Isomac Zaffiro

Domácí pákové kávovary Isomac
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
historik
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pon 24. led 2011 20:00:22
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Isomac Zaffiro

Příspěvek od historik »

Isomac Zaffiro je entry-level tejto talianskej firmy s profi group head E61. Má jeden boiler a nastaviteľný termostat (prístupný až po odkrytí vnútorností). Pozoruhodný je najmä jednou z najstabilnejších teplotných kriviek pri extrakcii kávy.

Kód: Vybrat vše

http://www.bella-italia.com/gondola/jpg/isomac/zaffiro.jpg
Začiatočníka prechádzajúceho z plastového kávovaru za 100€ určite prekvapí jeho hmotnosť, ktorá je cca 20 kg - prístroj je celý z nerez ocele. Dizajn je vec názoru, jedná sa o veľmi elegantný a nie veľmi veľký prístroj s hĺbkou 40 cm. Veľkým plusom je objemný zásobník pod hlavou. Priestor na ohrievanie šálok je dostatočný, nejaké finesy ale nečakajte, prístroj musí byť zapnutý niekoľko desiatok minút, aby sa to na teplote šálok prejavilo.

Čo k mašinke dostanete: 2 portafiltre pre 1 a 2 porcie kávy (do malej misky sa zmestí určite viac káva ako 9g - odhadujem 10-11), plastový tamper (des a hrôza, jednoznačne doporučujem kúpiť poctivý kovový tamper) a dávkovač kávy - to je všetko. Návod je skromný, napríklad na prívode vody z nádržky je valcovitý filter (?) o ktorom nie je nikde ani zmienky (nechať? čistiť? vymieňať?).

Varovanie: Pozor na Talianov, ja som dostal prístroj s odpojenými káblami od boilera, takže vôbec nezohrieval vodu. Pri stroji za 750€ by človek čakal prísnejšiu výstupnú kontrolu.

A ako varí? To zatiaľ ešte môžem ťažko povedať, pretože sa sám učím s ním pracovať. Čo sa týka prvých postrehov, rozhodne po zapnutí treba počkať dlhšie ako tých 3-5 minút, kým zhasne kontrolka signalizujúca ohrev vody - akonáhle sa totiž robí káva ihneď po tom, pomerne výrazne sa ochladí prechodom cez studenú hlavu a portafilter. Takých 30 minút je rozhodne vhodné počkať.

Určite budem o ďalších skúsenostiach informovať a odpoviem na prípadné otázky.
zdenok
více pokročilý
Příspěvky: 381
Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
bydliště: Bratislava
kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD

Re: Isomac Zaffiro

Příspěvek od zdenok »

Vlacový filter bude na 99,99999% zmäkčovač vody a mal by sa dať regenerovať. Rozhodne ho treba demontovať pri odvápňovaní kávovaru a popri tom ho zregenerovať v slanom roztoku - niekte to tu na fóre nájdete. Napriek tomuto fitru odporúčam používať výhradne filtrovanú/zmäkčenú vodu.
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Uživatelský avatar
historik
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pon 24. led 2011 20:00:22
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Isomac Zaffiro

Příspěvek od historik »

Vďaka za info, inak používam vodu z Brity.
Naposledy upravil(a) primacafe dne úte 17. kvě 2011 19:07:25, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Odmazal jsem citovaný předchozí příspěvek. Je to v pravidlech!!!! Příště mažu příspěvek celý.
Uživatelský avatar
historik
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pon 24. led 2011 20:00:22
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Isomac Zaffiro

Příspěvek od historik »

Do originálnej jednoporciovej misky rozhodne treba viac ako 7 g kávy - ideálne naplnená je pri 10-tich. Do dvojporciovej sa zmestí cca 19-20g.
Uživatelský avatar
historik
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pon 24. led 2011 20:00:22
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Isomac Zaffiro

Příspěvek od historik »

A ešte otázka: tesne pri páke, ktorou sa spúšťa extrakcia je taký čierny čudlík, ktorý netuším k čomu je. Nevie niekto?
pedro13
více pokročilý
Příspěvky: 450
Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
bydliště: Jablunkov
kávovar:
mlýnek:

Re: Isomac Zaffiro

Příspěvek od pedro13 »

Není to spínač čerpadla při extrakci? ;)
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Uživatelský avatar
historik
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pon 24. led 2011 20:00:22
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Isomac Zaffiro

Příspěvek od historik »

Si predstav, že je :shock: ! Tak to by ma fakt nenapadlo, myslel som, že je to nejaký poistný ventil. No, čo sa človek nedozvie :pardon:
Uživatelský avatar
starý
Příspěvky: 46
Registrován: úte 12. kvě 2009 22:11:58
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Isomac Zaffiro

Příspěvek od starý »

Zase taková makačka na bednu to nebyla. Co by to bylo jinýho.
Naposledy upravil(a) starý dne čtv 03. led 2013 13:57:52, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
historik
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pon 24. led 2011 20:00:22
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Isomac Zaffiro

Příspěvek od historik »

Asi hej. Fakt ma nenapadlo, že páka je vlastne k hlavici len upevnená a že je to vlastne len dizajnový prvok. :oops:
pedro13
více pokročilý
Příspěvky: 450
Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
bydliště: Jablunkov
kávovar:
mlýnek:

Re: Isomac Zaffiro

Příspěvek od pedro13 »

Ne,ne! To rozhodně není.Přesunutím páky se mechanicky uvádí do pohybu vnitřnosti E61,mechanicky se přestavují hydraulické cesty.
Celá E61 je mechanicky ovládaná.Spouštění čerpadla s tím nemá co dělat,teoreticky vzato by čerpadlo u E61 mohlo jet furt a nic by se nedělo,dokud se nehne pákou.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Uživatelský avatar
historik
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pon 24. led 2011 20:00:22
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Isomac Zaffiro

Příspěvek od historik »

Tak, po pár mesiacoch zasa nejaké skúsenosti z používania. Prístroj slúži veľmi dobre, bez porúch. Postupne sa vykryštalizovali i množstvá kávy do jednotlivých misiek - do jednoporciovej musí ísť až 13g, inak nie je dostatočne plná, do dvojporciovej 20g. Espresso robí pri správnom namletí prakticky samo, jednoduchšie to však je i tu s dvojporciovou miskou. Veľkou výhodou je objemný zásobník na odpadovú vodu, za najväčšiu neváhodu považujem pomerne dosť prskajúcu trysku pri púšťaní horúcej vody. Medializovaný problém s termostatom zatiaľ nemám (klop, klop), ale robím priemerne len 1-3 kávy denne (zásadne vždy odvzdušňujem vypúšťaním 1-2 dcl vody cez parnú trysku po zapnutí) - striedam s aeropressom.

Porovnať s lacným kávovarom to prakticky nejde, pretože ten espresso v pravom zmysle slova nerobil, bez ohľadu na druh a spôsob mletia kávy. Takže konečne mám doma prístroj, ktorý dokáže urobiť pravé talianske presso, rovnaké a často i lepšie ako v Taliansku.
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Isomac Zaffiro

Příspěvek od hnup »

historik píše:Takže konečne mám doma prístroj, ktorý dokáže urobiť pravé talianske presso...
Nedá mi, musím si rýpnuť: keď už tak espresso. Pravé talianske espresso nie je bohviečo, teda ten prístroj tiež nie je bohviečo :-) A navyše Ti neverím - pravé talianske espresso sa robí zo 7g kávy, no sám píšeš, že single miska je na 13g - to by si z nej musel robiť double shot, aby si dostal pravé talianske espresso... :-)

Ale inak díky za cenné informácie o kávovare!
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
FANDA
více pokročilý
Příspěvky: 170
Registrován: stř 31. pro 2008 15:47:53
bydliště: Praha 4
kávovar: Gaggia Baby Twin
mlýnek: ruční Zassenhaus, Macap M5D, Nuova Simonelli Mythos

Re: Isomac Zaffiro

Příspěvek od FANDA »

No já si také chtěl "rejpnout", už ráno :)

Pokud člověk trochu sleduje svět kávy, tak ví, že Itálie již dávno neudává směr nových trendů a vývoje (kromě kávovarů).

Co se týká 13 g jednoporcové misky, tak já si nemyslím, že musí být plná pro přípravu jednoho šálku espressa. A pokud ano, tak proč?

Díky za info. F.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Isomac Zaffiro

Příspěvek od primacafe »

vzhledem k tomu, že jste na foru dost dlouho, tak to nemuzete myslet své proč snad vážně.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Miri
více pokročilý
Příspěvky: 186
Registrován: pát 29. kvě 2009 15:06:10
bydliště: Bratislava
kávovar: IZZO ALEX DUETTO
mlýnek: Mazzer Mini

Re: Isomac Zaffiro

Příspěvek od Miri »

"Proč"... Jedine snáď v súvislosti s prípravou kávy s V60-2 a neznalosťou prípravy espressa....
Uživatelský avatar
FANDA
více pokročilý
Příspěvky: 170
Registrován: stř 31. pro 2008 15:47:53
bydliště: Praha 4
kávovar: Gaggia Baby Twin
mlýnek: ruční Zassenhaus, Macap M5D, Nuova Simonelli Mythos

Re: Isomac Zaffiro

Příspěvek od FANDA »

No já to vím, ptám se kolegy historika proč to tak plní?

Na espresso z výběrové kávy je ve většině případů potřeba vyšší gramáž na porci, ale co je moc to je moc... :)

Poměrem extrakce se dostáváme někde k hodnotě 45% což už je pořádně hustej "džus".
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Isomac Zaffiro

Příspěvek od primacafe »

Chtělo by to menší misku. Mě espresso z víc jak 10g nechutná (na našem kávovaru).
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Miri
více pokročilý
Příspěvky: 186
Registrován: pát 29. kvě 2009 15:06:10
bydliště: Bratislava
kávovar: IZZO ALEX DUETTO
mlýnek: Mazzer Mini

Re: Isomac Zaffiro

Příspěvek od Miri »

FANDA píše:Na espresso z výběrové kávy je ve většině případů potřeba vyšší gramáž na porci, ale co je moc to je moc... :)
To nezávisí od druhu kávy, aspoň nie v tomto zmysle. Ide o to aby zostal, po extrakcii puk a nie blato. Každá miska vyžaduje svoje množstvo kávy (teda aby bola dostatočne zaplnená) a či je to šunt alebo JBM je v zásade jedno (teda čo sa týka prípravy, nie pitelnosti). K tomu doladiť mletie, aby to tieklo zhruba 25/25.
Uživatelský avatar
FANDA
více pokročilý
Příspěvky: 170
Registrován: stř 31. pro 2008 15:47:53
bydliště: Praha 4
kávovar: Gaggia Baby Twin
mlýnek: ruční Zassenhaus, Macap M5D, Nuova Simonelli Mythos

Re: Isomac Zaffiro

Příspěvek od FANDA »

už jsme se dostali zcela mimo rámec Isomacu, ale

k puku: u jednoporcové misky dochází, vlivem kuželovitého tvaru stěny misky, k častějšímu nalepení a tedy vyšší vlhkosti puku. Hodnotit kvalitu (chuť) shotu podle puku je dosti sporné. Navrhuji založit téma "pukologie" :) U této misky je daleko důležitější precizní distribuce a rovné (kolmé) utlačení kávy a poté již jen sledovat jak káva vytéká, jak se mění barva a konzistence proudu. Na základě těchto měnících se faktorů ukončit extrakci.
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Isomac Zaffiro

Příspěvek od hnup »

FANDA píše:dochází, vlivem kuželovitého tvaru stěny misky, k častějšímu nalepení a tedy vyšší vlhkosti puku.
Čiže keby mala single valcovitý tvar, tak by bol puk suchý? Doble misky sa nerobia kužeľovitého tvaru, a aj tak je namiesto puku blato, pokiaľ sa dá málo kávy. Bohvie prečo, keď nedochádza k nalepeniu.

Admin, rozhodni, či posledné príspevky zmazať či niekam presunúť. Tému plnenia misiek sme tuším riešili x krát pred x rokmi...
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Odpovědět

Zpět na „ISOMAC“