna o konkrétní kávě....
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 643
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Gaggia Classic
to mě napadlo jako první, ale necítil jsem se zatím fundovaný abych popisoval chuť této kávy přímo v jejím vlákně ...
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 643
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Gaggia Classic
Jinak ještě poznámka k přípravě espressa:
Po počátečních pokusech, kdy jsem každou porci vážil pečlivě na desetiny gramu, tak přecházím k poněkud "ležérnějšímu" způsobu, který mi je ale bližší.
Namelu si kávu rovnou do páky (buď LM single miska nebo double miska), postupně poklepávám tamperem aby si namletá káva "sedla". Když ji je v misce tak "akorát" tak ji upěchuji, tak nějak podle citu. Pokud je jemněji namletá, tak pěchuji méně, pokud je o něco hruběji namletá, tak pěchuji větší silou.
Cílem je vždy aby espresso bylo extrahováno zhruba těch 20-30 vteřin a objem byl u single cca 25-30ml a u double zhruba těch 60ml za stejný čas.
Celkové mi nyní tento způsob vyhovuje více než to neustálé vážení.
Momentálně se mi daří dosáhnout pro espresso časy cca od 20 do 30 vteřin (zpravidla to je těch 24-27 vteřin) a objem cca 25-30ml. Crema je pěkná, káva lahodná. Když tak někdy zase dám pár fotek.
Díky moc papunovi za ten skvělý stroj!
P.S. to mléko se snad časem napěnit také naučím, ale ze samotné přípravy a výsledku espressa mám moc fajn pocit.
Po počátečních pokusech, kdy jsem každou porci vážil pečlivě na desetiny gramu, tak přecházím k poněkud "ležérnějšímu" způsobu, který mi je ale bližší.
Namelu si kávu rovnou do páky (buď LM single miska nebo double miska), postupně poklepávám tamperem aby si namletá káva "sedla". Když ji je v misce tak "akorát" tak ji upěchuji, tak nějak podle citu. Pokud je jemněji namletá, tak pěchuji méně, pokud je o něco hruběji namletá, tak pěchuji větší silou.
Cílem je vždy aby espresso bylo extrahováno zhruba těch 20-30 vteřin a objem byl u single cca 25-30ml a u double zhruba těch 60ml za stejný čas.
Celkové mi nyní tento způsob vyhovuje více než to neustálé vážení.
Momentálně se mi daří dosáhnout pro espresso časy cca od 20 do 30 vteřin (zpravidla to je těch 24-27 vteřin) a objem cca 25-30ml. Crema je pěkná, káva lahodná. Když tak někdy zase dám pár fotek.
Díky moc papunovi za ten skvělý stroj!
P.S. to mléko se snad časem napěnit také naučím, ale ze samotné přípravy a výsledku espressa mám moc fajn pocit.
- garen
- Příspěvky: 34
- Registrován: sob 14. zář 2013 18:51:01
- bydliště: Olomouc
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Porlex mini
Re: Gaggia Classic
Měl bych dotaz ohledně čištění.
Koupil jsem si ze zdejšího obchodu dekalcifikační prostředek a zajímalo by mě, jak provádíte čištění.
V návodu je napsáno, že se má odvapňovat pouze přes trysku. Z jakého důvodu ne přes sprchu?
Dále jsem si koupil detergent a chtěl bych ho použít na misky a páku.
Může se do detergentu namočit i sítko a sprcha (to co je nad sítkem po odšroubení imbusů)?
Děkuji.
Koupil jsem si ze zdejšího obchodu dekalcifikační prostředek a zajímalo by mě, jak provádíte čištění.
V návodu je napsáno, že se má odvapňovat pouze přes trysku. Z jakého důvodu ne přes sprchu?
Dále jsem si koupil detergent a chtěl bych ho použít na misky a páku.
Může se do detergentu namočit i sítko a sprcha (to co je nad sítkem po odšroubení imbusů)?
Děkuji.
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 643
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Gaggia Classic
Já mám také dotaz. Z páky mi dnes začala sama od sebe (při poklepávání před tampováním) miska (ta single LM). Káva byla rozsypaná po celém dřezu.
Asi se to tu už řešilo, ale co udělat s tím drátem po obvodu vnitřku páky? Nějak napružit?
Děkuji
Asi se to tu už řešilo, ale co udělat s tím drátem po obvodu vnitřku páky? Nějak napružit?
Děkuji
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
GAREN: sundej sítko a disk a část vody pouštěj přes hlavu a část přes trysku. řekněme na 1/2. Ohledně detergentu - sítko, misky, páka OK, ale disk NE. Protože je hliníkový a to by se to nelíbilo.
PUSCHPULL: Zkus to více napružit, pokud to nepomůže, tak si kup novu pružinu.
PUSCHPULL: Zkus to více napružit, pokud to nepomůže, tak si kup novu pružinu.
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 643
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Gaggia Classic
Kde ji koupím? Dá se to běžně někde jako Baumax, OBI, nebo je v nějakých speciálkách na kávovary? Nebo se to dá vyrobit z nějakého drátu?papun píše: PUSCHPULL: Zkus to více napružit, pokud to nepomůže, tak si kup novu pružinu.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Určitě to je speciálka, koupíš třeba zde:
Kód: Vybrat vše
http://www.kavovarydoplnky.cz/produkty/paky-a-prislusenstvi/pruzinky/
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 643
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Gaggia Classic
papun: nechal jsem si poslat dvě
Vyšlo mě to na 47,- Kč, platba předem, posláno v obálce jako dopis.
Ale ty drátky jsou slabší než bylo v té páce od Tebe.
Takže jsem měl objednat asi tuhle, že
?
Zatím jsem tu původní trochu víc napružil, ale tyhle dvě nové mi jsou na nic.
Kód: Vybrat vše
http://www.kavovarydoplnky.cz/product/pruzina-paky-univerzalni-105/
Ale ty drátky jsou slabší než bylo v té páce od Tebe.
Takže jsem měl objednat asi tuhle, že
Kód: Vybrat vše
http://www.kavovarydoplnky.cz/product/pruzina-paky-1588/
Zatím jsem tu původní trochu víc napružil, ale tyhle dvě nové mi jsou na nic.