Jak na turka
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Jak na turka
Příprava českého turka, to není jen tak nějakou kávu zálít vřelou vodou. Různá káva vyžaduje určitou teplotu vody při zalévání. Jen tak ze sebe vydá správné aroma a chuť.
Původní příprava kávy spařením:
Jemně mletá zrnková káva se spaří horkou vodou, zpravidla v kávové konvici nebo přímo v šálku (pohodlný, rychlý český turek).
Postup v konvici:
kávovou konvici vypláchneme horkou vodou a naplníme čerstvou studenou vodou. Vodu v konvici přivedeme do varu, odstavíme a do vroucí vody nasypeme odměřené množství jemně mleté kávy a zamícháme. Poté necháme asi 1 a půl minuty stát, opět přivedeme k varu, mícháme, odstavíme necháme 5 minut stát. Připravený nápoj sléváme do kávové konvice nebo přímo do šálků.
Původní příprava kávy spařením:
Jemně mletá zrnková káva se spaří horkou vodou, zpravidla v kávové konvici nebo přímo v šálku (pohodlný, rychlý český turek).
Postup v konvici:
kávovou konvici vypláchneme horkou vodou a naplníme čerstvou studenou vodou. Vodu v konvici přivedeme do varu, odstavíme a do vroucí vody nasypeme odměřené množství jemně mleté kávy a zamícháme. Poté necháme asi 1 a půl minuty stát, opět přivedeme k varu, mícháme, odstavíme necháme 5 minut stát. Připravený nápoj sléváme do kávové konvice nebo přímo do šálků.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Jak na turka
Upřímně řečeno, o takovémto způsobu přípravy českého turka slyším poprvé.
Já to znám úplně jinak, klasicky česky: do hrknu se vsype 1 až 2 lžičky nějaké podřadné kávy (byla levná, v akci!), zalije se to vřelou vodou z rychlovarné konvice a do té žbryndy se mrskou kostky cukru dle chuti. Pak se to pije asi 10 minut, logr zůstává pochopitelně celou dobu v hrnku.
Já to znám úplně jinak, klasicky česky: do hrknu se vsype 1 až 2 lžičky nějaké podřadné kávy (byla levná, v akci!), zalije se to vřelou vodou z rychlovarné konvice a do té žbryndy se mrskou kostky cukru dle chuti. Pak se to pije asi 10 minut, logr zůstává pochopitelně celou dobu v hrnku.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Jak na turka
Ne vždy tomu tak bylo. Za totalitní vlády soudruhů jsme měly kávy Československé výroby dobré kvality.arny71 píše:....nějaké podřadné kávy (byla levná, v akci!), ........
Návod je uváděný jako na kávu spařenou. Zjednodušená, pohodlná česká verze zalití kafe přímo v hrnku, je také zmíněná.
I zalívaná káva může mít určitou kulturu přípravy a pití. Nedegradujte zalívanou kávu na kávu hodnou lidské spodiny.
Zalívaná káva se používá při kávové degustaci a už zalití a vzhled pěny (krusty) na kávě o mnohém vypoví.
Český turek by si asi zasloužil samostatné téma (vlákno), protože se jeho příprava dá pojmout v tom stylu jak padlo ve Vašem příspěvku a potom je to káva svérázná a velmi specifická. Pokud se použije k přípravě právě ta surovina kterou jste označil.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Jak na turka
Přesně tak,primacafe píše:I zalívaná káva může mít určitou kulturu přípravy a pití. Nedegradujte zalívanou kávu na kávu hodnou lidské spodiny.
Zalívaná káva se používá při kávové degustaci a už zalití a vzhled pěny (krusty) na kávě o mnohém vypoví.
i turek může být chutný (alespoň pro mne). Ped chvílí jsem dopil turka z India Malabar AA Monsooned dodané minulý týden v pátek a výborné.
Určitě se to nemůže porovnávat s jiným postupem přípravy, ale to vychází z postaty věci.
Ostmes
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Jak na turka
arny71 píše:Upřímně řečeno, o takovémto způsobu přípravy českého turka slyším poprvé.
Já to znám úplně jinak, klasicky česky: do hrknu se vsype 1 až 2 lžičky nějaké podřadné kávy (byla levná, v akci!), zalije se to vřelou vodou z rychlovarné konvice a do té žbryndy se mrskou kostky cukru dle chuti. Pak se to pije asi 10 minut, logr zůstává pochopitelně celou dobu v hrnku.
To je tzv křesťanský turek :)
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Jak na turka
David píše:To je tzv křesťanský turek
No, nepřesvědčíte mě. Frenchpress nebo džezva je pro mě mnohem zajímavější, než naše česká "specialitka". S přípravou kávy na degustaci bych ČT asi moc nesrovnával. On je rozdíl si párkrát srknout 3 minuty po zalití a zbytek vylít a pít 10 minut výluh vylepšovaný stále extrahovaným logrem.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Jak na turka
Alternativa: Kofejn je kofejn a tělo se neptá jaks ho získal.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Jak na turka
No jo, ale bacha na předávkování, ať to neskončí takhle:
(Oldelaf - le Café) http://www.youtube.com/watch?v=-UsR9Ap41R8
(Oldelaf - le Café) http://www.youtube.com/watch?v=-UsR9Ap41R8
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Jak na turka
I spařená (zalévaná) káva, při správném zalití, použití dobře vypražené a čerstvě vypražené kávy, udělá radost i oku. Svojí pevnou hutnou krustou a velmi voňavou.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- imperator
- více pokročilý
- Příspěvky: 142
- Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
- mlýnek: Nivona CafeGrano
Re: Jak na turka
Ake je priblizne davkovanie ?
- imperator
- více pokročilý
- Příspěvky: 142
- Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
- mlýnek: Nivona CafeGrano
Re: Jak na turka
Tak na mojej Bio Arabica Bellarom z lidlu je napisane davkovanie - 7-8g kavy zaliat 125ml vody - zaujimave je - ze ten popis je snad v 20tich jazykoch ale len v anglictine je ze otvorena zrnkova kava je cerstva do 2 tyzdnov (zeby nejaky paragraf v legislative urcujuci aj tuto skutocnost ?) Kazdopadne - zalievanie kavy je zname v X krajinach ? Myslite ze si to niekto zalieva aj v Taliansku ? :D ja som myslel ze to je minimalne "zlepšovák" socialistickych krajin
- imperator
- více pokročilý
- Příspěvky: 142
- Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
- mlýnek: Nivona CafeGrano
Re: Jak na turka
Tak som si dnes kupil LIDL Bellarom Bio Arabicu, zomlel a zalial ako Československeho Turka a pohodička
- MirekCek
- více pokročilý
- Příspěvky: 111
- Registrován: pát 16. zář 2016 8:50:37
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Lelit PL41TEM, AP
- mlýnek: Eureka Mignon, Porlex mini
Re: Jak na turka
Hlavni je, ať se to pořádně louhuje, čím déle, tím lépe
Ale někdy, asi tak s frekvenci 1x za rok, mě také předpadne chuť na "turka"
Ale někdy, asi tak s frekvenci 1x za rok, mě také předpadne chuť na "turka"
- imperator
- více pokročilý
- Příspěvky: 142
- Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
- mlýnek: Nivona CafeGrano
Re: Jak na turka
No ono prekvapkavana aj french press nieco trva kym vykvitne a prefiltruje sa - celkom rychlo sa ochladil takze logr(grunt) tam bol par minút co nepovazujem za strasne ale samozrejme ani za extremne zdrave - co ma ale prekvapilo (bola to sice tretia kava v poradi) ze ma zo slusne koplo po papuli - rozumej kofein som citil tak ako ked som este len s kavou zacinal - pride mi akoby v espresse bol snad tak tretina lebo ani dopio tak necitim ako tohto lúhovača.
- imperator
- více pokročilý
- Příspěvky: 142
- Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
- mlýnek: Nivona CafeGrano
Re: Jak na turka
Zaujimave oficialne špecifikacie cuppingu
Preparing:
Minimum 2 cups of each coffee that will be cupped→ this is to get a broader spectre in case there is 1 bad cup, bean or defect.
Weigh up the whole bean coffee in each cup, use 6 grams per 100 ml ( you can control this by checking how much water that goes into the cupping bowls)
The grind setting should be between “filter” and “French press”
Grind the cups one at a time, and be sure that all the coffee from the single cup gets in so you don´t mix it with the next cup.
Pouring water on the coffee and breaking the crust:
Smell the aroma of all the freshly ground coffee before you add water
Pour “boiling” water ( pouring temperature should be around 92,5 degrees Celsius) on the coffee and be sure that all the grounded coffee gets wet.
Let it sit for 4 minutes before you break the crust of the coffee by stirring your spoon 3 times deeply into the cups. Rinse the spoon between every cup. Smell aroma again.
When the coffee crust is broken, do not break it again, it has to sit still and quietly. So, you only break the coffee crust 1 time per cup.
Before you start to taste the coffee, remove the foam on top of the coffee. → this can taste bitter and unclean.
V skratke pre anglicky necitajucich
6g na 100ml vody, mletie medzi prekvapkavanou a french presom, zaliat 92,5 stupnovou vodou, pockat 4 minuty, 3x premiesat, ovoniame aromu, 1x znicime krustu - pockame kym sa usadi, odstranime vrchnu penu (mohla by byt kysla, trpka) a ochutnavame
Preparing:
Minimum 2 cups of each coffee that will be cupped→ this is to get a broader spectre in case there is 1 bad cup, bean or defect.
Weigh up the whole bean coffee in each cup, use 6 grams per 100 ml ( you can control this by checking how much water that goes into the cupping bowls)
The grind setting should be between “filter” and “French press”
Grind the cups one at a time, and be sure that all the coffee from the single cup gets in so you don´t mix it with the next cup.
Pouring water on the coffee and breaking the crust:
Smell the aroma of all the freshly ground coffee before you add water
Pour “boiling” water ( pouring temperature should be around 92,5 degrees Celsius) on the coffee and be sure that all the grounded coffee gets wet.
Let it sit for 4 minutes before you break the crust of the coffee by stirring your spoon 3 times deeply into the cups. Rinse the spoon between every cup. Smell aroma again.
When the coffee crust is broken, do not break it again, it has to sit still and quietly. So, you only break the coffee crust 1 time per cup.
Before you start to taste the coffee, remove the foam on top of the coffee. → this can taste bitter and unclean.
V skratke pre anglicky necitajucich
6g na 100ml vody, mletie medzi prekvapkavanou a french presom, zaliat 92,5 stupnovou vodou, pockat 4 minuty, 3x premiesat, ovoniame aromu, 1x znicime krustu - pockame kym sa usadi, odstranime vrchnu penu (mohla by byt kysla, trpka) a ochutnavame
- imperator
- více pokročilý
- Příspěvky: 142
- Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
- mlýnek: Nivona CafeGrano
Re: Jak na turka
Zaujimave oficialne špecifikacie cuppingu
Preparing:
Minimum 2 cups of each coffee that will be cupped→ this is to get a broader spectre in case there is 1 bad cup, bean or defect.
Weigh up the whole bean coffee in each cup, use 6 grams per 100 ml ( you can control this by checking how much water that goes into the cupping bowls)
The grind setting should be between “filter” and “French press”
Grind the cups one at a time, and be sure that all the coffee from the single cup gets in so you don´t mix it with the next cup.
Pouring water on the coffee and breaking the crust:
Smell the aroma of all the freshly ground coffee before you add water
Pour “boiling” water ( pouring temperature should be around 92,5 degrees Celsius) on the coffee and be sure that all the grounded coffee gets wet.
Let it sit for 4 minutes before you break the crust of the coffee by stirring your spoon 3 times deeply into the cups. Rinse the spoon between every cup. Smell aroma again.
When the coffee crust is broken, do not break it again, it has to sit still and quietly. So, you only break the coffee crust 1 time per cup.
Before you start to taste the coffee, remove the foam on top of the coffee. → this can taste bitter and unclean.
V skratke pre anglicky necitajucich
6g na 100ml vody, mletie medzi prekvapkavanou a french presom, zaliat 92,5 stupnovou vodou, pockat 4 minuty, 3x premiesat, ovoniame aromu, 1x znicime krustu - pockame kym sa usadi, odstranime vrchnu penu (mohla by byt kysla, trpka) a ochutnavame
Preparing:
Minimum 2 cups of each coffee that will be cupped→ this is to get a broader spectre in case there is 1 bad cup, bean or defect.
Weigh up the whole bean coffee in each cup, use 6 grams per 100 ml ( you can control this by checking how much water that goes into the cupping bowls)
The grind setting should be between “filter” and “French press”
Grind the cups one at a time, and be sure that all the coffee from the single cup gets in so you don´t mix it with the next cup.
Pouring water on the coffee and breaking the crust:
Smell the aroma of all the freshly ground coffee before you add water
Pour “boiling” water ( pouring temperature should be around 92,5 degrees Celsius) on the coffee and be sure that all the grounded coffee gets wet.
Let it sit for 4 minutes before you break the crust of the coffee by stirring your spoon 3 times deeply into the cups. Rinse the spoon between every cup. Smell aroma again.
When the coffee crust is broken, do not break it again, it has to sit still and quietly. So, you only break the coffee crust 1 time per cup.
Before you start to taste the coffee, remove the foam on top of the coffee. → this can taste bitter and unclean.
V skratke pre anglicky necitajucich
6g na 100ml vody, mletie medzi prekvapkavanou a french presom, zaliat 92,5 stupnovou vodou, pockat 4 minuty, 3x premiesat, ovoniame aromu, 1x znicime krustu - pockame kym sa usadi, odstranime vrchnu penu (mohla by byt kysla, trpka) a ochutnavame