Zdravím všechny uživatele fóra a jakožto nováček na fóru bych si dovolil dát svůj příspěvek.
Jsem majitelem kávovaru (espressa) CATLER ES 8010. Jako každý kávomil, jsem si prošel trnitou cestu od turka po rozpustné kafe velmi pochybné kvality a chuti. Přičemž z mé kávoletargie mne vytrhlo až bližší studium složení rychlorozpustných a velmi oblíbených rádobykáv 2v1 a 3v1. Ano, zaujala mne a vylekala přítomnost kukuřice. Následným píděním po dalších informacích jsem se dozvěděl, že smetana do kávy (sušená) je samozřejmě ta nejlepší smetanokukuřice, a nejlépe geneticky modifikovaná. Následoval pád na zem, návrat k turkovi, a zděšení z toho, jak moc se změnila chuť kávy. Moje cesta na kávový Olymp započala dárkem. Dostal jsem (píši já, ale vztahuje se to na celou rodinu

) jako dárek kávovar CATLER ES 4010. Konečně jsem pil „dobrou kávu“ a začal jsem na návštěvách odmítat kávu rozpustnou. Asi tak po 18-20 měsících užívání jsem pořídil mnohem lepší kávovar a to současný CATLER ES 8010. Ten starý jsem si odnesl do práce, bylo mi ho líto prodat, sloužil po celou dobu bez jediné chybičky. Nový stroj (koupený jako použitý na aukru za cca 2500,-Kč) byl mnohem jednodušší na obsluhu. Jediné, co mi vadilo, bylo napěnění mléka. Začal jsem závidět automatům a přemýšlel jsem jak upravit současný stroj. Nakonec jsem zakoupil (opětovně na aukru) capučinátor KRUPS, udělal pár jednoduchých úprav stroje a začal si užívat různých variant káv. Bohužel jsem při tuningu stroje a hledání vhodných dílů na capučinátor narazil úplnou náhodou na „PRIMACAFE“. A jsem zase na začátku, zase pád na zem. Studiem fóra jsem se dopracoval k předělání misek na netlakové, zakoupil jsem kávu na „PRIMACAFE“, odvápnil jsem kávovar a vypil asi tak 0,5 Kg kávy – tedy celou objednávku z „PRIMACAFE“. Následky jsou samozřejmě strašlivé – fatální. Tím si ale, každý zde prošel.
Abych tady nepublikoval jen prázdnou slámu dále trochu technicky. Přikládám pár fotografií, kde jsou patrné vnitřnosti CATLERU řady ES 8010. Dále příslušenství, včetně upraveného.
CATLER_ES8010_01.jpg
CATLER_ES8010_02.jpg
CATLER_ES8010_03.jpg
CATLER_ES8010_04.jpg
QPRESSO.jpg
Tuning kávovaru spočívá v jednoduché úpravě tlakové jednoporcové misky na netlakovou.
Úprava páky – výtoku doplněním o silikonovou hadičku. Pro přesné vedení toku kávy do šálku. A výroba jednoduché redukční náhrady na capučinátor místo parní trysky.
Měření teploty výstupu vody v páce, a samotné kávy.
První káva – první ohřátí 92 st. s poklesem na 88 st.
Druhá káva – plně nahřátý kávovar – 89 st. s poklesem na 87 st.
Měření po výrobě páry je cca o 1 – 2 st. Vyšší. Kávovar po použití páry horkou vodu vypustí a thermoblock ochladí napuštěním nové vody.
Teplota samotné kávy je po extrakci do předehřátého šálku kolem 76 st.
Tvrdost vody je u nás 1,46 mmol/l – tedy středně tvrdá. Protože se nám v konvici vždy tvořil celkem dost kámen, zapojil jsem do vodovodního řádu magnetickou úpravu vody, která sice vodu nezměkčuje, pouze snižuje tvorbu usazenin. Použití této technologie je poněkud diskutabilní a má své omezení. Funguje totiž nejlépe na vodu středně tvrdou a pouze na vodu protékající, u stojaté vody se její vlastnosti po cca 2 dnech vracejí k normálu. Nejsem v této věci žádný odborník, mám pouze praktickou zkušenost v délce 4-letého používání této technologie. Konvice na čaj, která byla již po 14 dnech slušně zanesena, v současné době nepotřebuje po 2-3 měsíčním používání odvápňovat. Taktéž kávovar, který celkem používám asi tak 3 roky ( tedy oba výše uvedené stroje ) jsem nikdy nečistil, stále jsou funkční, pouze nedávno při prvním objednání kávy, jsem objednal i čistící prostředek, použil jej a nic se nestalo – čištění proběhlo, ale nebylo co čistit. Asi mám štěstí na vodu. Kávovar používám ta asi 2x denně, s objednávkou „PRIMACAFE“, asi tak 4-5x denně. Po celou dobu používání jsem neměl problém – jakýkoliv. Preventivně a z pohodlnosti jsem si na servise objednal náhradní jednoporcové misky a těsnění hlavy páky. Veškeré finanční náklady na kávovar, náhradní díly a tuning nepřekročili 3000,-Kč.
Celkové shrnutí:
Doposud jsem byl spokojen (nebýt tohoto fóra), kávovar funguje bez starostí, má velmi snadnou obsluhu.
Proti návodu nesplňuje pouze jediný parametr, a to spotřebu el. Energie po vypnutí přístroje. Dle návodu by se měl přístroj asi tak po 1. hodině přepnout do stavu s nulovou spotřebou. Tento údaj je bohužel lež jako věž a přístroj při zachování elektrického přívodu bude neustále spotřebovávat cca 20W. V elektrickém obvodu přístroje jsem samozřejmě úsporné udělátko nenašel.
Po rozebrání kávovaru, což je mimochodem velmi jednoduché (4 šroubky), si myslím, že určení přístroje pro malé kavárny je naprostý nesmysl vzhledem k jeho konstrukci. Jak je na fotkách patrné, je zde plastový ventil, a chybí to hlavní – bojler.
Jako nevýhodu spatřuji zejména nestandardní páku, (sice mosaznou) a nestandardní rozměr misek. Vnější průměr 52,6 mm a vnitřní 51,5 mm, dále plastový bajonet hlavy, umě skrytý za nerezovým plechem. Největší nevýhoda dnes již nedostupného modelu, je ale jeho cena, která byla někde kolem 8000,-Kč.
Zajímavé by bylo podrobně prozkoumat model CATLER ES 8012, neboť ten již vlastní profi páku a netlakové misky.
Budoucnost – to se teprve uvidí!
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.