Džezvová káva
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Džezvová káva
Nebo džezvu ... Já mám french press taky rád, používám v práci. Je zajímavé, jak se chutě mění v závislosti na koncentraci roztoku. Imho se z kafe dá chuťově dostat možná i víc, než u pressa, bo tolik nevystupuje hořkost a nepotláčí jiné chutě.
Re: Džezvová káva
Jj, džezvu se chystám vyzkoušet hned, jak nějakou někde vyhrabu
. Láká mě na tom možnost přípravy na ohni..

-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Džezvová káva
jojo, a vedle na ohni můžeš opíkat buřty a mastnotu kapat do kafe místo mlíka
. Takové klobásokapučíno, aneb jak sa řéká u nás na Moravě: "kdyby klobása měla křídla, nebelo be vtáka nad ňu!"

-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Džezvová káva
Máme tu někde za rohem origoš arabáckej shop, kde džezvy maj. Jenže já su línej ... na vandry tahám čaj ...
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Džezvová káva
Jakou mastnotu z buřtů? Tam je maximálně sojové něco (možná snad i mléko), ale mastnota NE.mill píše:jojo, a vedle na ohni můžeš opíkat buřty a mastnotu kapat do kafe místo mlíka. Takové klobásokapučíno, aneb jak sa řéká u nás na Moravě: "kdyby klobása měla křídla, nebelo be vtáka nad ňu!"
Alespoň u těch kupovaných produktů

Snad u Vás na Moravě, ale Vvysočinu zabila poptávka po LEVNÉM (LEVÉM) produktu

Ostmes
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Džezvová káva
Ale jo, mastnosta tam fakt je ... z tech mastejch ořezků ...
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Džezvová káva
Na Aukru jsem asi před rokem koupil originální arabskou za 225 Kč vč. poštovného. Dřevěné držadlo (preferuju), arabská signatura na dně a hlavně krásnej plech, žádná bída ala 0,2 mm tloušťka, jako jsem viděl v obchodech... Doporučuji to tam sledovat, džezvy jsou tam nabízeny skoro pořád a čas od času se dá pořídit dobrej kousek.saddam píše:Jj, džezvu se chystám vyzkoušet hned, jak nějakou někde vyhrabu.
Re: Džezvová káva
arny71 píše: Na Aukru jsem asi před rokem koupil originální arabskou za 225 Kč vč. poštovného. Dřevěné držadlo (preferuju), arabská signatura na dně a hlavně krásnej plech, žádná bída ala 0,2 mm tloušťka, jako jsem viděl v obchodech... Doporučuji to tam sledovat, džezvy jsou tam nabízeny skoro pořád a čas od času se dá pořídit dobrej kousek.
Arny, aku hrubku ma asi ta tvoja dzezva? je medena?
inak arabska kava je famozna vec, hlavne ta vona kardamonu..


- pelda5
- Příspěvky: 21
- Registrován: pon 10. bře 2014 20:01:45
- bydliště: Svitavsko
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: RS a MDF
Re: Džezvová káva
Zeptám se - jakou kdo používáte kávu? Objednal jsem si totiž kávu z Makedonie od kamarádky-dva druhy, již namleté na jemnost do džezvy. Káva stejně pocházela ze Srbska, ale to je pro tento moment jedno. Protože jsem nepil jinou (myslím džezvovou), tak po přípravě a ochutnání a vypití jsem si řekl - no jiná káva, jiný styl přípravy, asi to tak má chutnat. Přišel syn, ochutnal a řekl fuj a nepil to. Ještě jsem další dny uvařil z druhého balení a ta samá podobná chuť. Předtím jsem měl kdysi kávu origo z Řecka a taky žádnej zázrak. Zamyslel jsem se tedy (
) a namlel si kvalitní "espressovku" na převelejemno do džezvy a chuť byla někde jinde - prostě "ta naša". Nabízí se otázka - je-li převelejemně mletá káva z těchto jižních států delší dobu v balení, i třeba vakuovaném, ale v jejich teplíčku, tak podle mně musí docházet k velmi rychlé degradaci všeho co v té kávě je....s ohledem na namletí a délku skladování, než se prodá na krámě. Co vy na to?

Alternativy - Aeropress, Hario TCA-2, Frappe maker 230V, Mokka konvička, Phin, Džezva, FP
"Nejhorší je, když mi místo espressa přinesou bazén."
"Nejhorší je, když mi místo espressa přinesou bazén."
- generator
- více pokročilý
- Příspěvky: 287
- Registrován: pát 28. kvě 2010 12:11:17
- bydliště: Děčín
- kávovar: Gaggia NewBabyTwin, Aeropress, Drip, Mocca
- mlýnek: Bazzera Virtuoso
Re: Džezvová káva
Moje zkušenost:
Mě chtěla máma udělat radost a tak mi předloni přivezla kávu z Turecka. Nakoupila zrnkovou na tržišti a prý tam z toho dělali kávu v džezvě. No fuj to byl hnus. Na pohled našedlá nedopražená a defektní zrna, někde i s plísní. Vonělo to po všem možném, jenom né po kávě, asi jak to leželo vedle všeho možného na tržnici.
Po umletí to bylo snad ještě horší. Espresso nepitelné, drip nepitelný a džezva z toho dostala asi nejvíc "chuti", ale zase nepitelné.
Maminku jsem poučil, ať neplýtvá váhový limit aerolinek na podobné produkty.
Jinak džezvy mám dvě (větší a menší). Používám běžnou kávu co mám na espresso, namelu tak na jemno, že se mi melou i kameny v mlýnku
Pak doma na plynu, když je příležitost udělám něco co chutná. V zemích, kde se džezva běžně používá, jsem si jí nikdy nedal. Ale v německu u turků ano a chutná to tak jako to dělám doma; tzn. z běžné kávy na espresso.
Mě chtěla máma udělat radost a tak mi předloni přivezla kávu z Turecka. Nakoupila zrnkovou na tržišti a prý tam z toho dělali kávu v džezvě. No fuj to byl hnus. Na pohled našedlá nedopražená a defektní zrna, někde i s plísní. Vonělo to po všem možném, jenom né po kávě, asi jak to leželo vedle všeho možného na tržnici.
Po umletí to bylo snad ještě horší. Espresso nepitelné, drip nepitelný a džezva z toho dostala asi nejvíc "chuti", ale zase nepitelné.
Maminku jsem poučil, ať neplýtvá váhový limit aerolinek na podobné produkty.
Jinak džezvy mám dvě (větší a menší). Používám běžnou kávu co mám na espresso, namelu tak na jemno, že se mi melou i kameny v mlýnku

.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
- pelda5
- Příspěvky: 21
- Registrován: pon 10. bře 2014 20:01:45
- bydliště: Svitavsko
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: RS a MDF
Re: Džezvová káva
No
, sehnal jsem kardamon-mletý (mají ho v Brně naproti MU-areál obchodů a jeden je tam s farmářskými produkty) a výše uvedenou kávu jsem připravil s řekněme špetkou kardamonu a hle - chuť začíná být "jedlá". Oni asi v těch teplých krajích, kde ta káva rychleji degraduje, ví, proč ho tam přidávat. Příště zkusím špetky dvě a uvidíme. Netušil jsem, že i tady se nabízí pole k experimentům, a to ještě máme skořici a další ingredience. 


Alternativy - Aeropress, Hario TCA-2, Frappe maker 230V, Mokka konvička, Phin, Džezva, FP
"Nejhorší je, když mi místo espressa přinesou bazén."
"Nejhorší je, když mi místo espressa přinesou bazén."
- generator
- více pokročilý
- Příspěvky: 287
- Registrován: pát 28. kvě 2010 12:11:17
- bydliště: Děčín
- kávovar: Gaggia NewBabyTwin, Aeropress, Drip, Mocca
- mlýnek: Bazzera Virtuoso
Re: Džezvová káva
Skořici, hřebíček, badyán, pepř, rum 

.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)