CATLER ES 8012
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Redmann
- silně pokročilý
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: ES 8012
Skús si trošku preštudovať viac fórum, je to tu spomínané veľa krát.
- pretlakové misky
- nastavenie mlynčeku
- pretlakové misky
- nastavenie mlynčeku
- hephaestus
- mlýnek:
dakujem. mam ho 2. den a skusam rozne nastavenia. zatial nie som zbehly, napr. ten idealny cas som nevedel ze sa rata od okamihu stlacenia gombiku. este raz vdaka.
- hephaestus
- mlýnek:
zatiaľ sa mi nedarí pripraviť presso také, akú by som mal predstavu a to som minul riadne vela kávy.
neviem do akej miery sa na výslednom čase ( okolo 15 sekúnd od stlačenia) a takmer žiadnej cremy podieľa káva ( tchibo milano style ) káva vyteká pomaly, čierna a skoro bez peny. zaujímavé, že iné to je pri miske pre 2 pressá. tam je crema viac viditeľná.
dnes pôjdem pre kávu do julius meinl pražiarne v bratislave - robím dobre?
použil som na vaše rady single wall misku.... a preto aj množstvo kávy regulujem čudlíkom mimo ukazovateľa pre "dual wall"
vzhľadom na to, že espresso bolo kupované cez e-shop, potrebujem čo najskôr zistiť čo stroj dokáže a či si ho nechať.
nechcem byť žiadny vychcálek čo vracia tovar, ale zasa bola to pre mňa riadna investícia ( aj ked na splátky...co uz) preto sem občas napíšem s prosbou o rýchlu radu, teda ako spoznať či je chyba v postupe a teda vo mne alebo stroji.
som uplny začiatočník. dakujem.
neviem do akej miery sa na výslednom čase ( okolo 15 sekúnd od stlačenia) a takmer žiadnej cremy podieľa káva ( tchibo milano style ) káva vyteká pomaly, čierna a skoro bez peny. zaujímavé, že iné to je pri miske pre 2 pressá. tam je crema viac viditeľná.
dnes pôjdem pre kávu do julius meinl pražiarne v bratislave - robím dobre?
použil som na vaše rady single wall misku.... a preto aj množstvo kávy regulujem čudlíkom mimo ukazovateľa pre "dual wall"
vzhľadom na to, že espresso bolo kupované cez e-shop, potrebujem čo najskôr zistiť čo stroj dokáže a či si ho nechať.
nechcem byť žiadny vychcálek čo vracia tovar, ale zasa bola to pre mňa riadna investícia ( aj ked na splátky...co uz) preto sem občas napíšem s prosbou o rýchlu radu, teda ako spoznať či je chyba v postupe a teda vo mne alebo stroji.
som uplny začiatočník. dakujem.
-
- silně pokročilý
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Prosimtě, projdi si tu nejdřív informace o tom, co je to espresso a jak se připravuje. Pak se ptej.
- Redmann
- silně pokročilý
Káva je zásadná, keď káva nie je čerstvá, crema bude minimálna. Tchibo je (podľa mňa) jedna z tých najhorších možností, akú zvoliť. Obávam sa, že Július Meinl bude podobné. Treba zohnať čerstvú kávu z pražiarne. Nemáš v profile napísané odkiaľ si, neviem poradiť, kde kúpiť.
Keď budeš mať čerstvú kávu, potrebuješ zladiť množstvo kávy, hrubosť mletia a silu utlačenia kávy tak, aby ti pribl. za 25 sekúnd natieklo 25-35 ml espressa.
Nájdi si 1-2 hodinky čas, prípadne jeden večer
, a naozaj si prečítaj fórum, dozvieš sa zásadné veci o príprave kávy.
Keď budeš mať čerstvú kávu, potrebuješ zladiť množstvo kávy, hrubosť mletia a silu utlačenia kávy tak, aby ti pribl. za 25 sekúnd natieklo 25-35 ml espressa.
Nájdi si 1-2 hodinky čas, prípadne jeden večer

- hephaestus
- mlýnek:
ano snažím sa to prejsť. myslím, že tých možností ako pripraviť espresso nie je zase tak vela, kedže má presne definované parametre. to si človek nájde aj vo wikipedii, a takmer nič z toho sa mi nedarí či meliem na hrubo alebo na jemno, či dám kávy 8 alebo 9 gramov, utlačím silno alebo slabšie. myslím, že všetko ostatné je na stroji.David píše:Prosimtě, projdi si tu nejdřív informace o tom, co je to espresso a jak se připravuje. Pak se ptej.
aj v návode je napísané, že má mať konzistenciu medu pri vytekaní, bohatú penu, extrakcia má začať po 4-7 sekundách pri optimálnom tlaku, ktorý sa mi ukazuje na tlakomeri. takisto som pozeral videá na youtube so značkou breville, ktoré by mali byť identické s catlerom. ale úplne chápem, že zrejme to chce prax, len sa mi zdá divné, že po toľkých rôznych nastaveniach sa mi nedarí spraviť aspoň jedno a aspoň na vzhľad "prave presso".
študovať budem samozrejme viac po 7 dňoch od kúpy ......
- hephaestus
- mlýnek:
Redmann píše:Káva je zásadná, keď káva nie je čerstvá, crema bude minimálna. Tchibo je (podľa mňa) jedna z tých najhorších možností, akú zvoliť. Obávam sa, že Július Meinl bude podobné. Treba zohnať čerstvú kávu z pražiarne. Nemáš v profile napísané odkiaľ si, neviem poradiť, kde kúpiť.
Nájdi si 1-2 hodinky čas, prípadne jeden večer, a naozaj si prečítaj fórum, dozvieš sa zásadné veci o príprave kávy.
super, dnes vecer zacnem so studiom. pracujem v bratislave a nemám problém v rámci nej navštíviť odporúčané miesto.
k tej tchibo : večer donesiem kávovar, letím do billy kúpiť "kávu" ..... tak preto

- Redmann
- silně pokročilý
David má pravdu, preto som ti písal už dvakrát to isté.
Tu nájdeš viac konkrétnych informácií ako na wikipédii.
Na tvojom mieste by som začal kávou. A nie je to ani jedna z tých, čo si spomínal.
EDIT: Medzitým si odpísal, takže doplňujem.
Ak dokážeš kávu namlieť na tak jemno, že ju kávovar nepretlačí, tak mlynček funguje (ako kvalitne je druhá vec).
Ak kávovar vrčí a tečie z neho voda aj pod tlakom, je predpoklad, že funguje.
Zbytok je tom, čo som písal vyššie.
Vrhni sa rovno sem
viewforum.php?f=92
a prípadné problémy rieš tam, aby sme prípravou kávy neplnili vlákno o Catleri.
Tu nájdeš viac konkrétnych informácií ako na wikipédii.
Na tvojom mieste by som začal kávou. A nie je to ani jedna z tých, čo si spomínal.
EDIT: Medzitým si odpísal, takže doplňujem.
Ak dokážeš kávu namlieť na tak jemno, že ju kávovar nepretlačí, tak mlynček funguje (ako kvalitne je druhá vec).
Ak kávovar vrčí a tečie z neho voda aj pod tlakom, je predpoklad, že funguje.
Zbytok je tom, čo som písal vyššie.
Vrhni sa rovno sem
viewforum.php?f=92
a prípadné problémy rieš tam, aby sme prípravou kávy neplnili vlákno o Catleri.
Naposledy upravil(a) Redmann dne stř 27. lis 2013 11:23:08, celkem upraveno 1 x.
-
- silně pokročilý
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Hele, když si nakoupíš kafe, který je prakticky vzato starý, tak z něj nikdy na tomhle stroji ideální espresso neuděláš. Ale o tom, jak se dělá presso, kde se dělají nejčastější chyby atd. jsou tu fakt jiný kluby.
- hephaestus
- mlýnek:
rozhodne zmením kávu a budem sa držat rád.
- papun
- silně pokročilý
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Jen technická - já měřím čas délky extrakce od chvíle kdy čerpadlo změní zvuk a voda začne tlačit na kávu. Je to tak dobře?
- Redmann
- silně pokročilý
Ja od stlačenia gombíku.
Zdravím všechny,
před lety jsem si pořídil DeLonghi EC700 a i jsem ho tu trochu recenzoval - káva z něj pitná byla, ale toto je jiný level.
Nejsem kávový fanatik, jen mám rád dobrou kávu a musím říci, že se s tímto udělat dá. Oproti delongi je jsou zde alespoň dvoje sítka (tlaková a obyčejná - u delongi byla jen tlaková)
Za mě mohu tento stroj doporučit - jako hlavní klad musím říci, že má integrovaný mlýnek - kdo má malou kuchyň a měl by v ní mít ještě pořádný mlýnek, tak už se do ní nic jiného nevejde. Bohužel ten integrovaný mlýnek dělá dle mého jedinou vadu na kráse tomuto přístroji a tou je, že pokud necháte nahřívat hrnky nahříváte tím i kávu v zásobníku (to řeším tak, že prostě do zásobníku moc kávy nedávám).
Dále jsem o tomto přístroji slyšel jak se říká z venku huj a uvnitř fuj - z venku sice vše nerez a pěkné, ale uvnitř prý důležité díly z plastu (nemohu posoudit, dovnitř jsem nelezl).
Každopádně kvalita zpracování oproti EC700 někde jinde (tam jsem se při mití sítka i kolikrát pořezal).
Zatím ho mám přes měsíc a naprostá spokojenost.
Na závěr - pokud si chcete dělat jakš takš kávu z mleté a z obchodáku, tak Vám stačí to Delongi. Pokud chcete slušnou kávu, ale nepropadli jste tomu tak, tak Vám bude stačit i toto - no a pokud jste ten nejnáročnější, tak se poohlídněte jinde
Popis Catler ES 8012
topný systém Thermoblock
Integrovaný mlýnek na kávu s kovovými mlecími kameny
Ukazatel tlaku
Funkce krátkého předspaření Triple-Prime. pro dokonalou extrakci kávy
Sada nerezových filtrů pro 1 nebo 2 šálky kávy s jednoduchým a dvojitým dnem
Filtry s dvojitým dnem pro začátečníky i baristy
Filtry s jednoduchým dnem pro profesionální baristy
Programovatelné dávkování vody - a) přednastavené dávkování vody, b) možnost vlastního nastavení, c) manuální dávkování vody Kapacita zásobníku na kávová zrna 200 g (až na 25 šálků kávy)
Nastavitelná hrubost mletí kávy
Extrakce kávy při teplotě 96 °C
Funkce .Dry Puck. - elektronický ventil pro odstranění přebytečné vody z kávy napěchované ve filtru po ukončení extrakce
Výroba páry při teplotě nad 121 °C
Automatické vypuštění zbytkové vody z topného systému po použití funkce páry
Světelná kontrolka signalizující potřebu spuštění čisticího procesu
Automatické přepnutí do režimu úspory elektrické energie po 30 min. nečinnosti
Automatické vypnutí po 2 hod. nečinnosti
Praktická vyjímatelná zásuvka pro uložení příslušenství
Příslušenství . nerezová nádobka pro napěnění mléka, odměrka na kávu, integrovaný tamper s možností vyjmutí, čisticí pomůcky
Příkon 1300 W
Vyrobeno ze slitiny ušlechtilých kovů a nerezové oceli
Rozměry (š x h x v): 33,7 x 31 x 36,9 cm
Hmotnost 12.3 kg
před lety jsem si pořídil DeLonghi EC700 a i jsem ho tu trochu recenzoval - káva z něj pitná byla, ale toto je jiný level.
Nejsem kávový fanatik, jen mám rád dobrou kávu a musím říci, že se s tímto udělat dá. Oproti delongi je jsou zde alespoň dvoje sítka (tlaková a obyčejná - u delongi byla jen tlaková)
Za mě mohu tento stroj doporučit - jako hlavní klad musím říci, že má integrovaný mlýnek - kdo má malou kuchyň a měl by v ní mít ještě pořádný mlýnek, tak už se do ní nic jiného nevejde. Bohužel ten integrovaný mlýnek dělá dle mého jedinou vadu na kráse tomuto přístroji a tou je, že pokud necháte nahřívat hrnky nahříváte tím i kávu v zásobníku (to řeším tak, že prostě do zásobníku moc kávy nedávám).
Dále jsem o tomto přístroji slyšel jak se říká z venku huj a uvnitř fuj - z venku sice vše nerez a pěkné, ale uvnitř prý důležité díly z plastu (nemohu posoudit, dovnitř jsem nelezl).
Každopádně kvalita zpracování oproti EC700 někde jinde (tam jsem se při mití sítka i kolikrát pořezal).
Zatím ho mám přes měsíc a naprostá spokojenost.
Na závěr - pokud si chcete dělat jakš takš kávu z mleté a z obchodáku, tak Vám stačí to Delongi. Pokud chcete slušnou kávu, ale nepropadli jste tomu tak, tak Vám bude stačit i toto - no a pokud jste ten nejnáročnější, tak se poohlídněte jinde

Popis Catler ES 8012
topný systém Thermoblock
Integrovaný mlýnek na kávu s kovovými mlecími kameny
Ukazatel tlaku
Funkce krátkého předspaření Triple-Prime. pro dokonalou extrakci kávy
Sada nerezových filtrů pro 1 nebo 2 šálky kávy s jednoduchým a dvojitým dnem
Filtry s dvojitým dnem pro začátečníky i baristy
Filtry s jednoduchým dnem pro profesionální baristy
Programovatelné dávkování vody - a) přednastavené dávkování vody, b) možnost vlastního nastavení, c) manuální dávkování vody Kapacita zásobníku na kávová zrna 200 g (až na 25 šálků kávy)
Nastavitelná hrubost mletí kávy
Extrakce kávy při teplotě 96 °C
Funkce .Dry Puck. - elektronický ventil pro odstranění přebytečné vody z kávy napěchované ve filtru po ukončení extrakce
Výroba páry při teplotě nad 121 °C
Automatické vypuštění zbytkové vody z topného systému po použití funkce páry
Světelná kontrolka signalizující potřebu spuštění čisticího procesu
Automatické přepnutí do režimu úspory elektrické energie po 30 min. nečinnosti
Automatické vypnutí po 2 hod. nečinnosti
Praktická vyjímatelná zásuvka pro uložení příslušenství
Příslušenství . nerezová nádobka pro napěnění mléka, odměrka na kávu, integrovaný tamper s možností vyjmutí, čisticí pomůcky
Příkon 1300 W
Vyrobeno ze slitiny ušlechtilých kovů a nerezové oceli
Rozměry (š x h x v): 33,7 x 31 x 36,9 cm
Hmotnost 12.3 kg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- papun
- silně pokročilý
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Ono tento stroj určitě dokáže vyrobit i to espresso. Ovšem otázka jak jsou výsledky konzistentní. A hlavně je tam špatný poměr cena x výkon. Za ty peníze pořídím Classica i s mlýnekm a vše bude fungl nové a úroveň o kus výš a o to tady jde.
A taky je otázka životnosti. Ale to se tu všechno už probíralo. A to je právě ta druhá stránka mince nad kterou je taky třeba přemýšlet.
A taky je otázka životnosti. Ale to se tu všechno už probíralo. A to je právě ta druhá stránka mince nad kterou je taky třeba přemýšlet.
- janek
- kávovar: Rocket Mozzafito Cronometro
- mlýnek: Mahlkonig x54
Já mam tento stroj skoro 2 roky a nemohu si stěžovat. Samozřejmě že si místo něj dokážu předatavit Rocket Espresso, nebo Bezzeru . . ale hol není, tak dělám s tím co je
a není to marný
http://youtu.be/m5qLCXfU1XA

http://youtu.be/m5qLCXfU1XA
-
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Až bude tento stroj fungovat alespoň 5-10 let s běžnou údržbou bez poruchy tak prosím. Když jsem se koukal po kávovarech tak jsem narazil na nějakého itala který stál 10000, kostru měl z jeklů, obal nerezový plech, bojler 250ml, vibrátor ulka a páku zaměnitelnou s gaggia kávovary. Jednoduchá a velmi spolehlivá konstrukce s přijatelnou cenou. K tomu třeba MDF mlýn Gaggia a jsme na ceně tohoto Catlera. Akorát to byl samozřejmě plně manuální stroj bez elektronických ptákovin.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
zkoušel jsem u tohoto přístroje nějak ovlivnit dobu průtoku vody a nevím už jak. Jemná/hrubá káva nepomáhá, průměrná doba přípravy ristreta je kolem 14sec.hephaestus píše:
Btw. jednovýpust catler nedodává, zkusím odkaz na Hraspo
- morseee1
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
nejako som si nevsimol, ale aku to ma misku ?? single, double, alebo taku tu univerzalnu s nejakym napenovacom ???broucek47 píše:
zkoušel jsem u tohoto přístroje nějak ovlivnit dobu průtoku vody a nevím už jak. Jemná/hrubá káva nepomáhá, průměrná doba přípravy ristreta je kolem 14sec.
ak to na singli nejde dostat pod 14 sec.. tak bude mozno chyba v mlynceku ....
-
- silně pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Pravděpodobně půjde o přetlakovou misku, proto to teče furt stejně ať je namleto jakkoliv. Chce to pořádně plnit misku a jemněji mlet. O hodně jemněji. Jen je riziko, že když bude namleto moc jemně, přetlaková miska se ucpe.
Ale chce to určitě jemnější mletí, a pokud při plný misce Váš mlýnek ani na nejjemnější stupeň nenamele tak, že to poteče dost pomalu, pak je potřeba nastavit nulovou polohu a když ani to nepomůže tak zjistit, co je na mlýnku špatně.
Ale chce to určitě jemnější mletí, a pokud při plný misce Váš mlýnek ani na nejjemnější stupeň nenamele tak, že to poteče dost pomalu, pak je potřeba nastavit nulovou polohu a když ani to nepomůže tak zjistit, co je na mlýnku špatně.
-
- kávovar: Catler, Nespresso
- mlýnek: Catler
Re:CATLER ES 8012
Jestliže použijete na ristretto 8-9 g kávy a výsledný nápoj má 15-20 g, tak ve Vámi uváděném čase extrakce nevidím problém - je zhruba poloviční, než u espressa. Záleží na tom, jak Vám chutná...broucek47 píše: zkoušel jsem u tohoto přístroje nějak ovlivnit dobu průtoku vody a nevím už jak. Jemná/hrubá káva nepomáhá, průměrná doba přípravy ristreta je kolem 14sec.
Btw. jednovýpust catler nedodává, zkusím odkaz na Hraspo