CATLER ES8010

Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
czhawk
více pokročilý
Příspěvky: 144
Registrován: pát 29. črc 2011 14:20:06
bydliště: Ústí nad Labem
kávovar: Rancilio SILVIA
mlýnek: Rancilio ROCKY

Re: ES8010

Příspěvek od czhawk »

Nu nastal čas uzavřít kapitolu Catler. Protože patřím mezi skupinu věčně nespokojených lidí, toužící po neustálém zdokonalení (a nejen sebe), časem jsem se propracoval do situace, kdy u nás na kuchyňské lince stojí kávovar Rancilio Silvia, a v záloze je ještě v komoře schovaný LaCimbali Junior. Měl bych asi nějak zakončit a shrnout svůj příspěvek v tomto tématu. Řeknu to trochu s nadhledem ... Catler ES 8010 po všech těch úpravách není zas tak hrozný, a dá se na něm udělat slušné espresso. To vše, ale za předpokladu splnění čtyř bodů.
1) kávovar je nutno upravit, a to jak úpravou misek (filtrů) na netlakové tak jednoduchým předěláním páky, ze které je nutné odstranit vše plastové a upravit odvod kávy k hrnku. (úprava, kterou jsem nezveřejnil, ale na požádání ji tu vyvěsím, jen mi to přijde zbytečné)
2) pořízení zásadně velmi kvalitní čerstvě pražené kávy což má své omezení.
3) používání změkčené vody, nejlépe z filtrační konvice (značku nechám na čtenáři)
4) vlastnictví kvalitního mlýnku na kávu
Přičemž bod 2) je tak trochu problém, který byl pro mě dále nepřekonatelný. Jde o to, že opravdu dobrou kávu, (tím myslím srovnatelnou s mnohem opravdovějším přístrojem na kávu) je kávovar schopen udělat pouze ze směsi. Pro mne to byla pouze směs PrimaCafé Standard a Presso. Nic jiného nefungovalo. Jeto proto, že uvedené kávy jsou postavené na směsích robusty, která je mnohem odolnější na okolní nepřízeň.
Když to tak celé shrnu, jediné plus na celém kávovaru je skutečnost, že se na něm dá vyrobit (se splněním bodů 1 až 4) slušné espresso za cca 12 minut (dva šálky) od zapnutí přístroje až do jeho vypnutí a vyčištění. Dalo by se tedy tak trochu operovat s úsporností kávovaru, to vše, ale jen za předpokladu, že bude mimo pracovní činnost vytažen ze zásuvky. To je bohužel dost málo na cenu, za jakou se prodává. Proto Všem budoucím koupěchtivým mohu poradit pouze to, aby si kávovar nekupovali!
Uživatelský avatar
Jeremy
více pokročilý
Příspěvky: 171
Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
bydliště: Zlín
kávovar:
mlýnek:

Re: ES8010

Příspěvek od Jeremy »

Gratuluju, když se vrátím o čtyři příspěvky zpět, tak vidím, že se moje prozřetelnost vyplnila. A to je dobře. ;)
Boiler je bojler
Uživatelský avatar
Sam
začátečník
Příspěvky: 79
Registrován: sob 02. črc 2011 22:30:46
bydliště: Vamberk
kávovar:
mlýnek:

Re: ES8010

Příspěvek od Sam »

Také bych se rád připojil.
Dostal jsem se na jedné akci také k tomuto kávovaru, přivezl mlýnek, čerstvou oblíbenou směs kávy, neboť majitelé používají namleté segafredo :) A hurá na ladění hrubosti, všichni se teší na kávu.

první pokus - melu dle odhadu, tampuju originál plasťákem,káva teče rychle, utahuju. Druhý pokus, ještě teče rychle, zase utahuju. Třetí pokus - neteče, vypínám extrakci, povoluju páku a šok, vyplivlé bahínko po kávovaru, aha není třícestnný ventil. Už mě to bylo divné v předchozích pokusech, že při povolení páky vyteče toho hodně ještě ze sprchy. No nic, čtvrtý pokus, osazenstvo chce kávu, povoluji mlýnek, melu, tampuju, extrahuju a zase neteče (manometr hlásí velký tlak). Pátý pokus, no tak už snad, říkám si. Nene, zase neteče a koukám malý tlak a ze zadu z kávovaru se line pára a skrz ventilační otvory stříká voda... Hmmm. Vypínám kávovar, odšroubovávám nerezový zadní kryt a zjišťuji že nerez je asi jen ten plech jinak snad všude plast, plastové tlakové trubičky stáhnuté stahovacími pásky Hmm. Zapínám kávovar a pouštím extrakci abych zjistil únik. Zajímavé zjištění u jednoho el.mag. (asi) ventilu uniká voda skrze faston konektor, voda všude. No prima asi nevydržel ten tlak italského čerpadla (jak je psáno v popise výrobce), chudák čínský ventil. Ještě že je kávovar v záruce. No nic vytahuji Drippera a filtry a řeším raději klasiku.
Ale dost srandy. Říkal jsem si jak jsem rád, že jsem neudělal unáhlené cattlerovské rozhodnutí a mám doma slečnu Silvii a jak mi chyběla. A to opravdu hodně.

tak tak moje zkušenost s tímto strojem.
Uživatelský avatar
berna
začátečník
Příspěvky: 66
Registrován: sob 15. čer 2013 23:41:57
bydliště: Praha Západ
kávovar: Ecm Technika PID, aeropress, hario vacpot, clever dripper
mlýnek: Mahlkonig Vario, Hario skerton

Re: ES8010

Příspěvek od berna »

Taktéž přidám své postřehy k tomuto kávovaru(bez upgradu).

Ještě nebylo zmíněno, že z páky po extrakci nepadají puky, ale pouze zbylé bláto, které je nutno vybrat lžičkou a vytřít páku papírovou utěrkou nebo umýt.
Zkušenosti s velmi jemně namletou kávou mám stejné jako jsou popisovány v minulém příspěvku. Nejblíže jsem se dostal na 50ml/25s, pokud dám jemněší kávu, z páky nic nevyteče. Při nastavení jemného mletí v pokusu trefit 25ml/25s z páky nevyteklo nic,(možná tak kolem páky) pro jistotu jsem to vypnul. Dále se zjistilo, že takto jemná káva ucpala filtr(kremabazmek).

Pro dvoudecáky vyhovující, ale nákladné.
Kávovar jsme kupovali do práce jako kolektiv. Nyní bych volil levnější a lepší variantu Gaggia Classic.
I přes všechny nevýhody, vyzvihnu jednu výhodu a to tu, že obsluhu stroje vykoná každý, pokud mu tolik nesejde na kvalitě espressa a uvítá toto jako změnu oproti kávě z kantýny. Stačí namlít do páky, nemusí se tampovat, páku nasadit (pro zatažení páky není potřeba téměř žádná síla), otočit knoflíkem na dobu podle preferovaného množství (0,5 - 2 dl), toť vše. Z kávostroje vyteče káva, kterou při použití dobré vstupní suroviny nelze úplně zatracovat (zřejmě kremabazmek trochu funguje).
Nicméně od té doby co mám doma Puccino, kávu si v práci dělám jen velmi zřídka.
– Prosil bych jedno preso, ale ne to úplně malý, nějaký větší.
– Moment, takže budete si přát ristretto, espresso nebo lungo?
– NE, TY GASTROFAŠOUNE S DVOUHODINOVÝM KURZEM, CHCI NORMÁLNÍ PRESO, A PŘESTAŇ NA MĚ HRÁT TYHLE POŠAHANÝ HRY.
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: CATLER ES8010

Příspěvek od ondrada »

A co tak páku plnit víc, aby v ní nebylo bláto, ale puky? Pak by totiž nejspíš nebyl problém ani s lavórem místo espressa...
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: CATLER ES8010

Příspěvek od Redmann »

Nebude problém skôr v pretlakovej miske?
Uživatelský avatar
berna
začátečník
Příspěvky: 66
Registrován: sob 15. čer 2013 23:41:57
bydliště: Praha Západ
kávovar: Ecm Technika PID, aeropress, hario vacpot, clever dripper
mlýnek: Mahlkonig Vario, Hario skerton

Re: CATLER ES8010

Příspěvek od berna »

Samozřejmě, že za to může přetlaková miska.
Píšu postřehy, aby se případní budoucí majitelé nedivili, co jim po extrakci zůstane v páce.
– Prosil bych jedno preso, ale ne to úplně malý, nějaký větší.
– Moment, takže budete si přát ristretto, espresso nebo lungo?
– NE, TY GASTROFAŠOUNE S DVOUHODINOVÝM KURZEM, CHCI NORMÁLNÍ PRESO, A PŘESTAŇ NA MĚ HRÁT TYHLE POŠAHANÝ HRY.
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: CATLER ES8010

Příspěvek od ondrada »

Z vlastní zkušenosti - pořádně nacpaná přetlaková miska dokáže 25/25 a zůstane v ní sice nevyklepnutelný, ale pevný puk (Krups XP4000 - největší s*ačka široko daleko ;-)) Musí se jen namlet co nejjemněji, aby to ještě prošlo, a pak (pořádně, silou) nacpat do plna tak, aby se odpor zvýšil natolik, že poteče 25/25. Možná trochu vopruz, ale de to :)
Uživatelský avatar
czhawk
více pokročilý
Příspěvky: 144
Registrován: pát 29. črc 2011 14:20:06
bydliště: Ústí nad Labem
kávovar: Rancilio SILVIA
mlýnek: Rancilio ROCKY

Re: CATLER ES8010

Příspěvek od czhawk »

Přesně jak uvádí "ondrada" - puk ano, ale obtížně vyklepnutelný až nevyklepnutelný - nutno prostě kávu tampovat, protože kávovar nemá zakončení výstupu horké vody do páky proveden tak, aby stlačil dobře kávu bez tampování. Mimo jiné, přiložený lžičko-tamper je naprosto nepoužitelný a to ani na nabírání kávy. Je to vůbec jeden z nejnemožnějších tvarů.
Mimochodem, není uveden druh použité kávy kolego "berna". Pokud na kávovaru jede nějaké Segafredo nebo podobná mletá archivní kávoňamka, OK. Pokud je to nějaká čerstvá káva z pražírny - je velmi pravděpodobné, že bez úpravy na netlakové misky mimo jiné kávovar dlouho nepřežije.
:ucta:
Uživatelský avatar
berna
začátečník
Příspěvky: 66
Registrován: sob 15. čer 2013 23:41:57
bydliště: Praha Západ
kávovar: Ecm Technika PID, aeropress, hario vacpot, clever dripper
mlýnek: Mahlkonig Vario, Hario skerton

Re: CATLER ES8010

Příspěvek od berna »

Meleme kávu z prazirny. Pokud to co píšeš je pravda, tak to je smutné. To ale platí jen v případě, kdy to meles na jemno co to jde(viz pár příspěvku zpet) tak aby to proteklo, ze?. Bohužel upgrade misek se neplánuje. Uvidíme kdy odejde.
Já bych to uzarel s tím ze, pokud bych měl kávovar doma, udělám na tom nutne upgrady.
– Prosil bych jedno preso, ale ne to úplně malý, nějaký větší.
– Moment, takže budete si přát ristretto, espresso nebo lungo?
– NE, TY GASTROFAŠOUNE S DVOUHODINOVÝM KURZEM, CHCI NORMÁLNÍ PRESO, A PŘESTAŇ NA MĚ HRÁT TYHLE POŠAHANÝ HRY.
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: CATLER ES8010

Příspěvek od David »

Pokud má catler střeva ve stejné kvalitě jako rowenta blahé paměti, tak namletí na espresso, tedy aby nateklo 25/25, neustojí dlouho.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
czhawk
více pokročilý
Příspěvky: 144
Registrován: pát 29. črc 2011 14:20:06
bydliště: Ústí nad Labem
kávovar: Rancilio SILVIA
mlýnek: Rancilio ROCKY

Re: CATLER ES8010

Příspěvek od czhawk »

OK, souhlas. Je tu však ještě jeden problémek, jde o tu čerstvou kávu. Ta je hodně mastná a časem právě ucpe dvojité dno misky. V systému vzroste tlak a pak to pravděpodně někde povolí a začne téci ... bohužel. Proto je nutné upravit misky. Je to velmi jednoduché, vyrazí se dvojité dno, tak odvrtá a druhé vnitřní dno se vrátí zpět. To celkem spolehlivě ochrání kávovar od přetížení.
:ucta:
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: CATLER ES8010

Příspěvek od ondrada »

David: ... což je dobrý důvod k reklamaci a pořízení kávovaru, když na to přijde ;-)
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: CATLER ES8010

Příspěvek od ondrada »

czhawk píše:OK, souhlas. Je tu však ještě jeden problémek, jde o tu čerstvou kávu. Ta je hodně mastná a časem právě ucpe dvojité dno misky. V systému vzroste tlak a pak to pravděpodně někde povolí a začne téci ... bohužel. Proto je nutné upravit misky. Je to velmi jednoduché, vyrazí se dvojité dno, tak odvrtá a druhé vnitřní dno se vrátí zpět. To celkem spolehlivě ochrání kávovar od přetížení.
:ucta:
Případně není od věci když nic jinýho, tak aspoň jednou za čas vymáchat misku v detergentu (nebo prášku do myčky)
Uživatelský avatar
czhawk
více pokročilý
Příspěvky: 144
Registrován: pát 29. črc 2011 14:20:06
bydliště: Ústí nad Labem
kávovar: Rancilio SILVIA
mlýnek: Rancilio ROCKY

Re: CATLER ES8010

Příspěvek od czhawk »

Asi to může po nějakou dobu pomoci, ale když jsem misku rozlousk, byla tak znečištěná, že jsem se celkem nadřel kartáčkem, než jsem ji zase dal do formy. A to bylo po Segafredoňamkách ... Primacafé do něj tenkrát šlo až po úpravě. Na druhou stranu, faktem je že Catler do dnes funguje v práci ... a ač jsem očekával, že bude brzy po něm a nahradím jej něčím lepším ... stále drží potvora jedna :grin: .
Uživatelský avatar
asdf8711
Příspěvky: 2
Registrován: čtv 23. led 2014 11:06:54
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: CATLER ES8010

Příspěvek od asdf8711 »

Dobrý den,

Pochopil jsem úpravu misek dobře tak, že se vyndá to vnitřní vsazené sitko, odřízne se spodek sítka a vnitřek se zde znovu vloží? Mám podobnou zkušenost jako Vy, kávovar jsem koupil použitý za ani ne polovinu ceny nového a až poté natrefil na toto fórum :) Každopádně se mi ho zatím nechce měnit, tak bych se pokusil splnit aspoň ty kroky, které uvádíte pro získání slušné kávy... Díky za odpověď.
Uživatelský avatar
czhawk
více pokročilý
Příspěvky: 144
Registrován: pát 29. črc 2011 14:20:06
bydliště: Ústí nad Labem
kávovar: Rancilio SILVIA
mlýnek: Rancilio ROCKY

Re: CATLER ES8010

Příspěvek od czhawk »

Nevím, zda dobře, ale upřesním to. Jednak za úpravu stojí pouze singl miska, double je nepoužitelná bez ohledu na druh úpravy. U singlu se povyražení musí dno odvrat a odbrousit tak, aby na okraji dna zůstal jeho zahnutý okraj, o který se vyražená dírkovaná část zase opře. Okraj jsem nechal asi v šíři 3-4mm.
:ucta:
ajfel
Příspěvky: 34
Registrován: úte 30. dub 2013 12:51:52
bydliště: Vysočina
kávovar: Catler, Nespresso
mlýnek: Catler

Re: CATLER ES8010

Příspěvek od ajfel »

Tak mám z předchozích příspěvků dojem, že mám úplně jiný kávovar.
Po pár týdnech počátečního zácviku nemám naprosto žádný problém s přípravou kávy plus minus 30/30. Samosebou se musí u nově zakoupené kávy vybalancovat mletí, dávkování a tampování. Ale s tím se počítá, je to přece spíš umění, než věda.
Dvojitá sítka se mi zatím ještě neucpala.
Puk se vytvoří skoro vždy i bez zpětného ventilu. Stačí chvilku počkat a voda zčásti odteče do odkapávací misky, zčásti se odpaří.
Nějaké další nepřekonatelné závady? :dik:
RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: CATLER ES8010

Příspěvek od RedAce »

To není žádná záhada, že nemáte problém s kávou "plus minus 30/30". Na to jsou ty přetlakové misky stavěné. Aby udělaly 30/30 i z hromádky pilin. Problém nastává ve chvíli, kdy nechcete 30/30 kávu, ale dobré espresso.
ajfel
Příspěvky: 34
Registrován: úte 30. dub 2013 12:51:52
bydliště: Vysočina
kávovar: Catler, Nespresso
mlýnek: Catler

Re: CATLER ES8010

Příspěvek od ajfel »

Nevíte, co mluvíte.
Tady se někdo úporně snaží vyvolávat dojem, že ten verk neumí udělat dobré espresso bez toho, aby si ho majitel zbastlil k obrazu svému.
Umí. :rofl:
Odpovědět

Zpět na „CATLER“