V práci mi odešel starý automat a náhodou se mi povedlo sehnat staší Odea Go. Fungoval, byl v dobrém stavu, ale oproti Odea Giro, byla káva taková vodnatější a méně plná, prostě kancelářský presso, vyloženě nezaujme, ale taky neznechutí, nebylo to prostě ono. Odea Go oproti Giro nemá nastavení dávky, má dávku pevně nastavenou.Tak jsem hledal na webu co s tím...
První krok bylo nastavení mlýnku na jemnější mletí, postup je popsán ve výše uvedeném linku. Druhým krokem bylo nastavení dávky, existuje postup jak stroj dostat do servisního režimu a nastavit větší dávku, resp. prodloužit dobu mletí. Toto ale funguje pouze u verzí V1, V2 lze přeprogramovat v servisu přes IR port.
Postup přenastavení dávky je jednoduchý:
-stroj je vypnutý, stiskneme a držíme tlačítko výdeje kávy a stroj zapneme za stálého držení zmíněného tlačítka, kontrolky na panelu začnou blikat. Nyní tlačítko můžete uvolnit. Pozn. -když kontrolky neblikají máte V2 verzi a smolíka :-/.
- Otočte volič množství výdeje vody na maximální množství (doprava).
- Stiskněte a držte tlačítko páry (ev.vody na Odea Giro), nyní stiskněte jednou tlačítko na výdej kávy, jestliže je je impulz rozpoznán, tak kontrolka v tlačítku páry (vody) jednou blikne, každý stisk přidá jednu vteřinu mletí. Když zhasne (bude zhaslá), tak bylo dosaženo maxima.
- Opačným postupem - otočením voliče doleva, se po vteřině snižuje.
- Stroj vypněte a znovu zapněte už normálně.
Já jsem si takto přidal jednu vteřinu a výsledek je o dost lepší, čili jemnější a o trochu delší mletí dá lepší výsledek, ale je tu několik ALE: - nejde to určitě dělat do nějakých extremních hodnot, protože spařovací jednotce, resp. jejímu pohonu se to určitě moc líbit nebude. Nicméně jak jsem se někde dočetl, bude-li dosaženo maximálního tlaku v jednotce (chápu to tak, že píst nedosáhne potřebné polohy a pohon pístem už dál nehne) tak k extrakci nedojde a dávka bude vyhozena, a pokud se tak stane víckrát nebo pokaždé, tak raději buďto ubrat čas mletí nebo posunout mlýnek na hrubší mletí. Raději ale změnit jednu hodnotu a ne obě najednou.
A hlavně: Upozornění - nestandardní úpravy - zde přenastavení mletí děláte na vlastní nebezpečí, toto není postup, který je uveden v návodu k obsluze a s největší pravděpodobností by mohl vést k neuznání záruky v případě problémů. Mlýnek je standardně nastaven ve výrobcem daných tolerancí tak aby stroj byl schopen zpracovat takřka jakoukoliv kávu s přijatelným výsledkem., takže uvedenou úpravu činíte na vlastní triko.
Další věcí a to podstatnou (a mělo by být i samozřejmou), je to, že o spařovací jednotku je třeba dbát s maximální pečlivostí zvláště v tomto případě "tuningu", čistit pravidelně od rozsypané kávy (hlavně v případě, když mašina dávku kávy z nějakého důvodu nepřijme, protože káva je pak všude), nicméně káva se stejně rozsypává i při normálním provozu. A taky pěkně promazávat, zvláště po důkladném promytí v detergentu, jednak veškerá pouzdra, osy a i dráhy, kudy se mechanika pohybuje, pozornost je třeba směřovat na konec dráhy, kdy dosahuje mechanika vrcholu při stlačování, ve vybrání na obou stranách (v kolejnici, nebo jak to nazvat, až se k tomu dostanu tak to zkusím vyfotit, je to zhruba v místech kde je píst s oranžovou gumičkou tak je to v konstrukci vlevo i v pravo) se totiž ráda shromažďuje káva a domnívám se, že to může bránit správnému stlačení a nebo stlačovací proces je přerušen. Mechanika spař.jednotky se pak odmění čistším chodem.
Určitě neuškodí čas od času odmontovat z pístu kovové sítko a vyčistit bordel z kávových úsad v něm (dám v budoucnu foto), zrovna tak i vývod z hlavice pístu, za ten občas zůstane jednotka vězet ve stroji.
A nakonec ještě jeden fígl, je to sice na automat Gaggia Platinum, ale domnívám se, že by to mělo být obdobné i pro automaty Saeco - může se někdy stát, že se spařovací z nějakého důvodu zasekne (zablokuje) a nejde vyndat, postup je následující:
- předpokladem je znalost umístění výtokového trnu topení uvnitř stroje (takový ten bazmek se dvěma oranž.o kroužky co je vidět když se spař.jednotka vyndá), z něj teče horká voda do jednotky.
Na spař. jednotce je zase takový naústek
- Nyní máme tedy jednotku zaseklou a nejde vyndat, je to totiž tím, že náústek je nyní nasunut na trn, a tohle brání jednotku vytáhnout. Stačí šroubovákem skrz otvor zboku mechaniky povolit jeden šroubek a tím lze zbytek mechaniky uvolnit, naústek se pak vytáhne extra, nasadíme na spař. jednotku a přišroubujeme.
- Je třeba ale mechanku stáhnout do základní polohy, tak aby na hlavním kole byly šipky proti sobě a páčkou pod násypkou mechaniku zaaretovat (v budoucnu sem hodím obrázek nebo video)
- Nyní ale je hlavní kolo v mašině mimo základní polohu, je třeba provést kalibraci, ta se provede prostým zapnutím přístroje ale bez spařovací jednotky! Ale nejdřív než se zpane, je nutno mašinu přesvědčit, že je v ní spař. jednotka tím, že se oklame senzor/spínač, který snímá přítomnosti mechaniky a senzor servisních dvířek, povede-li se to, stačí stroj zapnout a sám se nakalibruje, najde si obě krajní polohy (jsou tam koncáky), jestli si to pamatuju dobře, velké zuby na hlavním kole by měly být nahoře. Pak už jen vytáhnout klamáky senzorů a nasadit jednotku (po kontrole, že je v pořádku a není zablokovaná) a mašinu zapnout.
Toto není vyloženě z mé zkušenosti ale odpozorováno odtud:
Kód: Vybrat vše
http://www.youtube.com/watch?v=NV_TppITQZI
Kód: Vybrat vše
http://www.fixya.com/support/t2919819-grinder_problem_saeco_odea_go
Kód: Vybrat vše
http://www.youtube.com/watch?v=4YPho7RRC2s
Kód: Vybrat vše
http://odeago.zxq.net/Odea_Go_Repair/Welcome.html