Nie som sice Jarda, ale odpovedat viem - papier musis poriadne prevlhcit. Idealne pouzit aspon liter vody. A Chemex sa prakticky necisti. Zahodis filter plny kavy, kavu mas v karafe, z ktorej si ju nalejes do pohara a karafu vymyjes vodou, to je cele. Vrele odporucam toto video Jamesa Hoffmana: http://vimeo.com/2643633mvaldo píše: pred použitím Chemexu, navlhčíš najprv papier, až potom dáš doň kávu?
ako sa čistí Chemex?
PS. fotky si hodil na blog?
vac-pot
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: vac-pot
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
Re: vac-pot
Může mi někdo, prosím, popsat, jak přesně funguje ten skleněný filtr ve vac-potu CONA ?
K typům s látkovými filtry mám nějak podvědomě nedůvěru.
K typům s látkovými filtry mám nějak podvědomě nedůvěru.
- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: vac-pot
Velmi pekne to popisal pan Cuketka:skypi píše:Může mi někdo, prosím, popsat, jak přesně funguje ten skleněný filtr ve vac-potu CONA ?
K typům s látkovými filtry mám nějak podvědomě nedůvěru.
Kód: Vybrat vše
http://www.cuketka.cz/?p=302
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
Re: vac-pot
Děkuji za odpověď, ale odkaz je na Bodum Santos. Tam je mi to jasné.
Můj dotaz směřoval na tento výrobek :na snímcích na druhém odkazu je skleněný filtr vidět.
Můj dotaz směřoval na tento výrobek :
Kód: Vybrat vše
http://www.amphora-ag.com/cona-coffee-maker-2.html
http://picasaweb.google.co.uk/classicona/SpecialPicturesOfCCona#
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: vac-pot
Taky mám látkový, ale na fotkách Cony je vidět v principu stejný filtr, jako u Bodum. Alespoň se mi to tak zdá. Tedy zužující se drážky, pouze filtr je větší, by byl za co chytit. Ale určitě se někdo ozve, kdo Conu alespoň viděl. Kdyby nic, tak v Praze v Al Cafeteru Cony mají.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 278
- Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
- bydliště: Praha, ČR
- kávovar:
- mlýnek:
Re: vac-pot
Cona ma skleneny filtr s malinkatymi drazkami ... po 3 letech zkusenosti mnohem vic preferuji bavlneny filtr nebo ted nove vymenne papirove ... hodnekrat se mi pri prezentaci stalo, ze skleneny filtr se ucpal a filtrace se zastavila ... celkem trapas:)
Re: vac-pot CONA coffé maker "C"
Dnes mi přišel vyhraný v aukci na e-Bay
Dají se tam pořídit cca za 50 - 70€ + 18,90e poštovný, dle štěstí a odvahy riskovat. (pozor na poškozené a nekompletní)
Mě zaujal právě tento starožitný model svým tvarem.
Káva je zněj nedomršená papírovým/bavlněným filtrem.
A jak už někdo psal, je to opravdu mnohem lepší překapávaná, dá se různě laborovat s gramáží kávy i časem louhování.
Omlouvám se na jiných webech se ten kód dělá trochu jinak. Polepším se.
Dají se tam pořídit cca za 50 - 70€ + 18,90e poštovný, dle štěstí a odvahy riskovat. (pozor na poškozené a nekompletní)
Mě zaujal právě tento starožitný model svým tvarem.
Káva je zněj nedomršená papírovým/bavlněným filtrem.
A jak už někdo psal, je to opravdu mnohem lepší překapávaná, dá se různě laborovat s gramáží kávy i časem louhování.
Kód: Vybrat vše
http://www.cona.co.uk/
http://objectwiki.sciencemuseum.org.uk/wiki/Cona_Table_Model_Coffee_Maker
Omlouvám se na jiných webech se ten kód dělá trochu jinak. Polepším se.
Naposledy upravil(a) primacafe dne stř 01. pro 2010 23:06:13, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Ještě chvílu vydržím odkazy mimo fórum opravovat, ale co nevidět je začnu mazat.
Důvod: Ještě chvílu vydržím odkazy mimo fórum opravovat, ale co nevidět je začnu mazat.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: vac-pot
Tak jsem si pořídil adaptér od Haria na papírový filtry do vac potu. Mohu potvrdit, že je to fajn věcička, zejména se mi líbí lepší práce s ní, bavlněné filtry se mi prát moc nelíbilo. Taky chuť se mi zdá ještě čistší, než z hadru, ale možná si to jen namlouvám. Každopádně doporučuji, zejména do kavárny. Nedokážu si představit při plným provozu se ještě máchat s bavlněnou plínou 

- pavelpinos
- Příspěvky: 1
- Registrován: stř 24. črc 2013 19:34:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: vac-pot
Po smrti našeho automatického kávovaru (a před koupí pořádného pákového kávovaru...) bychom rádi zakotvili u VACUUM POTu.
Rád bych se zeptal zda náhodou někdo z Vás zkušenějších nedokáže poradit s naším váháním nad dvěma typy od firmy Hario: TCA-3 a NCA-3.
Oba na stejné množství kávy, jen s rozdílným uchycením spodní baňky. Lámu si hlavu s tím zda je pevné či oddělávací uchycení baňky pro nalévání výhodou nebo nevýhodou...
Předem moc děkuji za jakoukoliv reakci
Rád bych se zeptal zda náhodou někdo z Vás zkušenějších nedokáže poradit s naším váháním nad dvěma typy od firmy Hario: TCA-3 a NCA-3.
Oba na stejné množství kávy, jen s rozdílným uchycením spodní baňky. Lámu si hlavu s tím zda je pevné či oddělávací uchycení baňky pro nalévání výhodou nebo nevýhodou...
Předem moc děkuji za jakoukoliv reakci
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Standa
- Příspěvky: 21
- Registrován: čtv 20. lis 2008 21:10:29
- bydliště: Rychnov nad Kněžnou
- kávovar:
- mlýnek:
Re: vac-pot
Vařím na Vacuum Potu Ocaree, který je obdobou TCA-3 a s uchycením baňky jsem měl problém pouze jednou, když jsem po mytí baňky nedostatečně dotáhl uchycovací šroub a při sundávání horní baňky po uvaření kávy se mi začal vysunovat z uchycení. Stačilo ale pořádně dotáhnout a byl klid.
Odnímání vrchní baňky je stejně trošku komplikováno teplotou této baňky a v některých případech i problematičtějším "vyvikláním" z dolní baňky. Nevím jak je to ale u Haria.
Odnímání vrchní baňky je stejně trošku komplikováno teplotou této baňky a v některých případech i problematičtějším "vyvikláním" z dolní baňky. Nevím jak je to ale u Haria.
Re: vac-pot
Keďže mi zachutila káva z Frenchpress-u a veľa pozitívnych názorov nasvedčovalo, že káva z VacPot-u je podobná ale lepšia tak som tomuto spôsobu prípravy rovnako neodolal a objednal najlacnejší dostupný VacPot a to
"Northwest Glass Yama SY-5 22-Ounce Stovetop Coffee Siphon"
Cena: 47 Euro aj s dopravou
Dostupnosť: Amazon
Dodanie: 7 dní
Objem: 0,6 - 0,7l (3 šálky)
Dojem: V porovnaní z frenchpressom je káva čistejšia, chuť je čitateľnejšia a celkovo lepšia, chutí mi. Neporovnávam s espressom, oba spôsoby prípravy sú iné a dobré pokiaľ sú doplnené s kvalitným mlynčekom a surovinou. Doma používam Isomac Tea + Mazzer SJ a v práci VacPot + Mazzer SJ. Ide o filtrovanú kávu cez bavlnený filter, bavlnený filter nezachytí tuky na rozdiel od papierového.
Otázky:
1, Akú dávku volíte? Ja volím podľa frenchpressu 30g na 0,6l
2, Akú hrubosť zvoliť? Mení sa výrazne chuť podľa hrubosti?
3, Aký je optimálny čas od nasypania kávy do vrchnej banky po prefiltrovanie?
4, Snažíte sa lúhovanie trochu pozdržať alebo po pretlačení vody do vrchnej banky okamžite zastavíte zdroj tepla?
5, Aké druhy káv preferujete pre tento typ prípravy (Afrika)?

"Northwest Glass Yama SY-5 22-Ounce Stovetop Coffee Siphon"
Cena: 47 Euro aj s dopravou
Dostupnosť: Amazon
Dodanie: 7 dní
Objem: 0,6 - 0,7l (3 šálky)
Dojem: V porovnaní z frenchpressom je káva čistejšia, chuť je čitateľnejšia a celkovo lepšia, chutí mi. Neporovnávam s espressom, oba spôsoby prípravy sú iné a dobré pokiaľ sú doplnené s kvalitným mlynčekom a surovinou. Doma používam Isomac Tea + Mazzer SJ a v práci VacPot + Mazzer SJ. Ide o filtrovanú kávu cez bavlnený filter, bavlnený filter nezachytí tuky na rozdiel od papierového.
Otázky:
1, Akú dávku volíte? Ja volím podľa frenchpressu 30g na 0,6l
2, Akú hrubosť zvoliť? Mení sa výrazne chuť podľa hrubosti?
3, Aký je optimálny čas od nasypania kávy do vrchnej banky po prefiltrovanie?
4, Snažíte sa lúhovanie trochu pozdržať alebo po pretlačení vody do vrchnej banky okamžite zastavíte zdroj tepla?
5, Aké druhy káv preferujete pre tento typ prípravy (Afrika)?
Machine: ISOMAC TEA II - RANCILIO SILVIA - ARIETE 1385
Grinder: MAZZER SJ M + MAZZER SJ A - GAGGIA MDF
Roaster: GENE CAFE
Alternative: FRENCHPRESS, MOKA EXPRESS, VAC-POT
Grinder: MAZZER SJ M + MAZZER SJ A - GAGGIA MDF
Roaster: GENE CAFE
Alternative: FRENCHPRESS, MOKA EXPRESS, VAC-POT
Re: vac-pot
Mám asi dva týdny Hario TCA-3.
1) Dávám cca 20gr na 0.3l vody (v návodu se uvádí 75gr na litr)
2) Melu trochu jemněji než na filtr. Hrubost určitě ovlivní chuť, stejně jako množství. Ze začátku je třeba zkoušet a ochutnávat.
3-4) Nechám vodu vystoupat do horní nádoby, nasypu kávu, minutu míchám, pak odstavím hořák. I tady se vyplatí trochu laborovat a najít hodnotu kdy to chutná nejlíp.
5) Světleji pražené kávy s ovocnější chutí (mám rád trochu kyselosti), ale to je asi na vkusu a chuti každého z nás.
Miluju po ránu "dlouhý kafe". Sednout si s pořádným hrnkem a s nohama na stole. Na to si i rád přivstanu.
A z vacuum potu leze káva fakt zatraceně dobrá...
1) Dávám cca 20gr na 0.3l vody (v návodu se uvádí 75gr na litr)
2) Melu trochu jemněji než na filtr. Hrubost určitě ovlivní chuť, stejně jako množství. Ze začátku je třeba zkoušet a ochutnávat.
3-4) Nechám vodu vystoupat do horní nádoby, nasypu kávu, minutu míchám, pak odstavím hořák. I tady se vyplatí trochu laborovat a najít hodnotu kdy to chutná nejlíp.
5) Světleji pražené kávy s ovocnější chutí (mám rád trochu kyselosti), ale to je asi na vkusu a chuti každého z nás.
Miluju po ránu "dlouhý kafe". Sednout si s pořádným hrnkem a s nohama na stole. Na to si i rád přivstanu.
A z vacuum potu leze káva fakt zatraceně dobrá...
Re: vac-pot
Zistil som, že kávu nie je vhodné nasypať do vrchnej banky od začiatku. Kávu sypem až vo fáze keď sa dostane cca polovica objemu do vrchnej banky, v opačnom prípade káva dostane od začiatku nie najteplejšiu vodu, skúsim to premerať ako sa mení teplota od fázy napĺňania vrchnej banky a kedy je vhodné nasypať kávu. Viem len to, že to má veľký vplyv na chuť, ostáva taká dokysla pachuť.
Druhá vec je tá, že je dôležité neodstaviť okamžite od zdroja tepla po naplnení vrchnej banky a pozdržať určitú dobu (akú presne neviem, skúšam), je to vidieť vo farbe kávy svetlejšia/tmavšia a aj v chuti.
Druhá vec je tá, že je dôležité neodstaviť okamžite od zdroja tepla po naplnení vrchnej banky a pozdržať určitú dobu (akú presne neviem, skúšam), je to vidieť vo farbe kávy svetlejšia/tmavšia a aj v chuti.
Machine: ISOMAC TEA II - RANCILIO SILVIA - ARIETE 1385
Grinder: MAZZER SJ M + MAZZER SJ A - GAGGIA MDF
Roaster: GENE CAFE
Alternative: FRENCHPRESS, MOKA EXPRESS, VAC-POT
Grinder: MAZZER SJ M + MAZZER SJ A - GAGGIA MDF
Roaster: GENE CAFE
Alternative: FRENCHPRESS, MOKA EXPRESS, VAC-POT
Re: vac-pot
Musím opakovane vyjadriť spokojnosť k Vac-Pot. Tá káva je jednoducho super. Najlepšie odrody káv, ktoré mne osobne chutia vo Vac Pote sú Ethiopia a Keňa. Brazilské odrody, ktoré mne najviac vyhovujú v espresse sa vo Vacpote málo prejavia. Espresso aj káva z Vacpotu je jednoducho bomba pokiaľ je použitá kvalitná surovina ale ako som povedal, odroda kt chutí ako espresso nemusí vo vacpote a opačne.
Postup prípravy, na kt. som sa zatiaľ ustálil:
1, V spodnej banke nechám zohrievať vodu
2, Medzitým si zomeliem kávu
3, Pokiaľ už je vidieť, že voda sa blíži k varu nasadím vrchnú banku
4, Pokiaľ polovica objemu vystúpala do vrchnej banky vsypem zomletú kávu
5, Od vsypania kávy nechávam na zdroji tepla cca 1min 20sek, ale už na nanižšom stupni, ide o to aby sa nezačala filtrácia
6, Po 1min 20sek položím súpravu mimo zdroj tepla tak aby začala filtrácia
7, Hotovo
chuť vnímam tak, že pokiaľ by som súpravu dal mimo zdroj tepla okamžite tak je káva málo výrazna, na druhej strane káva na zdroji tepla viac ako 1min 20sek je chuť viac a viac karamelová.
Postup prípravy, na kt. som sa zatiaľ ustálil:
1, V spodnej banke nechám zohrievať vodu
2, Medzitým si zomeliem kávu
3, Pokiaľ už je vidieť, že voda sa blíži k varu nasadím vrchnú banku
4, Pokiaľ polovica objemu vystúpala do vrchnej banky vsypem zomletú kávu
5, Od vsypania kávy nechávam na zdroji tepla cca 1min 20sek, ale už na nanižšom stupni, ide o to aby sa nezačala filtrácia
6, Po 1min 20sek položím súpravu mimo zdroj tepla tak aby začala filtrácia
7, Hotovo
chuť vnímam tak, že pokiaľ by som súpravu dal mimo zdroj tepla okamžite tak je káva málo výrazna, na druhej strane káva na zdroji tepla viac ako 1min 20sek je chuť viac a viac karamelová.
Machine: ISOMAC TEA II - RANCILIO SILVIA - ARIETE 1385
Grinder: MAZZER SJ M + MAZZER SJ A - GAGGIA MDF
Roaster: GENE CAFE
Alternative: FRENCHPRESS, MOKA EXPRESS, VAC-POT
Grinder: MAZZER SJ M + MAZZER SJ A - GAGGIA MDF
Roaster: GENE CAFE
Alternative: FRENCHPRESS, MOKA EXPRESS, VAC-POT
- Standa
- Příspěvky: 21
- Registrován: čtv 20. lis 2008 21:10:29
- bydliště: Rychnov nad Kněžnou
- kávovar:
- mlýnek:
Re: vac-pot
Rozbil jsem si horní nádobku od vacuum potu Ocarre
. Nevíte někdo, zda by na to pasovala od Haria TCA-3? Tu jedinou jsem objevil v českých e-shopech. Díky

- mleitgeb
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: ned 14. zář 2008 19:28:44
- bydliště: Jihočeský kraj
- kávovar: LelitBianca,MCE Perla 1gr SAE,R.S.,LaPavoni Europic.,Hario
- mlýnek: Macap 2xMXD,4xM5D,M5,R. Rocky, Baratza Sette 270wi
Re: vac-pot
Tak je Hario TCA-3 doma a bude se testovat... koupeno na ebay. Poštovné zdarma a posláno perfektně zabalené a vcelku. Doporučuju. Až nepochopitelné, air mail z Číny a dobrý...