Role Corilosovy síly u dripu

Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Role Corilosovy síly u dripu

Příspěvek od ondrada »

kolu píše:vtip dobrej.

Corilosova síla hraje roli u dripu - tzv. "Rao-Spin" při zalejvání V60 by měl bejt u nás pravotočivej a u protinožců levotočivej. a vlastně i směr zalejvání, jinak to jde "proti sobě".
A jakou přesně roli ona síla hraje, respektive jakej vliv má na výsledný kafe? dtto. směr zalejvání? Když přede mě někdo postaví kafe zalitý "správně", a kafe zalitý v protisměru a bez ohledu na onu sílu, jakej bych v nich měl poznat rozdíl?
Uživatelský avatar
ian
více pokročilý
Příspěvky: 182
Registrován: úte 09. říj 2012 17:23:43
bydliště: Šimonovice
kávovar: La Nuova Era Cuadra, Hario V60, French Press Ultimo
mlýnek: La Spaziale MXT single dose, Carimali Junior, Hario Skerton

Re: Role Corilosovy síly u dripu

Příspěvek od ian »

To je vtip? :) Pokud ne, tak vliv by to mohlo mít snad jen na rychlost extrakce.
Nad směrem zalévání jsem chvíli dumal jen po koupi při pohledu na směr drážek.
Keep Calm and Drink King’s Coffee
Uživatelský avatar
Spectre
více pokročilý
Příspěvky: 187
Registrován: úte 31. led 2012 18:32:54
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Role Corilosovy síly u dripu

Příspěvek od Spectre »

Predpokladám že celá teória vychádza z tohto videa:

Kód: Vybrat vše

http://youtu.be/MPDfn--vxK8
Osobne som to neskúšal, ale komu sa chce, vždy je možnosť to otestovať a porovnať.
Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
Uživatelský avatar
satchieee
více pokročilý
Příspěvky: 185
Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
bydliště: SK, Senec
kávovar: Racilio Silvia
mlýnek: Rancilio Rocky

Re: Role Corilosovy síly u dripu

Příspěvek od satchieee »

Normalne som kvoli tejto teme studoval, o aku silu to vlastne ide. Neviem, ci v cesku sa tato vola nejako inak, ale po spravnosti je to Coriolisova sila. Co som sa docital, ma vyznam hlavne pri balistike aj to pre rakety s dostrelom 130 km, kde uz aku taku ulohu zohrava vzhladom na vzdialenost. Pre vysvetlenie vyuzitia pri dripe trpim nedockavostou.
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Role Corilosovy síly u dripu

Příspěvek od ondrada »

kolu píše:jde jenom o to, že pokud chce barista při přípravě filtru dosáhnout i rotace (viz doporučení od Scota Rao - kniha Everything but espresso), tak na severní polokouli jí snáze dosáhne po směru hodinek, na jižní polokouli proti.
Nechme teď stranou vlaky, koleje a balistický rakety, a vraťme se ke kafi :)

Ta rotace při zalívání - ta má jakej význam? Když přede mě někdo postaví kafe zalitý rotujíc, a kafe zalitý nerotujíc, jakej bych v nich měl poznat rozdíl? V čem je to rotující kafe lepší? Nebo je to jen "na efekt"? :) Ať si kvůli tomu nemusim kupovat knížku :)
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Role Corilosovy síly u dripu

Příspěvek od ondrada »

Na efekt asi fajn, ale když člověk dělá kafe pro sebe tak je to IMHO zbytečný s*aní. Schválně zkus udělat slepej test, až budeš mít nastudovanou teorii a jestli budeš mít náladu, ať víme něco konkrétního :)
Odpovědět

Zpět na „Dripper ( obyčejná česká překapávaná káva)“